Dodaj do ulubionych

Pop corn, kapusta kiszona

17.05.11, 21:53
Tak sie zastanawiam... - dajecie? warto?
Pop corn w sumie dalam (taki domowy, sama kukurydza bez soli, tluszczu czy innych cudow), fajnie sie sprawdzilo jako jedzenie do reki, smakowalo. Czy warto? Czy to wartosciowe?

A kapusta kiszona? Mozna niemowlakom ponizej roku? Akurat dzis kupilam, dalam do polizania taki wiekszy kawalek, ktorego bylam pewna ze nie zje. Bo jakos troche sie boje dac do zjedzenia, bo moze jakies wzdecia itp spowoduje? Przeciez czasem na doroslych dziala nieciekawie. Macie jakies doswiadczenia, znacie "zalecenia"?
Obserwuj wątek
    • dzieckoziemi Re: Pop corn, kapusta kiszona 17.05.11, 22:06
      Zalecenie w tabelach polskich jest chyba takie, że kapustę kiszoną po 10 miesiącu. Co nie zmienia faktu, że mój syn spróbował ją pierwszy raz, jak miał jakieś 8 miesięcy. wink Żadnych brzuszkowych problemów nie miał po tym. No i on w ogóle lubi kwaśne smaki, ogórki kiszone i cytrynę wcina od 7 miesiąca.
    • aleksandra1357 Re: Pop corn, kapusta kiszona 17.05.11, 23:52
      Kapusta kwaszona jest zdrowa, ale niby jak ma ją dziecko rozmemłać? Mój 9-miesięczniak nie radzi sobie z kapuchą.
      • aajjaa Re: Pop corn, kapusta kiszona 18.05.11, 13:00
        No to dalam przeciez, tylko z pewna obawa... wink
        A jak rozmemlac? Wcale. Moja zapewne polknie, bo tak zrobila z surowka ze zwyklej kapusty. Nawet jej nie planowalam dac, bo to przeciez twarda kapusta, nie do rozmemlania. BYla drobno pokrojona, siadlam sobie na podlodze z ta surowka i chcialam sobie zjesc widelcem, dzieciakom wcale nie proponujac (starszy nie lubi, dla mlodszej za twarde i "nie do reki"). A dzieciaki mnie obsiadly i mi zjadly big_grin. Przy okazji okazalo sie, ze mlodsza (8,5mies teraz) nie jadajaca z lyzeczki (pluje, bawi sie lyzka) jak chce, to pieknie potrafi, nawet i z widelca. Wiec nie chodzi o lyzke, tylko o to co ta lyzka probowalam dawac wink
        Dzieki za info ze dawalyscie, dzis wiec zrobie cos jadalnego dla mlodszej z tej kiszonej kapusty smile
    • lula_w Re: Pop corn, kapusta kiszona 18.05.11, 02:39
      aajjaa - a sama jesz? lubisz? smile no to czemu nie dasz? chcesz mieć więcej dla siebie? wink
      moje dziecko kapustę kocha, od dawna, podobnie jak ogórki. dobry popcorn też nie jest zły, tyle że to mało wartościowy zapychacz, więc może nie codziennie wink
      • mrs.t Re: Pop corn, kapusta kiszona 18.05.11, 20:34

> moje dziecko kapustę kocha, od dawna, podobnie jak ogórki. dobry popcorn też ni
        > e jest zły, tyle że to mało wartościowy zapychacz, więc może nie codziennie wink

a wydaje mi sie ze jak ziarno kukurydzy jest prawidlowo przygotowane, to na pewno jest bardziej wartosciowym przysmakiem niz chrupek.
        DOslownie wczoraj w jakims magazynie a la zdrowie czytalam (choc nie znam magazynu , i nie czytuje go zwykle; ale brzmialo rozsadnie)

po pierwsze BEZ SOLI, no i najlepiej bez tluszczu
        to pelnoziarnista przyjemnosc, tu troche nie na temat (rozszerzania diety) artykul, ale niech bedzie smile
        www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/530219,1,Prazona-kukurydza--zdrowa-prazona-kukurydza.html

a kiszona? To samo zdrowie.
        na poczatku moze dalabym podduszona (bardziej miekka no i smak delikatniejszy)
        a co do niepogryzienia
        1)mozna posiekac
        2)jak pomemla i wypluje to tez costam wartosciowego z tego przyswoi smile
        • lula_w Re: Pop corn, kapusta kiszona 19.05.11, 00:17
          chrupek kukurydziany = zło, przynajmniej u mnie, albo mały się nim drapał, albo miał uczulenie, albo nie wiem co. na tortillę, zwykłą kukurydzę i popcorn (a wszystko to ma w sobie kukurydzę) nie miał. pewnie w tych chrupkach coś siedzi wink
    • abigail83 Re: Pop corn, kapusta kiszona 18.05.11, 13:48
      Kiszonki są bardzo zdrowe i zalecane poniżej roku, też nie wiem, od którego formalnie miesiąca, ja dałam w okolicach 9. Kapustę kiszoną jak "powysysa" to będzie super, nie musi całej połykać ani gryźć.
    • 11buba Re: Pop corn, kapusta kiszona 18.05.11, 14:02
      mój syn lubi kiszonki - i ogórki, i kapustę... dostawał od razu prawie, nic mu złego nie robią, tylko wokół ust ma czasem zaczerwienioną skórę od kwasnego
    • joshima Re: Pop corn, kapusta kiszona 18.05.11, 16:54
      aajjaa napisała:

> Tak sie zastanawiam... - dajecie? warto?
      > Pop corn w sumie dalam (taki domowy, sama kukurydza bez soli, tluszczu czy inny
      > ch cudow), fajnie sie sprawdzilo jako jedzenie do reki, smakowalo. Czy warto? C
      > zy to wartosciowe?
      Jak robiłaś sama na oleju (a nie takie cuda z torebki do mikrofali) to myślę, że od czasu do czasu jest OK. W końcu to kukurydza.

> A kapusta kiszona? Mozna niemowlakom ponizej roku? Akurat dzis kupilam, dalam d
      > o polizania taki wiekszy kawalek, ktorego bylam pewna ze nie zje. Bo jakos troc
      > he sie boje dac do zjedzenia, bo moze jakies wzdecia itp spowoduje?
      Nie spowoduje jak się ją odpowiednio przyprawi (kiszona jest bardziej lekkostrawna niż świeża). Pomaga min kminek albo tymianek.
    • sledznaostro Re: Pop corn, kapusta kiszona 19.05.11, 18:00
      Pop cornu nie dawałam, bo po prostu nie robiłam.
      Kapustę kiszoną jak najbardziej, ale kiszoną w domu (robi się bardzo prosto. Czerwona jest przepyszna, podobnie jak sok z niej). Przy kupnej nie mam pewności, czy nie była kiszona ze wspomagaczami.
      • joshima Re: Pop corn, kapusta kiszona 19.05.11, 21:41
        sledznaostro napisała:

> Przy kupnej nie mam pewności, czy nie była kiszona ze wspomagaczami.
        Masz jakąś wiedzę na ten temat? Podziel się.
        • sledznaostro Re: Pop corn, kapusta kiszona 19.05.11, 22:43
          Tutaj skrótowo, więcej było w odcinku z serii Wiem, co jem, ale wszystkie odcinki drugiej serii pojawią się po zakończeniu sezonu, pewnie w okolicach wakacji.
          I o ile na paczkach z kapustą są zazwyczaj wymienione wszystkie składniki, o tyle na beczkach lub plastikowych wiadrach w beczkach już niekoniecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka