Dodaj do ulubionych

do mam z Warszawy

10.05.11, 22:10
Gdzie zaopatrujecie się w mięso? Macie jakieś sprawdzone miejsca?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: do mam z Warszawy 12.05.11, 11:12
      Ja kupuję w sieci mięsnych Grot. Nie jest to jakies mega super wypaśny eko sklep, ale tamtejsze mięsko prezentuje się wzrokowo i smakowo bardzo dobrze.

W wersji kilka razy droższej, jest koło mnie (Kabaty) sklep eko - Smak Natury na KEN bodajże 19, ale nigdy tam mięsa nie kupowałam, wiem tylko, że mają.
      • myga82 Re: do mam z Warszawy 12.05.11, 11:55
        Oj, chyba jesteśmy sąsiadkamismile. Byłam dzisiaj w Smaku Natury - ceny zabójcze, np. królik 1kg - 60 zł, w Specjale Wiejskim na Kabatach jest chyba tylko troszeczkę taniej.
        Póki co kupiłam zwykłe mielone mięso z indyka i zrobię pulpety - Mała i tak za wiele na razie nie zjadasmile
        • matka_karmiaca sąsiadki 13.05.11, 09:50
          A to witam sąsiadkę smile Wąwozowa róg Stryjeńskich z tej strony smile
          Sądząc po Twoim nicku to i rocznik ten sam smile
          • myga82 Re: sąsiadki 13.05.11, 12:23
            Ja do niedawna mieszkałam na Pileckiego, w tych blokach przy lesie, teraz co prawda na Służewiu, ale że dziadkowie Małej zostali na Natolinie to często tam bywamy (no i z sentymentu, bo fajnie się mieszkało).
            To co, może jakiś spacerek w celu wymiany blw-owych doświadczeń? smile
    • aleksandra1357 Re: do mam z Warszawy 12.05.11, 17:30
      Ja kupuję pod Halą Mirowską, bo jest tam super świeże, ładne, acz nie ekologiczne mięso. Można kupić kurę zagrodową smile Z wielu ust słyszałam, że drób, w tym także indyk, jest bardziej toksyczny niż świeża krowa lub świnia.
      W supermarketach zwykle mięso jest przywożone w hermetycznych próżniowych foliach z datą przydatności od otworzenia. I oni po miesiącu to mięso otwierają i sprzedają jako świeże, dlatego tak kiepsko wygląda zwykle (piszę o mniejszych supermarketach, w tych dużych może mają rzeźnię). Dlatego ja preferuję mięso spod Hali Mirowskiej, gdzie widzę, jak wynoszą z zaplecza ochłapy i głowy od świeżo rozebranej krowy. A sanepid tam także działa smile Mam tam jednego rzeźnika, do którego mam 100-procentowe zaufanie (Zapaśnik).

Można też kupić w supermarkecie mrożonego królika lub perliczkę, ale to duże porcje są.
      Można kupić w eko-sklepie, np. Organic kilko ekologicznej kury za 70 zł i poporcjować na cały miesiąc i zamrozić.
      Jest też eko-bazar co sobotę w fabryce Norblina, ale nigdy tam nie byłam.
    • twinni Re: do mam z Warszawy 19.05.11, 13:42
      Do sąsiadek kabackich smile - ja najczęściej kupuję mięso i wędliny w sklepie Kogucik, który jest na "bazarku" na rogu Wąwozowej i Stryjeńskich. Wybór duży, ruch spory, więc mięsko zawsze świeże. Czasami w Smaku Natury lub w sklepie spożywczym przy ul Borsuka (przy bibliotece). Królika kupowałam parę miesięcy temu w ekologicznym na Wąwozowej (na odcinku KEN - Rosoła), płaciłam ok. 35 kg za 1/2kg (drogo, ale warto)
    • katrin3783 Re: do mam z Warszawy 17.10.11, 11:02
      Ja kupuję dziecku drób ekologiczny.Jeżdżę po kurczka na Koszykową 20 do Wasz Sklep. Taki kurczak jest pozbawiony chormonów wzrostu.. warto trochę więcej zapłacić ale wiem co je moje dziecko.
      • myga82 uwaga 18.10.11, 16:13
        Wszystkie posty katrin3783 na forach to reklama sklepu Wasz Sklep....
    • vanilia21 Re: do mam z Warszawy 24.10.11, 15:28
      Ja mieszkam niedaleko Ząbek i mięso z indyka kupowałam na tamtejszym bazarku. Żadne eko, bo na takie mnie nie stać. Kupiłam u pana z budki, było świeże mimo, że nie z wolnego wybiegu - tu pan przyznał szczerze. Moje dziewczyny jedzą to mięso od 3 dni i na razie jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka