aspazja30 25.10.11, 16:15 Czy robicie swoim pociechom kogel mogel,czyli surowe żółtko z cukrem.Moje roczniaczka,to uwielbia!Zresztą sama chodzi z babcią po jajka i się domaga,żeby jej zrobić kogel mogel.Zjada raz dziennie.Czy to zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: Kogel mogel 25.10.11, 20:45 aspazja30 napisała: > Czy robicie swoim pociechom kogel mogel,czyli surowe żółtko z cukrem. Od dawna nie używam surowych żółtek. Niestety za duże jest ryzyko znalezienia w nich salmonelli. Nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
romashka Re: Kogel mogel 25.10.11, 21:39 O matko, ale mi smaku narobiłaś, całe dzieciństwo żarła kogel-mogel jak opętana Ale to było dwadzieścia lat temu, a jajka na k-m podbierałam prosto od kury... Teraz ze "sklepowych" bym też się chyba bała. Ale pogadamy za pół roku, bo moja Bromba dopiero 6 m-cy skończyła. ps. W ogóle - Dzień dobry na forum! To mój pierwszy post tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Kogel mogel 26.10.11, 09:43 romashka napisała: > O matko, ale mi smaku narobiłaś, całe dzieciństwo żarła kogel-mogel jak opętana > Ja też, ale wtedy kury nie były nosicielami salmonelli. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Kogel mogel 30.10.11, 08:29 jak pani monika z forum kp ostatnio zzuwazylz (wszakze slusznie?)salmonella na skorupce siedzi,a nie w jajku?(do jajka moze dostac sie po rozbiciu,w kontakcie ze skorupka, czego mozna uniknac usuwajac ewentua'na gadzine ze skorupki) ale poza walorami smakowymi,to nie bardzo rozumiem pottzebe czy zalety,zwlaszcza w blw,gdzie kladzie sie nacisk na zdroqe odzywianie,owoce,warzyw, nie mowiac ze taki kogel mogel to strasznie klejacy balagan tworzy w polaczeniu z samoobslugujacym sie rocznizkiem chyba?? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Kogel mogel 31.10.11, 17:49 mrs.t napisał: > jak pani monika z forum kp ostatnio zzuwazylz (wszakze slusznie?)salmonella na > skorupce siedzi,a nie w jajku? Pani monika jest zapewne specjalistą od KP, ale od drobiu to już nie koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Kogel mogel 31.10.11, 23:39 jo,no to jednak w jajku siedzi? - Ściągawka karmiącej mamy , piersi pełne mleka Zajrzyj, a będziesz mądrzejszy - cz.I ; cz.II EDUKACJA! Lancs. Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Kogel mogel 01.11.11, 14:34 Teoretycznie moze siedziec, w praktyce ryzyko przenikniecia przez pory skorupki jest bardzo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
aspazja30 Re:kogel mogel 26.10.11, 08:54 Dzień Dobry!Witam na forum.Mieszkamy na wsi i mamy swoje kury=jajka.Tych sklepowych nie brałabym pod uwagę na kogel mogel. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Kogel mogel 27.10.11, 21:56 A mi bardziej niż żółtko przeszkadza w koglu moglu cukier. Nie dałabym dziecku 4 łyżek cukru ot tak. Boję się o zęby i ogólnie o apetyt (bo przecież przez to nie zje czegoś bardziej wartościowego). Chociaż żółtko surowe pewnie ma mnóstwo wartości, więc coś za coś. Może brązowy cukier? Albo zgoła ksylitol? Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Kogel mogel 30.10.11, 14:02 Brazowy cukier to tez cukier - ma taki sam wplyw na zeby jak ten bialy, rafinowany niestety Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Kogel mogel 30.10.11, 14:11 Nie dziwie sie, ze uwielbia - sama w dziecinstwie krecilam do bialosci, a potem lyzeczke kakao do tego - slodkie to jak ulepek. Od czasu do czasu zjesc mozna, ale w zalety zdrowotne raczej watpie. Tylko myjcie te jajka porzadnie przed uzyciem Odpowiedz Link Zgłoś