Dodaj do ulubionych

Liczenie tygodni

26.03.08, 14:02
Dziewczyny jak to się liczy te tygodnie bo już się pogubiłam. Jeśli
od ostatnioej miesiączki minęło 10 tyg i 6 dni to znaczy ze jest to
11 tydzień tak? I od jutra to będzie już 12 mam rację? Wszystko mi
sie pomieszało smile
Obserwuj wątek
    • frodolong Re: Liczenie tygodni 26.03.08, 14:17
      tak jest, nic ci sie nie pomieszało smile)) dokładnie jesttak jak
      piszesz, a ja jak się chwilowo gubie to sprawdzam sobie na
      fertilityfriend bo tam jestem zarejestrowana albo w innym
      kalkulatorze
    • zniemczyk Re: Liczenie tygodni 26.03.08, 14:19
      tzn. że jesteś w 11tc - jutro będziesz miała skończony 11tc, a po jutrze
      zaczniesz 12tc. Tak ja to interpretuję smile
      Ja też momentami już się gubię - czas tak szybko leci wink
      • akun73 Re: Liczenie tygodni 26.03.08, 19:55
        Ej to ja jestem w 10 tc a nie w 8, a w kalkulatorze pokazuje mi 8...
        Poradzicie, ostatnia miesiaczke mialam 21 stycznia...
        • olensia Re: akun73 26.03.08, 20:09
          Ja wyliczylam ze u Ciebie jest dokladnie 9 tc i 2 dni ciazy... Wejdz na strone
          www.dziecko.haczewski.pl i tam sobie wyliczysz dokladnie...
          • akun73 Re: akun73 26.03.08, 20:17
            Bardzo podoba mi sie ten kalendarz, data narodzin wychodzi w dzien
            urodzin tatusia, nasz slub w moje urodziny, zabawnie sie szykuje smile)
            Dziekuje!
            • chrumpsowa Re: akun73 26.03.08, 20:56
              A ja gdzies czytalam, ze liczy sie SKONCZONE tc. Tak wiec bedac np. 10t5d jestes
              w dziesiatym tygodniu tyle, ze zblizasz sie do 11 wink. Ja sobie tlumacze, ze jest
              jak z wiekiem: jezeli ktos urodzil sie 01.12.1980r to jakby nie patrzec w tym
              momencie tzn. w marcu 2008 ma jeszcze 27 a nie 28 lat, gdyz liczy sie lata
              skonczone. Mozna mowic, ze zaczal 28 rok zycia, ale de facto ma 27 lat i iles
              miesiecy.
              • akun73 Re: akun73 26.03.08, 21:11
                To jeszcze sie upewnie, ze lekarze i wszelkie poradniki opisujace
                przebieg ciazy licza "dlugosc ciazy" od ostatniej miesiaczki?
                • chrumpsowa Re: akun73 26.03.08, 21:40
                  Tak liczy sie od terminu ostatniej miesiaczki. Dlugosc ciazy to 10 miesiecy
                  ksiezycowych czyli takich po 28 dni smile. Az mnie temat tygodni i miesiecy ciazy
                  zaciekawil i porzebalam na CiP:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=58935209&v=2&s=0
                  Ja licze skonczone tygodnie. Dla mnie jestem caly czas w 11tc. No, ale niedlugo
                  ide do lekarza wiec go dokladnie wypytam.
                  • izabela_adam Re: akun73 27.03.08, 09:12
                    Dziękuję wam bardzo Mamuśki za wszystkie odpowiedzi. Wychodzi na to,
                    że to już 12 tydzień smile Ale ten czas szybko leci
                    • frodolong Re: akun73 27.03.08, 10:18
                      z tymi skończonymi tygodniami to dziwne, dla mnie ewidentne
                      matematyczni ejest to, że jeśli jestem w 9t5dni to jestem w 10
                      tygodniu, bo przeciez skoro liczymy ciażę od miesięczki to w 3 dniu
                      miesiączki jesteśmy już w pierwszym tygodniu więc w drugim tygodniu
                      po @ czyli np. 1 i 5 dni jesteśmy w 2 tyg ciąży i tak dalej, więc 10
                      tyg i 5 dni to 11 tydzien ciąży, wydaje mis ię to całkiem logiczne.
                      Inna rzecz to tygodniu skończone - mozna powiedziec jestem w 11
                      tygodniu więc mam 10 skończonych tygodni, tak samo jest z wiekiem
                      mam skończone 30 lat ale rocznikowo mam 31. Dość pokrętny mój wywód
                      ale tak wydaje mi się jest logicznie
                      • e_rubi Re: akun73 27.03.08, 10:59
                        jestem pewna, ze w szpitalu przy Zosce liczyli tygodnie wtedy, gdy
                        byly skonczone. Np w 36tc5dn zapisali mi 36 tc - protestowalam ale
                        polozna wytlumaczyla, ze dla nich SKONCZONY tydzien jest wazny.
                        Zoska spieszyla sie na swiat - urodzila sie jakos w 37tc2dn i w
                        karcie mam zapisany 37 tc i porod okreslony jako wczesniaczy wlasnie
                        z tego powodu. A ja bylam przekonana, ze jestem w 38tc i
                        jest "dnonoszona" smile
                        Ale teraz na wizycie bylam w 10tc6dn i lekarz napisal mi w karcie
                        11tc. Troche dowolna chyba ta interpretacja...
                        • spaska Re: akun73 27.03.08, 18:28
                          napewno liczy się skończone tygodnie tzn jak się jest np w 10tc i 4 dni to to
                          jest 10tc. Mnie też korci żeby liczyć inaczej i zawsze się dochodzę o to z lekarzem
                          • tonia_1 Re: akun73 27.03.08, 20:38
                            Lekarze na pewno licza skonczone tygodnie. Ja skonczylam 13 tydzien
                            i tak by to bylo potraktowane. Ale jednoczesnie zaczelam 14 tydzien
                            (i ja na swoj prywatny uzytek uznaje, ze jestem w 14-tym tygodniu -
                            rozpoczetym; a skonczonym 13-tym). Troche to skomplikowane...
                            • ewahewig Re: akun73 27.03.08, 21:58
                              A ja wam powiem,ze jestem tak zakrecona z tymi tygodniami,ze sama
                              sie zastanawiam jak daleko jestem.Wg.lekarza to14 tydzien,z terminem
                              porodu 1 pazdziernik,wg.usg 3 pazdziernik.Wg.kalkulatorow roznie-
                              14,13,a nawet 12 tydzien.W ogole nie rozumiem dlaczego liczycie
                              moment poczecia od pierwszego dnia ostatniej@,przeciez niekoniecznie
                              wtedy doszlo do zaplodnienia.Naprawde sie w tym gubie i chyba
                              wychodze na laika skoro to moja trzecia ciaza
                              • diament79 Re: akun73 27.03.08, 22:22
                                U mnie jest jeszcze lepiej, termin mam na 7 X czyli chyba 12 tc z terminu OM, a
                                z USG mam 14!!! W sumie nic nowego bo pierwsza ciąża też była od początku
                                starsza o 2 tyg, nie wiedzieć czemu... Przecież niemożliwe, żeby zajść w ciążę
                                pare dni jeszcze przed miesiączką do tego mierząc sobie temperaturę i
                                wyznaczając owulację na ok. 12 dzień cyklu - bezsens.
                                • ewahewig Re: akun73 27.03.08, 22:26
                                  A jaki masz termin porodu wg.usg.No bo ja wg usg 3.10 i 14
                                  tydz.ciazy,to tygodnie by sie nam pokrywaly.
                                  • olensia Re: akun73 27.03.08, 22:39
                                    Poporstu z USG wychodzi Wam taka data bo maluszek szybciej rosnie. USG wylicza
                                    tygodnie za pomoca pomiarow. Ja wedlug OM jestem w 12 tc a termin mam na 8
                                    pazdziernika...
                                    • olensia Re: akun73 27.03.08, 22:50
                                      Dodam jeszcze ze w pierwszej ciazy termin wg OM mialam na 26 maja, a USG
                                      pokazywalo ze dziecko urodzi sie 17 maja. Ola urodzila sie dokladnie wedlug daty
                                      z USG.
                                      • elfnet Re: akun73 31.03.08, 10:40
                                        Czyli ten kalendarz na gazecie:
                                        www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79949,4039742.html
                                        wylicza źle, bo nie bierze pod uwage skonczonych tygodni?
                                        Jak mówi, że tydzin jest to tydz. 11 to tak naprawde jest 10?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka