justa_m1
25.08.11, 21:34
Witam. Dziecko 3,5 roku zachowanie pogorszyło się po pojawieniu sie brata, bynajmniej mam takie wrażenie że teraz jest gorzej. Nie słucha się, pyskuje, rzuca rzeczami w ataku złości, krzyczy strasznie, bije a to wszystko jak coś jest nie po jego mysli. Prośby nie pomagają, zakazy w postaci nie oglądania bajek również, przy nie sprzatnieciu zabawek, chowanie ich także. Naprawdę wyprowadza człowieka z równowagi. Potrafi być grzeczny, ale najlepiej jak jest tak jak on chce. nie wiem jak temu zaradzić. staram sie spedzac z nim czas jak tylko moge, bawiac sie misiami, układajac puzzle, czytając ksiazki. założyłam tablice motywacyjna tygodniowa nagradzane bużkami, ale pomaga na krótko. nagrodą np jest obejrzenie bajki rano lub wieczorem. i potrafi byc grzeczny, ale jak wpadnie w złość szczególnie popołudniu ( być może zmęczony już, nie drzemie w dzien )to tragedia.jakie wzmocnienia pozytywne badz nagany beda tu pomocne. nie mam pomysłu. przy młodszym rodzenstwie zajmuje sie ładnie, nie ma objawów agresji.
pewnie brak kontaktu z rowiesnikami ma tu znaczenie od 2ch m-cy ma wakacje wolne od przedszkola. mieszkamy z dala od miasta- tu nie ma małych dzieci. jak moge jezdze na place zabaw. moze sytuacja zmieni sie jak pojdzie od wrzesnia do przedszkola. wiecej atrakcji itp.
prosze o opinie.