aqua_allegoria 13.01.09, 13:45 trzyipółletnia córeczka koleżanki piękne drukowane litery stawia i co najważniejsze- z sensem.Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marioladabr Re: czy Wasze dzieci już piszą? 13.01.09, 14:19 Potrafi napisać swoje imię i proste wyrazy (mama, tata, lala). Ale jak widzi jakiś napis to wszystko pięknie przerysuje Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_77 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 13.01.09, 15:35 Nieeeeeeeeeeee denerwuj mnie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_allegoria Re: czy Wasze dzieci już piszą? 13.01.09, 16:36 Uff...nauczyłam.Cały dzień maltretowałam córkę i upie się podisać imiemiem i nazwiskiem....plus mama i tata.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_allegoria Re: czy Wasze dzieci już piszą? 13.01.09, 16:37 umie,podpisać, imieniem za szybko piszę kurcze blade Odpowiedz Link Zgłoś
mariola1315 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 13.01.09, 23:07 Nieeeeee.....nie umie.... Mateuszek ma Łukaszek ma Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 14.01.09, 09:22 Nelcia przepisuje na razie z plakatu starszej siostry HSM Odpowiedz Link Zgłoś
natali101 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 14.01.09, 09:27 Nati potrafi napisać swoje imię a jak napisze jej na kartce inne wyrazy to przepisze.nawet prezenty podpisała sama w tym roku dziadkowie byli dumni a chrzestny pękał z radości Odpowiedz Link Zgłoś
marioladabr Re: czy Wasze dzieci już piszą? 15.01.09, 10:59 U nas to z przedszkola taką wiedzę mały przynosi. Tam panie prowadzą zajęcia nauki literek na podstawie imion dzieci. Chyba ten program jest całkiem fajny, bo Michał czasami mówi jakiś wyraz np: kolano i mówi, że wie na jaką literkę się zaczyna. A jak nie wie to wystarczy powiedzieć że zaczyna się na taką samą literkę jak imię Kasia i wtedy już wie. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: czy Wasze dzieci już piszą? 15.01.09, 13:28 Tak, w sumie już od dawna umie Zawsze ją ciągnęło w tym kierunku. W domu męcząc nas, nauczyła się literek drukowanych i wielu słów, a w szkole uczy się literek pisanych. Maja bardzo lubi takie sprawy jak literki, cyferki, pisanie, czytanie i liczenie - muszę jednak przyznać, że mogłabym więcej jej czasu w tym kierunku poświęcić, bo dziecko ma naprawdę zapał, ale rodzice leniwi... Odpowiedz Link Zgłoś
viola01 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 15.01.09, 17:45 Potrafi się podpisać, pisze sam proste wyrazy (mama, tata, dom, kot). Odwzorować potrafi pewnie wszystko. Ale lubi też sobie popisać bez sensu czyli ciąg liter jakie mu tylko przyjdą do tej łepetynki ) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Tak! 15.01.09, 22:51 Pisze proste słowa (mama, tata, Ada, Ola, baba) drukowanymi literami. I czyta ale tylko drukowane litery. Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: czy Wasze dzieci już piszą? 17.01.09, 20:22 tylko swoje imię i nic poza tym ale nikt go też tego nie uczy Odpowiedz Link Zgłoś
marioladabr anegdota 20.01.09, 10:49 Michał ma takie puzzle gdzie do obrazka należy dobrać odpowiednie słowo. Bawimy się i biorę do ręki wyraz DOM. Pytam młodego: - co to za litera? - Dy! - A ta? - Ooo! - A ta ostatnia? - My! - To co jest tutaj napisane? - yyyy ROWER! Tak to jest z nauką literek... hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: anegdota 27.03.09, 20:48 Podobno tak własnie powinniśmy uczyć dzieci czytać - nie po literce a całymi wyrazami. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw mam wrażenie, że w naszym przedszkolu 24.04.09, 23:40 uczą właśnie czytania globalnego. Co nie zmienia faktu, że dziecię i tak nazywa wszystkie litery po kolei, dla jakiejś osobliwej rozrywki Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: anegdota 20.08.09, 13:41 lila1974 napisała: > Podobno tak własnie powinniśmy uczyć dzieci czytać - nie po literce > a całymi wyrazami. Podobno Właśnie tak, jak chcesz uczyć dziecko czytać, to całymi wyrazami, bo inaczej będzie się męczyć przy czytaniu książek (powtarzam za pedagogami, którzy uczyli po wojnie czytać dzieci w wieku 5 - 10 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
basia0212 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 25.03.09, 19:36 Pisze drukowanymi proste słowa np mama lala Ala Ada...ze słuchu. ostatnio ma fobię sylabizowania słów. Dużo nauczył się grając w edukacyjne gry komputerowe np Królik Bystrzak dla przedszkolaka i Bolek i Lolek - alfabet i nauka czytania Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 25.03.09, 20:36 umie się podpisac i smaruje nametnie ciągi literowo cyfrowe, przy czym cyfry ale to wszystkie są w lustrzanym odbiciu, litery nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 26.03.09, 15:50 nie wszystkie ale zna i pisze.czyta tez sylaby,choc tez nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka04 Re: czy Wasze dzieci już piszą? 23.04.09, 15:05 pisze swoje imię i nazwisko, napisze imiona znajomych dzieci, ale trzeba mu je napisać na wzór, napisze listę zakupów - także wg napisanego wzoru Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: czy Wasze dzieci już piszą? 22.05.09, 13:46 Tak, Emilka umie swoje imię, brata imię, Mama, tata a inne słowa pisze sama odgadując literki, byłam pod wrażeniem jak samodzielnie (nawet nie było mnie w pokoju) napisała KOT oraz KANUR - pod odpowiednimi obrazkami jakie wykonała czyli kota i kangura (tu jej G zabrakło ale i tak nieźle!) Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu Re: czy Wasze dzieci już piszą? 21.09.09, 11:20 Frutka pisać umie całkiem sprawnie (choć oczywiście wzrusza mnie swą ortografią, np. Wisua, Krakuf itd.), ale nie potrafi czytać. Literuje jakiś wyraz, lecz nie umie złozyć go w całosc Odpowiedz Link Zgłoś