bluenote1 19.10.11, 16:24 Szukam uczciwych i sprawdzonych miejsc dodatkowej pracy w weekendy dla 16-latka. W Warszawie. Będę wdzięczna za namiary, jeśli ktoś z Was zna i może polecić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Praca weekendowa dla 16-latka 19.10.11, 16:38 McDonald's? Sklepy w centrach handlowych - wiele z nich szuka pracowników na weekend. Tak pracowała przyjaciółka córki. Tylko zastanow się - praca 16-latka w weekendy oznacza zero dni wolnych. Nie bez powodu w tygodniu wszyscy pracownicy mają co najmniej jeden dzień wolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 19.10.11, 16:44 Nie chodzi o pracę po 8 godzin w sobotę i niedzielę, raczej o dorobienie niewielkich kwot na swoje wydatki, bo młody ma potrzeby, a my nie jesteśmy obecnie w stanie ich zaspokoić w takim wymiarze, jaki mu jest potrzebny. Młody zdolny, mało się uczy, a ma bardzo dobre stopnie, sam widzi, że ma sporo wolnego czasu i sam chce dorobić. Tylko jeszcze nie jest na tyle obrotny, żeby sam sobie znalazł sprawdzoną pracę. McDonad's to niezły pomysl, tam chyba od 16 roku zycia biorą. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Praca weekendowa dla 16-latka 19.10.11, 17:12 OK, ale na Twoim miejscu uparłabym się,z e jeden dzień w tygodniu musi mieć wolny. Dobre stopnie to nie wszystko, 16-latek nie może miesiącami pracować bez przerwy, nawet jesli ma na to ochotę. Dziecko trzeba nauczyć, że nie tylko kasa i stopnie, ale takze czas wolny jest wartością . Może jedno popoludnie w tygodniu i soboty? Odpowiedz Link Zgłoś
kittykitty Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 08:57 Generalnie z pracą dla młodzieży poniżej 18-tego roku życia jest kiepsko - mam syna, który też próbował sobie dorabiać. McDonald przyjmuje po ukończeniu 17 lat a i to podczas wakacji w wybranych restauracjach. Proponuję zgłosić się do Młodzieżowego Biura Pracy na Królewskiej 27 lub przejrzeć ich oferty w internecie, może znajdzie się co odpowiedniego. Np. dla 16-latków są oferty pomocy osobom starszym (zakupy, sprzątanie itp). Mój syn w wakacje przez MBP dostał pracę przy roznoszeniu ulotek w Dominium Pizza, miał wtedy prawie 18 lat, ale przyjmowali od 16 lat. Praca jest jednak dość ciężka (bieganie po schodach przez kilka godzin, a ludzie nie chcą wpuszczać do klatek, są bardzo nieprzyjemne sytuacje, stanie na ulicy bez względu na pogodę) i dość słabo płatna. Można też szukać ofert np. na gumtree. Odpowiedz Link Zgłoś
bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 10:43 Dziękuję za namiar na MBP. To się nazywa tak naprawdę OHP, łezka się w oku kręci Na stronie nic nie znalazłam w Warszawie, ale wyślę młodego na Królewską, niech się rozejrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
janka345 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 09:09 A może wśród sąsiadów, czy znajomych są osoby starsze, które wymagają np. zrobienia zakupów, czy posprzątania? Jeśli ma dobre stopnie i umie wytłumaczyć, to może pomoc w nauce ? Odpowiedz Link Zgłoś
bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 10:37 Pomoc w nauce byłaby świetnym pomysłem, ale czy wzięłabyś odpłatnie do korepetycji dla swojego dziecka licealistę, i to pierwszorocznego? Korepetycji udzielają najwcześniej chyba studenci. Zakupy odpłatnie? Chyba wolałabym, żeby pomagał starszej osobie z dobrego serca, a nie dla pieniędzy, może jestem staroświecka. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 10:54 W liceum zarabiałam wyprowadzaniem psa starszej bogatej pani (znalazłam ogłoszenie w gazecie) Praca doskonała, bo przy okazji i sama się dotleniałam. Lata później kiedy moja teściowa złamała kostkę , zaproponowaliśmy taką pracę jej nastoletniemu sąsiadowi (rano i po lekcjach) - rozwiązanie spodobało się i teściowej i chłopcu i psu Co prawda jego mama miała opory, żeby syn to robił za pieniądze, ale wytłumaczyliśmy, że pomaga nam , bo ty my nie musimy przyjeżdżać 3 razy dziennie Pewnie trudno o taką pracę , ale może niech syn sam rozwiesi ogłoszenia na osiedlu i w okolicy? Niestety nie mam pojęcia jakie są stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
jovikaa Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 14:44 Wyprowadzanie psa - dobry pomysł. Mój sąsiad nastoletni zarabia odprowadzaniem dwójki dzieci na zajęcia dodatkowe dwa razy w tygodniu. Zabiera je z domu, prowadzi do domu kultury, czeka na nie i przyprowadza z powrotem Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 15:24 Przypomniała mi się jeszcze jedna moja praca z przeszłości - co prawda byłam wtedy studentką, ale 16 latek też może ją wykonywać. Pilnowanie dzieci wieczorem/w mocy , kiedy rodzice idą do kina, , teatru czy na spotkanie ze znajomymi. Praca o tyle fajna, że praktycznie większość czasu nie "pracujesz" tylko np czytasz sobie książkę, bo dzieci śpią. Zadanie polega tylko na ogólnym dopilnowaniu, żeby nic się nie stało. Oczywiście w tym przypadku musi być wzajemne zaufanie obu stron, dzieci też raczej starsze (np od 3-4 lat wzwyż) więc może lepiej popytać rodzinę, znajomych czy są zainteresowani. No i oczywiście nastolatek musi być odpowiedzialny a nie taki, który założy słuchawki na uszy i będzie słuchał muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 19:05 To okropne, co napiszę, ale w dzisiejszych czasach nie polecałabym chłopcu pracy baby-sittera. Nie dlatego,że mam cień podejrzeń, ale wystarczy drobiazg, aby chłopak został podejrzany o molestowanie... Dorośli mają paranoję, aj bym się bała o syna - nie o dzieci oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 21.10.11, 10:04 Dzięki za dotychczasowe rady. Obawiam się, że Verdana ma rację, ponadto przyjęło się jednak, że dziećmi opiekują się dziewczyny, niby bardziej dojrzałe, odpowiedzialne. W rodzinie nie mamy takich możliwości, wśród znajomych też nie (nie ma małych dzieci), nikt inny nie weźmie do opieki nastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
a-lfa Re: Praca weekendowa dla 16-latka 24.10.11, 08:57 Generalnie wszelakie firmy wolą osoby pełnoletnie - bo po prostu mniej z nimi kłopotów - i to nie w sensie, jakości pracy tylko zasad pracy no i osoba niepełnoletnia tak naprawdę za siebie nie odpowiada. Czyli np. trudno z nią podpisać tak umowę o prace jak i umowę zlecenie czy o dzieło. W zasadzie umową o pracę powinni też parafować opiekunowie prawni, czyli rodzice ewentualnie pisemnie wyrazić na nią zgodę. Co innego w przypadku praktyk zawodowych, co innego w przypadku normalnej umowy, kiedy taka osoba chce po prostu dorobić. Sam spotkałem się z przypadkami, kiedy na niepełnoletnich kręcono przysłowiowym nosem nawet, gdy chodziło o ulotki. No, ale próbować zawsze można może się udać tyle, iż zapewne ilość ofert zwłaszcza w środku roku szkolnego będzie niewielka lub wręcz znikoma. Kiedyś młodocianych do pracy przejmowała np. Telepizza, ale czy tak jest nadal tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Praca weekendowa dla 16-latka 25.10.11, 22:13 Bardzo dochodowym zajeciem bylo dla mnie zmywanie okien starszym paniom przed swietami. Akurat taki okres sie zbliza. Wystarczy wywiesic ogloszenie w osiedlowym sklepiku, zainwestowac w dobra sciagaczke do plynu (nie wiem jak sie dokladnie po polsku nazywa) i irche (do polerowania). Ja wtedy bralam 3 zlote za okno jednoczesciowe, 5 za dwuczesciowe i 7 za balkon. Teraz mozna chyba wziasc troche wiecej. Klientow jest na ta usluge duzo, chetnych na mycie okien mozna znalezc caly rok ale wiecej w okolicach swiat. Odpowiedz Link Zgłoś