bzik83 03.10.07, 12:54 Macie jakieś przepisy co można zdziałać z dynią- mam na myśli zupkę ale i niekoniecznie, może jakiś deserek. Nie wiem jak za bardzoe się do tego zabrać, np. jak wykroić ten miąższ. Sory jeśli to debilne pytania, ale naprawdę nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buns dynia CO I JAK:) 03.10.07, 13:00 hej, tak , te pestki i miąższ wykroić, ja kupuję zawsze mały kawałek i robię takie zupki: dynia, cukinia, ziemniak, marchewka i oliwa z oliwek plus pół żółtka albo dynia i ziemniak z oliwa z oliwek i mięskiem albo żółtkiem. Aga dynie uwielbia.Aha czasem do zupek jak są bez żółtka i mięsa dodaje starte jabłko, czasem trochę amarantusa. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
bzik83 Re: dynia CO I JAK:) 03.10.07, 13:02 jak długo gotować, czy ze wszystkimi tymi składnikami na raz? Odpowiedz Link Zgłoś
olazur Re: dynia CO I JAK:) 03.10.07, 15:50 ja dodaje dynie na kilka minut przed końcem gotowania, bo gotuje się bardzo szybko. Też robię zupkę: ziemniak, dynia, oliwa z oliwek, mieso lub żółtko. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07 Re: dynia :) 03.10.07, 18:50 Ja wykroiłam część z pestkami, które sobie wysuszyłam i zjadłam, ugotowałam dynię na parze aż zaczęła sie "rozłazić", zmiksowałam podzieliłam na małe porcje i zamroziłam. Daję w wersji owocowej, np. z jabłkiem, bananem, malinami i innymi słodkimi owocami lub z ziemniakiem, brokułami,, brukselką, trochę oliwy, czy innymi warzywami, które mam pod ręką. Mała chętniej zjada na słodko, Odpowiedz Link Zgłoś
buns Re: dynia :) 03.10.07, 18:58 bzik, sorki ze dopiero teraz odpowiadam, ale jak dziewczyny napisaly - najpierw te twardsze warzywa gotuje (marchew i ziemniak) a potem dynia i cukinia pzdr i milego gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
bzik83 Re: dynia :) 03.10.07, 22:30 dzięki dziewczyny! jutro zabieram się do pichcenia Odpowiedz Link Zgłoś