Dodaj do ulubionych

Msza jedna czy dwie?

19.04.07, 10:11
Mój syn ma komunię 13 maja ( prawdopodobnie wink). Masz jest o godz. 10.30.
Więc obiad w restauracji będzie około godz. 12. Zdjęcia zamówiłam na 14. O
15.00 jest Druga msza (!!!!) wieczorna. Skończy się około 16.00. Po tej mszy
jest rozdanie pamiątek komunijnych i zdjęcia grupowe. Więc na sale wrócimy
około 17. Boże ...to mi się wogóle nie podoba. Przeciez goście cały czas na
sali sami będą. Jesli wogóle będą siedzieć. Też macie coś takiego jak msze
wieczorne w dzień komuni?? U nas w kościele jest to dopiero po raz drugi. Dwa
lata temu nie było takich cyrków. To wszystko dlatego, że zmienił się
proboszcz i wymyśla jak by tu życie ludziom skomplikować. Rodzice marudzili o
to na zebraniu..ale cóż, tam ma być i już. Jak czytam wasze wypowiedzi to
wychodzi na to, że u Was wszystko takie poukładane i wiadome od dawna a u
mnie totalny bałagan. We wtoerk mielismy dopiero pierwsze spotkanie z
katechetka odnośnie komunii i dopiero teraz wiem jak to ma wogóle wyglądać.
Obserwuj wątek
    • mazia14 Re: Msza jedna czy dwie? 19.04.07, 11:37
      My mamy też dwie msze rano o 9.00,a nieszpory o 15.00
      U nas wszystko jest zapięte na ostatni guzik,cóż Komunie mamy za 2
      tygodniesmile Nawet znam już termin pielgrzymki-8 maj do Częstochowysmile
      • panga7 Re: Msza jedna czy dwie? 19.04.07, 12:59
        Ja do Kaczkibig .
        To co piszesz w tym i poprzednich wątkach jest dla mnie co najmniej dziwne .
        Szczerze mówiąc wydawało mi się do tej pory że to u nas jest bałagan komunijny .
        Nie znamy terminów prób , dzieci nie uczą się żadnych pieśni itd. Księdza
        specjalnie inne sprawy organizacyjne nie interesują , w sprawach ubioru ,
        wystroju kościoła i ilości wręczanych kwiatów ( mają je również dostać
        wychowawczynie i dyrektorka szkoły zupełnie nie wiem dlaczego i co one mają
        wspólnego z komunią) rządzą rodzice .My już i tak podpadliśmy wielu osobom bo
        nie chwaliliśmy wszystkich pomysłów . Ale przynajmniej nikt nam terminów komunii
        nie chce przekładać . Z tego co piszesz opóźnienie w zaliczaniu modlitw wynika
        nie z winy dzieci ale niedyspozycji katechetki .
        Więc tym bardziej nie rozumiem dlaczego Twoje dziecko ma na tym ucierpieć .A to
        bieganie do kościoła w tą i z powrotem też bez sensu ... U nas komunia jest 13
        maja na godzinę 9.00 . I to by było na tyle , chyba jeszcze tego dnia mają mieć
        zdjęcie grupowe . Reszta czyli jakieś pamiątki mają dostać w białym tygodniu .
        Pozdrawiam i proszę abyś napisała nam jaki finał będzie miała ta sprawa .
        Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie , nie dajcie się tym bardziej że nie
        widzę powodu aby przesunięto termin komunii .Powód jest zbyt błahy .
    • sophie05 Re: Msza jedna czy dwie? 19.04.07, 21:18
      U nas Komunia o godz 10. Potrwa z 1,5 godz. Potem drugie spotkanie: modlitwy,
      wreczanie pamiatek , zdjecia o godz.....14. Co lepsze, proboszcz pytany o
      godzine, nie chce powiedziec nic oficjalnie, potwierdzić tej godziny. Slynie z
      tego , ze wszystko oswiadzcza na ostatnia chwile i robi tak , aby popsuć
      wszystkim szyki. Uwielbia górować nad innymi. Nie wiem jak to będzie, nie
      wyobrazam sobie, pojechac do restauracji i za godzine wracac, gości zostawic.
      Denerwuje mnie też postawa rodziców, wszyscy tylko mowią między sobą, a jakoś
      nikt nie chce się zebrać i pójść do Proboszcza na rozmowę. Ja już jestem po
      jednej awanturze odnośnie alb. Teraz czekam że inni rodzice się odezwą ale
      wygląda to tak, że się boją.
    • avill Re: Msza jedna czy dwie? 19.04.07, 22:20
      U nas komunia o 11, o 16 ma być zdjęcie i wręczanie pamiątek. Rodzice byli już
      u księdza z propozycją, aby pamiątki rozdane były po niedzieli. Raczej
      niechętny na ten pomysł, ale ma się zastanowić.
      Jeżeli będzie konieczność ponownego przyjścia do kościoła, to tylko jedno z nas
      mąż lub ja pojedzie z córką, a drugie będzie zabawiać gości.
      • kaczkabig Re: Msza jedna czy dwie? 20.04.07, 01:04
        Może skorzystam z Twojego pomysłu...jestem załamana...tyle kasy pójdzie na
        imprezę...czy goście mi nie uciekną ??? Co za głupie pomysły z ta wieczorną
        mszą !
        • jenny_xx_ no tak... 21.04.07, 22:47
          po co robisz dziecku komunie? dla imprezy? bo chyba nie dla głupich mszy? odkad
          pamiętam o 16 zawsze były nieszpory i rodzina szła razem z dzieckiem.... , ale
          to imprezka dla tych którzy wiedzą czym jest sakrament Komunii Św.
          • kaczkabig Re: no tak... 22.04.07, 10:09
            U nas w kościele jest po raz drugi. WCześniej NIGDY takich rzeczy nie było.
            Kominia to nie sama impreza. Ale jak się zaprasza gości to wypada z nimi
            siedzieć. Nie sądzisz....???
          • kaczkabig Re: no tak... 22.04.07, 10:22
            Uważasz, że dziecko 9- letnie jest świadome tego co się dzieje w tym dniu?? Że
            podskakuje z radości, że w tym dniu po raz pierwszy przystąpi do sakramentu
            komunii świetej? Marzy o tym, żeby cały dzień spędzić w kościele? A co do mysz
            wieczornej...u mnie w mieście jest kilka kościołów, ale tylko w naszym odbywają
            się nieszpory.
            • jenny_xx_ Re: no tak... 22.04.07, 13:45
              To jak odczuwa i pojmuje Komunie dziecko w duzym stopniu zalezy od przygotowania
              przez rodziców. U nas na 16 wszyscy ida do kosciola z dzieckiem i jesli ktos
              przewiduje dłuższą imprezę to zwyczajnie wraca się całą rodziną. To rodzinne
              katolickie swieto dziecka, jesli ktos uwaza inaczej i dziecko przyjmuje I
              komunię tylko dlatego, ze tak wypada, bo imprezka, bo biedni goscie zostają sami
              w domu to ja tu widzę mylenie pojecsmile Ale to moje subiektywne odczucie, wiec sie
              nim nie sugerujsmile
            • syla33 Re: no tak... 22.04.07, 22:11
              Ale nieszpory to nie to samo co Msza Sw. I jak ja pamietam to zawsze dzieci
              szly tego dnia po raz drugi do kosciola po odebranie obrazka, a ze to jest
              miesiac maj to odmawiaja litanie loretanska. Chociaz wiem, ze w niektorych
              kosciolach dzieci otrzymuja obrazki podczas bialego tygodnia. A jesli boisz
              sie, ze ci goscie pouciekaja to z dzieckiem moze pojechac / pojsc jeden rodzic
              albo rodzice chrzestni.
    • ginnevra2000 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 09:13
      kaczkabig : ja mam podobnie. Komunia na 11,[obiad 13 ; 13.30 ?] Druga msza na
      16. Jak planujesz nakarmic gości? Też mam obiad w restauracji. Chyba nie
      zdążymy z tortem, bo przecież na mszę trzeba wyruszyć ok. pół godz. wcześniej.
      Albo przeciągać trochę obiad, albo ...? Ciekawa jestem jak to widzisz?
      • kaczkabig Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 09:26
        Wiesz co... ja już tego wogóle nie widzę. Chyba będą sami, nie ch sobie
        radzą... No i o torcie nie pomyślałam...Wiele osób pisze, że nieszpory to
        normalka w kościołach. Ale uwierz mi, u nas to jest po raz drugi i jest to
        jedyny kościół w mieście gdzie się ta msza odbywa.
        • syla33 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 10:12
          Jescze raz powtarzam - NIESZPORY TO NIE TO SAMO CO MSZA ŚWIETA - dzieci nie
          moga po raz drugi uczestniczyc (no uczestniczyc moga ale to jest bezsensu) we
          mszy św i brac komunie w ciagu jednego dnia. Nieszpory trwaja okolo 30 minut, a
          jesli boisz sie, ze goscie ci sie rozejda to moze niech tylko jedno z was
          pojedzie z dzieckiem do kosciola a moze rodzice chrzestnni za was to zrobia????
          • ginnevra2000 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 10:34
            ja się nie boję że mi się goście rozejdą, bo są sami swoi smile do kościoła ten 2
            x pójdziemy też wszyscy i wszyscy wrócimy. Wcale tez nie chodzi mi o to że
            przyjęcie(w sensie impreza pokomunijna) jest najważniejsza, ale jest właściwie
            pochodną narzuconego uroczystego stylu uroczytości kościelnej-białe stroje,
            wianuszki, świecuszki. Pani katechetka ćwiczy ich od lutego cp sobotę po 2
            godz. w kościele. Samą musztrę, nie duchowe przygotowanie (to mieli od wrzesnia
            3 godz.w tyg. Dzieciom się wmawia, że duchowość-nie impreza, prezenty, a potem
            zbiera się pieniążki na prezent dla księdza[czy kościoła], a nawet dla
            nauczycieli, którzy mają a propos zarezerwowane ławki w kościele, a np.rodzice
            już nie [he he?]. Chciałabym widziec mine tej p.katechetki, jak zamiast
            spodziewanej koperty czy prezentu dostałaby SKROMNĄ białą różę.. hihi.
            Rozgadałam się a chodziło mi o to, że człowiek po tych przejściach chciałby
            sobie klapnąc na pupkę i uroczysty obiad zjeść w spokoju nie patrząc na zegarek.
            • syla33 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 12:17
              Rozgadałam się a chodziło mi o to, że człowiek po tych przejściach chciałby
              > sobie klapnąc na pupkę i uroczysty obiad zjeść w spokoju

DLatego robie w lokalu aby nie ganiac i obslugiwac gosci smile)

nie patrząc na zegarek.
              u nas komunia jest na 10 - skonczy sie okolo 12 a nastepna wizyta w kosciele
              mamy na 16, wiec troche czasu mamy na odpoczynek a aby nie przegapic godziny
              warto ustawic w telefonie przypominacz smile))).
              • ginnevra2000 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 12:38
                i ja też w lokalu
                a dzięki z tym przypominaczem, faktycznie smile
                • panga7 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 15:56
                  Hej Dziewczyny .
                  Widzę że my mamy WSPANIAŁEGO KSIĘDZA PROBOSZCZA który przygotowuje nasze dzieci
                  do komunii . Próby zaczęliśmy dopiero wczoraj , i potrwają przez cały tydzień do
                  piątku .W sobotę spowiedź , a w niedzielę uroczystość . Ksiądz tak wszystko
                  rozplanował że praktycznie każde dziecko ma jakąś specjalną rolę do spełnienia .
                  A w sprawie nieszporów powiadomił nas wczoraj że nie przewiduje i nie jest
                  zwolennikiem . Rozumie doskonale że do niektórych rodzina przyjedzie z daleka .
                  Polecił wszystkim aby spędzić ten czas rodzinnie wśród bliskich . A on będzie
                  miał cały biały tydzień na duchowe spotkania z dziećmi . Więc same widzicie że
                  wszystko zależy od podejścia do sprawy .
                  • vernalis1 Re: Msza jedna czy dwie? 07.05.07, 16:50
                    my już PO - msza była na 13-ą, skończylismy praktycznie o 15-ej - ksiądz nawet
                    słówkiem nie pisnał,żeby dzieci wróciły na druga mszę - pozyczył tylko
                    smacznego smile
                  • makowapanienka2 Re: Msza jedna czy dwie? 09.05.07, 21:28
                    U nas ksiądz jest podobny ale niektórym rodzicom przeszkadzało że dzieci tak
                    mało prób mają. Dla mnie komunia to nie występy artystyczne i nie zależy mi na
                    tym czy dzieci będą równo śpiewać. Wszystko wyszło świetnie, nikt się nie
                    pomylił, może dla tego że dzieci nie były zestresowane.
    • renata_72 Re: Msza jedna czy dwie? 14.05.07, 10:45
      komunię mamy na 10:00 do 11:30 (podobno smile, koło 13:00 obiad a na 16:00 msza
      dziękczynna dzieci komunijnych - w końcu chodzi o sakrament dziecka a goście
      maja wybór albo wracają do swoich domów albo idą do kościoła.
    • sophie05 Re: Msza jedna czy dwie? 14.05.07, 20:47
      Komunia na 10. Potrwa pewnie do 12. W Kościele mamy ponownie się stawić o 14.45
      na modlitwy, rozdanie pamiątek , zdjęcia. Na prośby rodziców, aby przesunać na
      poźniejszą godzinę, bo wiadomo, każdy szykuje obiad usłyszeliśmy: " mnie to nic
      nie obchodzi, tego dnia jest w Parafii wielka uroczystość - ślub Katechetki,
      będzie na tym cała szkoła". Jak widać, dla Proboszcza Komunia naszych dzieci
      nie znaczy nic...A mi przez całe życie wpajano, że to Ksiądz jest dla ludzi...
    • hankam Re: Msza jedna czy dwie? 14.05.07, 22:43
      I nas na szczęście jedna, i tak ledwo trzymaliśmy się na nogach. Poza tym msza
      komunijna byla o 12.30, skończyla się o 14.00, więc laściwie nie było kiedy
      zrobić drugiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka