Dodaj do ulubionych

Problem z zachowaniem 5 latka

08.12.11, 17:43
Od pewnego czasu moja córka sprawia problemy wychowawcze w przedszkolu.Swoje napady złości pokazuje w postaci rzucania zabawek,klocków czy puzzli.Chce być zawsze w centrum uwagi, a jak nie jest to wyśmiewa i przezywa inne dzieci, które pani chwali.Byłam 2 razy w poradni ale po przeprowadzonych badaniach pani psycholog stwierdziła,że dziecko jest trochę nadpobudliwe,rozwój intelektualny ma ponad normę i mam więcej ją chwalić i doceniać pozytywne w niej cechy. Pani w przedszkolu nie daje z nią juz rady.Jak ktoś miał podobny problem to proszę o wskazówki
Obserwuj wątek
    • muuu30 Re: Problem z zachowaniem 5 latka 09.12.11, 10:23
      Witam. Też mam 5 latka i też mamy podobny problem.Równiez chodzimy do psychologa dziecięcego,który stwierdził to samo co w przypadku Twojego dziecka. Takie dzieci jak nasze są jak na swój wiek "bardziej" niż inne inteligentne,co nie idzie w parze z ich rozwojem emocjonalnym. Każdego rodzaju sprzeciw,czyli coś co jest nie po ich myśli kończy się agresją w róznej postaci:płacz,krzyk,rzucanie przedmiotami,wyzwiska,bicie innych. Powiem Ci,żebyś nie brała tak wszystkiego do siebie,bo pewnie jesteś na skraju wyczerpania emocjonalnego przez ciagłe słuchanie przedszkolanki(przechodziłam to),tylko nauczyła się stanowczości i wytyczania granic,mega konsekwencji w tym co powiesz,bo inaczej dziecko samo się pogubi w tym wszystkim i nie poradzi sobie w szkole. Jeżeli chodzi o przedszkolankę,to ona jest tak wyedukowana(przynajmniej powinna),żeby wiedzieć,że są"takie"dzieci i im również trzeba pomóc wprowadzając różnego rodzaju nagrody za dobre zachowanie i kary za złe. My cały czas pracujemy nad dzieckiem w domu(jest bardzo cieżko,bo jak wiesz to straszne uparciuchy),oraz w przedszkolu Pani się przestawiła i pomaga. Porozmawiaj z przedszkolanką,jak to wygląda od strony psychologicznej,może niech ona sama porozmawia z psychologiem,do której chodzi twoja córka,to zrozumie problem. My tak zrobiliśmy. Pozdrawiam
    • jakw Re: Problem z zachowaniem 5 latka 18.12.11, 11:07
      A ja powiem tak - to pani w przedszkolu miała zawodowo zajęcia z psychologii i to ona powinna sobie dawać radę z dziećmi w przedszkolu - zwłaszcza, że nie uczestniczysz w zajęciach przedszkolnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka