Dodaj do ulubionych

Koszyk do spania/ kołyska

18.08.10, 23:47
Ostatnio dużo rozmyślam jak tu w naszym małym mieszkanku znaleźć więcej miejsca. No i gdzie będzie spał maluszek i ogólnie jak się zorganizować
Młody śpi z nami w łóżku i nie ma szans żeby wrócił do łóżeczka. Wpadliśmy więc na pomysł że zostawimy mu naszą "sypialnie"
Sami będziemy spać na kanapie w salonie i tu pojawia się problem bo co zrobić ze spaniem młodszego w trakcie dnia jak starszak będzie ujeżdzał po salonie? Wymyśliłam więc przenośne łóżeczko- koszyk na kółkach lub kołyska. Zajmuje mało miejsca i w dzień można go/ją dowolnie przepchać. Zastanawiam się tylko czy to dobry pomysł... macie jakieś doświadczenia, na co zwrócić uwagę przy ewentualnym wyborze?

Dodam że rozwiązanie max na 3 miesiące bo później przeprowadzamy się w więcej metrów i będzie mogło wrócić normalne łóżeczko.
Obserwuj wątek
    • wucha Re: Koszyk do spania/ kołyska 19.08.10, 10:28
      ja z doświadczenia widzę, że im bardziej "schowane" dziecko, tym bardziej
      starszak chce się do Niego dostać... U nas Rysio w dzień śpi na łóżku w otwartym
      pokoju.

Edzia jakiś czas budziła Go, latała do Niego... Teraz przyzwyczaiła się, że jak
      "iś" śpi, to nie wchodzi do Niego i daje mu spokój...

kołyski bym się bała - więcej możliwości "wypadku" jak starszak się uwiesi...
      ale to tylko moja opinia.

Koleżanka miała kołyskę/koszyk... ale ona ma córkę starszą - 3latkę, bardziej
      rozumną. Rok starszemu nie przetłumaczysz, że uwieszanie się na kołysce jest
      niebezpieczne
      • justi661 Re: Koszyk do spania/ kołyska 19.08.10, 23:14
        Kołyskę miałam i osobiście odradzam. Też myślałam, że dzięki kołysce
        będę miała więcej miejsca, ale się przeliczyłam, bo kołyska zajmuje
        tyle samo miejsca co łóżeczko (tylko ładniej wygląda tongue_out). Jeśli to
        tylko przejściówka, to trzymaj sobie wózek w domu, albo chociaż samą
        gondolkę. Zawsze można gdzieś dziecia szybko przetransportować. U
        nas kołyska stała prawie nieużywana, a wózka używaliśmy aż do 9-mca
        życia malucha.
        • moka2 Re: Koszyk do spania/ kołyska 20.08.10, 20:53
          my uzywamy wozka. mala ma 3 miesiace i do jeszcze w nim pospi. wozek fajny bo
          mozna ze soba wszedzie zaciagnac.
          nie wiem jak kolyska ale ja nie chcialam kupowac na 5 miesiecy nowego grata do
          domu dlatego stanelo na wozku.
          • kbern Re: Koszyk do spania/ kołyska 20.08.10, 21:08
            Właśnie o wózku pomyślałam najpierw ale odpadł w przedbiegach bo zwyczajnie nie wchodzi w drzwi do sypialni, no może nie tyle nie wchodzi co nie da sie wykręcić nim tak żeby wjechac dalej- nie wiem jak wam to dziewczyny opisać, nie chcę się źle wypowiadać o architekcie mojego mieszkanania, ale musiał być skończonym idiotą!
            No i musiałabym ten wózek tachać codziennie po schodach po spacerze, czyścić koła (bo zima i przedwiośnie będzie przecież) a to mi się troszkę nie uśmiecha.

A czemu kołyska zajmuje tyle samo miejsca co łóżeczko? bo myślałam że one mniejsze są.
            myślę teraz o takim koszyku na dużych kołach- nie bujanym- wydaje się być stabilny, tylko też nie mam gwarancj że mi wjedzie do sypialni. No i na ile taki koszyk starczy bo jakby miała się przeprowadzka przesunąć...
            • justi661 Re: Koszyk do spania/ kołyska 20.08.10, 23:37
              niby w kołysce materacyk ma 40x90, ale jak doliczyć całą obudowę...
              Wychodzi około 130x80. Teraz dokładnie ci nie powiem, ale tak mniej
              więcej tyle. Teraz na miejscu kołyski mam stolik w takim rozmiarze
              tongue_out Jeśli wózkiem nie przejedziesz, to kołyską tym bardziej uncertain
              kołyska starcza do momentu kiedy dziecko nauczy się w niej siadać,
              bo potem może wypaść
              • kbern Re: Koszyk do spania/ kołyska 26.08.10, 22:59
                dzięki za odpowiedź, widzę teraz dokładnie, że kołyska nie dla nas no i
                rzeczywiście mógłby ją młody niechcący nawet rozkołysać- choć nie ma ciągot do
                psocenia i raczej jest spokojny i stacjonarny (gdzie usiądzie tam się bawi)

Już teraz to sama nie wiem co mam zrobić bo rzeczywiście jak mi wózek nie
                przejeżdża to i takie łóżeczko mniejsze nie da rady, macie jakieś inne pomysły?

Czy ktoś śpi z dwójką dzieci i mężem w jednym łóżku? to w ogóle możliwe, no i
                chyba mało bezpieczne?
                • czarna.czajka Re: Koszyk do spania/ kołyska 24.09.10, 00:53
                  Mam taki allegro.pl/kosz-wiklinowy-kolyska-spiworek-do-spania-gratis-i1192189296.html

i wierz mi NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI żeby to zajmowało 130x80.
                  Bardzo praktyczne ale rzeczywiście max 4 miesiącewink
                  Potem dzieciak się przekręca, kopie i mu się robi ciasno.
    • ant-nat Re: Koszyk do spania/ kołyska 27.08.10, 08:20
      ja miałam wózek ( a raczej mam jeszcze) x lander xa.
      Jak nie chciałam zostawiać małej śpiącej w łóżeczku to spała w gondoli. Gondolę
      można łatwo ściągnąć ze stelaża i śpiące dziecko postawić tam gdzie wygodnie na
      stole, na podłodze, na łóżku.
    • benignusia Re: Koszyk do spania/ kołyska 02.09.10, 19:19

www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_c_1_10?url=search-alias%3Dbaby&field-
      keywords=moses+basket&sprefix=moses+bask myślałaś o czymś takim??my mamy-polecamysmile
      • kbern Re: Koszyk do spania/ kołyska 04.09.10, 11:06
        Niestety nie działa mi ten link więc nie wiem dokładnie myślałam o takim koszu jak ten pierwszy na tej stronie (tylko bez budy i baldachimu i innych bajerów bo prać nie lubie a kurz się na tym zbiera pewnie tragicznie)

www.my-sweet-baby.com/pl/produkte.php
        • benignusia Re: Koszyk do spania/ kołyska 08.09.10, 23:45

shop.ebay.co.uk/i.html?Type=Moses%2520Baskets&rt=nc&LH_ItemCondition=1&_nkw=moses%20basket%20and%20stand&_dmpt=UK_Baby_Nursery_Cradles_GL&_fln=1&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282 a ten?? ogólnie o cos takiego mi chodziło,włąsnie kupiłam dla dziecka,w uk są b popularne,bo przytulne i super dla noworodka
          • kbern Re: Koszyk do spania/ kołyska 09.09.10, 19:45
            No coś takiego tylko na dużych drewnianych kołach.
            • benignusia Re: Koszyk do spania/ kołyska 18.09.10, 23:52

dla mnie bardzo praktyczne,jesli potrzebujesz na 3 m-ce
              • aisinom1 Re: Koszyk do spania/ kołyska 24.09.10, 12:51
                znalazłam jeszcze cos takiego, ale to chyba faktycznie bardziej rozwiazanie turystyczne

tublu.pl/Lozeczka_turystyczne_Samsonite/Lozeczko_turystyczne_Samsonite_Bassinette_Lime_Lemon.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka