Dodaj do ulubionych

Pieczarki?

18.03.11, 11:06
No właśnie - kiedy można zacząć dziecku dawać pieczarki? Wiem, że grzyby generalnie niet, nawet u kilkulenich dzieci, ALE... Parę dni temu słyszałam audycję radiową, gdzie zachwalali pieczarki jako źródło mnóstwa witamin i że w ogóle takie fajne są. No i tak sobie myślę, że takie pieczarki to nie są prawdziwe, leśne grzyby, tylko jednak inne. Czy jednak nie inne i mam poczekać kilka lat?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Pieczarki? 19.03.11, 17:16
      > adiową, gdzie zachwalali pieczarki jako źródło mnóstwa witamin i że w ogóle tak
      > ie fajne są.

mi sie wydawalo ze takie fajne to tylko ze wzgledu na to ze wirtualnie nie maja kalorii (wiec mezowi czesto podaje wink)

na polskich stronach szukac kiedy wprowadzac pieczarki to strach, bo wszedzie rzadza rygorystyczne tabelki (edziecko po 2roku zycia ale bez wytlumaczenia)
      tu w anglii po prostu wprowadza sie kiedys tam po 6tym mcu; aczkolwiek pewnie nie jako jedno z pierwszych stalych pozywien, zanim wszystko ruszy pare mcy minie, i pewnie i tak wypadnie gdzies kolo 10mca, a wlasnie znalazlam tabelke ze po 10mcu wprowadzic mozna
      www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/engels.html
      • aleksandra1357 Re: Pieczarki? 19.03.11, 23:01
        Ja ostatnio dałam 7-miesięczniakowi klopsiki, w które wmieszałam smażoną cebulę i pieczarki. Mocno się po tym rozchorował, ale to chyba raczej rotawirus, bo przecież po pieczarkach nie miałby przez tydzień sraczki, co nie?
        • annnnnnia Re: Pieczarki? 22.03.11, 22:56
          Grzebnęłam trochę w internecie, i np. taka Bobovita ma słoiczek "Łagodne risotto z kurczakiem i pieczarkami" (swoją drogą, te apetyczne nazwy na zmiksowane breje nieustannie mnie dziwią, brrr) sugrowany po 9 miesiącu. To chyba jest jakąś wskazówką, że nie trzeba być rygorystycznym. smile
          • lesiomama Re: Pieczarki? 24.03.11, 20:55
            Właśnie miałam napisać że małż jakiś czas temu zakupił 2 takie słoiczki (standardowo dodajemy brejki jako sos do makaronów, kasz itp) i stoją do tej pory w szafce.
            Nie wiem co to za pomysł żeby 9 miesięcznemu dziecku podawać grzyby. A firmą bym się nie sugerowała. MOM w Gerberze mnie zdziwiło, więc teraz nie dziwi już nic wink
    • lula_w Re: Pieczarki? 26.03.11, 14:53
      pieczarka ma z innymi grzybami tyle wspólnego co ja z politykami PiS wink pieczarki hodowane są w kontrolowanych warunkach, nie wchłaniają ze środowiska nieznanych syfów (w tym brak ryzyka promieniowania - grzyby są pochłaniaczami substancji radioaktywnych). mój dzieć dostawał już w różnych postaciach (także kawałeczek surowej) - reagował dobrze, tzn reakcji brak. w nocy też nie świeci wink
    • luliluli Re: Pieczarki? 12.05.11, 09:42
      Zupełnie nie BLW, bo była to zupa-krem, ale wczoraj u teściowej Radzik zjadł całą miskę pieczrkowej, wciągał, aż machał rękami z radościwink
      Żyje i ma się dobrzesmile
      • mycha79 Re: Pieczarki? 12.05.11, 14:31
        Zarówno córa jak i syn zapoznali się z pieczarkami przed pierwszymi urodzinami, myślę, że ok 10-11 miesiąca. Może nawet wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka