verdana 21.06.04, 21:44 A ja, zeby się pochwalić? Moja córka pobiła swoisty rekord swiata. Ma czerwony pasek i dwóję z matematyki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antonina_74 Re: Pasek z dwóją w tle 22.06.04, 22:50 Zdeklarowana humanistka, znaczy się Gratuluję paska! Przy okazji pytanie - czy to oznacza że raczej zależy Ci żeby dzieci miały dobre oceny z przedmiotów które je interesują a przedmioty nieinteresujące tylko zaliczały? Pytam bo moja mama miała takie podejście i zawsze miałam 3- z przedmiotów ścisłych a 5 z humanistycznych I chyba mi to na dobre wyszło Pozdrawiam, Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: Pasek z dwóją w tle 22.06.04, 23:18 Moja córka wprawdzie robi to, na czym jej zależy a nie mnie (przy moim poparciu), ale własnie dokładnie tak jest - za co zostałam na tym forum wielokrotnie skrytykowana. Zależy mi, aby moje dzieci były dobre lub bardzo dobre w tym, czym się naprawdę interesują (zwłaszcza starsze, bo trudno np. 'olać' matematykę w trzeciej podstawowej). Natomiast absolutnie nie zalezy mi na dobrych stopniach z przedmiotów, które ich kompletnie nie interesują i nie przydadzą się na studiach. Bo nie rozumiem po co zakuwać nocami fizykę, jeśli człowiek wybiera się na humanistykę? Chyba lepiej w tym czasie poczytać - to da znacznie lepsze wykształcenie, niż uczenie się na pamięć niepotrzebnych faktów. Ja też byłam tak wychowywana i chyba na mnie się sprawdziło - chociaż stopnie w szkole miałam z niektórych przedmiotów tragiczne (no, moze nie tragiczne, ale dobre też nie). Trochę mi tylko żal, ze nie lubi matematyki, bo dla mnie to piękna nauka. Ale nie lubi to nie - jej sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: Pasek z dwóją w tle 22.06.04, 23:39 Zapewne dziwi was mój ostatni post zwłaszcza ,że przedstawiałam się jako nastolatka. I słusznie was dziwi bo nie ja go napisałam... cóż zapomniałam się wylogować i moja mama wykorzystała mój nick. Tak więc wyjaśniam ,że jestem nastolatką ( nie mam żądnych dzieci!) i na dodatek mam czerwony pasek na szczęście bez dwój ( choć z trójami Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Pasek z dwóją w tle 23.06.04, 00:07 a na mądrych i sympatycznych to Ty czy mama ? )) Odpowiedz Link Zgłoś
linka9 Re: Pasek z dwóją w tle 24.06.04, 00:11 verdana napisała: > A ja, zeby się pochwalić? Moja córka pobiła swoisty rekord swiata. Ma > czerwony pasek i dwóję z matematyki! Według jakich kryteriów przyznawany jest czerwony pasek? Za moich czasów ustalana była jakaś wysoka średnia + brak (nawet jednej) trójki; oba warunki musiały byc spełnione. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pasek z dwóją w tle 24.06.04, 08:50 No to chyba ktoś pomyślał i to zmienił. Teraz warunkiem jest średnia 4,75 + minimum dobry z zachowania. Moze to zmienili, bo przy poprzednich kryteriach zdeklarowani humanisci czy matematycy nie mieli szans, a paski o ile pamiętam dostawały wyłącznie "grzeczne panienki". Czasem poszczególne szkoły nieco zmieniają kryteria, ale na ogół tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś