Dodaj do ulubionych

Kogel mogel

25.10.11, 16:15
Czy robicie swoim pociechom kogel mogel,czyli surowe żółtko z cukrem.Moje roczniaczka,to uwielbia!Zresztą sama chodzi z babcią po jajka i się domaga,żeby jej zrobić kogel mogel.Zjada raz dziennie.Czy to zdrowe?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: Kogel mogel 25.10.11, 20:45
      aspazja30 napisała:

> Czy robicie swoim pociechom kogel mogel,czyli surowe żółtko z cukrem.
      Od dawna nie używam surowych żółtek. Niestety za duże jest ryzyko znalezienia w nich salmonelli. Nie warto.
      • romashka Re: Kogel mogel 25.10.11, 21:39
        O matko, ale mi smaku narobiłaś, całe dzieciństwo żarła kogel-mogel jak opętana smile Ale to było dwadzieścia lat temu, a jajka na k-m podbierałam prosto od kury...
        Teraz ze "sklepowych" bym też się chyba bała. Ale pogadamy za pół roku, bo moja Bromba dopiero 6 m-cy skończyła.

ps. W ogóle - Dzień dobry na forum! To mój pierwszy post tutaj smile
        • joshima Re: Kogel mogel 26.10.11, 09:43
          romashka napisała:

> O matko, ale mi smaku narobiłaś, całe dzieciństwo żarła kogel-mogel jak opętana
          > smile
          Ja też, ale wtedy kury nie były nosicielami salmonelli.
        • mrs.t Re: Kogel mogel 30.10.11, 08:29
          jak pani monika z forum kp ostatnio zzuwazylz (wszakze slusznie?)salmonella na skorupce siedzi,a nie w jajku?(do jajka moze dostac sie po rozbiciu,w kontakcie ze skorupka, czego mozna uniknac usuwajac ewentua'na gadzine ze skorupki)

ale poza walorami smakowymi,to nie bardzo rozumiem pottzebe czy zalety,zwlaszcza w blw,gdzie kladzie sie nacisk na zdroqe odzywianie,owoce,warzyw, nie mowiac
          ze taki kogel mogel to strasznie klejacy balagan tworzy w polaczeniu z samoobslugujacym sie rocznizkiem chyba??
          • joshima Re: Kogel mogel 31.10.11, 17:49
            mrs.t napisał:

> jak pani monika z forum kp ostatnio zzuwazylz (wszakze slusznie?)salmonella na
            > skorupce siedzi,a nie w jajku?
            Pani monika jest zapewne specjalistą od KP, ale od drobiu to już nie koniecznie wink
            • mrs.t Re: Kogel mogel 31.10.11, 23:39

jo,no to jednak w jajku siedzi?

-
              Ściągawka karmiącej mamy , piersi pełne mleka Zajrzyj, a będziesz mądrzejszy - cz.I ; cz.II  EDUKACJA!
               Lancs. 
              • monstroteratum.furiosum Re: Kogel mogel 01.11.11, 14:34
                Teoretycznie moze siedziec, w praktyce ryzyko przenikniecia przez pory skorupki jest bardzo niskie.
    • aspazja30 Re:kogel mogel 26.10.11, 08:54
      Dzień Dobry!Witam na forum.Mieszkamy na wsi i mamy swoje kury=jajka.Tych sklepowych nie brałabym pod uwagę na kogel mogel.
    • aleksandra1357 Re: Kogel mogel 27.10.11, 21:56
      A mi bardziej niż żółtko przeszkadza w koglu moglu cukier. Nie dałabym dziecku 4 łyżek cukru ot tak. Boję się o zęby i ogólnie o apetyt (bo przecież przez to nie zje czegoś bardziej wartościowego). Chociaż żółtko surowe pewnie ma mnóstwo wartości, więc coś za coś.
      Może brązowy cukier? Albo zgoła ksylitol? wink
      • monstroteratum.furiosum Re: Kogel mogel 30.10.11, 14:02
        Brazowy cukier to tez cukier - ma taki sam wplyw na zeby jak ten bialy, rafinowany niestety sad
    • monstroteratum.furiosum Re: Kogel mogel 30.10.11, 14:11
      Nie dziwie sie, ze uwielbia - sama w dziecinstwie krecilam do bialosci, a potem lyzeczke kakao do tego - slodkie to jak ulepek. Od czasu do czasu zjesc mozna, ale w zalety zdrowotne raczej watpie. Tylko myjcie te jajka porzadnie przed uzyciem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka