justyna62 03.08.04, 14:10 Mam pytanko, od jakiego wieku powinno się zaznajamiać dziecko z literkami? Jak uważacie? Czy dziecko 4-letnie można już poprzez zabawę uczyć literek, czy to może za wcześnie jeszcze? pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia1997 Re: 4-latek i literki 03.08.04, 14:26 Moja 4 letnia córeczka pisze z pamięci mama, tata. Zna również kilka innych literek. A nauczyła sie przez zabawę ze starszą 7 letnią siostrą. One uwielbiaja bawić sie w szkołe. Lubia także robić dla mnie i taty laurki i tam zawsze piszą dla MAMY I TATY. I tym sposobem się uczy. Ma również puzzle alfabet, które świetnie uczą literek. Ale nic na siłe. Chce to chce, a nie to nie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 4-latek i literki 03.08.04, 14:28 Na pewno mozna - tylko po co? W tym wieku dziecko ma mnóstwo innych rzeczy do poznania i do nauczenia się. Mało jest książeczek, ktore moze sobie potem samo poczytać - a zresztą moim zdaniem w tym wieku powinno poznawać czas, a nie czytać, siedząc nieruchomo. Dodam, ze jestem entuzjastka czytania, ale mój mąż nauczył się czytać w wieku 3 lat. To bardzo zaważyło (negatywnie) na jego znajomości realnego swiata i prawdziwych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: 4-latek i literki 03.08.04, 14:41 Nie ja broń Boże nie twierdze że dziecko w tym wieku powinno czytać, na pewno nie będe zmuszać synka do tego, gdzieś po prostu usłyszałam ze dzieci w tym wieku już potrafią przyswajać literki i zastanawiam się czy nie kupić Dominikowi na urodziny właśnie jakiś klocków czy układanki z literkami, na takiej zasadzie że jak będzie się nimi bawił to dobrze a jak nie to się też nic nie stanie, ma jeszcze czas. Tylko właśnie nie wiem co jest na rynku dostępne? moze mi coś fajnego polecicie drogie emamy? A moze akurat mu się spodoba i będzie mu potem łatwiej w przedszkolu jak dzieci będa poznawały literki. pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
blaneczka007 Re: 4-latek i literki 04.08.04, 17:32 jeszcze jedna sprawa, w tej chwili Dawid konczy dopiero zerówkę, ale uwielbia się uczyć i dobrze mu idzie, nie wiem czy to ma jakis zwiazek z wczesnym poznaniem literek, ale na pewno to mu nie zaszkodziło. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: 4-latek i literki 03.08.04, 15:00 Myślę, że jeśli tylko wykazuje chęć to warto. Moja córka 3,5l zna literki swojego imienia OLA - umie się nawet podpisać, wie jak wyglada B,M,T,U. Do niczego absolutnie jej nie namawiam ani nie zmuszam, sama proponuje zabawę w literki. Bardzo lubi przyklejać literki gumowe z magnesem do kaloryfera (mamy taki płaski jak tablica). Literki wiszą też na lodówce. W grupie przedszkolnej Oli też dzieciaki chętnie bawią się w literki. Myślę, że 4 lata to nie jest za wcześnie - jeśli tylko wykazuje zainteresowanie ale nic na siłę. Pozdr Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: 4-latek i literki 03.08.04, 15:15 Gaba (w październiku 4 lata) sama zainteresowała sie literami ładnych parę miesiecy temu. Pisac nie umie czytać tez nie ale pomalutku zaczyna rozrózniac litery, itp. Wszystko jest dozwolone o ile dziecko p[rzejawia ochotę na naukę. A nauka moze byc doskonałą zabawą. Nic na siłę m. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: 4-latek i literki 03.08.04, 15:18 Mój dwuletni syn nie umie mówić, a literki niektóre zna. A E I B M W K . Jest mu po prostu łątwo wymówić te dźwięki,a całe wyrazy sprawiają mu kłopot Odpowiedz Link Zgłoś
persymona Re: 4-latek i literki 03.08.04, 23:15 Hej! Jak najbardziej powinien poznawać już literki. I nawet warto byłoby go uczyć czytać od razu całymi słowami, pisanymi normalnymi literami, a nie drukowanymi. Ja swojego synka zaczęłam uczyć tak czytać jak miał około roku. Po prostu w Internecie przez przypadek trafiłam na opis tzw metody Glena Domana i postanowiłam ją wypróbować. Teraz ma 2 i pół roku i próbuje już sam odczytać to co go zainteresuje np słowa z reklam w czasopismach (bo pisane są większymi literami)Podobno ze starszymi dziećmi też ta metoda działa. Ale im wcześniej się ją zacznie stosować tym lepsze i szybsze efekty przynosi. Ważne jest tylko, aby traktować to jak zabawę, która może przynieść efekty, ale nie musi; a nie ślęczenie nad książkami aż się biedne dziecko zanudzi a matka zniecierpliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: 4-latek i literki 22.08.04, 19:22 Hej, pracuję z dziecmi zdolnymi, więc znam mnóstwo czytajacych maluchów. Jak dziecko chce sie nauczyć czytania, to się nauczy i nic nie poradzicie. Ważne tylko, żeby to ONO chciało, a nie wy. Generalnie czytac dzieci uczyc sie mają (w obowiazkowych teraz) zerówkach - bo dopiero wiekszość sześciolatków ma na tyle rozwinięte te struktury mózgu, które odpowiadaja za rozpoznawanie liter i ich łączenie. Natomiast DUŻĄ krzywdą jest uczenie dzieciaczka kształtu liter pisanych - na to ma połowę pierwszej klasy. jak dziecko idzie do szkoły znajac litery pisane, to zaczyna się straszliwie nudzić, bo co ma robic na lekcjach? Więc zwykle przeszkadza. Traci zainteresowanie szkołą. I robi sie problem. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: 4-latek i literki 04.08.04, 08:20 można, jeśli ty to lubisz, i dziecko się tym ciekawi ale jeśli nie, też dobrze - nie ma to wpływu na "dalszy rozwój", dzieci, które uczą się czytać w wieku 7-6 lat, kilka miesięcy później czytaja tak samo pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
khamar Re: 4-latek i literki 04.08.04, 10:49 Moj synek, teraz 3.5 roku, zna wszystkie litery, liczy i umie przeczytać niektóre słowa i powiem szczerze, że troche mnie to martwi, bo boję się, że będzie się nudził w szkole, co zniechęci go do nauki. Ale z drugiej strony nie mogłam przeciez ignorować jego pytań typu "jaka to litera?, "co tu jest napisane?", "a ile to jest", które zadawał juz jak miał dwa latka. Uwielbiam czytać i zawsze dużo czytałam i czytam dzieciom i chłopcy wówczas przeważnie siedzą obok mnie bo chcą widzieć obrazki. Widzą wówczas również literki i pytania o nie sa chyba naturalne. Mały ma 1.5 roku i widzę że powoli zaczyna sam brać książeczki i uważnie je przeglądać. Nie chcę wychować geniuszy, ale nie chcę również ograniczać naturalnego zainteresowania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: 4-latek i literki 04.08.04, 11:20 Dziękuje za Wasze opinie, postaram się kupić synkowi na urodziny klocki z literkami, jak mi sie uda takowe dostać oczywiście. Dominik bardzo lubi klocki więc mu się na pewno spodobają, a jak przy okazji będzie pytał o literki to fajnie, a jak się nimi nie zainteresuje to nie będzie źle ma jeszcze kupę czasu! pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: 4-latek i literki 04.08.04, 11:42 Byla jakies dwa miesiace temu dyskusja na ten temat, sprobuj odszukac ten watek. Mysle, ze dzieci moga poznawac literki (choc do umiejetnosci skladania ich i bieglego czytania jeszcze daleka droga), jesli same wykazuja takie zainteresowania. Klocki z literkami sa jak najbardziej OK, polecam tez mate z pianki z wyjmowanymi literkami. Dla czterolatka interesujace moze byc pisemko "Wesole Literki". Moje dziecko je uwielbia. Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
blaneczka007 Re: 4-latek i literki 04.08.04, 17:22 Dzisiaj nikt, kto nie był tego świadkiem nie wierzy mi, że mój 2-letni synek znał prawie cały alfabet. Mylił M z W, i te literki których nie potrafił wymawiać, np. zamiast "er" mówił "ej". Nauczyłam go własciwie nie chcący. Kupiłam mu piankowe literki do kapieli. Bawiliśmy się w ten sposób, że literki "chodziły" po brzegu wanny i "wskakiwały" do wody. W tym czasie mówiłam np. idzioe, idzie "a", i "aaaaa" do wody wskakuje. Mały zawsze się z tego śmiał, prawie łez. aż któregoś dnia pokazał literkę na auto nauki jazdy i powiedział L. Trochę zaniedbałam ta umiejętność, ale wróciłam do niej gdy ukończył 4 lata. Pytałam go na ulicy jakie literki widzi np. na znakach.Przed pójściem do zerówki nauczył się czytac - sam. Pozdrawiam. Powodzenia. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: 4-latek i literki 05.08.04, 01:37 Ja Ci wierzę, bo mój synek też w wieku 2 lat znał cały alfabet Najśmieszniejsze było to, że nie mówił jeszcze, to znaczy tylko jakieś pojedyncze słowa typu "mama" "baba", natomiast literki wymawiał idealnie i to wszystkie nawet "R". A nauczył się właściwie sam. Uwielbiał rejestracje samochodowe i na każdy spacer ciągnął mnie na parking samochodowy i tam pokazywał literki na rejestracjach domagając się odczytania. Moim zdaniem, spokojnie mozna próbować z 4-latkiem nauki czytania. Oczywiście nic na siłę. Jest sporo fajnych gier planszowych, pomyślanych własnie w celu nauki literek. Ale myslę, że powinnaś zastanowić się w co, lub czym Twój syn lubi bawić się i spróbować zmodyfikować zabawę w kierunku nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Re: 4-latek i literki 08.08.04, 13:19 Litery trzeba traktowac tak jak inne przedmioty, jest sobie 'samochod' , 'lodowka', 'dom' jest i 'K','A' .. i tak dalej. Chyba przecietny maluch 2.5-3 letni powinien sie nauczyc dosyc latwo rozpoznawac litery. Ale latwiej poznac litery niz znajac litery nauczyc sie czytac. Moja corka nauczyla sie czytac tuz po skonczeniu 5 roku zycia. Nauka trwala dwa miesiace. Jak dziecko zalapie kodowanie sylab to jest juz mocno z gorki. Moj syn rozpoznaje litery od okolo 2.5 roku - ma teraz prawie cztery lata, za nauka czytania zabierzemy sie gdzies za rok. Potrafi wystukac swoje imie na klawiaturze i strasznie kulawo napisac drzaca raczka Raz nas zaskoczyl poprawnie czytajac trzyliterowe nieznane mu slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: 4-latek i literki 09.08.04, 19:01 Dawno, dawno temu pewne dziecko niespelno czteroletnie, czyli ja, z nudów na wakacjach nauczylo się alfabetu, po czym zaczęlo samodzielnie czytać. I mania czytania zostala temu dziecku do dnia dzisiejszego, w październiku zaczyna drugi kierunek studiów i ogólnie nie narzeka. Tak więc - jak nabardziej polecam posunięcie dziecku literek. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia4 Re: 4-latek i literki 19.08.04, 23:52 Witaj!!!!! Mój prawie 5 -letni syn w wieku lat 4 znał wszystkie litery,czytał co prostrze wyrazy ,liczył do 1000 itd. jednakże umiejętności te nabył z własnej chęci, poprzez zabawę międzyinnymi(puzzle z literkami, cyframi,znakami plus, minus etc.) i nigdy nie był przez nas do tej nauki w żaden sposób zmuszany, jedynie pomagaliśmy mu zdobywac nowe umiejętności podsuwając wszelkiego rodzaju pomoce dydaktyczne, ale wszelkie tego typu nauki były z jego, a nie naszej(mojej i męża) inicjatywy. Tak więc myśle że jeśli Twoje dziecko nie wykazuje inicjatywy w tym kierunku to nie ma to większego sensu, bo dziecko w tym wieku wcale nie musi jeszcze posiadac takich umiejętności, no ale jesli oczywiscie sam wykazuje skłoności poznawcze w tym kierunku to nie widze przeciwskazań pozdrawiam serdecznie AMELIA Odpowiedz Link Zgłoś
731210k Re: 4-latek i literki 20.08.04, 09:17 Mój synek interesował się literkami już gdy miał 2 lata.Wtedy poznał cały alfabet.Bo chciał.Zadawał często pytania :"co to za litera?". W domu mam matę z pianki z literkami,obrazkową układankę z literkami,literki z magnesem.Są to jego ulubione zabawki.Nauka literek to dla niego zabawa.Łatwo mu to przychodzi.Ma to tego predyspozycje.Teraz umie już składać literki.Jednak gorzej jest u niego z rysowaniem,zajęciami wymagającymi zdolności manualnych... Ja osobiście wolałabym żeby bardziej garnął się do nauki samodzielnego ubierania i innych praktycznych umiejętności bo czytać dzieci i tak uczą się dopiero w zerówce Pozdrawiam Kasik Odpowiedz Link Zgłoś
roman.gawron Re: 4-latek i literki 20.08.04, 09:58 justyna62 napisała: > Mam pytanko, od jakiego wieku powinno się zaznajamiać dziecko z literkami? > Jak uważacie? Czy dziecko 4-letnie można już poprzez zabawę uczyć literek, > czy to może za wcześnie jeszcze? Znajomość liter i tak nie przełoży się automatycznie na umiejętność czytania, bo do tego dziecko musi nabyć umiejętności różnicowania ze słuchu _głosek_, zarówno w nagłosie (na początku wyrazu), w śródgłosie oraz - co najtrudniejsze - w wygłosie (na końcu). Choć oczywiście zanjomość liter nie zaszkodzi dziecku. Na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
ata_x Re: 4-latek i literki 25.08.04, 12:44 > Znajomość liter i tak nie przełoży się automatycznie na umiejętność czytania, > bo do tego dziecko musi nabyć umiejętności różnicowania ze słuchu _głosek_, > zarówno w nagłosie (na początku wyrazu), w śródgłosie oraz - co najtrudniejsze > - > w wygłosie (na końcu). Zgadzam się w zupełności. Moje 4 letnie dziecko zna cały alfabet, potrafi się podpisać i napisać proste wyrazy, ale nie idzie to w parze z czytaniem. Właśnie przerabiam różnicowanie głosek ze słuchu i fakt - mały potrafi już wyróżnić w słyszanym wyrazie pierwszą głoskę, zaczyna wyróżniac drugą, ale ostatniej po prostu nie potrafi. Słyszy ale nie umie wyodrębnić. Nawet w trzyliterowym wyrazie jak np. Ewa. Powie, że na poczatku jest "e", drugie "w" ale trzeciej - ostatniej nie. Zgaduje. Wiec do nauki czytania jeszcze trochę daleko, tym bardziej, że o sylabach nie ma jeszcze mowy - po prostu nie łapie. Ale też uważam, że znajomość literek mu nie szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zako1 Re: 4-latek i literki 25.08.04, 13:09 Według mnie zależy czy dziecko przejawia chęć poznawania liter. Mój syn czytał w wieku 4 lat a córka będąc w pierwszej klasie miała problemy z czytaniem. Na to nie ma reguły. Nic na siłę. Jak dziecko chce bawić się w literki to się bawcie jak nie to jeszcze poczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: specjalnie do verdany 25.08.04, 14:12 Już nie pierwszy raz widzę na forum twoją negatywną opinię o dzieciach wcześnie czytających i niestety odbieram ją osobiście, gdyż zarówno ja, jak i moja córka, czytałyśmy biegle przed 4 urodzinami. Bardzo jestem ciekawa (i zaniepokojona), co konkretnie twoim zdaniem jest z nami nie tak i w jaki sposób nam to zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: 4-latek i literki 25.08.04, 17:35 dziewczyny, rozpoznawac litery można nauczyć spokojnie dziecko przed 2 rokiem zycia! Skoro ma książeczkę w której rozpoznaje kilkanaście zwierząt, to tak samo może rozpoznawać litery. Tylko po co? pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: 4-latek i literki 25.08.04, 22:38 moj synek skonczyl w sierpniu 3 latka i zna wszystkie literki, jednak .przeczytac umie tylko kilka wyuczonych slowek. jest to chyba za wczesnie. Bartus je zna tak samo jak znaczki samochodow. ale chetnie cwiczymy ta jego pojetno glowke Odpowiedz Link Zgłoś
bietka2 Re: 4-latek i literki 26.08.04, 19:24 Moja 4,5 latka od prawie roku zna wszystkie literki, ale czytac dopiero sie stara. Z tymi literkami to u niej sie wzielo stad, ze ona uwielbia rysowac i pisanie traktuje troche podobnie. Teraz suza czesc slow umie napisac z glowy, ale wczesniej prosila o napisanie i odwzorowywala. Aczha a u niej w przedszkolu, to przez zabawe ucza sie literek od poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
bietka2 Re: 4-latek i literki 26.08.04, 19:30 Ale u mnie chyba gorzej z tymi literkami, bo narobilam w krotkim tekscie kupe literowek Odpowiedz Link Zgłoś