11.01.07, 19:20
czy już myślicie o tym?, tzn. myślicie nad menu, nad tym kogo i ile
zaprosicie gości, bo nad tym czy i jakie będą miały stroje nasze dzieci to
chyba nie trzeba myśleć, ja to się zastanawiam zastanawiać czy moje dziecko
zdąży z materiałem do komunismile
Obserwuj wątek
    • avill Re: komunia 12.01.07, 21:13
      Ja myślę, z przerażeniem, o stroju. Szkoda, że u nas dzieci nie idą do Komunii
      w albach. Nie znoszę zakupów, a dodatkowo chodzenie po sklepach z moją
      pociechą, to będzie straszne. Pytałam osoby z doświadczeniem komunijnym i
      poinformowały mnie, że sukienkę kupuje się najpóźniej w lutym, później zostają
      resztki nie ma w czym wybierać brrrr..
      Jeśli chodzi o materiał do opanowania to jesteśmy już blisko końca. Modlitwy
      były rozłożone tak, że ostatnie zalicza się w lutym.
      • hankam Re: komunia 12.01.07, 23:46
        Ja myślę z przerażeniem o wszystkim. Bo u nas jest problem, gości trzeba
        zaprosic gdzieś w neutralne miejsce, bo tata Asi nie przyjdzie do nas do domu,
        eh...
        Wybor sukeinki też mnie praeraża, myślalam, że zrobię to w kwietniu, rety, czy
        ja nigdy nie będę miała chwili czasu?
        • avill Re: komunia 17.01.07, 21:28
          Dzisiaj zajrzałam do pierwszego mijanego salonu z sukniami komunijnymi i
          dowiedziałam się, że cała kolekcja już jest w sprzedaży.
          • hankam Re: komunia 17.01.07, 22:55
            Rety, cala kolekcja... wedlug mnie wystarczyloby zwyczajne, biale giezlo. Mam
            malo czasu i troche mnie denerwuje to, ze mam teraz chodzic i szukac sukienki,
            bo pote nie bedzie.
            • avill Re: komunia 19.01.07, 19:49
              W salonie wisiało około 15-20 sukienek, w cenie 450-500zł każda(nie dałabym za
              nie 100zł), nazwałam je szumnie kolekcją, bo na moje określenie sklep, pani
              pouczyła mnie, że to nie jest sklep, tylko salon, więc nie chcę uchodzić za
              ignorantkę i dlatego napisałam kolekcja smile)
              • hankam Re: komunia 19.01.07, 20:40
                W takim razie w przyszłym tygodniu lecę obejrzeć kolekcje. Na razie bez
                królewny. Królewna będzie przymierzała stroje w drugim etapie.
    • mazia14 Re: komunia 13.01.07, 12:12
      my salę mamy już zamowioną,alba wisi w szafie,no i zostało kilka modlitw do zdaniasmile
    • sophie05 Re: komunia 15.01.07, 14:15
      U nas modlitwy zaliczone. Ale ostatnio Siostra na religii zrobiła powtórkę i
      okazało się że dzieciaki pozdawały i...pozapominały. Powiedziała im, że jak
      ktoś czegoś nie będzie teraz umiał, to skreśla ocenę z zaliczenia. Alby dla
      wszystkich organizuje Ksiądz. Najpierw pomysł mi się podobał, bo problem odpada
      z kupnem. Teraz okazało się, że materiał z którego są uszyte strasznie się
      gniecie, a cena też jak się okazuje normalna, a nawet jest to ten wyższy pułap
      nabytych w sklepie.
    • renata_72 Re: komunia 16.01.07, 11:31
      Alba również wisi w szafie, syn co miesiąc zalicza modlitwy ( tych zdanych już
      nie pamięta sad , ponieważ pokoje mamy malutkie a najblizsza rodzina jest liczna
      zdecydowałam się na obiad w lokalu ( 35zł za osobę - więc da się przeżyć, a po
      wyprawieniu dwa razy chrzcin w mieszkaniu mam dość wink Tak więc ten dzień
      również ja będę świętować big_grin
      • 170606.2.a Re: komunia 19.02.07, 21:44
        Komunia 20 maja.Faktycznie sukienkę już trzeba zamówic bo później mogą byc
        problemy.Mieszkam w Łodzi i na Piłsudzkiego maja ładny wybór i przystępne
        ceny.Za 300zł sukienka jak marzenie - hm,dla mnie bo moja Paulina wypatrzyła
        sobie taką za 600zł i dla niej wszystko inne to już nie to.Ale tak naprawdę
        jest to jednorazowy wydatek i jest to komunia a nie wesele!Doliczając dodatki
        typu buty,torebka,peleryna i rękawiczki wyjdzie
        sporo.Kościół,pielgrzymka,zdjęcia...Oj,sięgnęłam po kalendarz i ku ciekawości
        wpisuję wszystkie wydatki.O sobie też muszę pomyślec.Jestem świeżo upieczoną
        mamusią i póki co o sobie zawsze na końcu.Dzieci przysłaniają mi świat i szara
        myszka się ze mnie zrobiła.
        • asirec Re: komunia 20.02.07, 14:55
          czy mogłabyś podać dokładnie gdzie na Piłsudskiego. Moja córka również ma
          komunię w tym roku, a z tego co wyczytałam na tym forum połowa lutego to już
          czas najwyższy kiedy trzeba sie zainteresować sukienkami sad
          • avill Re: komunia 26.02.07, 08:38
            Może nie do mnie to pytanie, ale ponieważ też się tym interesowałam, a widzę,
            ze krajanka, to mogę podać namiary:
            1. Kilińskiego, gdzieś okolice dawnej Billi (chyba nazywa się Sława)
            2. Piotrkowska, róg Czerwonej
            3. Jaracza, gdzieś w okolicach Piotrkowskiej
            Znam tylko z polecenia innych osób, więc odpowiedzialności nie biorę.
    • syla33 Re: komunia 21.02.07, 11:42
      Witam
      u nas komunia 13 maja, modlitwy zaliczone juz wszystkie - zostala tylko formula
      spowiedzi, alby dopiero sie szyja, komunia w lokalu, warunki w domu sa ale jak
      to ktoras napisala w ten dzien nalezy mi sie odpoczynek i mozliwosc swietowania
      z dzieckiem a nie ganianie i podawanie gosciom jedzenia. Gosci bedzie okolo 20
      + -, a zaproszen jeszcze nie kupilam.
    • renata_72 Alba 30.03.07, 13:42
      kupiłam jesienią synkowi albę komunijną prostą z kapturem, używaną ale nie
      zniszczoną, niestety teraz okazało się że jest za krótka moze ktoś odkupi za
      20zł jeśli potrzebuje?
    • kaczkabig Re: komunia 30.03.07, 13:47
      Ja mam komunię 13 maja. Wszystko już mam. Brakuje tylko nowych majteczek i
      skarpet smile) Dawid idzie w albie. Wybrał sobie długa z kapturem. Kupiłam
      garnitur jasny ale bez marynarki, same spodnie i kamizelka (beżowe). Buty brąz
      jasny, pasek w takim samym kolorze, koszula, musznik. Przyjęcie robie w
      restauracji. Zamówiłam już ciasta i torty. Modlitwy..jako tako. Dziaj ma
      zaliczyć regułkę spowiedzi. Cięzko idzie mu ta nauka.
    • hankam Re: komunia 01.04.07, 16:54
      No, to mamy już sukienkę. W sumie bardzo prostą i nie specjalnie drogą, koło
      wyjmiemy, bo jakoś tych kól nie lubię.
      Ostatecznie, po przymierzeniu kilku okazów z kolekcji okazało się, że
      podstawowym kryterium wyboru są niedrapiące rękawy wink)

Jeszcze tylko wianek i trzewiczki. Te buciki to, zdaje się, sa wszystkie
      całkowicie plastikowe?
      • nika1228 Re: komunia 01.04.07, 17:45
        buciki nie są plastikowe - dzisiaj kupiliśmy, skromne, niałę skórzane z syreny
        smile brakuje nam wianuszka i rękawiczek i ewentualnie czegoś na przebranie, no i
        bucikó do sukieneczki dla dwulatki - niestety z tym jest kłopot
        • hankam Re: komunia 02.04.07, 18:15
          A te rękawiczki to obowiązkowe? Bo ja bym wolała bez rękawiczek.
      • avill Re: komunia 03.04.07, 20:54
        A my mamy wszystko, oprócz sukienki, ale była już mierzona i po świętach będzie
        do odbioru. Zastanawiam się jeszcze nad wiankiem z żywych kwiatów (ze
        sztucznych już mamy), ale nie jestem co do tego jeszcze pewna i rękawiczki...,
        nie wiem czy do czegoś potrzebne.
        Z bucikami miałam podobny kłopot, wszystkie sztuczne. Jedyne skórzane, jakie
        spotkałam, były całe brokatowe.
        Kupiłam wyściełane skórą w środku, na wierzchu niestety plastikowe.
        Spanikowałam, ponieważ w wielu sklepach informowano mnie, że już nic więcej nie
        będzie.
    • mamawiki98 Re: komunia 08.04.07, 21:14
      Cześć dziewczynysmile jestem tu całkiem nowa, pierwszy raz się odezwę. Komunia
      niedługo i temat jak najbardziej nas dotyczywink U nas odbędzie się ona 27 lutego.

Pewnie spotkam się z ogólnym brakiem akceptacji, ale ja nie znoszę alb - nie
      podobają mi się dzieci w tych bezkształtnych worach. Jednak u nas decyzja
      odgórna - dzieci idą w albach. Mimo to alby jeszcze nie mamy - zamierzam kupić
      najtańszą na allegro. Ale od razu po komunii przebieram córkę w sukienkę, czeka
      kupiona od wrześniasmile Udało mi sie kupić niedrogo cały komplet za 120 zł. Ale
      ostatnio, szukając dla znajomej córki, widziałam, że na allegro jest ich
      naprawdę mnóstwo, do wyboru do koloru i nawet osoba z mniejszymi możliwościami
      finansowymi może coś ładnego znaleźć w cenie alby.

Buciki kupiłam skórkowe, nowe, ale nieużywane, z metką, z lumpka, jakiś
      wyjątkowy traf, ale ja do komunii szykuję się już od rokuwink

Zaproszenia, też z allegro, już wysłane w zeszłym tygodniu.

Przyjęcie w restauracji na 25 osób, 50 zł od osoby, nie ma w tym ciast i soków -
      jest obiad 3 daniowy [??] i przystawki.

Do fotografa zamierzamy iść na początku maja, żeby uniknąć tłokusmile

Dzieci do spowiedzi mają iść w przeddzień I Komunii. O próbach jeszcze nawet
      mowy nie było. Trochę dziwne, bo o ile pamiętam z zamierzchłych czasów, u nas
      prób było b.dużo, no ale to był początek lat 80.
      W związku z zaproszonymi gośćmi mam spory dylemat, ale o to chyba spytam w
      osobnym wątku.
      Koszty, które na razie poniosłam [zliczam] + restauracja to prawie 1600 zł,
      myślę, że do 2000 dobiję :\

Pozdrawiam ciepłosmile

p.s. No właśnie, oby nasze dzieciaki miały ciepło na dworzu!
      • avill Re: komunia 09.04.07, 11:25
        Mnie się też nie podobają alby, ale uważam, że jest to właściwy strój na tę
        uroczystość. Dzieci skupiają się na mszy, a nie na stroju. Jednego tylko nie
        mogę zrozumieć, dlaczego przy parafiach nie działają wypożyczalnie strojów
        komunijnych.
        • lola211 Re: komunia 09.04.07, 18:45
          >Dzieci skupiają się na mszy, a nie na stroju.

smile), ze swojej komunii (wszyscy w albach) pamietam: wianki, pelerynki(rozne),
          fryzury kolezanek,skubanie gromnicy, ale msza szczegolnie mnie jakos nie
          interesowala- wiec moze nie przesadzajmy z tym skupieniem.Po prostu jest mniej
          rozpraszaczy, ale nie ma co wierzyc ze dzieki ujednolceniu stroju dziecko
          gleboko przezyje uroczystosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka