lenka240207 30.09.08, 16:44 w co, ewentualnie czym bawią się najchętniej Wasze pociechy? U nas od kiedy jest gorsza pogoda i więcej czasu spędzamy w domu hitem są klocki, ale mi już zbrzydły w przeciwieństwie do córki ) Może jakieś podpowiedzi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polka_80 Re: ulubione zabawy 30.09.08, 21:22 u nas hiciorem jest "pisu pisu" i koniecznie musi być"trator, komin, dim" "miau miau", "Koń", "dom", i "Jasio" Odpowiedz Link Zgłoś
aga-dor Re: ulubione zabawy 30.09.08, 22:16 Moja córcia uwielbia, gdy jej się czyta książeczki najczęściej z wierszykami, ale prozą też nie pogardzi. Mała zna już kilka "na pamięć", dopowiada znane słowa lub wyprzedza czytającego. Myślę, że to dzięki temu już całkiem nieźle gada, słownictwo wzbogaca się jej w bardzo szybkim tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
m-aj Re: ulubione zabawy 01.10.08, 14:18 U nas też książeczki, już mi bokiem wychodzą, bo znam na pamięć te wierszyki i ona chce, żeby jej jeden czytać w kółko po 4-5 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
my_cha1 Re: ulubione zabawy 01.10.08, 20:59 kuba jakiś czas temu dostał drewnianą kolejkę z Ikei i to był hit! naprawdę polecam! on niespecjalnie lubi bawić się zabawkami, ale ciuf, ciuf musi być codziennie, ba! kilka razy dziennie - nawet już sam zaczyna budować tory. Bawi też się nią w 'małysza', tzn. budujemy skocznie na stole i wagoniki spadają. bawi się też klockami z wadera i oczywiście książeczki - wierszyki, obrazki ostatnio dostałteką ze zwierzątkami na magnesy i też b.lubi Odpowiedz Link Zgłoś
my_cha1 Re: ulubione zabawy 01.10.08, 21:03 aha, i jeszcze lubi układać takie puzzle z trefla - 2, 3 i 4 elementowe, tzn. on sam jeszcze ich nie układa, ale lubi pomagać - zwłaszcza, że jest tam samochód, traktor, samolot i statek - wypas! Dla dziewuchy, to może mało pociągające, ale inne też są. Odpowiedz Link Zgłoś
krystynacr Zdecydowanie klocki ;-) 02.10.08, 12:45 Ale ja to akurat lubię, nie pamiętam kiedy wcześniej miałam okazję tyle się bawić lego )) więc korzystam A do tego książeczki (lubi i oglądać i kiedy czytam) oraz samochodziki, traktory itp. - jeździ po wszystkim plus ze zjeżdżalni ... Puzzla też lubi - mamy 24 elementowego i na razie podaje mi do układania, choć sam już zaczyna pojedyncze elementy dopasowywać. Plus mazanie kredkami. I gonienie kotka I przestawianie wszystkiego, co się da ) I zabawa poduszkami na łóżku też jest fajna. I ganianie się z mamą po mieszkaniu ... To tak na szybko, co mi przyszło do głowy, bo w sumie sporo ma takich powtarzających się zabaw ... Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: ulubione zabawy 02.10.08, 13:55 Od jakiś trzech miesięcy na topie są takie modele zwierząt (nie wiem jak to nazwać) - po prostu gumowe minatury zwierząt. Chodzi sobie nimi, układa w stada raz na jedenj stronie pokoju potem drugiej. Ostatnio hitem stały się kasztany. Najpierw szukanie na dworze, potem przenoszenie do domu. W domu wkłada do garnka, przesypuje do pudełka i najwazniejsze - karmi swoje zwierzątka Odpowiedz Link Zgłoś
polka_80 Re: ulubione zabawy 03.10.08, 09:07 kurczę fajne te nasze dzieciaki aż miło się czyta jak fajnie i różnie lubią się bawić Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: ulubione zabawy 10.10.08, 10:11 moja Basia uwielbia serię książeczek z serii "przygód" Tupcia Chrupcia, jest fanką sinki pepy (piszę z jej wymowy) a więc bajki DVD, wyszła też seria magazynów z świnką wyklejanki,malowanki - na razie zabawa polega na oglądaniu obrazków i opowiadaniu co tam widać, kupiłam jej też maskotkę świnki jak się jej naciska brzuszek to chrumcha - Basia jest przeszczęśliwa. kolejna rzecz to drewniane puzzle z 3 elementów mamy układankę misia osobno głowa, tułów i nóżki, oczywiście samo układanie to pryszcz, każdy "ubrany" miś ma swoją historię, a więć jest miś śpioszek, elegantka etc... klocki też mamy ale jakoś za bardzo nie ma entuzjazmu, owszem chwilę przy nich a posiedzi, ale nie za długo. kolejna rzecz kredki - i to jest prawdziwy hicior, kupuję bloki techniczne a3 rozkładam 2-4 kartki na podłodze i rysujemy, kotki, motylki, jeżyki, ślimaki - mam kilka kształtów opanowanych z rymowankami, - np. ślimaka który Basia już zna, kładzie się na brzuszku z kredką i po kartce baźgrze mówiąc odwijamy, odkręcamy...(więcej nie pamięta), ostatnio kupiłam też malowanki do kolorowania wodą. pędzelek przypadł jej bardzo do gustu, nie podobało jej się mazianie nim po kartce no i baloniki, mam spory zapas, z reguły ma 2 nadmuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak781 Re: ulubione zabawy 14.10.08, 10:52 - ksiazki oczywiscie na 1 miejscutylko raczej nie lubi dlugoego czytania wierszyków; - wariowanie z tata; - "a kuku" - niezmiennie go bawi od malego, nakrywanie pielucha czy jakims innym kocykiem - hustawka; - rysowanie; - i ogladanie bajek oczywiscie - Elmo czy sezamkowej ulicy...; - kasztany - przekładanie z pudełka do pudełka itd)))) Odpowiedz Link Zgłoś
moli1978 Re: ulubione zabawy 16.10.08, 15:23 No to ja dodam jeszcze jedną zabawę: NAKLEJKI! Kupuję różne literki i cyferki w formie naklejek i daję małemu. I mam go na pół godziny z głowy Odkleja je sobie, sprawdza jaka (bo zna juz literki) i przykleja. Ważne, przy kupowaniu naklejek - aby nie zostawiały śladów kleju. A jaka zabawa fajna w naklejanie naklejek mamie na nos literek Na wiele sposobów mozna je wykorzystać ... Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna do Moli1978!!! 16.10.08, 15:56 czy mozesz zdradzic jak nauczyłas synka literek?dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: do Moli1978!!! 16.10.08, 16:19 polecam książkę Glenn Doman, Janet Doman "jak nauczyć małe dziecko czytać" (mam nawet e-booka). Bardzo fajna zabawa z maluchem z tego może być Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: do Moli1978!!! 16.10.08, 16:42 akurat te ksiazke mam, nie jestem regularna w pokazywaniu tablic ale pracujemy nasdd tym, jednak nie zna moja córka dzieki temu literek, co najwyzej rozpoznaje niektóre wyrazy czyli "czyta globalnie", choidz mi o rozpoznawanie samych liter, chyba ze metoda Domana wprowadzac same literki? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: do Moli1978!!! 16.10.08, 16:56 nie wiem czy to byłby dobry pomysł, wydaje mi się że to mogłoby zepsuć naukę czytania, przy takim małym dziecku lepiej uczyc wyrazów niż samych liter, bo czytanie sprowadzi się do sylabizowania a to podobno błąd który wpływa na jakość czytania, i znacznie wydłuża okres dojścia dziecka do sprawności w czytaniu, takie odniosłam wrażenie po przeczytaniu tej książki. Powiem Ci tez punktu widzenia osoby dorosłej - chodziłam na kurs szybkiego czytania - tam tłumaczono że nie powinno się czytać sylabizując bo mózg ludzki "dłużej przetwarza" tak przekazaną informację. Odpowiedz Link Zgłoś
oszenk Re: do Moli1978!!! 18.10.08, 16:58 Witaj, ja tez poprosze o e- booka na maila olimpia@rubikon.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nhania do niuta's 16.10.08, 22:16 czy ja mogłabym, poprosić o te e-book ? jeli tak to może byc na gazetowy z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
moli1978 Re: do Moli1978!!! 18.10.08, 20:14 W zasadzie to jest to całkiem przypadkowe Janek jest dzieckiem nieco niestandardowym, jeśli chodzi o zachoanie i nigdy nie chciał się bawić "zwykłymi" zabawkami. Za to zafascynował go... komputer. I tak on wciskał literke na klawiaturze i patrzył co się wyświetla a ja mówiłam jaka to literka. Po jakmś czasie zauważyłam, ze on to zapamiętuje. Dlatego zaczęliśmy myśleć o nauce czytania i zakupiliśmy tablice Domana. I tak się zaczęło... Moim zdaniem to jest bardzo indywidualna sprawa i nie każde dziecko zainteresuje się literkami czy wyrazami. Ale warto spróbować, może akurat się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
edytataraszkiewicz Re: do Moli1978!!! 18.10.08, 23:08 U nas samochody,wszystkie marki i kolory....Kredki,malowanie rekami (farby)No i to,ze mieszkamy za granica,nauka angielskiego do ktorego jest stworzony!Nawet wie,ze jak ktos mowi po angielsku to do niego tez mowi w tym jezyku,dzis sasiadowi dal samochod mowiac: blu kaa (blue car). Odpowiedz Link Zgłoś
nhania Re: ulubione zabawy 16.10.08, 22:19 -na pierwszym miejscu po urlopie jest bieganie na podwórku -czytanie ksiażeczek -rysowanie -mamy kilka zabawek hitów, ale jesnak moja córcia to prawdziwa dziewczynka i uwielbia lalki, wózki, poduszeczki i szmatki może się tak bawić godzinami -poza tym uwielbia wszelkie -wierszyki-masażyki i inne wierszykowo-piosenkowo-manualne zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
roka76 nasza lubi robic FUUU ;) 17.10.08, 10:17 do zbioru podanych przez Was zabaw dorzucam jeszcze jedna www.youtube.com/watch?v=luX2mfHLBqgpozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
roka76 Re: nasza lubi robic FUUU ;) 17.10.08, 10:19 oj sorki, jeszcze raz linkuje: www.youtube.com/watch?v=luX2mfHLBqg roka76 napisała: > do zbioru podanych przez Was zabaw dorzucam jeszcze jedna > www.youtube.com/watch?v=luX2mfHLBqgpozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
hany3 Re: ulubione zabawy 17.10.08, 10:29 Cześć dziewczyny,jestem tu nowa U nas hitem są drewniane puzzle!!! Rewelacja!!! No i od jakiegoś czasu Tośka ma swoją dzidzię, którą karmi, usypia, tuli itp Odpowiedz Link Zgłoś