Dodaj do ulubionych

Boję się co dalej!!!!!!!!!

23.05.08, 18:18
Mam problemy z ciśnieniem wysokim od 16 tyg ciązy już. Po pobycie w szpialu dostałam leki po których ciśnienie się unormowało ale od 2 dni strasznie mnie bolała głowa i ciśnienie mimo leków nie spadało.... Dopiero półmetek ciązy dobija a ja już mam takie problemy, strasznie się boję co będzie dalej z tym ciśnieniem i tymi bólami głowy nie do zniesienia!!!!!!! Co myślicie? Białka w moczu nie mam na szczęście, no i nie puchnę! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • dworska1 Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 23.05.08, 18:39
      Aniu, spokojnie, samo wysokie ciśnienie to jeszcze nie koniec
      świata, tym bardziej, że nosisz dwa dzieciaczki, czyli Twój organizm
      jest nieco bardziej przeciążony niż np. mój.
      Temat zatrucia ciążowego, choć nieco z innej strony, przerabiałam w
      poprzedniej ciąży gdzieś od 6 mies. Co prawda cisnienie miałam w
      normie (choc normalnie mam b. niskie, czyli jak na siebie miałam
      lekko podwyzszone), białka w moczu nie wykryto, ale za to
      straszliwie puchłam, no wrecz okropnie i w piorunujacym tempie, pod
      koniec ciąży potrafiło mi przybrac na wadze prawie pół kilo
      dziennie. Lekarz wtedy tłumaczył mi, że do zdiagnozowania gestozy
      musza byc wszystkie trzy czynniki, bo jeden może byc pewnym sygnałem
      alarmowym, ale na pewno nic złego się jeszcze nie dzieje. Musiałam
      tylko duzo leżeć i wyłączyc całkowicie sól z diety- Milena zdrowa
      jak koń.
      Moja kuzynka niedawno wylądowała w szpitalu w 39 tyg. ciąży, ale jej
      ciśnienie skakało do 150/90. W efekcie po kilku dniach urodziła
      siłami natury śliczną, zdrową córeczkę.
      Nie jestem lekarzem, ale tak myślę, że powinnas teraz duuuuzo
      wypoczywać, ograniczyc sól, która podwyższa ciśnienie, nie stresować
      sie, bo to szkodzi Maluszkom, a wszystko będzie OK.
    • diament79 Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 23.05.08, 19:19
      Aniu, nie denerwuj się bo to jeszcze gorzej będzie! Na razie kontroluj
      ciśnienie, patrz czy nie puchną Ci ręce czy nogi, czy nie zdętwieją i ogólnie
      jak się czujesz, gdyby cos było nie tak to dzwoń do swojego lekarza, na pewno
      każe Ci przyjechać do szpitala na obserwację, a tam będziesz bezpieczna!
      Mi poprzednio na pocz. 9 m-ca cisneinie skoczyło do 165/100 i wylądowałam w
      szpitalu, byłam tam tydzień i nie dali mi kompletnie żadnego lekarstwa tylko
      badali, zrobili badania i mierzyli ciśnienie. Po 4 dniu w szpitalu popuchłam,
      ale w domu mi minęło, urodziłam po dwóch tygodniach, wszytsko było ok smile
      • aniaresz Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 23.05.08, 20:31
        Dzięki dziewczyny, ja jak wylądowałam w szpitalu to ciśnienie miałam 160/100 i dostałam leki, to z 2 tyg był spokój, choć dodam że ja w ciągu dnia dużo nie leżę i nie odpoczywam tylko sporo jeżdzę autem... A przez te 2 dni ostatnie ból głowy straszny i ciśnienie ok 150/94...... także wysokie!!!!!!!! Przed ciąża ciśnienie miałam ok 110/60 dlatego dla mnie to szok! Może też ma znaczenie że przytyłam dużo bo ponad 10 kg i organizm tak reaguje!
        • olensia Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 23.05.08, 21:13
          Aniu a czy probowalas zmienic leki? Ja nie wiem czy wszystkie mozna brac w
          ciazy, ale moja mama ma wysokie cisnienie i czesto zmieniala leki, bo organizm
          sie przyzwyczajal do nich i nie dzialaly... NIe wydaje mi sie zeby to bylo od
          wagi, raczej od tego ze masz ciaze mnoga i krew musi szybciej krazyc itp, ale
          nie mnie to oceniac. Wspolczuje bolu glowy wiem jakie to straszne, zycze
          szybkiego ustabilizowania cisnienia i zeby te bole glowy juz ustapily... Nie
          martw sie na zapas zobaczysz ze bedzie dobrze, trzymam mocno kciuki...
          • agasobczak Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 24.05.08, 07:04
            Aniu.. spokonie - lekarze zmienia ci sami leki jak beda widziec ze te nie
            pomagaja... mowilas doktorowi o tcyh bolach glowy? Moze to ... tak sobei teraz
            pomyslalam skutek wlasnie leku na zbicie cisnienia.. znaczy ze nie sluzy wiec
            trzeba zmienic...
            • aniaresz Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 24.05.08, 22:47
              Głowa mnie bolała już przed lekami, jakoś jak weszłam w ten 2 trymestr zaczęły się te bóle głowy, szukam przyczyny ale nie wiem....Od wczoraj dr kazała mi pdonieśc dawkę dopegytu i jest dużo lepiej, dzisiaj mam ciśnienie książkowe i głowa nie boli, ale leże i się bardzo oszczędzam! Nie jest łatwo bo wiadomo są rózne obowiązki ale dla dzieci się wszystko zrobi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • inka1970 Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 24.05.08, 22:59
      Kochana pompują w tobie trzy serducha to i ciśnienie jak w
      gejzerze smile Przytulam mocno i uspokajająco, musi być dobrze!!! big_grin
      • agasobczak Re: Boję się co dalej!!!!!!!!! 25.05.08, 07:16
        Aniu mnie wczoraj strasznie bolala glowa - fakt ze przeszlo po 2 paracetamolach
        ale bol byl okropny. U mnie to bardziej na zmiane cisnienia - wiatrysmile Dobrze ze
        juz po Twoich lekach ci przechodzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka