Dodaj do ulubionych

Jedzenie przy stole

13.03.13, 00:35
Moja córka ma prawie 10 miesięcy, jest bardzo ciekawskim i ruchliwym dzieckiem, wszystko ją interesuje. Nawet jak trzymam ją na rękach i mówię do niej, zabawiam itp. ciężko o utrzymanie jej ciągłego zainteresowania - zerka na mnie, śmieje się a jednocześnie cały czas skanuje wzrokiem otoczeniesmile To się niestety przekłada na rozszerzanie dietysmile Mamy krzesełko Antilop z ikei i do niedawna siedziała w nim spokojnie aż zjadła co miała zjeść, ale trzy tygodnie temu zaczęła chodzić i jedzenie spadło na koniec listy priorytetów - skubnie 2-3 kęsy i wstaje. Niestety sadzanie jej z powrotem niewiele daje, najchętniej chodziłaby po pokoju i zwiedzała, od czasu do czasu przychodząc po nowy kawałek. No i mam problem - trzymać jej w tym krzesełku jakoś na siłę nie zamierzam, ale czy to nie jest mało wychowawcze pozwolić tak biegać dookoła (tzn. chciałabym żeby oprócz jedzenia stopniowo uczyła się też zachowania przy posiłkach itd a jedzenie w biegu chyba temu przeczy)? No i chyba trochę niebezpieczne, cały czas się obawiam że zakrztusi się jedzeniem jeśli np.potknie się... Próbowałam brać ją na kolana ale wierci się i wywala mi wszystko z talerza, a i tak wytrzymuje tylko parę chwil a potem sobie idziesmile
Może nadmiernie to rozkminiamsmile ale gdybyście podzieliły się swoim doświadczeniem, byłabym wdzięcznasmile
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Jedzenie przy stole 13.03.13, 18:35
      to samo krzesełko,dziecko w podobnym wiekuwink
      tylko mój ze spokojnych misiów...
      ale jak już skończy rzucac jedzeniem,dostaje po kolei zabawki(najczęściej drewniane łyżkiwink) i gryzie dalej.chyba musisz się nauczyc cierpliwości w konsekwencji-młoda kiedyś załapiewink
      • nusia1100 Re: Jedzenie przy stole 13.03.13, 20:56
        Samo jedzenie załapała już dawno, połyka od pierwszego razu a ostatnio nauczyła się sama pić z doidy cup. Tylko usiedzieć w miejscu nie potrafismile Poczekam, może jak się oswoi z myślą że może już sama pójść gdzie zechce, to przestanie się o tym upewniać co chwilęsmile
    • jehanette Re: Jedzenie przy stole 14.03.13, 09:43
      Moja ma 15 mc i jeszcze nie chodzi, ale i tak przy stole jemy max 3 posiłki dziennie, conajmniej jeden jemy "na podłodze" - zwykle drugie śniadanie i wieczorne owoce, bo po prostu nudzi ją siedzenie przy stole wink (a mnie męczy cały ciąg od mycia rąk przed do mycia krzesełka i sprzątania podłogi po) Przecież dorosły też nie je zawsze przy stole, drobne posiłki typu owoc, jogurt, kanapka je się gdzie wygodnie smile Owoce, kawałek ciasta, czasem nawet omlet czy placki, dostaje do łapy, a jak jemy jogurt to siadam z kubeczkiem i łyżeczką i jemy razem - póki jest głodna to szybko przełyka i przyłazi po następną porcję, a jak już się naje to zaczyna się zamykanie wieczka wink
    • murwa.kac Re: Jedzenie przy stole 15.03.13, 07:54
      no to niech sobie chodzi i zwiedza. zglodnieje - zacznie wolac jesc i bedzie siedziec spokojnie.
      glodne dziecko je, a nie wierci sie czy bawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka