dakota123 15.06.07, 09:26 ja chyba zapodam jakiś makaron zapiekany z czereśniami - szybko, mało roboty i pycha na upały!! a Wy?? może coś ściągnę na przyszły tydzień Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olazur Re: co na obiad w ten upał robicie??? 15.06.07, 09:48 ja mam żarcie po niedzielnych chrzcinach. Dorobie tylko sałatke grecką. Odpowiedz Link Zgłoś
ankapo7 Re: co na obiad w ten upał robicie??? 15.06.07, 10:25 Rolada szpinakowa z brokułami i serem mozarella, do tego kaszka kuskus i sos śmietanowy... PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ankapo7 do dakota123 i tych ktore lubią szpinak :) 15.06.07, 12:04 ROLADA SZPINAKOWA składniki: 2-3 opakowania szpinaku mrożonego, 4 jajka, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz. nadzienie: opakowanie brokółów mrożonych, 3 małe opakowania mozarelli < zetrzeć na tarce> Szpinak rozmrozić i odparowaćna patelni/ w garnku, ostudzić. W misce wymieszać szpinak z żółtkami z przyprawami i dodac ubite na sztywno białka. Na największej blasze jaka zmieści się w piekarniku rozłożyć papier pergaminowy i rozsmarować na nim masę i wygładzić powierzchnię, włozyc do rozgrzanego piekarnika(220 stopni) i piec ok 10 15 minut, aż będzie zarumienione i sztywne. W między czasie ugotować brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i trzymać w "cieple" Upieczone ciasto posypać stratą mozarrelą (zostawić trochę na posypanie rolady) i małymi rózyczkami brokułów, zawinąć w roladę, posypać resztą sera i wstawić na moment do piekarnika, aż ser się rozstopi. Do tego ugotowałam sos śmietanowy i kaszkę kuskus PYCHA!! smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
thaigirl Re: co na obiad w ten upał robicie??? 15.06.07, 10:30 Ja robię to co zazwyczaj robie, czyli nic nie robie Czuję sie rozgrzeszona, bo choć gotować (z konieczności a obiad jest koniecznością) nie lubię, to chociaż sprzątać bardzo lubię. A zresztą dzisiaj jest tak gorąco, że nawet jeść sie nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: zrobiłabym chłodnik 15.06.07, 11:40 Nie ma nic prostszego Ja robię trochę "oszukany" - tzn. rozpuszczam barszcz z torebki w małej ilości wody, dodaje jogurt naturalny/kefir, posiekany koperek, pokrojonego ogórka i jajka na twardo i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_lub_marcin ja serwuje lody 15.06.07, 11:53 na danie pierwsze ,drugie i na deser Odpowiedz Link Zgłoś
zuzbar Re: zrobiłabym chłodnik 15.06.07, 12:02 Niezły pomysł! Ja mam przepis mojej mamy, taki z mlekiem zsiadłym, botwinką itd nie zawsze mam na niego czas. Ale jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Pyry z gzikiem 15.06.07, 13:22 Dla niewtajemniczonych to ziemniaki gotowane w mundurkach z twarogiem (ja przyprawiam czosnkiem, pieprzem, solą ew. wkrawam np. rzodkiewkę lub dymkę i wlewam trochę kefiru). Ale to tylko dla mojego kochanego męża (ja bez nabiału buuuu), dla mnie będzie zupa szparagowa. Odpowiedz Link Zgłoś