lujzi 28.03.07, 11:21 Witam, Czy moglibyście mi poradzić jakie prezenty się daje na komunie? Chodzi o to że moje córki mają w maju komunię a rodzina mi dopytuję co im kupić. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renata_72 Re: Prezenty na komunie 28.03.07, 14:03 u mnie też już rodzinka ( przynajmniej z mojej strony ) zapytuje albo składa swoje propozycje i przyznam, ze jest bardzo ciężko. słowem niezbędne rzeczy mamy - ja chciałabym by syn dostał mniwieżę - wiem że jest plan złożenia się na prezent kilku osób a taki prezent będzie w użytku przez kilka nastepnych lat, roweru młodzieniec nowego nie chce bo ma i mu wystarcza, może aparat cyfrowy - ale ja mam więc mogę mu pożyczyć , telefon też ma bo nie mamy stacjonarnego więc dziecko które spędza pół dnia samo w domu musi być pod telefonem, generalnie syn podpytywany nie ma pomysłu , jego marzenie to druga świnka morska - narazie nie do zrealizowania bo jedna mi wystarczy), mam nadzieję, że rodzina męża nie kupi nic bez porozumienia ze mną bo nie dziecko napewno się nie ucieszy z czegoś co już ma Odpowiedz Link Zgłoś
mazia14 Re: Prezenty na komunie 28.03.07, 23:20 Moja córka dostanie rower,miniwieżę,pościel z witch,komórkę i kasę Można dać jeszcze coś z złota,zegarki Odpowiedz Link Zgłoś
04021998dan Re: Prezenty na komunie 29.03.07, 13:33 Mój syn dostanie na komputer( oczywiście składkowy prezent), komórkę ,gre gemboja,roweri troszkę kasy. mama Daniela 9 lat i Patryka 17 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
lujzi Re: Prezenty na komunie 29.03.07, 21:28 Bardzo was dziękuję za odpowiedż i za pomysły. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
avill Re: Prezenty na komunie 29.03.07, 21:54 A ja bym chciała, aby moje dziecko dostało na komunię prezenty, które pozostają pamiątką na całe życie. Tak, aby jak będzie miała swoje dzieci, wyjęła coś takiego z szuflady i powiedziała, to jest mój prezent od chrzesnej. Mógłby to być np. wisiorek, czy bransoletka z wygrawerowaną dedykacją. Dewocjonaliów nie lubię, ale chyba można się trochę postarać i coś fanego wymyślić. Wiem, że dzieci dostają rowery, wieże, mp3 itp, ale czy tak naprawdę to są marzenia dzieci? Moje pomysły też nie są marzeniami dzieci, ale ja z sentymentem wyjmuję z szuflady kolczyki otrzymane po śmierci babci. Nie noszę ich, ale trzymam na pamiątkę. A pieniędzy, jako prezentu nie znoszę, odbieram to jako wygodnictwo, albo złośliwiej zapłatę za udział w przyjęciu komunijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkabig Re: Prezenty na komunie 30.03.07, 13:50 Mój wszystkim mówi :" Chce kasiorskę!" On chce kupić sobie rower. Ale ja powtarzam gościom żeby czasem nie odważyli mu się sami go kupować, bo jemu się nie dogodzi. On jeżdzi wyczynowo więc wybrał jakiegoś "Felta" za parawie 2 tys. (( Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: Prezenty na komunie 31.03.07, 22:12 my też jesteśmy za kasą, Paula kupi sobie wtedy to co zaplanowała - czeka na laptopa - bo inne typowo komunijne prezenty po rpostu ma - rower ma nowy, wieża jej nei potrzebna, aparat mamy, komórkę ma, mp3 ma - sami mamy problem co jej kupić - ale od nas dostanie prezent na pamiątkę i pewnie dołożymy się do laptopa Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Prezenty na komunie 01.04.07, 08:32 Myśle podobnie jak Avill, uważam, że prezenty na Komunię powinny byc przede wszystkim skromne i pamiątkowe. Ja swoim chrześniaczkom dałam - jednej ładną grafikę zrobioną specjalnie dla niej przez zaprzyjażnioną artystkę (ilustratorkę książek dla dzieci) - nic religijnego, syrenka pływająca po zamku z morskiej piany, druga dostała ode mnie kolczyki z turkusami, nosiła je jako nastolatka. Nie chciałabym, aby rodzice chrzestni w przypadku mojej córki zaszaleli i nie wiem, jak taktownie im o tym powiedziec. A sama nie wiem jeszcze, czy w ogóle obdaruję jakoś córkę. Z dawaniem pieniędzy mam kłopot nawet w przypadku nowożeńców, a co dopiero dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagabi6 Re: Prezenty na komunie 03.04.07, 12:07 Z tymi prezentami to trudna rzecz. Też oczywiscie pytaja mnie różni goscie co kupic, ale jak mam odpowiedzieć , jak nie wiem jaką kwotę przeznaczają. Chrzestny zapytał , ale od razu powiedział że przeznacza tyle , a tyle. A reszta? Może ktoś chce dać 100lub 200 zł, a ja mu powiem żeby kupił coś za 400? Zresztą z pieniedzmi nie jest tak do końca, że źle. Ja myślałam założyć małej jakiś fundusz, do którego bym co miesiąc dopłacała. Część pieniędzy niech wykorzysta, ale resztę...myślę ,że to dobry pomysł, jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
renata_72 Re: Prezenty na komunie 03.04.07, 15:31 z dziewczynkami jest dużo prościej zawsze można liczyć że w przyszłości będą nosiły złotą biżuterię więc do wyboru kolczyki, łańcuszki, wisiorki, chłopcu trudniej kupić coś co będzie mu przypominało ten dzień i zostania prawie na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
filimoni Re: Prezenty na komunie 13.04.07, 15:26 A moje dziecko nie dostanie prezentów na Komunię. Rozmawiałam z nim i on doskonale to zrozumiał . Gdyby wiedział ,że dostanie w tym dniu prezenty to straciło by sens to co najważniejsze. Rodzina już wie - żadnych prezentów, jeśli chcą coś dać to tylko kasę po cichutku tatusiowi, jak się uzbiera to przed wakacjami kupimy fajny rower np. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkabig Re: Prezenty na komunie 13.04.07, 19:54 A nie będzie mu przykro, kiedy w szkole na drugi dzień wszyscy bedą chwalic się swoimi prezentami ? Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: Prezenty na komunie 14.04.07, 20:15 Moi rodzice, mój brat ze swoją jeszce_nie_żoną i chrzestni dają pieniążki - wiedzą że Oskar marzy o własnym laptopie - spytali - usłyszeli marzenie - zaakceptowali. ( rower, komórka,wieża itp w domu już są)Reszta gości - nie wiem - nie poruszali tematu "co dać w prezencie" a my się nie narzucaliśmy; no chyba ze po cichu z młodym na ten temat rozmawiali Odpowiedz Link Zgłoś
lujzi Re: Prezenty na komunie 07.05.07, 14:53 Jestem załamana. Napisałam do matki chrzestni córki, ona jest węgierką. Napisałam, że jeżeli nie miałaby pomysł na prezent, to zbieramy na mini wieży. Ona napisała do mnie, że jest w takiej sytuacji finansowej (3 dzieci i rozwód), że ona nie może kupić prezent, więc w ogóle nie przejeżdza. Napisałam do niej, że córka liczy na to że przejeżdża i niech nie kupuję prezent, nie jest to najważniejsze. Ale ona ani nie odpisze, ani nie odbiera telefonu. Wiem, nie ma jak to komentować ale jestem po prostu załamana.... Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: Prezenty na komunie 07.05.07, 16:58 Nie przejmuj się aż tak bardzo. u nas już wszyscy przywykli do myśli że na komunii nie będzie ani ojca mojego dziecka ani rodziców chrzesnych. Akurat tak się zdarzyło że obydwoje byli ze strony mojego byłego męża i po rozwodzie prawie 7 lat temu nasze drogi się rozeszły. Teraz po rodzinnej narazie podjeliśmy decyzję że nie będziemy ich wykopywać spod ziemi. Nadchodzącą komunią nie interesuje się także ojciec (zresztą już prawie dwa lata jak zapadł się pod ziemię i jesteśmy szczęśliwi) także będziemy w gronie nowej, kochającej się rodziny. Kasia rozumie zaistniałą sytuację i jak do tej pory nie dała poznać że jakoś jej smutno z tego powodu. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkabig Re: Prezenty na komunie 07.05.07, 17:40 U mnie na komunii nie będzie dziadków (mioch teściów) ...focha mają Odpowiedz Link Zgłoś
lujzi Re: Prezenty na komunie 07.05.07, 22:23 Dziękuję ci za odpowiedź. Masz rację, nie trzeba się przejmować aż tak bardzo. Najważniejszy jest żeby dziecko było zadowolone, i że te święta mineły w gronie kochającej rodzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
avill Re: Prezenty na komunie 07.05.07, 20:57 Wcale się nie dziwię, że matka chrzesna Twojej córki nie przyjedzie. Gdybym była w opisanej sytuacji, a matkę chrześnicy interesowałby tylko prezent, również zignorowałabym takie zaproszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lujzi Re: Prezenty na komunie 07.05.07, 22:18 A ja uważam że jesteś wrędną osobę. Ty mi w ogóle nie znasz, więc na jaki podstawy twierdziś, że mnie tylko prezenty interesują?? Jeżeli u ciebie nie dają prezenty na komunie, to bardzo dobrze, ale to ci nie da żadnego prawa krytykować innych. Mam nadzieje, że przeidzie czas, kiedy ktoś do ciebie napisze coś tak niemiłego jak ty teraz do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
avill Re: Prezenty na komunie 08.05.07, 20:50 Moją wypowiedzią chciałam Ci tylko zasygnalizować jak czuje się osoba zapraszana na uroczystość I Komunii Św. od której żąda się konkretnego prezentu. Być może chrzesna Twojej córki planowała przyjechać na uroczystość i dać symboliczną czekoladę. Po Twoich żądaniach stwierdziła, że nie sprosta tym wymaganiom i woli nie przyjeżdżać. A co do prezentów na komunię, to już się wypowiadałam na ten temat. Komunia to jest uroczystość religijna i na tym powinno się skupić, a zwłaszcza ci rodzice, którzy mają wielki problem, co ich dzieci mają dostać w prezencie. Na prezenty jest wiele okazji np. mikołajki, urodziny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
renata_72 Re: Prezenty na komunie 09.05.07, 09:52 ślub kościelny to też uroczystość kościelna - więc po co młodym prezenty?? Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Prezenty na komunie 09.05.07, 22:04 Nowożeńcy otrzymują prezenty na nową drogę życia, a właściwie nowe gospodarstwo. Dzieci przystępujące do komunii jeśli rozpoczynają jakąś nową drogę, to raczej duchową, więc odpowiednim prezentem jest medalik albo różaniec, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
avill Re: Prezenty na komunie 10.05.07, 18:55 W zasadzie ta aluzja do mnie, ale hankam napisała dokładnie to, co i ja myślę. Nowa rodzina, często nowe mieszkanie i tu mają uzasadnienie prezenty, a nawet lista prezentów, co ostatnio staje się dość popularne. Odpowiedz Link Zgłoś