Dodaj do ulubionych

Praca weekendowa dla 16-latka

19.10.11, 16:24
Szukam uczciwych i sprawdzonych miejsc dodatkowej pracy w weekendy dla 16-latka. W Warszawie. Będę wdzięczna za namiary, jeśli ktoś z Was zna i może polecić.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Praca weekendowa dla 16-latka 19.10.11, 16:38
      McDonald's?
      Sklepy w centrach handlowych - wiele z nich szuka pracowników na weekend. Tak pracowała przyjaciółka córki.
      Tylko zastanow się - praca 16-latka w weekendy oznacza zero dni wolnych. Nie bez powodu w tygodniu wszyscy pracownicy mają co najmniej jeden dzień wolnego.
      • bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 19.10.11, 16:44
        Nie chodzi o pracę po 8 godzin w sobotę i niedzielę, raczej o dorobienie niewielkich kwot na swoje wydatki, bo młody ma potrzeby, a my nie jesteśmy obecnie w stanie ich zaspokoić w takim wymiarze, jaki mu jest potrzebny. Młody zdolny, mało się uczy, a ma bardzo dobre stopnie, sam widzi, że ma sporo wolnego czasu i sam chce dorobić. Tylko jeszcze nie jest na tyle obrotny, żeby sam sobie znalazł sprawdzoną pracę.
        McDonad's to niezły pomysl, tam chyba od 16 roku zycia biorą. Dzięki.
        • verdana Re: Praca weekendowa dla 16-latka 19.10.11, 17:12
          OK, ale na Twoim miejscu uparłabym się,z e jeden dzień w tygodniu musi mieć wolny. Dobre stopnie to nie wszystko, 16-latek nie może miesiącami pracować bez przerwy, nawet jesli ma na to ochotę. Dziecko trzeba nauczyć, że nie tylko kasa i stopnie, ale takze czas wolny jest wartością .
          Może jedno popoludnie w tygodniu i soboty?
    • kittykitty Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 08:57
      Generalnie z pracą dla młodzieży poniżej 18-tego roku życia jest kiepsko - mam syna, który też próbował sobie dorabiać. McDonald przyjmuje po ukończeniu 17 lat a i to podczas wakacji w wybranych restauracjach. Proponuję zgłosić się do Młodzieżowego Biura Pracy na Królewskiej 27 lub przejrzeć ich oferty w internecie, może znajdzie się co odpowiedniego. Np. dla 16-latków są oferty pomocy osobom starszym (zakupy, sprzątanie itp). Mój syn w wakacje przez MBP dostał pracę przy roznoszeniu ulotek w Dominium Pizza, miał wtedy prawie 18 lat, ale przyjmowali od 16 lat. Praca jest jednak dość ciężka (bieganie po schodach przez kilka godzin, a ludzie nie chcą wpuszczać do klatek, są bardzo nieprzyjemne sytuacje, stanie na ulicy bez względu na pogodę) i dość słabo płatna. Można też szukać ofert np. na gumtree.
      • bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 10:43
        Dziękuję za namiar na MBP. To się nazywa tak naprawdę OHP, łezka się w oku kręciwink
        Na stronie nic nie znalazłam w Warszawie, ale wyślę młodego na Królewską, niech się rozejrzy.
    • janka345 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 09:09
      A może wśród sąsiadów, czy znajomych są osoby starsze, które wymagają np. zrobienia zakupów, czy posprzątania? Jeśli ma dobre stopnie i umie wytłumaczyć, to może pomoc w nauce ?
      • bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 10:37
        Pomoc w nauce byłaby świetnym pomysłem, ale czy wzięłabyś odpłatnie do korepetycji dla swojego dziecka licealistę, i to pierwszorocznego? Korepetycji udzielają najwcześniej chyba studenci.
        Zakupy odpłatnie? Chyba wolałabym, żeby pomagał starszej osobie z dobrego serca, a nie dla pieniędzy, może jestem staroświecka.
        • joa66 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 10:54
          W liceum zarabiałam wyprowadzaniem psa starszej bogatej pani (znalazłam ogłoszenie w gazecie)

Praca doskonała, bo przy okazji i sama się dotleniałam.

Lata później kiedy moja teściowa złamała kostkę , zaproponowaliśmy taką pracę jej nastoletniemu sąsiadowi (rano i po lekcjach) - rozwiązanie spodobało się i teściowej i chłopcu i psusmile Co prawda jego mama miała opory, żeby syn to robił za pieniądze, ale wytłumaczyliśmy, że pomaga nam , bo ty my nie musimy przyjeżdżać 3 razy dziennie

Pewnie trudno o taką pracę , ale może niech syn sam rozwiesi ogłoszenia na osiedlu i w okolicy?

Niestety nie mam pojęcia jakie są stawki.
          • jovikaa Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 14:44
            Wyprowadzanie psa - dobry pomysł. Mój sąsiad nastoletni zarabia odprowadzaniem dwójki dzieci na zajęcia dodatkowe dwa razy w tygodniu. Zabiera je z domu, prowadzi do domu kultury, czeka na nie i przyprowadza z powrotem
            • joa66 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 15:24
              Przypomniała mi się jeszcze jedna moja praca z przeszłości - co prawda byłam wtedy studentką, ale 16 latek też może ją wykonywać.

Pilnowanie dzieci wieczorem/w mocy , kiedy rodzice idą do kina, , teatru czy na spotkanie ze znajomymi. Praca o tyle fajna, że praktycznie większość czasu nie "pracujesz" tylko np czytasz sobie książkę, bo dzieci śpią. Zadanie polega tylko na ogólnym dopilnowaniu, żeby nic się nie stało. Oczywiście w tym przypadku musi być wzajemne zaufanie obu stron, dzieci też raczej starsze (np od 3-4 lat wzwyż) więc może lepiej popytać rodzinę, znajomych czy są zainteresowani. No i oczywiście nastolatek musi być odpowiedzialny a nie taki, który założy słuchawki na uszy i będzie słuchał muzyki.
              • verdana Re: Praca weekendowa dla 16-latka 20.10.11, 19:05
                To okropne, co napiszę, ale w dzisiejszych czasach nie polecałabym chłopcu pracy baby-sittera. Nie dlatego,że mam cień podejrzeń, ale wystarczy drobiazg, aby chłopak został podejrzany o molestowanie... Dorośli mają paranoję, aj bym się bała o syna - nie o dzieci oczywiście.
                • bluenote1 Re: Praca weekendowa dla 16-latka 21.10.11, 10:04
                  Dzięki za dotychczasowe rady.
                  Obawiam się, że Verdana ma rację, ponadto przyjęło się jednak, że dziećmi opiekują się dziewczyny, niby bardziej dojrzałe, odpowiedzialne. W rodzinie nie mamy takich możliwości, wśród znajomych też nie (nie ma małych dzieci), nikt inny nie weźmie do opieki nastolatka.
    • a-lfa Re: Praca weekendowa dla 16-latka 24.10.11, 08:57
      Generalnie wszelakie firmy wolą osoby pełnoletnie - bo po prostu mniej z nimi kłopotów - i to nie w sensie, jakości pracy tylko zasad pracy no i osoba niepełnoletnia tak naprawdę za siebie nie odpowiada. Czyli np. trudno z nią podpisać tak umowę o prace jak i umowę zlecenie czy o dzieło. W zasadzie umową o pracę powinni też parafować opiekunowie prawni, czyli rodzice ewentualnie pisemnie wyrazić na nią zgodę. Co innego w przypadku praktyk zawodowych, co innego w przypadku normalnej umowy, kiedy taka osoba chce po prostu dorobić. Sam spotkałem się z przypadkami, kiedy na niepełnoletnich kręcono przysłowiowym nosem nawet, gdy chodziło o ulotki. No, ale próbować zawsze można może się udać tyle, iż zapewne ilość ofert zwłaszcza w środku roku szkolnego będzie niewielka lub wręcz znikoma. Kiedyś młodocianych do pracy przejmowała np. Telepizza, ale czy tak jest nadal tego nie wiem.
    • black_halo Re: Praca weekendowa dla 16-latka 25.10.11, 22:13
      Bardzo dochodowym zajeciem bylo dla mnie zmywanie okien starszym paniom przed swietami. Akurat taki okres sie zbliza. Wystarczy wywiesic ogloszenie w osiedlowym sklepiku, zainwestowac w dobra sciagaczke do plynu (nie wiem jak sie dokladnie po polsku nazywa) i irche (do polerowania). Ja wtedy bralam 3 zlote za okno jednoczesciowe, 5 za dwuczesciowe i 7 za balkon. Teraz mozna chyba wziasc troche wiecej. Klientow jest na ta usluge duzo, chetnych na mycie okien mozna znalezc caly rok ale wiecej w okolicach swiat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka