niuta_s 08.03.07, 16:52 byłyście!? ja wczoraj i mam małą pieluchować. Wścieka się jak nie wiem jak jej tę tetrę zakładam, boję się tez że się w tym przegrzewa, ale cóż zrobić kazali, to zakladam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinacolada77 Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 08.03.07, 17:56 My cały czas pieluchujemy, bo po USG jeszcze w szpitalu pani doktor powiedziała ze lewe bioderko jest tak na granicy i lepiej pieluchować az do USG w 6-8 tygodniu. Poki co nie mamy z tym problemów większym problemem jest utrzymanie tetry by sie nie przekręcała. I ubrana musi być zawsze w body bo dobrze utzrymuja i wobec tego dokupic musiałam cienkie spodenki albo rajtuzki by w krótkim body nie było za zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
nhania Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 08.03.07, 19:10 ja nieby nie musze ale tez pieluchuje, profilaktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
nekokoneko Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 08.03.07, 20:52 zuzia w domu normalnie jest w tetrze więc jest jakby profilaktycznie pieluchowana Odpowiedz Link Zgłoś
olazur Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 10.03.07, 16:20 orientujecie się jakie są typy dysplazji fizjologicznej? Mojej małej ortopeda dał na jedno bioderko 2a. Nie wiem czy to bardzo źle czy tylko trochę źle. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 09.03.07, 10:08 ...wczoraj przeczytałam opinie nt własnie pieluszkowania w miesieczniku DZICKO (nr marcowy str35). Jest tam wypowiedź znanego medialnie ortopedy Pawła Zawitowskiego. Musze powiedzieć że zamieszał mi w głowie. Też profilaktycznie pieluszkowałam a teraz sama nie wiem. Jest tam m.in: "...Pozycja żabki zabezpiecza stawy biodrowe w rzadkich przypadkach, gdy istnieje niebezpieczeństwo ich zwichnięcia. Ale nie wpływa pozytywnie na ich rozwój. Aparat ruchu kształtuje się własnie ... w ruchu, kiedy to mięśnie, stawy i kosci poddawane są ciągłym napreżeniom i cwiczeniom w każdej płaszczyźnie i kierunku. Bezruch upoślidza jego sprawność, wydłuża okres zdobywania umiejetnosci (takich jak obroty na boki, siadanie, raczkowanie). Słowem - zmuszając dziecko do pozycji żabki czy profilaktycznie ZAKŁADAJĄC SZEROKA PIELUCHĘ, ingerujemy w nieuzasadniony i niekorzystny sposób w proces dojrzewania i zdobywania przez dziecko kolejnych umiejetnosci..." Ktoś wie jak jest naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 09.03.07, 11:15 a ja ogladałam jakiś czas temu w TVN style program "mamo już jestem" i pediatra wypowiadał sie własnie na ten temat. Powiedział że takie szerokie pieluszkowanie jest wskazane tylko wtedy kiedy z bioderkami dziecka jest coś nie tak, a kiedy sie wszystko prawidłowo rozwija to jest to zbędne. Mówił ze pampers jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 09.03.07, 14:04 naprawde to poobserwuj swoje dziecko i zobacz jak uklada SAMO nogi - zobaczysz sliczna "zabke" krepowanie szeroka pielucha moim zdaniem jest bez sensu jesli nie ma wskazan - ale na przyklad noszenie w tej pozycji moze moim zdnaiem wplynac tylko korzystnie a to dlatego, ze noszac dziecko nie unieruchamiamy go - jego miesnie pracuja bo my sie ruszamy. no i jak jest brzuszkiem do brzuszka to dodatkowo dzieki temu, ze sie ruszamy i oddachamy ma masaz brzuszka. no ale ja stronnicza jestem bo nosze swojego malego w chuscie, w ktorej jego bioderka leza wlasnie tak: www.gosia.petronet.pl/gallery/d/3982-1/IMG_4577.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Ale super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 09.03.07, 21:29 chyba tez pomysle o takiej chuście. Odpowiedz Link Zgłoś
anhes Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 10.03.07, 08:58 rewelacja ale mam wrażenie że w życiu bym się nie nauczyła jak toto zamotać Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 10.03.07, 14:01 ahnes - minuta dwie i po sprawie. serio jednej zaawansowanej motaczce zajmje to ponoc 20 sekund ale moze nie zawyzajmy sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Paweł Zawitkowski 10.03.07, 11:28 Odnośnie pieluszkowania to wypowiedz zawitkowskiego zawsze jest przeciwko podwójnemu pieluchowaniu. I zarówno w artykule jak i programie Mamo juz jestem to właśnie on sie wypowiadał na ten temat. Jest przeciwny i to wszystko. Nie wiem czy on pediatra czy ortopeda, na pewno jest fizjoterapeutą. I to jest jedya osoba która jest przeciwna, wypowiedzi innych lekarzy zawsze sa za podwojnym pieluchowaniem. Podobne z chustą on zawsze popiera te chusty, a większosć lekarzy uważa ze do 3 miesiaca należy sobie to ospuścić. Lubie te gościa, ale nie wierze we wszystko w to co mówi, choć wiele cennych rad jego wykorzystam, np. co do bucików, chodzików czy innych zwiazanych z dzieciaczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dziegielek Re: Paweł Zawitkowski 10.03.07, 18:49 Moja pediatra tez zaleciła profilaktycznie pieluszkowanie.Jednak ja go nie stosuje. Ponoć poza granicami Polski ten zwyczaj nie jest stosowany a dzieci zdrowe nóżki mają.Mam wrażenie że polscy lekarze zalecają pieluchowanie z przyzwyczajenia. Kiedyś znajomy ortopeda p[owiedział, że najważniejsze jest nie krępowanie ruchów dziecka Odpowiedz Link Zgłoś