Dodaj do ulubionych

amarantus, sezam...

16.08.12, 16:03
Witam ponownie smile
Moje dziecko ma już 1,5 roku, BLW wdrożone i opanowane już jedzenie widelcem. Ale mam problem, a Wy pewnie doradzicie najlepiej. Młody odmówił jedzenia jogurtów i nabiału. Jajko nieraz owszem, ale w postaci jajecznicy ze szczypiorkiem. Ser- camembert ewentualnie przejdzie. Do niedawna jadał jogurty naturalne, teraz nie chce (słodkich nie dam, bo nie tongue_out) więc postanowiłam uzupełnić wapń przy pomocy sezamu i amarantusa. Zakupiłam amarantusowy popping, bo innego pomysłu nie miałam i dodam mu do porannej kaszki. Nie wiem za to jak ugryźć sezam. Zmielić ciężko, kupię moździerz. Jak utłukę to co, wsypać łyżkę ot tak, do tej kaszki na przykład?
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 16:10
      Aha- mleka pod żadną postacią. Nie i już. Nieraz kefir do ziemniaków, ale nieraz, w zależności od humoru wink
      • mama.rozy Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 19:51
        a próbowałaś jogurtu z dosypanymi owocami,jeszcze niech samo sobie dosypiesmile
        albo polecam ciasta-upieczone przez siebie-z jogurtem właśnie.
        co do sezamu,nie wiem.nie traktowałam go nigdy jako produktu zastępczegowink
        • mia_siochi Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 20:57
          To będzie wyglądało tak: jogurt świetnie się rozsmarowuje, borówek nie wolno marnować na dosypywanie do czegokolwiek ("niiiieeeeeee!!!!!"), jogurt jest ble, borówki da się wydłubać. Przejadł się tym jogurtem, całymi miesiącami pochłaniał po 2-3 kubki dziennie. Teraz na topie są pierogi, oliwki i borówki. I nieustannie kasza jaglana z musli.
          Ale pomidory z mozarellą wejdą pewnie, tylko na ile taka "mozarella" jest wartościowa?
    • maryblade Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 20:40
      Amarantus najlepiej w postaci ziarna, wsypać dużą łyżkę do wrzątku, a potem resztę warzyw do zupy i gotować 20-25 minut. Sezam najlepiej podprażony i wczesniej namoczony w wodzie z solą, żeby zniszczyć ewentualne grzyby i pleśnie. Najlepiej mielony w młynku do kawy. Możemy nim posypywać potrawy. Dobrym źródłem wapnia są tez algi smile wakame są prawie bez smaku. Moje dziecko je od 9 m-ca i bardzo lubi. Brokuły, płatki owsiane, tofu z którego można robić kotleciki i masę innych rzeczy. Moje dziecko jada gotowane na parze, krojone w kosteczkę wink Mleko migdałowe z figami smile pyszne jest.
      • mia_siochi Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 20:53
        O,zaskoczyłaś mnie tym moczeniem w wodzie z solą,szczegóły poproszę smile
        • maryblade Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 21:28
          Taki przepis podała mi dietetyczka smile Moczymy chwilkę (10 minut) w wodzie z łyżeczką soli, potem mocno płuczemy. Z sezamu można robić mleczko. Jak koleżanka zwróci mi książkę to napiszę ten przepis wink
    • dzieckoziemi Re: amarantus, sezam... 16.08.12, 23:45
      No sezam to normalnie, jako ziarenka, do posypania kaszki z owocami, do sałatki warzywnej. Ja np. robię polentę z owocami, do tego sypię troszkę sezamu albo mielone migdały i jest git. smile
      • mia_siochi Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 08:35
        Sezam jedzony w całości hmmm...wychodzi też w całości wink
        • luliluli Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 11:55
          Ja mimo wszystko najbardziej taki lubię, koniecznie prażonysuspicious A prawdę mówiąc moje dziecko lubi jeść sezam na sucho palcami...
          Jak chcesz nie w całości, to można upiec chleb albo wytrawne muffiny w nim w składzie (można kupić sezam już pomiażdżony, ale nie wiem, jak to się fachowo nazywauncertain Młynkiem do kawy się da. A prażony można nawet drewnianym tłuczkiem, bo się łatwiej rozpadasmile)

Zamiast jogurtu - może kefir?smile My akurat pijamy słodzone, bo owocowe, ale jakby co, można samemu rozciumkać widelcem jakiś owoc i wrzucić, jak ma nie być grudekwink R jada też twaróg, serek wiejski, żółty ser, maślankę (też owocową). Masłosuspicious Wodę z dużą ilością wapnia może? Rybysmile
          • mia_siochi Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 15:20
            Nie jest problemem sam sezam, tylko to, ze młody go nie pogryzie, wydali że tak powiem w całościwink Dlatego muszę go rozdrobnić. Nie wiedziałam, że pomiażdżony można, rozejrze się. Młynka do kawy nie posiadam smile
            Młody ma teraz faze "mleku i przetworom mówimy zdecydowane bleee", a ja leniwa, nie piekę, więc dosypanie do czegoś to jedyne co na sens chyba. Będę podsypywać co się da, dziecko je wszystko w zasadzie. No oprócz tego mleka właśnie wink
    • luliluli Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 11:58
      amarantusa używamy zamiast części mąki - do naleśników, placków itp. I do jogurtu/kefiru - dziecko samo sobie wrzucasmile
      • mia_siochi Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 15:21
        ALe jakąś gotową mąkę kupujesz? Widziałam taki w ziarnach, co z tym zrobić, zmielić?
        • luliluli Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 15:32
          Mąkę kupuję różną, od całkiem białej, przez chlebową po pełnoziarnistą, a także niepszenne. A amarantus kupuję tzw. ekspandowany - popping. Takie jakby minikuleczki i nic z tym nie robię tylko wrzucam, ile wymaga gęstość "ciasta" naleśnikowegosmile
        • maryblade Re: amarantus, sezam... 17.08.12, 16:02
          Gotowa mąka jest dostepna w sklepie smile ale lepsza jest świeżo zmielona wink ja mam dostawkę do maszynki do mielenia, mieli wysmienicie.
    • pepparkakor Re: amarantus, sezam... 22.08.12, 23:27
      mozesz tez dodawac do roznych rzeczy paste sezamowa (tahina)
      • bir.ke Re: amarantus, sezam... 16.11.12, 21:54
        bardzo bogaty w wapn jest tez parmezan, tak z innej manki. dzieci raczej bardzo go lubia, do zup tez mozna dorzucac - jesli nie alergicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka