monika.k.2 10.01.09, 21:27 Michaś urodzony 29-06-2008- samodzielnie siedzi, ma 1 zęba, pije z kubka niekapka, ciągle gaworzy, samodzielnie podnosi się z pozycji leżącej do siedzącej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka.i.maja Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 13.01.09, 13:55 Lena (10.06.08)- potrafi dotrzeć niemal wszędzie za pomocą pełzania i turlania się, próbuje kiwać się w pozycji "raczka" - oparta na kolankach i rączkach, ma dwa ząbki, gaworzy i ogólnie jest słodziakiem ! Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aanullaa Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 14.01.09, 21:40 Leoś urodzony 30.06.2008 samodzielnie siedzi, siada z pozycji leżącej, z boczku i z brzuszka oraz z pozycji stojącej, raczkuje, przemieszcza się zatem w każdym zamierzonym kierunku, wstaje przy meblach, zdarza mu się puścić obie rączki i wylądować na pupie, najczęściej jednak trzyma się jedną ręką, a drugą sięga po zabawki rozłożone na podłodze lub stawia pierwsze kroki, ma 4 ząbki, uwielbia sam trzymać butelkę, umie pokazywać nosek u innych. jestem z niego bardzo dumna! boję się jedynie, że bardzo wcześnie zacznie chodzić, bo to jego ulubione zajęcie. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
aguniaf88 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 02.02.09, 12:41 Julcia urodzona 1 czerwca 2008. Siada z pozycji leżącej, dociera wszędzie bardzo szybko raczkując, ulubione zajęcie to stanie przy meblach ( szczególnie przy niskiej ławie i ściąganie zabawek swojej 2,5 letniej siostrze ), ząbków ma pięć, woła mama! Odpowiedz Link Zgłoś
smadzi Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 03.02.09, 10:08 Ignacy (ur. 10.06.09) raczkuje i wsadza glowe (i cale cialo jesli moze) gdzie tylko on ma ochote wsadzac. Wsaje sam w lozeczku, przy krzeslach oraz innych meblach, ale najczesciej trzymajac sie nogawki rodzicow lub babci. Zebow brak, i namietnie mowi dadadadada... Czasami przypomina sobie, ze potrafi "kosiac" i bardzo sie cieszy, gdy ktos sie dolaczy do bicia brawa razem z nim. Ku uciesze rodzicow nie boi sie zbytnio obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
foczka301280 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 01.03.09, 12:15 Witam od dawna już czytam Wasze fora ale dopiero teraz postanowilam się dołączyć poniewaz jestem zdołowana. Mój synek Aleksander ur.05.06.2008 niestety ale nie robi tych wszystkich rzeczy o których piszecie a mianowicie....troszke sobie gaworzy ale mało, sam siedzi ale sam sie nie podnosi, nie raczkuje choć powoli próbuje - siupa na kolankach, nie mowie o stawaniu bo tego tez nie robi, reaguje na imie, robi kosi kosi i papuguje rozne rzeczy po mnie....troche sie martwie ze cos jest nie tak - prosze o pomoc Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
dolllarka Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 02.03.09, 10:49 Witam,z tego co napisałaś Twój maluszek robi bardzo dużo!!! Najważniejsze że PRÓBUJE robić różne rzeczy...kosi kosi to bardzo trudna sprawa, "małpowanie" zachowań to również ważna rzecz. Pani doktor (mama 4 dzieci) u której byłam z moim szkrabem, ponieważ bałam się, że nie raczkuje, powiedziała mi, że najważniejsze jest czy dziecko się uśmiecha. Powiedziała mi również,że jej mąż zaczoł mówić pierwsze słowa w wieku 4 lat, a obecnie jest wybitnym intelektualistą z ukończonymi 2 fakultetami. Nasze dzieci są żywe to nie są maszyny zaprogramowane, każdy ma swój czas i umiejętności...dzięki temu tak się różnimy jako dorośli ludzie...jedni są sprawni fizycznie inni manualnie a jeszcze inni w skupieniu potrafią godzinami wykonywac jakieś czynności. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
foczka301280 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 02.03.09, 19:51 dolllarka - bardzo dziekuje za mile słowa bo juz moja tesciowa wysyla mnie na jakies rehabilitacje - masakra! Tez sobie tlumacze ze kazde dziecko jest inne i inaczej sie rozwija. Ja nie bardzo mam na to wplyw - przeciez jego nie zmusze, bo jeszcze mozna zrobic krzywde na przyszle lata! Tak naprawde z dnia na dzien widze ze cos tam sobie powolutku robi, raz nóżke tak raz inaczej....dodam jeszcze ze jak mial 4 m-ce wyszły mu dwa zabki a obecnie ma już 6 (w ostatnim czasie wychodzily 4 na raz). Od początku nie ssie smoczka ani nie pił z butelki, jak mial 5 m-cy zaczal jesc obiadki łyżeczka i pomalutku pic z kubka niekapka. Wiec nic mi nie pozostaje jak dac sobie spokuj i czekac i obserwować! Jeszcze raz dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oskar198 Re: do foczka301280 03.03.09, 15:47 Witaj moj synek tez urodzil sie 05.06.2008 r.Ma na imie Bartus i jestesmy z malopolski.Jest bardzo pogodnym dzieckiem,ma 3 zabki,wesolo sie smieje i gaworzy, apetyt mu dopisuje i tez nie robi wszystkiego o czym pisza inne formuowiczki,ale spokojnie wszystko w swoim czasie. Pozdrawiamy WAS serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sambormama Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 09.03.09, 15:31 Witam To może założymy jakieś subforum dla maluszków-leniuszków? Moje Słońce (09.06.2008) też nie bardzo raczkuje a wszelkie próby pozostawienia na brzuchu kończą się dzikim protestem Za to uwielbia siedzieć (choć sam nie siada), śmiać się, obserwować ptaki i wszelkie źródła światła zapamiętale trenuje - ba! a podtrzymywany pod boki przebiera nogami. A w kategorii podobieństwa - też mam teściową i też wszystkie wnuki jej sąsiadek potrafią więcej, a przede wszystkim już od dawna nie ciągną cyca (czasami mam wrażenie, że od 4. miesiąca są karmione kapuśniakiem )Zatem - wspierajmy się Pozdrawiam Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
gocha1110 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 12.03.09, 12:42 Witam!! dobru pomysł z tym subforum dla leniuszków . moja córka (28.06.08) tez nie chce raczkować ząbków nie ma siedzi jak ją posadzę. ogólnie strasznie się obija tylko na rączkach by siedziała wtedy jest najbardziej zadowolona. a więc pozdrawiam wszystkich rodziców leniuszków!! Odpowiedz Link Zgłoś
sambormama Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 12.03.09, 14:03 Witaj Gocho - jam też Gocha, choć ostatnio bardziej mamą Sambora jestem niż sobą. Moje dziecię - tak jak Twoje - najszczęśliwsze jest na rękach. Nawet próbuję je motywować, kładę go na brzuchu sobie na kolanach, żeby sam zszedł, ale gdzie tam - ręce, to jest to. Całe szczęście mam pediatrę-luzaka, który utrzymuje mnie w przekonaniu, że wszystko jest w normie i że jak przyjdzie na niego czas, to zacznie raczkować. A z zębami, to podobno nawet korzystne, słyszałam, że im później się pojawią, tym dłużej posłużą - ale może to mit. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
artinside Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 17.03.09, 10:20 A mój synek (ur. 27.06.2008), to taki średniaczek siedzi jak go posadzę, ma 4 ząbki, turlać się na brzuch i spowrotem polubił dopiero niedawno (jak skończył 8 mies), mówi "gdzie" i "tatatata", uwielbia koty, turla ze mną piłeczkę, stoi trzymany pod paszkami. Ostatnio uczymy się jeść łyżeczką, którą on trzyma sam w rączce. Butli i smoka nie toleruje od urodzenia. Cyca 2-3 razy dziennie. Uśmiecha się do ludzi na spacerze. Ale powiem Wam, że bardzo dużo dają niemowlakom spotkania z innymi niemowlakami! Mamy 10 mies. kuzyneczkę, z którą widzieliśmy się kilka dni temu, ona raczuje już doskonale. Mój mały podpatrzył ją i dzień po spotkaniu zaczął wspinać się po mnie i przechodzić z siedzenia do raczkowania! Odpowiedz Link Zgłoś
sambormama Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 18.03.09, 09:54 Witaj, Ze spotkaniami to prawda - sporadycznie odwiedzam moją przyjaciółkę,(ze względu na odległość, niestety, często nie mogę) której syn jest o pół roku starszy i widzę postęp geometryczny w rozwoju po tych wizytach. Widziałyśmy się w weekend i młody podpatrzył jak z pozycji siedzącej przejść na brzuch - teraz namiętnie to trenuje. Niestety, na co dzień nie mamy rówieśników do podglądania. Co do kotów - też uwielbia, bo musi - pewne zainteresowania przejmuje się po rodzicach Cyc - dokładnie tak samo - a jak wygląda u Was sprawa innych posiłków. My ze względu na marną porę roku nie szalejemy - zupki z połową żółtka lub cielęciną (ostatnio wprowadziłam ogórkową), takie niby drugie danie - warzywa w kawałku do gryzienia + np gotowana ryba, deserki i owoce. Do picia woda. Nie wprowadzałam glutenu - dopiero za miesiąc spróbuje manny i pieczywa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askamateo Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 20.03.09, 08:20 Witam, moje maleństwo (09.06.2008 oczywiście)jest słodkie jak każdy maluch ząbków jeszcze nie ma ,nie raczkuje ale sam próbuje wstawać (to już ogromny postęp )Mleko nie za bardzo mu podchodzi ale za to zupki i deserki to tak a najlepiej jedzenie dorosłych ,pić sam tez by bardzo chciał ale bardziej go interesuje rozlewanie,moją mamę męczy to że krzywo stawia jedną nóżkę ale mam nadzieję że to się zmieni bo na razie do wstawania zachowuje się bardzo ostroznie-najwazniejsze że zdrowe i rosnie -pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nin2008 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 21.03.09, 22:05 Witam, synek z 11 czerwca raczkuje z szybkością światła, od miesiąca stoi i stawia kilka kroczków przy sofie/meblach, robi "papa", mówi "mama", nie chce pić z kubka-niekapka, nie znosi się ubierać, jak dotąd jeden ostry ząbek Odpowiedz Link Zgłoś
sarenka115 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 23.03.09, 20:22 grzes 08 czerwiec ma 6 zabkow ale nieraczkuje .polozenie na brzuch to katorga uwielbia stac i z moja pomoca chodzic 'troche sie martwie ze to tak nie pokolei Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 24.03.09, 09:15 Borys 07.06.08. Ma 8 zębów, raczkuje i chce juz chodzic, uwielbia bawić się na stojąco przy regale (sięga mu do pasa). Podkrada zabawki psu Odpowiedz Link Zgłoś
gocha1110 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 24.03.09, 09:16 witajcie!! co do jedzenia moja córeczka "wcina" prawie wszystko zupki deserki itd. mleko praktykuje tylko z rana lub w nocy jak zgłodnieje!pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 24.03.09, 09:20 A jedzenie Mały jest uczulony na mleko, wiec kaszek mlecznych nie dostaje, ale uwielbia sinlac, poza tym wcina słoiczki: owoce, deserki, zupki i inne. Poza tym jak wracam z pracy dostaje już tylko pierś. Mam zamiar za jakiś tydzień dołożyć mu po południu jakąś kaszkę na wodzie, zobaczymy jak przyswoi. Dobiera się juz sam do pieczywa i je podgryza, ale jak mu daje kawałek jabłka lub banana to się krzywi. Odpowiedz Link Zgłoś
niuncia_1988 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 25.03.09, 10:46 Witam!!! Mój synek ma na imie Staś urodzony 10 czerwca potrafi juz samodzielnie siedzieć,siadać z pozycji leżącej,stać w łóżeczku i chodzić w nim,cos gada po swojemu,nie ma niestety jeszcze zadnego ząbka jak sie polozy na brzuszku to potrafi dotzrec do zabawki polozonej kilka centymetrów dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś