bonkreta 12.04.07, 17:33 A jeśli tak, to jak się nauczyły? Bardzo bym chciała Emisia nauczyć, ale strasznie nam to nie idzie, próbuje na różne sposoby układać buzię, ale nie może wpaść na dmuchnięcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariella Re: Umieją dmuchać? 12.04.07, 17:40 Moj sie jakos sam nauczyl, podpatrywal jak dmucham na jedzenie i powtarzal, zdmuchuje tez swieczke i zapalniczke. Pewnie przyjdzie z czasem Odpowiedz Link Zgłoś
kraabik Re: Umieją dmuchać? 12.04.07, 17:55 Szkoda, że Ali nie udało się zdmuchnąć świeczki na torcie urodzinowym, ale zaraz po tym zaczęłyśmy ostry trening i wyniki były zaskakujące. Jak tylko widzi ogień, od razu dmucha, na zapałki też i co mnie najbardziej cieszy umie już wydmuchać porządnie nosek Odpowiedz Link Zgłoś
kubusiowa-mama Re: Umieją dmuchać? 12.04.07, 20:50 Ćwiczyliśmy tuż przed roczkiem, aby synek mógł sam zdmuchnąć pierwszą świeczkę. Na początku wciagał powietrze do siebie Teraz dmucha na gorące jedzonko i gdy zrobi "ała". Na to chyba potrzeba czasu..... Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: Umieją dmuchać? 12.04.07, 21:19 Julianka też umie dmuchać nauczyła się obserwując jak dmucham na cieple jedzenie. Noskiem też umie dmuchać dzięki czemu wysmarkuje noska. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: Umieją dmuchać? 12.04.07, 22:20 hehe, nasz jasio nauczył się mając jakieś 8 pewnie miesięcy. pokazywałam mu w ogrodzie jak wiatr dmucha na listki no i najpierw dmuchanie oznaczało wiatr, albo kwiatki, potem zastosowanie tej umiejętności rozszerzyło się do dmuchania na ciepłe jedzonko, czy dmuchania na "ała" Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynasg Re: Umieją dmuchać? 12.04.07, 23:07 tez przy cieplym jedzeniu,ale tez przy puszczaniu mydlanych baniek baaaaaardzo lubi je puszczac i jak ja mu puszczam Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Umieją dmuchać? 13.04.07, 08:30 Emka nauczyla sie ode mnie [patrzyla jak dmucham na jedzenie], ale kurcze z noskiem gorzej, bo zamiast dmuchac to wciaga powietrze... tego nie potrafie jej wytlumaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: Umieją dmuchać? 13.04.07, 10:48 w sumie nie jestem pewna czy umie bo robi to dość dziwnie coś pomiędzy parsknięciem a dmuchnieciem za to z noska umie wydmuchiwać już od kilku dobrych miesięcy, na poczatku bardzo lubiał w zasłonki i firanki ale całe szczęscie mu przeszło hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: Umieją dmuchać? 13.04.07, 11:16 Filip sie nauczyl dmuchac kiedy dalam mu flet do zabawy. Gwizdek tez sie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Umieją dmuchać? 13.04.07, 21:35 Flet niestety nie działa. Bardzo mu sie podoba i daje tacie, żeby dmuchał Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Umieją dmuchać? 14.04.07, 14:01 dmuchamy, jak wiatr, a ostatnio też na gorące jedzenie a nosek nauczyła dmuchać babcia w wakacje, mała zapomniała na 2-3 miesiące i przypomniała sobie później Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka35 Re: Umieją dmuchać? 15.04.07, 19:24 Na stole leżało piórko i synkowi bardzo podobało się, jak dmuchałam je w jego kierunku. Tak długo próbował, aż mu się udało Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: Umieją dmuchać? 15.04.07, 21:54 umieją:0 podpatrzył na swoich urodzinach i ostro trenuje sam; bawiłam się z nim gwizdkiem od czajnika a dzis "pomagał" mi rozpalić ognisko - dmuchał dzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: Umieją dmuchać? 18.04.07, 08:49 nauczył się przy dmuchaniu gorącej zupy podpatrzył u domowników. Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeall Re: Umieją dmuchać? 18.04.07, 10:44 świetną metodą okazała się zabawa ze strusim piórem....Ola aż piszczała z radości jak fruwało po całym pokoju....a po chwili już sama próbowała je dmuchać i tak nam się udało... teraz dmucha udając wiatr, na ciepłe jedzonko no i na "ziazia" życzę powodzenia w nauce Odpowiedz Link Zgłoś
ania2425 Re: Umieją dmuchać? 18.04.07, 14:13 Maja zalapala o co chodzi w dmuchaniu juz jakis czas temu. A nauczyla sie dmuchajac nam do kubkow z goraca herbata, pokazalam jej pare razy ze nie wolno dotykac bo gorace i trzeba podmuchac zeby mozna bylo pic. Zaczela nas nasladowac i tak sie jakos nauczyla. Odpowiedz Link Zgłoś