jul-kaa 14.09.10, 16:26 dziendobrytvn.plejada.pl/24,37284,news,,1,gadzety_dla_mlodych_matek,aktualnosci_detal.html#autoplay Ale mi się agresor włączył Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzikiedzieci Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 16:51 mi się najbardziej "spodobało" określenie "fałszywy alarm" na sytuację kiedy dziecko płacze ale nie umiera Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 17:42 a ja myślałam że karmienie co 3 godziny to już odeszło do lamusa? kosmos jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
vangie Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 17:54 moze oni na mieszance sa (mam nadzieje) ech, a potem sie czyta ile kosztuje wyprawka dla malucha... Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 18:02 ale na mieszance tez karmi się na żądanie + dopajanie. nie rozumiem takiego czegoś, przecież jak dorośli są głodni to robią sobie śniadanie/obiad/kolację wcześniej, jak nie chcą jeść to póżniej, a dziecko ma być co 3 h głodne? mój ma wahania od 50 min do 4 h - ale dobowo mu się zawsze mleczko zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 18:41 Tak, a jaką największą zaletę pan wymienił w kwestii niani? że można z nią pójść do pizzerii 50 m dalej - niewątpliwie olbrzymia zaleta A co do karmienia, to się sam biedny zapętlił, bo najpierw zachwalał licznik przewijania/karmienia/itp że liczy czas i z której piersi dziecko było karmione, potem mówi, że ich córeczka je co 3 godz, a na koniec, że na szczęście teraz jest z nią babcia - Ale oczywiście jego Kasia nigdzie się bez tego gadżetu nie rusza tylko ja nie mam zielonego pojęcia po co za kilkaset złotych kupować sobie licznik przewijania - bo wygląda na to, że tylko ta jedna funkcja jej została - z alarmem co 3 godziny. Czasem naprawdę zazdroszczę niektórym, bo ja też bym chciała tyle zarabiać, żeby nie wiedzieć co z pieniędzmi robić Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 19:37 to by się zgadzało - może babcia piersią karmi ;-D co do elektronicznej niani, ja na szczęście mam 2 psy które przy małym stróżują i przybiegają po mnie jeśli synek się budzi i miauczy a ja jestem w innym pokoju, tylko w utrzymaniu takie nianie są drogie Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia nianie bardzo bym chciala miec :) 14.09.10, 19:52 zostawiaabym nine na drzemke i nianiowaa na odlegosc. a licznik przewijan? jesli nie ma gps to pierwszego dnia zgubilabym go na smierc Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 19:42 A ja mam znajomych. Jak żona wyjechała, to mąż zostawał z małą (jakieś 6 m-cy) i z psem. I ten ojciec opowiadał, że jak musial wyjść z psem, to zostawiał małą z taką nianią elektroniczną i szedł. Bo IV piętro i trudno wózek tachać. Spojrzałam z przerażeniem, to naskoczył na mnie, że "co innego miał zrobić!?". W chustę dziecko zapakować odrzekłam. To się zapowietrzył i zamilkł powalony logiką mojej odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 20:10 a ja na jakimś forum niedawno czytałam, że jakaś mama musiała wyjść do sklepu czy gdzieś i zostawiła dziecko w domu ale włączyła kamerkę na skype, połączyła się z koleżanką, która miała to dziecko obserwować online i w razie czego do tej mamy zakomórkować żeby tamta szybko wracała - masakra, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 22:47 Bosz.... skąd sie biorą tacy ludzie Ja bym dizeciaczka nigdy samego nie zostawiła! Nawet jak śmieci szłam wyrzucić, to z młodym w chuście.... No ale dla mnie to było normalne - widać odbiegam od standardów ))) Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Gadżety antyAP 15.09.10, 01:22 Ja raz zostawiłam córkę samą w domu, jak była chora, żeby zejść 3 piętra w dół i dać taksówkarzowi receptę na lekarstwa. Pędziłam po tych schodach jak pędziwiatr - w dół i w górę i jeszcze wyrzuty sumienia miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Gadżety antyAP 16.09.10, 21:01 przypomniałaś mi. ja nie zostawiam nigdy małego, nawet na klatkę sama nie wychodzę, bo u nas są takie głupie drzwi co się czasami same zatrzaskają. jak byłam w ciąży to się tak urządziłam w lutym i nikogo w mieszkaniu na klatce. dopiero po jakimś czasie dobiłam się do dziewczyny, która dała mi zadzwonic po męża i jeszcze herbatą poczęstowała dlatego nigdynie wychodzę sama, tym bardziej, że to poddasze, więc ciężko byłoby sie dostać, gdyby odpukać coś. wspomniana sąsiadka tak właśnie zatrzasnęła półrocznego synka - ale oni na I piętrze, więc mąż przez balkon wszedł. a sąsiadce z piętra córa się tak zatrzasnęła (3 lata miała) i z 2 godziny koszmar trwał zanim otworzyła kluczem od środka znam też inne przypadki. więc się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Gadżety antyAP 16.09.10, 20:54 dla mnie to skrajna nieodpowiedzialność w niemowlęctwie jest przecież zagrożenie śmierci łóżeczkowej, uduszenie się wymiocinami, czy uduszenie (piszę z przypadków zasłyszanych, które się wydarzyły ) a potem z koleji dziecko może wejść na stół, spaść. moja koleżanka często zostawia prawie dwuletnią cókę - niestety delikatne uwagi niec nie dały Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 20:57 oj to nawet nie bede ogladac) bo mi cisnienie na noc podskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
diuszesa Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 21:16 Eh, naciąganie ludności. Jak dla mnie, to ten występ to kompromitacja dla programu. Wielce mądrym tonem pan opowiada o trzygodzinnym systemie karmienia (do czego to w dzisiejszych czasach juz nawet wstyd sie przyznać, zwłaszcza w mediach, które to powinny oświecone być, a nie zacofane). A kto to w ogóle jest ten Pan? Jego dziecko ma zaledwie miesiąc, a on już zgrywa wielce doświadczonego w wychowaniu dzieci. Eh, czego to nie wymyślą producenci, żeby ulatwic rodzicom zycie, żeby tylko czasem nie musieli zajmowac się swoim dzieckiem, no może troszeczkę, nie za wiele, żeby niepotrzebnie nie chodzić, nie wstawać, nie słyszeć, nie widzieć. Niedługo powstaną chyba czujniki mokrego materaca, zasmarkanego nosa itp. I najlepiej roboty do przewijania, podawania butelki, i innych czynności okołoniemowlecych - ubierałoby sie takiego robota w maminą koszulę (coby matką pachniał), nasadzałoby na kadłub powiększone do naturalnych rozmiarów zdjęcie twarzy mamy, do środka płyta z mamy głosem i już - prawie jak mama. A my tymczasem - do pizzerii! Odpowiedz Link Zgłoś
globus.histericus Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 21:52 Kurcze, a ile by można za to fajnych chust kupić. Rozmarzyłam się... Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 22:10 no i od dzisiaj koniec. Sprzedaję chustę, manducę i kupuję liczydełko co bym wiedziała kiedy dziecko mam nakarmić i przewinąć Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 22:51 diuszesa napisała: > I najlepiej > roboty do przewijania, podawania butelki, i innych czynności okołoniemowlecych > - ubierałoby sie takiego robota w maminą koszulę (coby matką pachniał), nasadz > ałoby na kadłub powiększone do naturalnych rozmiarów zdjęcie twarzy mamy, do śr > odka płyta z mamy głosem i już - prawie jak mama. A my tymczasem - do pizzerii! > I koniecznie para średnich kokosów Tak tak, wiem co piszę Parę dni temu, gdy byłam w pracy, mój mały cycoholik ostatnio wręczył tatusiowy 2 kokoski (mam kilka na półce, na ozdobę), wetknął pod bluzkę tatusia - jak umiał - i z czułością się do nich przytulał DDD a więc to już sprawdzone - ewentualny robot, musi mieć kokoski )))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Gadżety antyAP 15.09.10, 12:28 > > I koniecznie para średnich kokosów Tak tak, wiem co piszę Parę dni temu, > gdy byłam w pracy, mój mały cycoholik ostatnio wręczył tatusiowy 2 kokoski (mam > kilka na półce, na ozdobę), wetknął pod bluzkę tatusia - jak umiał - i z czuło > ścią się do nich przytulał DDD > a więc to już sprawdzone - ewentualny robot, musi mieć kokoski )))))))) > aaaaaaaaaaaaaaaaaa kokoski\!!!! dziunia i love you Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 23:28 diuszesa napisała: > - ubierałoby sie takiego robota w maminą koszulę (coby matką pachniał), no co ty, wystarczyłyby perfumy o zapachu matki, którymi spryskiwałoby się robota Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: no właśnie - oświećcie mnie 14.09.10, 22:52 na cholerę komuś licznik przewijania??????? Bo nie umiem tego ogarnąć Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: no właśnie - oświećcie mnie 14.09.10, 23:32 e-dziunia napisała: > na cholerę komuś licznik przewijania??????? Bo nie umiem tego ogarnąć Wiesz, może oni uważają, że dziecko można nauczyć sikać co określoną liczbę godzin? (Tak jak z karmieniem...) Jak nauczysz malucha, że kiedy zsika się, to siedzi w mokrym jeszcze 1,5 godziny (przy zmianie co 2h), to się w końcu oduczy tyle sikać, łobuz jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: no właśnie - oświećcie mnie 15.09.10, 08:13 he he, no może może )))))) I tym sposobem łatwo zaplanować, jak w krótkim czasie zejść do jednej paczki pampersów dziennie ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: no właśnie - oświećcie mnie 15.09.10, 22:49 dziennie? chyba tygodniowo Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: no właśnie - oświećcie mnie 15.09.10, 23:06 kurcze, miałam na myśli miesięcznie )))) poniosła mnie wyobraźnia Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: no właśnie - oświećcie mnie 16.09.10, 21:15 siku, to siku, gorzej z grubszymi sprawami ZUM murowany Odpowiedz Link Zgłoś
agnesp76 Re: no właśnie - oświećcie mnie 15.09.10, 12:06 e-dziunia napisała: > na cholerę komuś licznik przewijania??????? Bo nie umiem tego ogarnąć > ha ha, dobrze, że doczytałam do końca wątek, bo miałam to samo pytanie zadać Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: Gadżety antyAP 14.09.10, 23:08 Ja kiedyś zachęcona artykułem w newsweeku kobiecie zajrzałam na portal nowa matka polka i tam przeżyłam dopiero szok....zautomatyzowany karny jeżyk! Ustawiasz czas i szadzasz dziecko, jak zwieje wcześniej, to piszczy, ale także informuje dziecko piszczeniem, że nadchodzi koniec kary! A ten pan mnie ubawił - bez tego ani rusz. No kurcze, a my jakoś dajemy radę i nakarmić i przewinąć bez brzęczyka! Zdolne z nas mamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnen Re: Gadżety antyAP 15.09.10, 13:45 rzeczwiście, w pełni elektroniczny karny jerzyk bije na głowę licznik przewijań a są jeszcze inne cuda! np. pojemnik na dziecko, żeby było całe zamknięte w łóżeczku, elektroniczny usypiacz, kosliper, kask do raczkowania..... Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: agnen 15.09.10, 21:24 agnen napisała: > pojemnik na dziecko, żeby było całe zamknięte > w łóżeczku O rany, a co to jest?????? Nie spotkałam się z tym.... > kosliper taaaa, to jest the best tylko jedno mnie zastanawia - jak przez to karmić w nocy??? No bo żeby było komfortowo, to musiałoby być jak w tym dowcipie: "masz tu cycusia i nie odchodź daleko" Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: agnen 15.09.10, 22:53 ej no nie wiem, o jakim kosliperze mowicie, ale mój małżonek szanowny sam zbudował dostawkę do naszego lozka, co by nam się wygodniej w czwórkę spało dzieki temu mamy teraz łóżko szerokości coś ponad 2m a zgadnijcie ile razy młody spał na tej dostawce? hehe... może z 5 częściej ja na niej głowę ĸladę, jak szukam wygodnej pozycji do entego karmienia, bo zęby idą Odpowiedz Link Zgłoś
asbu Re: agnen 15.09.10, 23:47 kosliper - musiałam wygooglać - jakaś masakra. A pierś to jak - górą podawać czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
aniczka.r Re: agnen 23.01.11, 19:15 pozwolcie,ze odswieze watek.programu nie widzialam,bo on jest dostepny tylko na terenie Polski,a ja tam nie mieszkam.mimo to przeczytalam watek,zeby zobaczyc o jakich gadzetach byla ta dyskusja.licznik czegokolwiek jest dla mnie absurdem,a juz odnosnie niemowlat nie wiem co mialabym liczyc.ogolnie wiele gadzetow uwazam za niepotrzebne, sa one tylko proba wyciagniecia kasy od naiwnych rodzicow.ale sama uzywalam czegos podobnego do koslipera,tyle ze byl to sam materac z bocznymi zabepieczeniami. sprawdzil sie swietnie.moja corka dosc duzo ulewala i ciagle sie budzila ugniatana przez meza (mamy maja jakis instynkt i nie ma bata na mariolke,zeby przygniotla).a tak z materacykiem nadal spala przy mamusinej piersi, mniej ulewala i nikt jej nie przygniatal.pewnie sie zastanawiacie jak dalam rade ja karmic,bo materacyk jest dosc wysoki.dawalam rade przez 5 miesiecy.nawet bylo mi wygodniej,ze corka lezy troche wyzej niz poziom lozka. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Gadżety antyAP 16.09.10, 21:19 proszę się nie śmiać z kasku do raczkowania ja chciałam kupić jak mój mały kilka razy ostro poleciał na podłogę głową Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 19:37 Ja nie rozumiem odwiecznej beki, jaka jest na forach od lat w temacie tego kasku. Kask jest, żeby chronić przed urazami głowy dzieci, które tego potrzebują albo w sytuacjach, kiedy tego potrzebują. Pewnie dlatego, że urazy głowy mogą zrobić z dziecka "roślinę" na całe życie. Ja klęłam w żywy kamień brak takiego ustrojstwa, jak jechałam na ostry dyżur z dzieckiem z wielką śliwą na ciemiączku, którą nabiło sobie 20 cm ode mnie, zwaliwszy na siebie karmistołek, na który postanowił się po cichu wspiąć. Bo wiedziałam, że mam egzemplarz, który robi takie numery. Miałam dwóch takich. Trzeci (właściwie pierwszy) tak nie robił. Jak ktoś się boi, że zgniecie dziecko przez sen, to niech ma ten kosliper, zamiast upierać się, żeby dziecko spało w łóżeczku, bo tak "bezpieczniej", tak sądzę. I pewnie i tak łatwiej karmić przy tym piersią, niż jak dziecko śpi w łóżeczku, nie? Jak ktoś chce mieć automatyzowanego jeża, to czemu nie? Przecież nie ma pasków do przywiązywania dziecka i kopania go prądem (czy ma?). Rzeczy są po to, żeby ich używać - nie zamiast myślenia, tylko w jego wyniku Moim zdaniem trudno jest znaleźć gadżet, który jest naprawdę antyAP, bo to rodzic decyduje, dlaczego, jak i kiedy go używa i czy w ogóle potrzebuje. Śmiać się można co najwyżej z reklamowania ich jako "dla każdej mamy absolutnie niezbędne". Anty AP to jest dla mnie wtedy, kiedy matka w imię naturalnego wychowania dziecka zmienia się w jego dyspozycyjną 24/h służącą, z konieczności poświęcającą mu 100% uwagi i czasu, nie mającą własnego życia i własnych dorosłych zajęć i w dodatku myślącą, że tak właśnie trzeba, bo nie zauważyła, że zmieniły się czasy i siedzi z dzieckiem sama w domu przez n godzin, a nie żyje w wielopokoleniowym namiocie, gdzie tak czy inaczej toczy się życie i bywają inni ludzie którzy pomogą, przypilnują dziecka, kiedy się myje czy gotuje, pogadają, coś razem zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 20:01 falka32, a obejrzałaś linkowany program? Bo nam właśnie chodzi o to, że ktoś kupuje videonianię żeby sprawdzać, czy dziecko płacze, bo coś się stało, czy "tylko tak sobie" i jeśli nic się nie dzieje, to pozwala dziecku płakać. To nie jest zachowanie AP, przyznasz. Zgodzę się jednak, ze cosliper czy inna dostawka to lepsze niż łóżeczko, a faktycznie są rodzice, którzy się boją, że malucha zgniotą. Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 21:31 No kurde nie obejrzałam, bo mi net nie chodzi na tyle sprawnie, żeby oglądać on line takie cuda, ale z kontekstu co nieco wywnioskowałam Porady pana sobie odpuszczę, bo z waszych cytatów wnioskuję, że szkoda energii nawet na ich wysłuchanie. Wątek jest zatytułowany gadzety anty AP a nie zachowania anty-AP i lejecie się z gadżetów, tak, jakby samo ich istnienie miało, nie wiem, powodować masowy odwrót od AP a one same miały służyć do męczenia dzieci. Tymczasem to nie videoniania zostawia płaczące dziecko, tylko matka, prawda? Jak ktoś potrzebuje licznika do przewijania i karmienia, bo inaczej robiłby sobie tabelkę w excelu, tak jak ja robiłam przy pierwszym dziecku, to widocznie potrzebuje, widocznie ma problemy z pamięcią, bo yyy, nie wiem, mało śpi, jest świeżo po porodzie i letko skołowany? Wcale nie takie od czapy. Problem jest, jeżeli dorabia się do tego w reklamach ideologię, że to niezbędne i każda dobra matka powinna mieć taki licznik, bo bez tego dziecko się nie wychowa. Ale nie można, moim zdaniem, nabijać się z ludzi, którzy takich rzeczy używają, bo prawdopodobnie mają swoje powody. A jak wolą wydać kasę na licznik, niż na dziesiątą chustę czy trzecią Manducę, bo wyszła nowa limitowana edycja, to ich broszka w sumie Takie gadżety to w sumie rzeczy dość niszowe, dedykowane pod konkretne potrzeby, jakiś styl życia, jakiś konkretny problem z dzieckiem, jakiś konkretny wkręt matki, który jest szczególnie popularny, choćby to zgniecenie dziecka przez sen. A wy od razu walicie wizję sztucznej matki z kokosami Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 22:58 E, nie chce mi się z Tobą gadać, postawiłaś jakąś tezę i jej bronisz, choć nie ma ona nic wspólnego z tematem wątku. Wątek dotyczy programu o gadżetach. Jak obejrzysz, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 23:50 to fakt, trzeba to obejrzeć żeby złapać klimat rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 19.09.10, 13:28 Jaką tezę postawiłam, na Boginię? Odnoszę się do tego, co piszecie w oftopach na temat ogólnie sensu istnienia gadżetów, które załatwiają coś za rodziców w sposób zautomatyzowany, elektroniczny lub mechaniczny. Ktoś stwierdził, że czego to producenci nie wymyślą, żeby rodzice nie musieli zajmować się dziećmi, doszło do sztucznej matki z kokosami, wyśmiałyście znalezione w sieci inne gadżety, w tym mój ukochany kask i na to odpisuję. Sądzicie, że wysluchanie opinii jakiegoś "eksperta" o zaletach karmienia co 3 godziny tak bardzo mną wstrząśnie? Tyle już takich głupot w życiu wysłuchałam i przeczytałam, że szkoda mi aż czasu i nerwów - chyba, że mnie zapewnicie, że padły tam jakieś naprawdę nowe i rewolucyjne, obrazoburcze stwierdzenia, to wtedy poświecę 2 godziny na załadowanie tego dzieła z rozkoszą. Bo tak to co? Mam napisać "to straszne, co on opowiada!"? To mogę napisać i pomyśleć na podstawie jego wypowiedzi przytoczonych przez was, co mało wniesie do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 19.09.10, 13:53 falka32 napisała: > Sądzicie, że wysluchanie opinii jakiegoś "eksperta" o zaletach karmienia co 3 g > odziny tak bardzo mną wstrząśnie? Prawdę mówiąc w ogóle o Tobie nie myślałam ani oglądając ani komentując. I co z tego, że nic nowego nie zostało powiedziane? Liczy się klimat i dobra zabawa - i myślę, że dobrze się bawiłyśmy.... przynajmniej do tej pory.... Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 19.09.10, 14:03 > Prawdę mówiąc w ogóle o Tobie nie myślałam ani oglądając ani komentując. Prawdę mówiąc, nie wiem, czego dotyczy twoja odpowiedź. Ja napisałam tylko, czemu nie chce mi się poświęcać mnóstwa czasu (w moim przypadku) na obejrzenie czegoś, czego treść jest mi znana od lat - w odpowiedzi na zarzut, że skoro nie oglądałam, to na pewno nie rozumiem klimatu, bo jakbym zrozumiała, to bym się śmiała ze wszystkimi. > I co z tego, że nic nowego nie zostało powiedziane? Liczy się klimat i dobra za > bawa - i myślę, że dobrze się bawiłyśmy.... przynajmniej do tej pory.... Aha, czyli popsułam wam zabawę... Powinnam pociągnąć dalej temat i napisać, że niedługo Inne Złe Matki (nie to, co my, Dobre Matki) będą hodowac dzieci w inkubatorach do 5 roku życia, żeby nie musieć się nimi zajmować? To byłoby zabawne? Odpowiedz Link Zgłoś
diuszesa Re: Gadżety antyAP 19.09.10, 22:47 falka32 napisała: > Ktoś stwierdził, że czego to producenci nie wymyślą, żeby rodzice nie musieli zajmować się dziećmi, doszło do sztucznej matki z kokosami, Ja stwierdziłam Ale pisząc to, przez myśl mi nie przeszło, że producenci mogliby robić to tak sami z siebie, z własnej nieświadomości w kwesstiach wychowania czy też z głupoty - jakkolwiek by to nazwać. Wręcz przeciwnie - przecież producenci robią, bo pewnie dokonali badania rynku i wiedzą, że to się sprzeda. Tak jak napisałaś - to matki używają tych gadżetów; one zostały wyprodukowane pod jakieś tam czyjeś potrzeby, które akurat nie są podzielane przez wiele dziewczyn na tym forum. I właściwie o tym jest ten wątek - że osoby piszące tutaj nie widzą potrzeby stosowania tego typu gadżetów, że to jest dla nich wręcz śmieszne, że uważają, iż używanie tego typu rzeczy może być (choć nie musi) wyrazem albo egoizmu rodziców (którzy chcą mieć od dziecka jak najwięcej spokoju), albo ich niewiedzy, albo ignorancji. Chyba możemy sobie podyskutować, tak? I używać różnych środków stylistycznych - przesadni, ironii - tez chyba możemy, nie? A że wyobraźnia nas ponosi, i wychodzą sztuczne matki z kokosami to co? Już pośmiać się nie można? Wiesz, fora internetowe maja to do siebie, że wypowiadają się na nich różni ludzie (i ci z poczuciem humoru, i ci mniej dowcipni), zakłada się różne wątki. Czasem powstają wątki śmieszne, głupie, odkrywcze, nieodkrywcze i takie, na których po raz enty porusza się stary temat. Taka specyfika Internetu i ja z tym nie walczę. Po prostu nie udzielam się w tematach, które mnie nie interesują i które uważam za niepotrzebne czy oklepane. Nikt nikomu nie każe zabierać głosu w każdej sprawie. Nie interesuje Cię ten temat? Uważasz, że nic nie wnosi odkrywczego ani w ogóle nie jest w nim nic fajnego? Ok, rozumiem. Ale mi osobiście nie chciałoby się wchodzić do wątku tylko po to, żeby komuś powiedzieć : E tam, to co piszecie, jest nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 20.09.10, 09:47 O rany, czy naprawdę nie widać, że ja też piszę z pewnym dystansem i ironią? Zabrałam głos w temacie, który mnie zainteresował i napisałam to, co miałam do powiedzenia, nie powtarzając pozostalych opinii tylko własną - naprawdę nie widzę, w czym zawiniłam, że sypnęły się od razu głosy "jak ci się nie podoba, to nie musisz czytać i pisać". Czy ja napisałam, że wątek jest głupi? Gdyby był głupi, to bym nie traciła czasu na pisanie. Akurat bardziej zainteresował mnie temat przydatności gadżetów, niż to, co ma do powiedzenia pan Urbański, bo w temacie gadżetów mam inne zdanie niż wy, a w temacie Urbańskiego to samo zdanie, co wy, nawet bez wsłuchiwania się w jego złote myśli. Napisałam, że takie gadżety mają dwie strony medalu i jeżeli nabijasz się z jednego sposobu ich używania, to ja ci dorzucę nową myśl na ten temat. To źle? Nie na tym polega wymiana opinii? I > właściwie o tym jest ten wątek - że osoby piszące tutaj nie widzą potrzeby stos > owania tego typu gadżetów, że to jest dla nich wręcz śmieszne, że uważają, iż u > żywanie tego typu rzeczy może być (choć nie musi) wyrazem albo egoizmu rodziców > (którzy chcą mieć od dziecka jak najwięcej spokoju), albo ich niewiedzy, albo > ignorancji. I właśnie do tej linii, która się wyłoniła w wątku, odnoszę się, pisząc, że każda właściwie używana rzecz może być albo wyrazem egoizmu rodziców, albo wyrazem ich praktycznego podejścia do rozwiązywania problemów, bez szkody dla dziecka. Wszystko zależy od tego, kto i po co tej rzeczy używa. I przede wszystkim chciałam zwrócić uwagę na to, co mnie najbardziej wkurza w reklamach takich gadżetów, czyli albo sugerowanie, że są niezbędne każdemu i ich używanie jest równoznacznie z dobrym zadbaniem o dziecko, albo adresowanie ich do "nowoczesnych mam", idiotycznego pojęcia, które nie ma definicji, ale jest kojarzone w matką w stylu Tracy Hogg, co sugeruje, że jeżeli chcesz być "nowoczesna" (?) to powinnaś wracać z pracy o 22-giej i używać tych wszystkich rzeczy zamiast osobistej opieki nad dzieckiem, która dla "nowoczesnej" jest anachronizmem i uwiązaniem. I na tym tracą rzeczy, które same w sobie nie tylko nie są złe, a mogą być bardzo przydatne, jeżeli się ich używa z sensem. Tracą, bo zaczynają się kojarzyć z przemysłowym chowem dziecka i taką właśnie sztuczną matką (to jest akurat bardzo dobre porównanie) i przez to wiele osób, które paradoksalnie byłyby w stanie używać tego z sensem i faktycznie by na tym zyskały (one i dziecko - bo właśnie uzyskałaby czas na ten przysłowiowy komfortowy prysznic czy odpisanie na mejle), uzna je za wymysł szatana, będzie się nawet wstydziło o tym pomyśleć i ostatecznie ich użytkownikami zostaną tylko niemyślące i wylansowane "nowoczesne mamusie" w najgorszym tego słowa znaczeniu. Ja mam takie zboczenie zawodowe, że zwracam uwagę na komunikaty reklamowe i ich przekaz i dlatego się tego czepnęłam właśnie tego, bo reklamy tych gadżetów są może i nastawione dobrze na sprzedaż, ale w sensie społecznego wpływu na postawy i zachowania matek są po prostu fatalne. Odpowiedz Link Zgłoś
diuszesa Re: Gadżety antyAP 20.09.10, 10:15 falka32 napisała: > O rany, czy naprawdę nie widać, że ja też piszę z pewnym dystansem i ironią? Za > brałam głos w temacie, który mnie zainteresował i napisałam to, co miałam do po > wiedzenia, nie powtarzając pozostalych opinii tylko własną - naprawdę nie widz > ę, w czym zawiniłam, że sypnęły się od razu głosy "jak ci się nie podoba, to ni > e musisz czytać i pisać". Czy ja napisałam, że wątek jest głupi? Gdyby był głup > i, to bym nie traciła czasu na pisanie. Akurat bardziej zainteresował mnie tema > t przydatności gadżetów, niż to, co ma do powiedzenia pan Urbański, bo w temaci > e gadżetów mam inne zdanie niż wy, a w temacie Urbańskiego to samo zdanie, co w > y, nawet bez wsłuchiwania się w jego złote myśli. > Napisałam, że takie gadżety mają dwie strony medalu i jeżeli nabijasz się z jed > nego sposobu ich używania, to ja ci dorzucę nową myśl na ten temat. To źle? Nie > na tym polega wymiana opinii? ja mysle, ze twoj pierwszy post w tym temacie byl jak najbardziej ok. zwrocilas uwage, ze tak naprawde wiele zalezy od tego, w jaki sposob dany gadzet jest uzywany. ja sie z tym zgadzam. natomiast mysle, ze punktem zapalnym calej tej dyskusji staly sie twoje slowa Sądzicie, że wysluchanie opinii jakiegoś "eksperta" o zaletach karmienia co 3 godziny tak bardzo mną wstrząśnie? Tyle już takich głupot w życiu wysłuchałam i przeczytałam, że szkoda mi aż czasu i nerwów - chyba, że mnie zapewnicie, że padły tam jakieś naprawdę nowe i rewolucyjne, obrazoburcze stwierdzenia, to wtedy poświecę 2 godziny na załadowanie tego dzieła z rozkoszą. Bo tak to co? Mam napisać "to straszne, co on opowiada!"? To mogę napisać i pomyśleć na podstawie jego wypowiedzi przytoczonych przez was, co mało wniesie do dyskusji te slowa prze pare osob - rowniez przeze mnie - zostaly zrozumiane w ten sposob - po co w ogole o tym piszecie, po co te matki z kokosami itp. no wiec odpowiedzialam, ze po to, zeby sie posmiac ;-0 > > I właśnie do tej linii, która się wyłoniła w wątku, odnoszę się, pisząc, że każ > da właściwie używana rzecz może być albo wyrazem egoizmu rodziców, albo wyrazem > ich praktycznego podejścia do rozwiązywania problemów, bez szkody dla dziecka. > Wszystko zależy od tego, kto i po co tej rzeczy używa. I przede wszystkim chci > ałam zwrócić uwagę na to, co mnie najbardziej wkurza w reklamach takich gadżetó > w, czyli albo sugerowanie, że są niezbędne każdemu i ich używanie jest równozna > cznie z dobrym zadbaniem o dziecko, albo adresowanie ich do "nowoczesnych mam", > idiotycznego pojęcia, które nie ma definicji, ale jest kojarzone w matką w sty > lu Tracy Hogg, co sugeruje, że jeżeli chcesz być "nowoczesna" (?) to powinnaś w > racać z pracy o 22-giej i używać tych wszystkich rzeczy zamiast osobistej opiek > i nad dzieckiem, która dla "nowoczesnej" jest anachronizmem i uwiązaniem. > I na tym tracą rzeczy, które same w sobie nie tylko nie są złe, a mogą być bard > zo przydatne, jeżeli się ich używa z sensem. Tracą, bo zaczynają się kojarzyć z > przemysłowym chowem dziecka i taką właśnie sztuczną matką (to jest akurat bard > zo dobre porównanie) i przez to wiele osób, które paradoksalnie byłyby w stanie > używać tego z sensem i faktycznie by na tym zyskały (one i dziecko - bo właśni > e uzyskałaby czas na ten przysłowiowy komfortowy prysznic czy odpisanie na mejl > e), uzna je za wymysł szatana, będzie się nawet wstydziło o tym pomyśleć i osta > tecznie ich użytkownikami zostaną tylko niemyślące i wylansowane "nowoczesne ma > musie" w najgorszym tego słowa znaczeniu. Ja mam takie zboczenie zawodowe, że z > wracam uwagę na komunikaty reklamowe i ich przekaz i dlatego się tego czepnęłam > właśnie tego, bo reklamy tych gadżetów są może i nastawione dobrze na sprzedaż > , ale w sensie społecznego wpływu na postawy i zachowania matek są po prostu fa > talne. tu sie z toba zgodze i nawet pod tymi slowami moglabym sie podpisac, a juz okreslenie przemyslowy chow dziecka wybitnie mi sie podoba ;-0 i o tym tez myslalam, piszac o robocie ze zdjeciem mamy, ktory potem stal sie sztuczna matka z kokosami ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 20.09.10, 10:30 No i super > te slowa prze pare osob - rowniez przeze mnie - zostaly zrozumiane w ten spos > ob - po co w ogole o tym piszecie, po co te matki z kokosami itp. no wiec odp > owiedzialam, ze po to, zeby sie posmiac ;-0 Ale te słowa były moją odpowiedzią na "jeżeli nie oglądałaś filmiku, to nie wiesz z czego się śmiejemy i nie czujesz klimatu, obejrzyj, to pogadamy". Tłumaczyłam, z jakiego powodu nie chce mi się go oglądać - bo z waszych komentarzy i cytatów mam ogólnie pojęcie o tym, co mówił Urbański i nie sądzę, żeby mógł wygenerować jakąś myśl, która byłaby jego własna i jej gdzieś wcześniej nie słyszałam. I też nie chce mi się do tego odnosić, bo od kilku lat odnoszę się do takich myśli wygłaszanych przez różnych mądrych i jestem w tym temacie już zaspokojona a nawet wypalona. Wolę pogadać o czymś, o czym jeszcze nie gadałam. A że mam bardzo wolny net, załadowanie takiego filmu jest dla mnie dużą inwestycją czasową. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Gadżety antyAP 20.09.10, 11:06 No to jeszcze ja jako założycielka wątku: Uważam, że istnieją sytuacje, w których niektóre "gadżety" mogą być potrzebne. Mnie elektroniczna niania jest zbędna, bo mam małe mieszkanie, a w dodatku moje dziecko sypia w różnych miejscach. Gdybym jednak miała ogromną willę, a moje dziecko sypiałoby tylko w jednym miejscu, to pewnie niania byłaby mi potrzebna. Ależ ja banały i truizmy wygłaszam, no no. I własnie dokładnie o to w tym wątku chodziło - nie o demonizowanie urządzeń, a ich wykorzystania. Nie o to, że videoniania to debilizm (że się tak kolokwialnie wyrażę), ale że pokazany w programie sposób jej wykorzystania jest wg mnie (nas?) niewłaściwy. Zresztą jakbym już musiała mieć taką nianię, to wolałabym videową niż tylko głosową. Wg mnie takich całkowicie zbędnych dziećprzedmiotów jest mało, należą do nich chodziki, skoczki, hmmm... nic więcej na razie mi nie przychodzi do głowy. Postawię jeszcze jedną tezę - my się tu (prawie)wszystkie chyba zgadzamy, ze to sposób wykorzystania stanowi o "sensowności" danego przedmiotu. Powtarzanie tego nic nie wnosi do rozmowy, bo zostało mniej lub bardziej wprost powiedziane. Ale może się mylę - w końcu zdanie na temat kojca są bardzo podzielone Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Gadżety antyAP 20.09.10, 11:41 Ja widziałam gdzieś kiedyś reklamę jakiejś elektronicznej videoniani, która jako główną korzyść z posiadania tego sprzętu podawała to, że żadna mama nie lubi się rozstawać z dzieckiem nawet na sekundę, więc jak już koniecznie musi iść się wysikać, to może sobie nawet wtedy na dziecko patrzeć cały czas i podziwiać je. To jest dopiero korzyść praktyczna! Boziu, jak ja bym chciała mieć videonianię, żeby widzieć, co moje dwa dranie knują po cichu u siebie, jak ja jestem w kuchni... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Gadżety antyAP 15.09.10, 14:31 A tak w ogóle, ja bym producentom Dzień Dobry TVN podesłała linka do tego wątku. Może pomyślą drugi raz zanim zaproszą ekspertów w rodzaju pana Urbańskiego, który jest znany z tego, że jest znany a główną jego cechą wyróżniającą, oprócz bycia policjantem jest to, że jest byłym mężem Kasi Skrzyneckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: Gadżety antyAP 15.09.10, 15:15 Trochę dzień dobry tvn obniżyło standardy. Jak mój starszak był mały to codziennie to oglądałam przy porannym karmieniu - Prokop opowiadał, że wraz z partnerką spali razem z dzieckiem i nawet P. Zawitkowski się w tym duchu wypowiadał, że to fajny pomysł (wtedy był częstym gościem, teraz nie wiem bo oglądam bajki na ceebeebies ) Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Gadżety antyAP 16.09.10, 21:29 takich kwiatków mają niestety więcej, np. pokazywanie przewozu niemowląt na rękach samochodem. o "miedzy nami rodzicami" już chyba kiedyś pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 hm 16.09.10, 15:43 pan inspektor gadzet i jego zona kasia musza byc idiotami skoro nie ruszaja sie bez licznika kup i jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Gadżety antyAP 16.09.10, 20:05 co do videomamy to nie ukrywam, że sama bym chętnie czasami stosowała z monitorem oddechu, jakby była tańsza. ale czasami na wyjazdach itp. nigdy na zasadzie dziecko śpi u siebie w pokoju, a ja zerkam na ekran, czy płacze bo coś sie dzieje, czy tylko ot tak - brrr. co do taimera, to cóż ... no lipa. przy karmieniu piersią to sobie wogóle nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: Gadżety antyAP 17.09.10, 13:24 Też początkowo się śmiałam, ale potem jakby zza mgły coś mi się przypomniało. Otóż krótko po powrocie ze szpitala ze starszym synkiem ogarnęła mnie taka panika, że nie wiem co robić, że zadnych książek nie czytałam, że zostaliśmy sami z dzieckiem i nie wiemy co teraz. Zaczęłam w panice czytać jakieś poradniki, które dostałam ze szpitala i było jeszcze gorzej - porady typu "dziecko najada się jeżeli oddaje ok. 10 stolców na dobę", "jeżeli przerwa między karmieniami jest dłuższa niż 4h nalezy dziecko obudzić". No więc w tym szoku całym zaczęłam wszystko notować - normalnie zeszyt a tam godzina przewijania, karmienia, kupy (wraz z jej kolorem). Masakra normalnie. Szybko mi przeszło oczywiście i zupełnie o tym zapomniałam. I jakoś tak teraz mi się przypomniało Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 17.09.10, 16:40 ha ha, ja taki początek miałam z pierwszym dzieckiem ))) przy kolejnym jest łatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: Gadżety antyAP 17.09.10, 23:47 Irima2 - myślę, że nie masz się czym przejmować, ja też mam taki zeszycik i muszę przyznać, że bardzo mi pomógł, to dłuższa historia ale dzięki temu w porę się zorientowałam, że synek za mało pije-niedojada/ za rzadko kooopkuje/ z czego ma wysypkę itd. taki zeszyt się też przydaje jeśli dzieckiem opiekuje się więcej osób, każdy wpisuje "ważne wydarzenia" i jest to informacja dla mamy i ewentualnie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
iw1978 Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 09:21 Ja intensywne notatki prowadziłam w pierwszych miesiącach życia starszaka - na początkua notowałam kiedy, jak długo i z której piersi jadł. Łatwiej było dzięki temu planować życie towarzyskie i nie tylko. Wróciłam do notowania, jak zaczęłam rozszerzać ałemu dietę. Dzięki temu szyko wyłapałam, że prblemy alergiczne powoduje marchew. Notatki bywają przydatne. A jeśli używamy ich, by dziecko lepiej poznać a nie sterroryzować to nie ma się czego wstydzić. Inan sprawa, że teraz, przy drugim dziecku doskonale obywam się bez . BArdziej wierzę w swoją matczyną intuicję Odpowiedz Link Zgłoś
iw1978 A ja tam lubię nianię elektroniczną 18.09.10, 09:41 Nabyłam takie cudo przed wyjazdem na wakacje i bardzo jestem zadowolona. Najtańszy jakiś model, żeby nie było. Jak mały człowiek spał smacznie w sypialni (w łożeczku swoim albo rodziców), mogłam spokojnie siedzieć na balkonie po drugiej stronie apartamentu. I tak co kilkanaście minut sprawdzałam czy elektronika nie zawiodła Za rok przyda mi się na działce i u moich dziadków. Na działce mam miejsce pod ognisko 30 metrów od przyczepy, w której śpimy. Przy zamkniętych drzwiach dziecka nie słychać. U dziadków często siedzimy na tarasie, sypialnia jest na piętrze. Też dziecka nie słychać. W obu przypadkach zaalarmowana przez nianię jestem przy dziecku w pół minuty. Nie wydaje mi się, żebym w ten sposób robiła krzywdę śpiącemu dziecku. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie zostawienia dziecka i wyjścia z psem, na zakupy czy do pizzerii. Na takie sytuacje mam chustę, wózek i troskliwego tatę, babcię, tudzież żywą nianię. Co do licznika nie będę się może wypowiadać. Dziecko to nie automat. A pan Urbański mógłby poprzestać na programie o gadżetach w TVN Turbo. Byłoby to jak myślę z korzyścią dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: A ja tam lubię nianię elektroniczną 18.09.10, 10:59 A my mamy za małe mieszkanie na nianię Jak Jaś był mały i chciałam np. posiedzieć w ogródku, to i tak miałam go koło siebie w koszu (dotleniał się chłopak). Na wsi siedzieliśmy pod oknem pokoju, w którym spał. A jak szliśmy do ogniska, to był z nami w wózku. Zresztą chyba bym się bała, że elektronika zawiedzie - lubię być w zasięgu słuchu. Ale i tak sprawdzam dość często, jak się Jaś ma, bo troszkę panikara jestem. Ale to moje pierwsze Dziś się obudziłam o 4, Jaś spał koło mnie na brzuszku, położyłam rękę na jego plecach, nie poczułam NIC, więc w panice gwałtownie przewróciłam go na plecy, a on tylko spojrzał na mnie wzrokiem mówiącym "mamo, oszalałaś!?", machnął ręką, przewrócił się na boczek i spał dalej. Ja jednak tak potwornie się przestraszyłam, że już nie zasnęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: A ja tam lubię nianię elektroniczną 18.09.10, 15:25 niania to wcale nie taki głupi wynalazek - ja notorycznie o niej marzyłam jadąc o rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 10:04 ja nianię mam, ale nie do wychodzenia do pizzerii tylko do wyjścia do innych pokojów mamy spore mieszkanie, w dodatku nietypowe bo połączone z dwóch i gdy mały spi w pokoju to nie mam szans go usłyszec gdy kwęknie więc niania jest włączona, słyszę: "mama cicum" i lecę a w nocy tatuś ma nasłuch co się u nas dzieje, bo spię z synem a mąż gdzie indziej, i jak już rano gadamy sobie z dzieciem to wie, że musi się zwlec i sniadanie robić a licznik karmień i z której piersi ssał to by mi się przydał w pierwszych tygodniach, musiałam wstawać i notowac, bo jak się pomyliłam i dałam dwa razy tę samą to druga pierś eksplodowała Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 15:27 kinga_owca napisała: > a licznik karmień i z której piersi ssał to by mi się przydał w pierwszych tygo > dniach, musiałam wstawać i notowac, bo jak się pomyliłam i dałam dwa razy tę sa > mą to druga pierś eksplodowała Ja gumkę przekładałam z ręki na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Gadżety antyAP 18.09.10, 17:14 a ja macałam na początku mogłam wyczuć, która jest twardsza, teraz zwykle nie czuję, ale jak któraś pierś nabrzmiewa, to z niej karmię. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Gadżety antyAP 21.09.10, 14:08 ja uzywam niani. bardzo nam sie przydaje w nocy, bo slysze jak sie obraca mloda i wierci i zdarzam sie przygotowac do biegu a nie lece dopiero jak juz mocno krzyczy - latwiej jej ponownie zasnac jak szybko zareaguje. raz sprawdzilam jak to jest wyjsc z psem a nianie wziac ze soba. juz na dole klatki mialam gule w gardle, tylko psa i sibeie bez sensu zestrsowalam. nie zdarzyl biedny zaznac ulgi i jeszcze musial po schodach biegiem wracac. jakos tak nie wierze tej niani do konca to raz a dwa jak ja mialabym biec dopiero jak sie dziecko z placzem obudzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia no jakbym miala dziecko w innym pokoju 23.01.11, 19:50 to tez z pewnoscia uzywalabym niani teraz przy dwulatce przydalaby mi sie, jak spi w innym pokoju Odpowiedz Link Zgłoś