aniaresz 11.03.08, 15:37 Przez to że mam zwolnienie i siedzę w domu to tylko rozmyślam co tu zjeśc i jem co chwilkę, z 4 posiłki i między nimi staram się jeśc owoce............. A jak jest u was???????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vivianna_82 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 11.03.08, 17:17 Ja generalnie jem 3 zasadnicze posiłki dziennie - tak jak wcześniej - sniadanie, jednodaniowy obad i kolacja... staram się by w tych posiłkach było więcej warzyw i by ogólnie zdrowsze były niz wcześniej - warzywka, sałata, pomidorki, ogórki... oczywiście pomiędzy nimi wpadają mi w ręce rózne rzeczy a to ciasteczko, a to kawałek czekoladki, albo jabłuszko, pomarańcz... staram się jeść to co powinnam, ale równiez nie odmawiam sobie tego na co mam ochotę... Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: Ile posiłków dziennie jecie? 11.03.08, 19:28 Ja jem sniadanko pozniej jablko i mandarynki. Nastepnie zupe ktora sawia mnie na nogi, drugie danie po ktorym zaczynam juz normalnie funkcjonowac no i kolacja. Troche tego duzo, ale zazwyczaj wszystkiego jem tylko po trochu bo mnie zaraz mdli ((( Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Ile posiłków dziennie jecie? 11.03.08, 20:14 Ja ostatnio mam najbardziej zachcianki na fast foody, strasznie mi smakuje big mac w mc donald, a wcześniej nie jadłam go z 2 lata!!!!!! W domu to sięgam bardziej po zdrowe jedzenie, także stałe 3 posiłki i między nimi podjadam owoce!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 11.03.08, 21:56 Ja jem chyba najgorzej jak można bo wg własnych zachcianek, ile wlezie, słodkie, śledzie, herbata, zaraz potem płatki na mleku... jak nie zjem przez dłuższy czas to zaraz mam straszne mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Ile posiłków dziennie jecie? 11.03.08, 23:52 ostatnio jem co 2 godziny dosłownie. Jak ne zjem - mam większe mdłości, aż mi się słabo robi - dosłownie taki wewnętrzy przymus, żeby zjeść coś natychmiast (nie musi to być nic dużego). Między głównymi posiłkami staram się podjadać owoce (pomarańcze, kiwi, jabłka,banany) warzywa, lub orzechy (mieszanka studencka - z suszonymi owocami to ostani hit). Rzadko jem słodycze, częściej chlebek z wędlinką (i koniecznie z majonezem)) Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: rooms :) 11.03.08, 23:55 U mnie tez najlepiej wchodzi chlebek z wedlina i oczywiscie majonezem ))) Co do bananow to mam strszny uraz z pierwszej ciazy (jadlam je caly czas) i teraz nawet na nie patrzec nie moge.... Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: rooms :) 12.03.08, 01:52 najlepsze jest to, że przed ciążą nigdy nie jadłam w ten sposób (wędlina + majonez))) Odpowiedz Link Zgłoś
aluminium3 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 07:23 mnostwo i w duzych ilosciach Odpowiedz Link Zgłoś
santamanana Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 08:55 Ja jem I i II sniadanko w pracy (koniecznie kanapki z wędliną, serem żółtym i majonezem + jogurt, jabłka + czasem banan lub dwa, w domku koło 17 jednodaniowy obiad, potem jakieś owoce (czasem niemąż się szarpnie i mi wyciśnie sok z grejfrutów i pomaranczy) + zwykle skubne coś zakazanego (lody, serniczek, micha popcornu) - niech dzidziulek ma też coś z życia Odpowiedz Link Zgłoś
e-millie Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 08:59 nawet się nie zastanawiam, jem, kiedy jestem głodna na razie tyle samo, co przed ciążą. ale sporo się ruszam, więc o wagę teraz się nie martwię. mam nadzieję, że do końca ciąży będę mogła żyć aktywnie i niewiele przytyję - zresztą lato sprzyja lekkostrawnej diecie, jest mnóstwo owoców, pysznych świeżych warzyw. do dobry czas na ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 11:07 może troche odejde od tematu, ale prosze was bardzo oświećcie mnie... jak wy to robicie?? kiedy gotujecie???? jets to dla mnie teraz spory problem, bo po prostu jestem tak padnięta że nie daję rady. Mój tryb zycia jest mniej więcej taki: do pracy idę gdzieś na 8.30 i jestem do 16.30 w pracy moge sobie nawet coś odgrzać czy przyrządzić - mamy mikrofalówke i kuchenkę elektryczną, ale zwykle nie ma na to czasu albo nie ma czasu iść do sklepu po coś co by się nadawało i na co miałabym ochotę. WDo domu wracam o 17.00 i czeka tam na mnie stęskniony 3 latek który niekoniecznie chce żeby mama od razu brala się za gotowanie obiadu... A teraz mam po prostu taką fazę zmęczenia popoludniami i wieczorem, że po prostu nie jest w stanie... małaemu wymylsam jakieś zabawy na naszymlóżku po to żeby choć kwadrans móc poleże, choćby mi żołądek przyrastal do pleców.... A najbardziej miałabym ochote na rzeczy tradycyjne a więc trochę bardziej czasochłonne, jakąś zupę (nie z kostki) jakieś pulpety, koltety ziemniaczki mizerię...... Prawdę mówiąc trochę nie daję rady... jak wy to robicie, że jecie 3 posilki główne???? Ja obiad zjem koło 18.30 to kolacji oczywiście już nie jem, ale teraz w ciąży niezbyt odpowiada mi ten tryb do porządny obiad najchętniej zjadłabym koło 14...... pocieszcie mnie a może doradźcie jakby to zorgaizować???? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 11:47 frodolong! Rozmumiem cię doskonale, choć ja siedzę w domu..... i też nie chce mi się gotować, zmuszam się do zrobienia jakiś zupek bo mi bardzo spakują a mąż wsumie nie narzeka!!!!!!!! Zjada co jest!!! A ty jak pracujesz to wogóle kiedyś musisz poodpoczywać a nie stać przy garach!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong do aniaresz 12.03.08, 12:22 no właśnie.... ale pocieszam się że to ten 1 trysmest w pierwszej ciąży też tak miałam a potem był większy zastrzyk energii Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 12:10 Jak czytam Wasze posty to aż Wam zazdroszczę. Ja wcześniej uwielbiałam jeść a teraz... muszę się zmuszać, żeby coś zjeść i raczej sięgam po owoce, bo na myśl o wszystkim innym bierze mnie na wymioty. Kiedy to się skończy???? Odpowiedz Link Zgłoś
lukka Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 12:10 naliczyłam 5 posiłków, + dodatkowo owoce. Normalnie jedłam 3-4 razy. Ale teraz jat tylko poczuję głód muszę coś zjeść, bo inaczej dopadają mnie mdłości Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 12:32 Podobno w 1 trymestrze nie trzeba jeśc za dwoje a dla dwojga/ u mnie dla trojga,hihihi/ Ale w 2 trymestrze dzidzia zaczyna rosnąc to trzeba jej dostarczac wszystkich witaminek i składników........ Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaijulia Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 12:32 ja jem 3 posiłki tj, śniadanie, obiad kolacja. ale między nimi zawsze coś podjem najczęściej są to owoce, jogurty , rzadko jakieś słodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe78 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 14:18 Ja tez co 2 godziny musze i juz mnie to meczy...bo czasami nie mam na nic ochoty a zjesc musze, bo bedzie zle I tak ciagne. Tylko kwasny smak po zjedzeniu czegokolwiek zostaje... Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 14:25 Włączył mi się apetyt jakiś tydzień temu - wcześniej się zmuszałam do każdego posiłku... Przez mdłości i wymioty schudłam 3kg, więc o jedzeniu za dwoje nie ma mowy. Cieszy mnie obecny apetyt, bo raczej jestem niejadkiem i mam problemy z trawieniem i przyswajaniem jedzonka, a tak mam szansę, że coś dla nas (mnie i dzidzi) pozytywnego zostanie w organizmie... Co do gotowania - mam anioła w domu - mój mąż uwielbia gotować i odkąd jesteśmy małżeństwem codziennie robi mi śniadanka i pyszne obiadki. Nawet jak byłam teraz na zwolnieniu, po pracy bez szemrania pichcił w kuchni. Teraz po prostu mnie rozpieszcza... No a w pracy mam stołówkę, więc też korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
paulapom Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 20:49 ja ciagle nie mam apetytu. Nic jeszcze nie przytyłam a to już 11 tc. Jem sniadanie, obiad i kolację ale raczej z rozsądku niż z głodu Odpowiedz Link Zgłoś
ewahewig Re: Ile posiłków dziennie jecie? 12.03.08, 22:06 Wyobrazcie sobie ze ja przed ciaza wazylam 44 kg,zawsze bylam chudzielcem,mimo ze dwie ciaze juz przeszlam.To co sie teraz ze mna dzieje sama mnie zadziwia!Jem jak opetana,a jak zjem to czekam kiedy strawie zeby znow moc zjesc.To jest chore,ale moze tego cialka zostanie mi po porodzie troszke,bardzo bym chciala bo to byl zawsze moj problem,ten brak apetytu.Teraz juz przytylam 4 kg,a jestem w 12 tygodniu.I w ogole nie wyobrazam sobie sytuacji tak jak wy niektore macie,ze musze siedziec w pracy i nie moge sobie nic mniamnusnego ugotowac.Gotuje teraz i pieke jak opetana,ale od razu na dwa dni,zeby codziennie nie sterczec przy garach Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: Ile posiłków dziennie jecie? 13.03.08, 08:39 Jem dosłownie co godzinę i to w mega ilościach. Raczej jest to jedzenie konkretne, nie jakieś owoce czy warzywa. Choć je też od czasu do czasu przegryzę. Jak nie zjem czegoś konkretnego to zaczyna mnie mdlić no to wcinam na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: Ile posiłków dziennie jecie? 13.03.08, 10:59 Ja jem zdecydowanie mniej niż przed ciążą i to raczej z rozsądku a nie z głodu. W ciągu ostatnich 3 tygodni schudłam ok.2 kg., więc potem będzie co nadrabiać Torsji co prawda nie mam, ale jest mi prawie cały czas niedobze, więc i jeść się nie chce. A jak już jem to najchętniej ser biały, serki homogenizowane czy mleko, banany, ew.mandarynki, no i rzeczy wędzone - ryby i sery, oraz na owoce morza czasem mam chęć. Za to odrzuca mnie od większości mięs i słodyczy! No i piję dużo: głównie gęste soki typu Kubuś i inne np. pomarańczowy. Odpowiedz Link Zgłoś
akun73 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 25.03.08, 13:52 Jak dzidzia jem co 2-3 godziny inaczej mi slabo i mdli. I podobnie jak u Was, moje ulubione danie to kanapka z majonezem i wedlina Jednakze po swietach, pewnie na ich skutek mam wstret do miesa, tych wszystkich wedzonek i szynek, normalnie padlina mi pachnie. Od rana owsianka, ktorej nie jadlam od lat, potem kanapki z pomidorem, na obiad makaron ze szpinakiem i feta i tez pomidory. slodycze moga nie istniec, nie tak jak do tej pory... Odpowiedz Link Zgłoś
elfnet Re: Ile posiłków dziennie jecie? 25.03.08, 17:31 ja jem chyba caly czas- bo to jedyne co ratuje mnie przed mdlosciami ale staram sie by to bylo jablko, migadlki, coś tam zawsze sobie skubię. A moim ulubionym zajęciem jest wymyslanie na co to ja mam ochotę. A brzuszek rosnie- i chyba bardziej od tego calego jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Ile posiłków dziennie jecie? 25.03.08, 18:03 Z tego co wiem to trzeba unikać w ciązy serów pleśniowych ale też mocarrelli i fety!!!!!!!!!!!!!!! Czytałam ostatnio!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
akun73 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 25.03.08, 18:04 Feta bez patelni, wiec chyba nie grozna Odpowiedz Link Zgłoś
akun73 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 25.03.08, 18:05 akun73 napisała: Sorry cos mi glodnego tekst wcielo Feta bedzie z patelni, wiec chyba nie grozna Odpowiedz Link Zgłoś
zniemczyk Re: Ile posiłków dziennie jecie? 25.03.08, 17:48 Nie liczę posiłków, ale wiem, że jest ich sporo. Muszę niestety jeść średnio co 2 godziny, bo inaczej słabnę, omdlewam, mdli mnie - wszystko na raz. Ale sprawa jedzenia od początku ciąży wywróciła mój świat do góry nogami... Zawsze jadłam ok. 4 posiłki dziennie, normalnie, ale wszystko, co tylko ktoś mi podstawił pod nos. I nagle pierwszy raz w życiu zaczęło mnie odrzucać. Jedzenie w lodówce zaczęło mi śmierdzieć. Jak mam coś gotować, to mnie mdli. A zapomnij już o prawidłowym przyprawieniu... Gdyby nie mój mąż, chyba bym zginęła. Teraz wreszcie wejdę do wybranych sklepów, bo na początku mdlałam - dlatego zakupy robi mój mąż. Musiałam na nowo uczyć go, jak robić zakupy, czyli po jednej rzeczy z każdego produktu, a nie kilka w ogromnych ilościach... To co jem zależy od zachcianek dzidzi ale raczej nie są to słodycze. Czekolady zjadłam już kilka kostek, ale już mnie odrzuca; przed świętami wędliny nie ruszyłam, a mięso mnie brzydziło - na święta zjadłam, i cierpiałam... Pamiętam, że na początku strasznie chciałam barszczu, później mnie brzydziło na samą myśl. I tak samo z marchewką, jajkami, mlekiem i wieloma innymi produktami. W pewnej chwili wystraszyłam się, że dojdę do momentu, gdy niczego nie będę mogła ruszyć, bo będzie mnie mdlić. Właśnie kończę 10 tydzień i jest coraz lepiej Co dziwne - pomimo, iż tak dużo jem, to do tej pory przytyłam 2-3kg. (te 2kg to teraz przez święta ). Ale ja muszę bardzo uważać na kilogramy, bo przez mój gruby kościec przed ciążą ważyłam 82kg - nie chcę iść do porodu ważąc 100kg Odpowiedz Link Zgłoś
kajusia76 Re: Ile posiłków dziennie jecie? 26.03.08, 14:25 J ajadam prawi ena okrągło.... mam jak dziecko - jak co 2-3 godzinki nie zjem to robię się nie do wytrzuymania... a tak naprawde to robi mi się słabo i niedobrze.... A tak wogóle to odkrywam ferie smaków w tym co jem niesamowite jak bardzo zrobiłam sie nakręcona na jedzonko... no ale to widac a udkach i po policzkach.... w brzusio mało poszło... Odpowiedz Link Zgłoś
alectra Re: Ile posiłków dziennie jecie? 26.03.08, 22:24 jak jest brzydka pogoda to mam napady wilczego glodu i jem caly dzien, bo czuje ze mnie ssie w zoladku.potrafie zjesc dwa obiady... Odpowiedz Link Zgłoś