anulia1 21.07.08, 14:30 Dziewczyny-miałam dzis w domu kontrolę z ZUSu-byłam zaskoczona na maksa bo na zwolnieniu jestem dopiero od 3 tyg! któraś z Was też juz była kontrolowana?.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lonka11 Re: kontrola z ZUSu 21.07.08, 14:40 a od jakiego lekarza miałaś wystawione zwolnienie? co chcieli? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia_s Re: kontrola z ZUSu 21.07.08, 14:41 ja jestem na zwolnieniu od lutego i nigdy u mnie nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
anulia1 Re: kontrola z ZUSu 21.07.08, 14:58 Zwolnienie mam od mojego ginekologa-nota bebe profesora więc ze zwolnieniem wszystko na pewno ok. Pani powiedziała że sprawdzaja czy mam uprawnienia do świadczeń (spojrzała na mój brzuchi kazała mi tylko podpisać że zastali mnie w domu (mam na zwol. że powinnam leżeć). Prowadzę swoją dział. gosp. więc spytała jeszcze czy adres firmy aktualny i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
djablica1 Re: kontrola z ZUSu 21.07.08, 16:18 Też mam zwolnienie od lutego i nikogo jeszcze nie było.W poprzedniej ciąży identycznie.Mam nadzieję,że teraz też tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: kontrola z ZUSu 21.07.08, 16:24 Ale numer poprzednio bylam ponad 180 dni na zwolnieniu - od 5 tygodnia i chyba nikgo nie bylo.. raczje nie ale rzeczywiscie wtedy to ja lezalam Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Odpowiedz jest bardzo prosta. 21.07.08, 16:29 Jak masz na zwolnieniu zaznaczone, że musisz leżeć to 90% na to, że ZUS Cię skontroluje przychodząc i sprawdzając czy jesteś w domku. Jak na zwolnieniu masz, że możesz chodzić, to w domu Cię nie odwiedzą, ale jak minie określona ilość dni mogą Cię wezwaćdo siebie. Mój lekaż by zaoszczędzić mi takich wizyt wpisuje mi, że moge chodzić. W pierwszej ciąży wezwali mnie do siebie, pani była bardzo miła spytała się jak się czuje i co za leki przyjmuje i o cały przebieg ciąży, i kiedy rodze, obejżała moją kartę którą musiałam wziąść od doktora i przedłużyła mi możliwość bycia na L4. Fakt faktem , że jak masz napisane , że masz leżeć a by Cie nie zastali mogłabyś mnieć nieprzyjemności. POzdrawiam Asia 3 letnia Maja i 27 tyg brzusio. Odpowiedz Link Zgłoś
akun73 Re: Odpowiedz jest bardzo prosta. 21.07.08, 16:36 Czytalam gdzies na GW, w artykule nie na forum, ze ZUS nie ma zwyczaju sprawdzac kobiet w ciazy. A to niespodzianka! Odpowiedz Link Zgłoś
marbra301 Re: kontrola z ZUSu 21.07.08, 17:55 ja też jestem na zwolnieniu od lutego i u mnie ZUS -u nie było. Ale udało mi się ustalic kilka faktów.... może sie Wam przydadzą. ZUS ma prawo, ale nie musi kontolowac kobiet w ciąży. W pierwszej kolejności kontrolowane są kobiety, które prowadzą własną działalnośc gospodarczą lub pracują w instytucjach, które zatrudniają mniej niż 20 osób. ( chodzi tu o "niby " większe możliwości wyłudzeń). Kontrolowane sa również kobiety, które np. maja krótki staż pracy w danej instytucji. Kontrole z ZUS mogą byc rownież dokonywane na prośbę pracodawcy. A i jeszcze jedno dosyc duże znaczenie ma miejsce zamieszkania kobiety... w małych miejscowościach łatwiej o kontrolę. Natomiast co do pozostałych przyszłych mam to kontrole owszem są ale raczej sporadyczne. Mam nadzieję że troche pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: kontrola z ZUSu 22.07.08, 07:31 tez mi sie wydaje ze przede wszystkim kontrola była ze wzgledu na działanosc gospodarcza a niech jeszcze bedzie sytułacja ze adres firmy pokrywa sie z adresem zamieszkania to prawie pewne ze sprawdza , ja juz dostałam pismo od zus ze beda mi płacic jak minie te 182 dni wiec chyba mi dadza spokuj Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: kontrola z ZUSu 22.07.08, 10:49 ...mnie nie kontrolowali, ale sprawdzili firmę, w której pracuję, firma nowa i sprawdzali pod kątem czy aby nie kazali mi iść na L4 żeby zaoszczędzić przez parę miesięcy na mojej wypłacie... Odpowiedz Link Zgłoś
anulia1 Re: kontrola z ZUSu 22.07.08, 11:41 Tak mi się wydaje że ta kontrola to właśnie ze względu że mam działalność gosp.Jak jest wskazanie do leżenia to przychodzą wiadomo do domu, a jak jest że można chodzić to wzywają do siebie i trzeba jechać z dokumentami a czasami zyczą sobie dokumentacje od lekarza wiec trzeba ją pobrać.. w sumie więc nie wiadomo co lepsze. Wczoraj na innym forum czytałam że jedną dziewczynę kontrolowali w ciązy 3 razy-to juz przegięcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewap_katowice Re: kontrola z ZUSu 22.07.08, 14:11 Ja byłam na L4 i pobierałam świadczenia rehabilitacyjne, na zwolnieniu miałam "leżeć". Nikt mnie nie kontrolował. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.bj Re: kontrola z ZUSu 22.07.08, 19:10 Ja jestem na L4 od lutego (mam chodzące) i kontroli nie miałam. Już mam też odpowiedź, że mi przedłużają wypłacanie po tych 182 dniach i na komisję mnie też nie wzywali. Znajomą kontrolowali (miała leżące)i nie było jej więc jej wstrzymali chorobowe. Musiała się tłumaczyć, że przebywa u rodziców w domu, bo mama ciągle z nią jest, więc czuje się bezpieczniej, a u siebie byłaby cały tydzień sama bo mąż w delegacji. A kto by jej zakupy zrobił, obiad ugotował i do lekarza czy na badania zawiózł? No i zaczęli jej znowu płacić. Czy nam ciężarnym te dodatkowe stresy są potrzebne? Tyle trąbią o zachęcaniu do rodzenia dzieci a jak ktoś się zdecyduje to utrudniają. Żygająca i spuchnięta ciężarna do pracy, bo ciąża to nie choroba, ale jak "ze schorzeniem kręgosłupa" domy sobie budują albo "ciężko chorzy na serce" leczą się w 50stopniowych upałach w Egipcie to symulantom się chorobowe czy renta należy. I gdzie ta obiecana polityka prorodzinna? Odpowiedz Link Zgłoś