Dodaj do ulubionych

domowy chleb

10.12.10, 22:24
Jakiś czas temu pytałam, która z Was piecze chleb, a teraz spieszę się pochwalić że weszło mi już w nawyk i od jakichś 3 tygodni wogóle nie kupujemy pieczywa smile

Polecam okrutnie!

Mieszkanie pachnie świeżym chlebkiem, satysfakcja że je się własne, wie się co w środku, a naprawdę nie ma z tym dużo roboty.
Właściwie to trochę roboty jest na początku ze zrobieniem zakwasu, a potem to już kilka minut dziennie (oczywiście z przerwami na leżakowanie ciasta)

A jak ktoś z Wrocka jest to mogę się zakwasem podzielić smile
Obserwuj wątek
    • roo-da Re: domowy chleb 11.12.10, 00:23
      Ja pieke na zakwasie juz od ponad dwoch latsmile
      • 11buba Re: domowy chleb 11.12.10, 13:44
        a jak się to robi, tak krok po kroku, zakwas i całą resztę?
        • lesiomama Re: domowy chleb 12.12.10, 21:28
          krok po kroku...

najpierw musisz sobie kupić mąkę żytnią typ 2000 i mąkę żytnią typ 720 (często występuje jako mąka żurkowa)

mieszasz 200g mąki żytniej 2000 z 200g wody (niechlorowanej, letniej) i stawiasz gdzieś gdzie masz ok. 30 stopni C (u mnie stał na kaloryferze)
          co 12h mieszasz, co 24h dokarmiasz (dodajesz kolejne 100g wody+100g mąki żytniej 2000)
          po 3 dniach to samo tylko już mąką żytnią typ 720 a nie 2000 (przez kolejne 2 dni)

jak dojdziesz do tego etapu to powiem Ci co dalej smile
          uwaga: zakwas śmierdzi, a ponieważ stoi w ciepłym to śmierdzi cały dom smile ale nie zniechęcaj się, to tylko tych kilka pierwszych dni
          POWODZENIA!
          • 11buba Re: domowy chleb 13.12.10, 13:31
            łooooomatko, to jakaś czarna magiawink

nie czuję się na razie na siłachbig_grinbig_grinbig_grin
            • noida Re: domowy chleb 21.12.10, 13:04
              Zakwas nie jest obowiązkowy do pieczenia chleba. Wejdź sobie na mojewypieki.blox.pl albo pracowniawypiekow.blogspot.com i poszukaj przepisów na chleby na drożdżach. Dla początkujących łatwiejsze, a przeważnie równie dobre (a niektóre nawet lepsze smile.
              • roo-da Re: domowy chleb 25.12.10, 21:34
                Pewnie, ze nie jest obowiazkowy, ale taki na zakwasie jest zdrowszysmile
                • noida Re: domowy chleb 29.12.10, 17:57
                  Przecież zakwas to nic innego jak drożdże, tyle że dzikie. Wydaje mi się, że są z grubsza tak samo zdrowe... W każdym razie na pewno lepsze niż pieczywo sklepowe, pełne polepszaczy. Tak więc powiedziałabym, że robienie chleba na drożdżach piekarskich jest krokiem w dobrym kierunku, a na pewno jest łatwiejsze smile
                  • lesiomama Re: domowy chleb 31.12.10, 19:38
                    A ja bym powiedziała że zakwas to drożdże nie dzikie, tylko naturalne właśnie.
                    I pewnie dlatego od sztucznych zdrowsze. Poza tym dla mnie zakwas ma swój klimat, chleb jest cięższy wagowo i bardziej sycący.
                    Ale zdecydowanie wypiek domowego chleba (z drożdżami czy zakwasem) jest lepszą opcją od chleba kupnego.
                    • roo-da Re: domowy chleb 01.01.11, 16:56
                      Chleb jest rzeczywiscie bardziej sycacy, na dluzej starczawink
                      Moja Liv uwielbia ten pieczony na zakwasie.
                  • roo-da Re: domowy chleb 01.01.11, 16:54
                    Zgodze sie, ze zakwas to dzikie drozdze. Nie zgodze sie, ze drozdze przemyslowe sa tak samo zdrowe. Maja niestety kupe polepszaczy i innych takich.
                    Pieczenie na drozdzach rzeczywiscie jest latwiejsze, do wypiekow na zakwasie trzeba miec cierpliwosc a i zakwas trzeba pielegnowacsmile
        • roo-da Re: domowy chleb 14.12.10, 14:54
          Ja robilam zakwas z maki pszennej razowej. Generalnie chodzi o to, zeby zmieszac troche cieplej wody i maki i odstawic w cieple miejsce na noc, rano dodac swiezej maki i wody i znowu odstawic i tak jeszcze kilka razy. Po ok 5 dniach zakwas powinien byc gotowy do pieczeniasmile

Tutaj masz latwy przepis na zakwas

Tez mi sie na poczatku to czarna magia wydawalo, ale jak juz sie zabierzesz, to Ci sie wszystko samo poukladasmile

A piekac czesto korzytam z tej stronki.
    • agnikkk Re: domowy chleb 28.12.10, 22:25
      A ja polecam ta strone piekarnia.wordpress.com/
      I przy okazji dzien dobry smile
    • jerrymum Re: domowy chleb 03.01.11, 13:18
      Tyle razy myslałam już o wypieku chleba, ale leń jest u mnie górą smile. Pieczywo kupuję w Specjale Wiejskim i jest bardzo dobre, bez polepszaczy. Po ciąży ładnie wróciłam do normalnej wagi i chcę to utrzymać więc nadmiar chleba odpada. A zapach świeżego pieczywa w domu = podjadanie = 5 kilo więcej - przynajmniej u mnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka