05.05.09, 15:57
Co dajecie swoim luciakom, żeby zwykły katar nie przekształcił się w większe
przeziębienie?
Ja jestem przeziębiona od niedzieli i mój Tymek przed chwilą dostał kataruncertain
Nie pomogło, że dawałam mu Juvit codziennie i multiwitaminy Pikovit.
Przecież nie pójdę do lekarza po kolejne być może wcale niepotrzebne lekarstwo.

Poradźcie...sad
Obserwuj wątek
    • matylda07 Re: Katar:/ 05.05.09, 18:05
      Ja przy pierwszych objawach dawałam 10 kropli Cevikapu 2 x dziennie, Ibum (lub
      inny przeciwzapalny) rano i wieczorem przez 3 dni, nasivin do noska na wieczór
      po 1 kropli.
      Na noc nacierałam plecy i stopy maścią rozgrzewającą, z braku innej w domowej
      apteczce była to maść majerankowa. Na noc smarowałam nia pod nosem. Do tego
      spacery i wietrzenie, żeby wysuszone powietrze jeszcze bardziej nie podrażniło
      wrażliwej już błony śluzowej.
      Nie wiem czy pomogły te zabiegi, moze mała miała szczęście. Katar i tak
      przyszedł, ale trwał 3 dni. przeziebienia nie było.
      • ziena77 Re: Katar:/ 06.05.09, 14:02
        Ja mam zawsze dwie metody. Pierwszą opisała już matylda07-robię podobnie. A
        druga to homeopatia: oscillococcinum lub engystol. Te tabletki też pomagają.
        Wybór metody zależy od mojej intuicjismile
    • rengur Re: Katar:/ 06.05.09, 17:46
      Ja podaję wapno w syropie - Sanosvit i witaminę C do tego oczywiście
      maść rozgrzewająca. Ale tym razem nie pomogło sad rano pojawił się
      katar a w południe wysoka temperatura i skończyło się antybiotykiem
      (ale pierwszym od roku)
    • buns Re: Katar:/ 07.05.09, 11:05
      u nas tak - sól fizjologiczna, krople Otrivin albo Nasivin dla dzieci, maść
      majerankowa pod nos, skrapiam olejkiem sosnowym poduszkę, w dzień przyklejam na
      bluzeczkę plastry Aromactiv (na noc nie bo są mocne i źle Aga spała), Calcium,
      jak jest kaszel syrop Homeo Drosetux. Aha i syrop z cebulismile A na wzmocnienie
      transmile NO i Aga zajada się kiwi czyli ma naturalną wit.C. Najgorzej jest z
      odciąganiem bo o nase fridzie nie ma mowy, więc uczymy ją dmuchać nos, no i
      patyczkami wyciągam.
      • matylda07 Re: Katar:/ 07.05.09, 11:40
        Sól fizjologiczna? Jak ją stosujesz?
        Zaciekawiły mnie te plastry Aromactiv, nie wiedziałam, że jest takie coś. Warto
        je kupić? Widzisz poprawę po ich zastosowaniu? Wydają się być fajnym
        wynalazkiem, moje obawy jednak wzbudza to, ze
        "nie są wskazane do stosowania u dzieci w wieku poniżej 3 lat" (tutajprzeczytane)
        • buns Re: Katar:/ 07.05.09, 15:27
          też się zastanawiałam zanim użyłam tych plastrów....ale stosuję je tylko w
          dzień, Aga ma je przyklejone na bluzkę, wie że nie może ich dotykać, i stosuję
          tylko jeden, przez max. 2h. Raz pokropiłam poduszkę Olbasem ale one jest za
          mocny i pobudza...POlecam olejek sosnowy albo pichtowy. A co do soli
          fizjologicznej to chodziło mi o takie krople (sól morska?) w atomizerze bo w
          sprayu mają zbyt duże ciśnienie. Po prostu wtedy psikam do noskasmile
          • ziena77 Re: Katar:/ 08.05.09, 21:40
            Moje dziecko też wczoraj dostało katar. No i walczymy. Chyba jest ciut lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka