Dodaj do ulubionych

mleko krowie

12.03.13, 12:40
Moja mała krzywi się na jakiekolwiek mleko modyfikowane, więc jest nadal karmiona piersią. Ma 7 miesięcy. Zauważyłam, że sucharek pomoczony odrobinę w mojej porannej owsiance na mleku nie wywołuje grymasów ani wysypki, stąd pytanie: od kiedy podawałyście swoim pociechom krowie mleko? Czy są jakieś zalecenia szkoły blw w tym zakresie?
Obserwuj wątek
    • dzidz_dzidziulec Re: mleko krowie 12.03.13, 14:32
      Ja dawałam bodajże jak skończyło Dziecię 10 miesięcy. Nie ma chyba żadnych zaleceń szkoły blw co do tego, ale ze względu na to ile uczuleń wywołuje nabiał nie chciałam podawać wcześniej. No i niezależnie od tego, czy podasz już, czy trochę później mleko krowie, to do roku jak sądzę nie ma się co łudzić, że zastąpi ono mleko z piersi (czy też mm), bo wielu ważnych dla rozwoju niemowla składników w nim po prostu nie ma...
      • bialasek75 Re: mleko krowie 12.03.13, 17:37
        W UK mówi się, że po 6 miesiącu życia można do posiłków dodawać pełnotłuste mleko krowie. Jedynie nie dawać do picia, jako główny składnik diety. Po ukończeniu roku czasu można podawać mleko krowie bez ograniczeń, czyli nie ma potrzeby dawać modyfikowanego.

www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/solid-foods-weaning.aspx#close
        Whole cows’ milk can be used in cooking or mixed with food from six months.
    • agnieszka_i_dzieci Re: mleko krowie 14.03.13, 18:25
      Kostek ma dwa lata z "hakiem", pije moje mleko (i nie dlatego, ze nie lubi modyfikowanego bo nie miała okazji spróbować).
      Mleko krowie jako mały dodatek np. do ciasta na naleśniki dostawał poniżej roku, od około drugich urodzin dostaje niewielkie ilości mleka do picia lub do płatków (starsze rodzeństwo pije mleko litrami, więc młodszy też chce).
      Starsze dzieci dwa lata piły moje, potem przeszli na 3,2% z kartonu.
    • joshima Re: mleko krowie 14.03.13, 21:38
      A z jakiego powodu rozważasz zastąpienie naturalnego mleka matki niemal bezwartościowym mlekiem krowim u tak małego dziecka?
      • kaczuchatygrysa Re: mleko krowie 15.03.13, 09:32
        Nie planuję niczego zastępować na razie. Chodziło mi po prostu o wprowadzenie mleka krowiego w ramach rozszerzania diety, bo zauważyłam, że moją owsiankę córka nawet chętnie liże. Nie odciągam własnego mleka, bo szczerze mówiąc, nie mam na to czasu, więc chciałam wypróbować kaszki z dodatkiem mleka krowiego. Spróbowaliśmy Holle jaglanej i córka zjadła kilka łyżeczek, ale po paru godzinach pojawiły się plamy na brzuszku, wiec musimy to odstawić. Córka skończyła 7 miesięcy, ale widocznie dla niej jeszcze za wcześnie na mleko inne niż moje. Nie smakuje jej jeszcze zbyt wiele rzeczy - najbardziej jabłko, gruszka i chlebek. Pewnie przez ząbkowanie. Dlatego chciałam spróbować, czy kaszki jej podejdą.
        • agnieszka_i_dzieci Re: mleko krowie 15.03.13, 11:00
          >chciałam wypróbować kaszki z dodatkiem mleka krowiego. Spróbo
          > waliśmy Holle jaglanej i córka zjadła kilka łyżeczek, ale po paru godzinach poj
          > awiły się plamy na brzuszku, wiec musimy to odstawić.
          może spróbuj podać kaszkę z jogurtem zamiast mleka? Naturalnym, bez cukru oczywiście.
          Często jest lepiej tolerowany niż mleko.
        • joshima Re: mleko krowie 15.03.13, 13:34
          Kasze mozna gotować na wodzie.
          • kaczuchatygrysa Re: mleko krowie 15.03.13, 14:49
            Taka jej niestety nie smakuje.
            • zuzinkas Re: mleko krowie 27.03.13, 08:43
              mozesz uzywac mleka ryzowego, migdalowego i owsianego..
    • murwa.kac Re: mleko krowie 15.03.13, 07:49

moj syn podobnie jak Twoja corka nie tolerowal mm, przez co dlugo musialam karmic piersia. w 9 miesiacu wreszcie odstawilam, podawalam przetwory mleczne. samo mleko podalam gdzies ok roku.
      • joshima Re: mleko krowie 15.03.13, 13:35
        murwa.kac napisała:

>
        >
        > moj syn podobnie jak Twoja corka nie tolerowal mm, przez co dlugo musialam karm
        > ic piersia. w 9 miesiacu wreszcie odstawilam

Naprawdę uważasz, że 9 m-cy to długo?
        • murwa.kac Re: mleko krowie 15.03.13, 15:00
          tak.
          • joshima Re: mleko krowie 15.03.13, 18:47
            Dawno mi nikt tak nie poprawił humoru...
            • murwa.kac Re: mleko krowie 15.03.13, 19:02
              ciesze sie.
              oby przez weekend sie utrzymal smile
    • mama.zosi75 Re: mleko krowie 15.03.13, 15:19
      Mleko krowie niemodyfikowane ponoć za bardzo obciąża nerki małego dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka