27.02.07, 13:59
Mój synek ma biegunke od rana. Robi pieniste, wolne kupki co ok 2 godziny.
Nie ma innych objawów,jest pogodny jak zawsze. Bardzo prosze o nazwe leku
który moge mu podac. Nie bylo u nas jeszcze takiej sytuacji wiec po prostu
nie wiem jaki lek mu kupic na te wolne kupki.Mam nadzieje,ze to nie poczatek
choroby. Prosze o szybką odpowiedz.Dziękuje!
Obserwuj wątek
    • 1.2.3.szukam Re: Biegunka 27.02.07, 14:02
      >>>Uwaga, wypowiedź lekomanki!!!<<<:
      ja bym podała - na zatrzymanie biegunki Smecte, a z nielekowych - jakis kompot
      z suszonych jagód w ilości hurtowej
      na osłone jelit Enterol
      profilaktycznie, żeby się nie odwodnił - Orsalit do picia po kilka łyżeczek co
      jakiś czas.
      • tadziewczyna Re: Biegunka 27.02.07, 14:04
        podpisuje sie pod tym co 1.2.3 szukam
        a jagody polecam w szczegolnosci smile
        • wandalina Re: Biegunka 27.02.07, 14:06
          Zdecydowanie smecte (rozpuscisz pol saszetki albo cala w napoju - moja corka
          tak pije). POza tym dieta marchewkowo ryzowa, bezmleczna. A jescze lactpral
          albo lacidofil (czyli bakterie kwasu mlekowego ejesli sie nie myle). Gotowany
          susz z borowek dla nas tez byl zawsze skuteczny.
          Zyczymy zdrowia
    • pati775 Re: Biegunka 27.02.07, 14:16
      to co napisaly dziewczyny wyzej plus duzo, duzo picia najlepiej woda (zadne tam
      herbatki, mleka, soki)- moze byc czesto a malo zeby sie nie odwodnil

jak nie bedzie chcial jesc nie przejmuj sie najwazniejsze zeby duzo pil
      jedzenie moze jeszcze podrazniac wzmagac biegunke

najlepsza na zatrzymanie biegunki a jednoczesnie oczyszczenie organizmu
      (przewodu pokarmowego) z toksyn jest marchewka
      • aisza24 Re: Biegunka 27.02.07, 19:42
        nam ani smecta nie pomogla, ani suszone jagody ani nifuroksazyt, lakcid,
        lacidofil itp. u Kacpra wystapila tak silna biegunka, za niestety zadzialaly
        dopiero szpitalne leki. zatem obserwuj malego i w razie czego do lekarza
    • thmwag1 Re: Biegunka 28.02.07, 08:49
      U nas ostatnio obeszło się bez leków. Podawałam napar z suszonych jagód oraz
      marchwiankę z ryżem (ryż ugotowany na wodzie z gotowania marchwi, bez innych
      dodatków smakowych). W sumie po dwóch posiłkach z tej marchwi i piciu wyłącznie
      naparu jagodowego z dodatkiem miodu biegunka ustąpiła. (ale strachu i tak się
      najadłam moc).
      Pozdrawiam ciepło
    • paulinka84 Re: Biegunka 28.02.07, 09:58
      Panuje jakaś grypa żołądkowa, która własnie objawia się biegunką. mOja mama
      pracuje w szpitalu i wczoraj właśnie powiedziała mi, że są już 2 oddziały
      zamknięte da odwiedzających i nie wykluczone, że zamkną pozostałe.
      Dlatego nie lekceważyłabym i poszła do lekarza.
      Ja na biegunkę podawałąm nifuroksazyt i bactrim (po wizycie u pediatry).Pani
      doktor zaleciła nam również dietę marchwiowo - ryżową. A do picia czarną
      herbatę dla dorosłych. Z domowej apteczki to polecam smectę i hipp ors.
      • efka30 Re: Biegunka 28.02.07, 11:43
        Wszystko to co poleciła 1 2 3 i jabłuszko skrobane lub tarte.Mój mały NIC nie
        jadł a jabłko tak...
        UWAGA tarte lub skrobane jabłko ma właściwości wstrzymujące a
        normalne "gryzione" rozwadniające. Tak powiedział nam lekarz w szpitalu, gdzie
        niestety z biegunką w końcu wylądowaliśmy.Ale wtedy okazało się że Kuba ma
        CITOBACTERA i dlatego ta biegunka.
        Obserwujcie,ale jak przez pare dni nie bedzie poprawy to koniecznie do lekarza.
        I duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo pic zeby sie nie odwodnił.Właśnie z powodu picia
        trafilismy do szpitala.Kuba przestał pic!!!! Może nie jesc w ogole ale pic MUSI.
    • moopsenia Re: Biegunka 28.02.07, 22:30
      Nam pediatra podpowiedziała, żeby przy biegunce posolić marchwiankę (ktoś pisał
      o niej powyżej) mocniej niż zwykle się soli - jak potrawa będzie słona, to synek
      będzie miał pragnienie i będzie dużo pił. A jak będzie dużo pił, to się nie
      odwodni...
      U nas jeszcze skutkował taki napój z Hippa kupiony w aptece - marchwiowo-ryżowy
      - nie pamiętam niestety nazwy.
      I uważaj tez na siebie - od Jaśka my rodzice złapaliśmy jelitówkę i babcia,
      która się nim opiekuje
      smile
      • patoga podbijam 05.03.07, 15:58
        moja Ala już 4 dzień ma biegunke, leci z niej prawie sama woda, stosuje dietę,
        daję nifuroksazyd, lacidofil, dzisiaj pediatra zapisała jeszcze biseptol bo
        gardlo jest zaczerwienione - nie wiem tylko czy to coś da skoro nic nie trawi...

wypróżnia się co 2 godziny,sama woda praktycznie, pije normalnie. Próbowałam
        podać Orsalit na uzupełnienie elektrolitów ale nie chce pić tego cholerstwa, nic
        dziwnego bo ja też tego nie tknęłam choć też cierpiałam dwa dni temu na to samo.
        Zaczynam się zastanawiać ile to może trwać? czy póki pije mogę spokojnie ją
        trzymać w domu czy pomyśleć o szpitalu?
        W moim mieście panuje epidemia, cała rodzina chora sad
        • efka30 Re: podbijam 05.03.07, 17:34
          W 5-ty dzień biegunki Kuba trafił do szpitala, ale tylko dlatego ze przestał
          pic a przestał pic bo.....lekarz zakazał podawania mu herbatek owocowych, a
          Kuba tylko te pije.
          Czarna herbata, marchwianka,woda-nic z tego nie przyjmował.Zreszta w szpitalu
          tez przez 3 dni NIC nie pil oprócz kroplówek.Dopiero jak lekarka "w drodze
          wyjątku" zezwoliła na herbatki, mały jednorazowo wypił 500ml....... i normalnie
          zaczął pić...
          Może zrób maluszkowi posiew kału.
          W naszym przypadku winny okazał sie CITOBACTER.
          Kuba otrzymywał też biseptol, ale przez kroplówke w szpitalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka