Dodaj do ulubionych

Ile śpią?

16.04.07, 09:11
Jakub poprzestawiany. Wieczorem my padamy, on chce sie bawić. Małż wstaje do pracy o 5 i chcialby zasnać kolo 22, ale nie daje rady. Jakub zasypia między 22.30 a 23.30 i spi do 9- 10 rano. W poludnie zaypia okolo 14 i spi 3 godziny. Kiedyś chcialam go nie kłaść w poludnie, ale sam usnął okolo 16 i już wcedy nocą byl zupelny cyrk.Chyba zacznę sama go budzić, tyle, ze kiedys już probowalam i byl bardzo niezadowolony (czytaj placzliwy i zwyczajnie niegrzeczny).
Obserwuj wątek
    • wiolk77 Re: Ile śpią? 16.04.07, 10:22
      a wczesnie było inaczej?? wcześniej chodził spać ?? u nas odkad pamietam
      rytułał ten sam: po 18:30 kapiel, po 19:00 kolacja, do 20:00 - w łóżeczku i
      usypia nieraz w ciągu 5 minut nieraz w ciagu 40 min., budzony w tygodniu o 6, w
      weekendy wstaje ok 7, w dzień zawsze sypia min. 3 godz. (kilka razy u teściowej
      spał tylko 30 min albo wogóle to później w drodze do domu usypiał, więc wg mnie
      ta drzemka południowa jest dzieicaczkom bardzo potrzebna)
      • aisza24 Re: Ile śpią? 16.04.07, 10:55

To masz super. Moj zawsze chodzil spac o ktorej chcial, tak zostalo do teraz.
        Zasypia czasem ok 15, czasem ok 18(wstaje wtedy po 19 i jest jazda do 24),
        czasem caly dzien nie spi i zasypia o 20 (uwielbiam, wolny wieczor), spi wtedy
        do 8-9!!. Popoludniowe drzemki trwaja 1,5-3h, zauwazylam ze 3 h spi gdy jest
        bardzo zmeczony, gdy duzo biegal. 2wieczorami tez chodzi pozno spac, miedzy
        22.30-24, a rano spi do ok 9, czyli podobnie jak u Alfy

gg 1493654
        • tin_t Re: Ile śpią? 16.04.07, 11:00
          no to widzę, że u nas nie jest tak źle - bo w miarę regularnie
          pobudka przeciętnie o 7. po 11 drzemka, zwykle 11.15 - 12 zasypia. śpi ok. 2h.
          wieczorem po 19 kolacja, kąpiel, po 20 śpi. czasami zdarza się, że jest chory
          (śpi więcej albo nie może spać), że wyjeżdżamy, jesteśmy w drodze, wstajemy
          wcześniej, wracamy później, ale zwykle w tygodniu, kiedy jesteśmy we dwoje,
          wszystko się normuje.
      • kubusiowa-mama Re: Ile śpią? 16.04.07, 10:57
        Mój synek budzi się o 6 - 7 rano. Kładę go spać o 11.30 (chyba, że spacer się
        przedłuża albo wypadł jakiś wyjazd, to później). Śpi 1,5 - 2 godzin. Wieczorem
        o 19, czasami o 20 kolacja, kąpanie i spanie.
        Myślę, że Twój synek za długo śpi rano. Spróbuyuj go obudzić wcześniej, położyć
        spać około połudia i może koło 20 - stej będzie na tyle zmęczony, żeby iść
        spaćsmile
        • liniosek Re: Ile śpią? 16.04.07, 13:17
          u nas spanie wyglada tak: rano wstaje o 8.00 lub 8.30 ,drzemka w ciagu dnia
          jest jedna i wypada o godzinie 12.00 lub 13.00 i trwa do okolo 15.00.Natomiast
          do spania klade mala o 21.00,ale usypia pozno bo gdzies o 22.00,chyba ze jest
          bardzo zmeczona to usnie odrazu.
          • malina.majka Re: Ile śpią? 16.04.07, 14:20
            Mysle,ze w tym temacie moge doradzic,gdyz my przeszlismy wszystkie mozliwe
            okresy jesli chodzi o spanie mlodej.Bywalo i tak,ze potrafla w nocy sie bawic a
            w dzien odsypiac,a co za tym idzie byla kompetnie rozregulowana.Ja poddawalam
            sie jej "trybom"aby choc na chwile w dzien przymknac oko. Wyratowala mnie
            tesciowa,podczas mojego wyjazdu,wprowadzila stale,regularne pory spania w dzien
            i dzieki temu moja corka od 2 m-cy spi jak czlowiek. Mianowicie-rano budzi sie
            zwykle kolo 8 (moze to byc 7.40 jak i 8.40-zalezy) nastepnie spac idzie ZAWSZE
            okolo 13,staram sie jej nie klasc inaczej bo wiem,czym to grozi-problemami na
            wieczor.Wsaje sama okolo 15stej.Jak spi dluzej to zaczynam halasowacsmile Kapie
            ja po 19stej,potem je kolacje,troche szaleje z tata,ktory pozno wraca z pracy i
            chce sie mala nacieszyc,klade ja do lozka kolo 21 (rozpietosc od 20 do 21 ale
            nigdy pozniej).Nie usypiam,zasypia sama,ale nie ma reguly o ktorej,ja jej na
            sile nie zmusze,ze ma zsnac TERAZ,po prostu w pewnym momencie przestaje
            nadawac,kladzie sie na boczek i spi. W nocy budzi sie tylko jak ida zeby,albo
            chce mleka ale natychmiast zasypia jak dostanie ,co chce. Jestem mega
            szczesliwa,poniewaz mielismy duzo problemow z jej spaniem,kiedy byla na cycu.Sa
            dwa okresy,ktore bede dobrze wspominac jesli chodzi o spanie-tuz po porodzie
            przez pol roku spala swietnie,w swoim lozeczku,po 8godz bez jedzenia,pozniej
            nastapil kryzys,prawie roczny,no i teraz nareszcie pod tym wzgledem jest
            super,czego wszystkim zycze.Pozdrawiam,M.
            • efka30 Re: Ile śpią? 16.04.07, 15:10
              18,30 kolacja
              19,30 kąpiel
              ok 20,00 picie,mycie zębów
              20,00 robi papa mini mini i idzie spać
              śpi do 6.30-7.00 /ostatnio, bo wczesniej spał do 8.00/
              drzemka w ciągu dnia/na spacerze/ ok 11.30 - ok 1,5 godz.
              Rytm dnia naprawde stały.Przestrzegamy tych godzin i dzięki temu nie mamy
              problemu z zasypianiem na noc.Mały po prostu kladzie sie w łóżeczku pokitłasi
              sie i pogada z 5-10 minut i śpi...
              W nocy nie budzi się od pół roku na żadne jedzenie mleka czy też picie-dzięki
              Bogu, bo wtedy to mycie zębów wieczorem/ktorego nie cierpi/ ma sens.
      • olesia233 Re: Ile śpią? 24.04.07, 16:36
        mój olek spi 12 h od siodmej do siodmejsmile
    • ninjo Re: Ile śpią? 16.04.07, 18:25
      alfa, u nas bylo podobnie. Natalka roznie chodzila spac. Bywaly okresy, ze o 20-
      stej, ale z reguly o 22-23-ej i spala do 9-tej - 10-tej. Ale jak przeszlismy na
      czas letni, trzeba bylo ja przestawic, przeszlo to zupelnie bezproblemowo. Po
      prostu ja wczesniej obudzilismy tego dnia i poszla wczesniej spac, itd. W
      zasadzie przesunelismy ja w ciagu tygodnia o 2 godz. Teraz wg nowego czasu
      chodzi spac ok 21:30 i wstaje ok. 8:30
      • kaliaa Re: Ile śpią? 16.04.07, 21:51
        ostatnio ku mojej radosci i wielkiemu zdziwienie wiecej niz zwykle
        w dzien od 12 30, minimum godz ale czesto 2 a nawet 3 smile
        na noc zasypia ok 21 15 i spi do ok 7 30-8 30
        • alfa36 Re: Ile śpią? 16.04.07, 23:10
          Pewnie to trochę moja wina, bo jestem z Jakubem w domu i spię rano razem z nim a wieczorem zajmuje sie nim tatuś, więc ja mam wolne (czytaj:siedzę w necie). W każdym razie dzięki za rady. Dziś położylam go w poludnie okolo 13 i niestety godzinę zajęło mi usypianie, tak że i tak usnął o "swojej" 14. Ale będe pracowala nad nim (i sobą).
    • mcbeall Re: Ile śpią? 17.04.07, 20:00
      U nas wygląda to następująco:
      godz. 18.30 - kolacja
      godz. 19,00 - kąpiel
      max godz. 20,00 -śpi jak aniołek średnio do 6:30
      gorzej jest z dniem.... ostatnio śpi tylko w wózku na spacerze i to max. 30 min
      Jestem w szoku, że wasze pociechy tyle czasu śpią....zazdroszczę troszkę smilesmile
      moja córa ma tyle energii, że nie jestem w stanie jej uśpić...wszystko ją w koło
      interesuje i rozprasza
    • gusia-81 Re: Ile śpią? 20.04.07, 08:52
      Ok 19 kąpiel
      Ok 20 już po kaszy leży w łóżeczku. I zasypia..20-20,30. Wstaje o 7 bo idzie do
      żłobka.

Chyba że ja idę rano do pracy to musi wstać o 5.40 i wtedy wieczorem o 19.30
      już spi.

W weekendy troche sie przeciega, bo jak jest ladnie to pozniej wracamy do domu
      i Oli idzie spac po 21.

Ale ona ma stały rytm dnia, za co jestem głęboko wdzięczna żłobkowi wink)
      • kulawa.stonka Re: Ile śpią? 20.04.07, 18:19
        Zazwyczaj Jaś wstaje między 6 a 7.
        potem drzemka między 10:30 a 11:30 - wtedy śpi około 1 lub 2 godzin.
        następna drzemka między 16 a 17 - śpi około 1 lub 2 godzin
        kąpiel około 20 i do łóżka. Zasypia do 21.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka