Dodaj do ulubionych

Czy jest tu jakaś mama z cukrzycą?

06.06.08, 22:30
Mam nadzieję, że nie, ale jeśli któraś jest na diecie to chętnie
podzielę się doświadczeniami głównie w sprawie posiłków. Na razie
wydaje mi się, że jeszcze trochę i umrę z głodu, mimo, że jem na
okrągło!!! Na "Ciąża i poród" jest już wątek, zaglądam tam
regularnie, zastanawiam się tylko, czy którąś z "Październikówek"
dopadła ta niedogodność? (Ucieszę się, jeśli nikt do mnie nie
dołączy!!!!)
Obserwuj wątek
    • margo13ak Re: Czy jest tu jakaś mama z cukrzycą? 07.06.08, 08:53
      Będę wiedzieć za...jakieś trzy-cztery tygodnie, po badaniu. W pierwszej ciąży
      miałam lekką cukrzycę - byłam na diecie, ale bez insuliny... Jak zapewne wiesz,
      teraz mam duże szanse na powtórkę. Jak na razie cukier był OK - wysoko, ale w
      normie... Lekarz czeka z następnym badaniem na 25-26 tydz., kiedy podobno
      (ok.24tc) pod wpływem specyficznych hormonów łożyskowych cukrzyca ciężarnych
      może się ujawnić. Na razie mam zakaz "sztucznego" cukru (słodyczy) i nakaz
      rozsądku w jedzeniu...
      Dzięki za propozycję - jakby co, chętnie skorzystam - ale może...może mnie ominie...
      Pozdrawiam
      PS. W pierwszej ciąży też od 26tc (wykryta cukrzyca) chodziłam non-stop głodna -
      ależ byłam zła... Mimo to przytyłam 19 kg (puchłam na koniec BAARDZO) i w ciągu
      2 tygodni po porodzie schudłam 14...więc nie umarłam z głodu, choć wrażenia
      miałam podobne do Twoich...Córka ważyła 3750.
      Trzymaj się mocno
      • zlotarybka_1 Re: Czy jest tu jakaś mama z cukrzycą? 09.06.08, 14:03
        margo,
        trzymam kciuki, żeby tym razem Cię ominęło. Owszem, szanse masz
        większe, ale nie jest powiedziane, że na pewno tak będzie.
        Trochę mnie dziwi dlaczego lekarz zalecił mi to badanie z glukozą
        już teraz skoro zwykle cukrzyca ujawnia się tak jak piszesz - ok 24
        tygodna. Cóż, jutro mam wizytę w poradni, o wszystko wypytam.
        Głodna chodzę nadal (i zła trochę), ale jakoś wytrzymam,
        najważniejsze, żeby młoda dzielnie się trzymała. Daj znać jak
        będziesz po badaniach!
        Pozdrawiam
        • evaeller Test 75g glukozy 12.06.08, 08:40
          Wczoraj po wizycie u gina wróciłam średnio zadowolona. Z dzieckiem, ok, z
          szyjką(kurde, nienawidzę badania szyjki!!!!) też wszystko normalnie, ale test
          obciążenia glukozą 50g wyszedł 141,8 i musze robić obciążenie 75g.Tydzień na
          diecie Montignaka czyli produkty o obniżonym indeksie glikemicznym, a dzień
          przed badaniem lekka kolacja o 18.00 powinny pomóc uzyskać dobry wynik, mam
          nadzieje.
          • margo13ak Re: Test 75g glukozy 12.06.08, 09:19
            Myślę, że test 75g wyjdzie Ci dobrze - ja w pierwszej ciąży miałam po 50g 162...
            I dieta. Po 75g wyszło wysoko (na granicy), ale jeszcze w normie. Skończyło się
            na diecie do końca ciąży i kilku kontrolach po porodzie. Nie musiałam brać
            insuliny - chociaż muszę przyznać, że wykluczenie w zimie (córeczka urodziła się
            w kwietniu) z diety cukru do herbaty, owoców i soków owocowych oraz miodu - to
            było szczególnie ciężkie (resztę diety przyjęłam w miarę ulgowo), ale za to nie
            było już problemów z cukrem.
            Teraz jestem na "lekko bezcukrowej" diecie od początku, mimo, że wyniki na razie
            mam dobre (ale wysokie, i obciążenie dziedziczne). Czekam na 25-26tc... na badanie.
            Trzymam kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka