ankaa22 04.03.09, 15:28 Dziewczyny, czy potraficie mi pomóc? Bo usiłuję właśnie wypełnić swojego PITa za zeszły rok. Jak mam skorzystać z ulgi na Zosię? Co się wypełnia? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nhania Re: ulga na dziecko 04.03.09, 16:02 niestety nie mam pojęcia ale życzę powodzenia podziwiam za wypełnianie pitów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
natemi Re: ulga na dziecko 04.03.09, 16:05 Musisz wypełnić załącznik PIT/0 a w nim wpisać odliczenie na jedno( jeżeli jedno)dziecko - 1 173,70 , odlicza się od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaa22 Re: ulga na dziecko 04.03.09, 18:28 O, dziękuję Ci. Właśnie nie wiedziałam, który to załącznik. Bo gdzieś też wyczytałam, że trzeba do 10 chyba stycznia zgłosić fakt korzystania z ulgi pracodawcy i podobno on to uwzględnia już w picie 11. Prawda to czy nie? Czy jak nie zgłosiłam i wpiszę w picie O to wystarczy i będę mogła skorzystać z ulgi? Odpowiedz Link Zgłoś
ankaa22 Re: ulga na dziecko 04.03.09, 18:35 dobra, wypełniłam i wszystko się posumowało i wygląda, że jest ok, więc chyba jednak z tym zgłaszaniem to tylko dla tych, których zakład rozlicza. Odpowiedz Link Zgłoś
bocianowa Re: ulga na dziecko 07.03.09, 20:06 Dokładnie tak, zgłoszenie dla Tych co ich zakład rozlicza. Jeśli samemu to nic się nie zgłasza, po prostu się wypełnia załącznik PIT-0 i w odpowiednią rubrykę na PIT przenosi, taką kwotę aby miała pokrycie w podatku, czyli nie większą niż podatek. Złożyć PIT-a i czekać z utęsknieniem na pieniążki. Acha i warto zaktualizować drukiem NIP-3 swoje dane, tzn, podać swój numer konta bankowego, jeśli do tej pory się tego nie zrobiło, żeby pieniążki przesłali na konto, a nie przekazem na adres, bo to i dłużej i podobno potrącają koszty przesłania pieniędzy, czyli podatnik je ponosi, nie państwo. Odpowiedz Link Zgłoś