Dodaj do ulubionych

LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA

24.07.04, 11:52
Proponuję dyskusję na temat wad wymowy u dzieci i dorosłych. Jest to palący problem wielu rodziców. Jestem neurologopedą, specjalizuję się w seplenieniu, jąkaniu,MPDz,afazji,ect. Chętnie odpowiem na pytania na forum lub na adres poczty: jacek.zieba1@wp.pl magendavid@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • fionka3 Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 24.07.04, 17:59
      ja tez jestem logopedą i interesuje mnie czy masz swój gabinet prywatny i czy
      masz podpisaną umowe z nfz?i jak u ciebie z ilościa dzieci?
    • justysia25 Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 25.07.04, 00:34
      To ja mam pierwsze pytanie, chociaż trudno tak nie w realu. Otóż dentystka
      jakieś pół roku temu stwierdziła u córci (3,5roku) że ma wadę zgryzu i
      koniecznie trzeba będzie odwiedzić logopedę. Jakoś do tej pory nie zrobiliśmy
      tego. Dodam że Natalka mówi bardzo wyraźnie (jak dla mnie - jestem
      przyzwyczajona może) nigdy nie zdrabniała wyrazów od razu jakoś tak dorośle
      mówiła. My nigdy do niej nie bleblaliśmy tylko nazywaliśmy rzeczy tak jak się
      nazywają. Ale dentystka stwierdziła że córcia sepleni, tzn. wysuwa język do
      przodu na dolne ząbki jak mówi niektóre głoski. Sama nie zwróciłam na to uwagi.
      Czy to jakaś wada, czy może odziedziczyła po tatusiu, który także nie mówi aż
      nadto wyraźnie (oczywiście wiadomo co mówi) dodam jeszcze że od urodzenia do
      ok. pół roczku córcia często miała otwartą buźkę i wysunięty języczek.
      Proszę o jakąś radę - nie jestem z Warszawy.
      Pozdrawiam
      Justyna
      • fionka3 Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 25.07.04, 09:20
        jeżeli ma wadę zgryzu to mozliwe ze ma seplenienie międzyzębowe.Trudno coś
        określić nie widząc , musisz zaobserwować .Układ szczęki może tez być
        dziedziczny , skoro tata też podobnie mówi.Myślę ze ćwiczenia pionizacji języka
        i wzmacniania mięśni języka tutaj by wystarczyło. Polecam książkę Demel "
        Minimum logopedyczne dla nauczycieli przedszkola" jest tam wiele ćwiczeń
        związanych z seplenieniem międzyzębowym. Poćwicz z nią w formie zabawy. Jest
        narazie mała wiec mysle ze na logopede jest jeszcze czas.
        • justysia25 Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 25.07.04, 13:51
          Dzięki za odpowiedź.
          Do logopedy i tak się wybierzemy, muszę sie w końcu zorientować gdzie przyjmują
          i jeżeli nie prywatnie to czy trzeba mieć jakieś skierowanie??
          Pozdrawiam
          Justyna
          • fionka3 Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 25.07.04, 14:18
            nie musisz mieć skierowania.Szukaj prywatnych Nzozów tam są logopedzi czasami.
            a z jakiej miejscowosci jestes?
            • justysia25 Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 25.07.04, 22:57
              Jestem z Gorzowa Wlkp.
              Na razie przerabiamy alergologa, kardiologa i innych lekarzy z synkiem i ze mną
              tak więc logopeda przesunął się na dalszy plan.
              Justyna
              • anatemka Re: LOGOPEDA,NEUROLOGOPEDA 26.07.04, 16:56
                to ja was bardzo bardzo mocno zapraszam na forum "opóźnienie mowy"! link w
                sygnaturce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka