renata_72 22.02.07, 18:10 mój "malec" obchodzi niedługo urodziny. Zaprosiliśmy do domu 6 dzieci ( chłopcy i dziewczynki o dziwo czy macie jakieś pomysły na zabawy dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avill Re: pomysł na 9 urodziny 28.02.07, 11:44 Myślałam, że już "po", więc nie zabierałam głosu. Kiedyś robiłam mojemu synowi urodziny w domu i wtedy wspólnie przegotowaliśmy różne konkursy. Bardzo proste i na pewno Ci znane, a dzieci się bardzo dobrze bawiły. Dzieci były podzielone na dwa zespoły, rywalizujące ze sobą. 1. Kalambury - na wzór telewizyjnych (trzeba wcześniej przygotować tematy, mogą być przysłowia, tytuł bajek, postaci z bajek i filmów itp), mogą rysować lub/i pokazywać 2. Układanie puzzli, każda drużyna dostała jedno pudełko i która szybciej ułoży. 3. Taniec z balonem pomiędzy brzuszkami 4. Odbijanie piłeczki pingpongowej o rakietkę, kto dłużej (trzeba dać szanszę wszystkim i zliczyć punkty) 5. Zjedzenie jabłka zawieszonego na szmurku bez pomocy rąk 6. Jeśli masz warunki, to skakanka, hula hop itp 7. Różne umysłowe zgadywanki, np państwa miasta w uproszczonej wersji 8. Kup duże kartony, daj kredki, mazaki itp i niech narysują wspólny rysunek, podaj jakiś temat 9. Mamy też grę Twister i tak na prawdę chyba to im się najbardziej podobało Nie zapomnij o drobnych nagrodach dla każdego dziecka, mogą to być drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: pomysł na 9 urodziny 28.02.07, 13:16 my w ubiegłym roku , w tym robimy tak samo -wynajelismy nie wiem jak to nazwać- klub dla dzieci - dwie sale: w jednej stół z poczestunkiem itp, a w drugiej duużej mnóstwo atrakcji zabawowych. samemu przygotowywało sie tort, slodycze itp (zastawa na miejscu), do tego z 5 konkursów -na więcej brak ochotu wsród maluchów - małpi gaj silniejszy ). dzieciarnia sie wyszumi, wykrzyczy, wybiega - a w domu porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
renata_72 dzięki 28.02.07, 17:02 dziekuję,że wreszcie się ktoś odezwał urodzinki są 1 marca - impreza 2 w piatek od nodzinki dostałam ad5res na forum gdzie również były propozycje, więc się podzielę : cyt. NINA no to jedziem z pomyslami: Jeż Potrzebny będzie duży kawałek materiału, np.prześcieradło. Dzieci zamykają oczy, obracają się trzy razy wokół siebie i zwijają w kłębek na podłodze jak małe jeże. Sprawdź, czy nikt nie podgląda, i nakryj jedno dziecko prześcieradłem. Wszyscy, z wyjątkiem zakrytego jeża, otwierają oczy i zgadują, kogo brakuje. Nie wolno przy tym jeża dotykać. Czasem możesz trochę podpowiedzieć: "To dziewczynka, a jej imię zaczyna się na literę K ". Portreciści Pięcio-i sześciolatkom możesz zaproponować rysowanie portretu własnej mamy. Potem każda mama musi odgadnąć, które dzieło ją przedstawia. Dobrze jest powiesić na ścianie lub drzwiach szafy duże arkusze pakowego papieru, żeby dzieci mogły na nich rysować. Urodzinowe czapki Potrzebne będą papierowe torebki lub duże koperty, kredki, flamastry, a także wycięte z kolorowego papieru kółka, gwiazdki i trójkąty. Na początku przyjęcia każde dziecko dostaje torebkę, którą samo ozdabia, a potem zakłada na głowę jako "wspaniały urodzinowy kapelusz ". Rozmiar można dostosować, spinając torebkę np.biurowym spinaczem. Chaps za jabłko Przygotuj dużą miednicę z wodą i kilka jabłek. Dzieci próbują wyłowić jabłka z miski samymi ustami. Żeby było trudniej, pourywaj wcześniej ogonki. Można też polować na jabłka wiszące na wysokości twarzy maluchów. Medaliony Na dzień przed balem przygotuj z mąki (1 szklanka), soli (1/2 szklanki) i wody (1/2 szklanki) masę solną (przechowaj ją w lodówce owiniętą w folię). Zrób jej tyle, żeby każde dziecko dostało kulkę wielkości średniego jabłka i mogło z niej ulepić np. jakieś zwierzątko. Na koniec zaproponuj, żeby wszyscy zrobili sobie pamiątkowe medaliony z odciskiem własnej dłoni. Nakarm mnie Dwoje wylosowanych dzieci karmi się wzajemnie z zawiązanymi oczami. Może nie jogurtem z łyżeczki, ale na przykład wafelkiem (dzieci się nie pobrudzą, a wolną ręką będą mogły namacać twarz karmionego). Konkurs rysunkowy Przyklej taśmą do ściany lub szafy dużą kartkę papieru, a kolejne dzieci z zawiązanymi oczami niech spróbują narysować tam grubymi kredkami np.misia (na podstawie podpowiedzi widzów). Odmiana tej zabawy polega na przyczepianiu namalowanemu zwierzęciu ogona. Zwycięża ten, kto był najbliżej. Mumia Każde dziecko dostaje kartkę papieru i rysuje na niej jeden wagonik albo segment stonogi (solenizant - lokomotywę lub głowę). Po podpisaniu rysunki połącz i przyklej na ścianie. Stonoga W każdej z trzyosobowych drużyn jedno dziecko jest "mumią ", którą pozostałych dwoje dzieci owija szczelnie papierem toaletowym jak bandażem (wystarczą dwie rolki na drużynę, byle nie perforowanego, bo się drze). Wygrywa drużyna, która zrobi to najszybciej i najdokładniej. Kiedy mumie zostaną już odwinięte, wręcz dzieciom foliowe torby i natychmiast ogłoś nowy konkurs - na jak najszybsze pozbieranie podartych resztek papieru. pomysły za sprawą; kobieta.gazeta.pl/edziecko Odpowiedz Link Zgłoś