Dodaj do ulubionych

4-latek i literki

03.08.04, 14:10
Mam pytanko, od jakiego wieku powinno się zaznajamiać dziecko z literkami?
Jak uważacie? Czy dziecko 4-letnie można już poprzez zabawę uczyć literek,
czy to może za wcześnie jeszcze?

pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • asia1997 Re: 4-latek i literki 03.08.04, 14:26
      Moja 4 letnia córeczka pisze z pamięci mama, tata. Zna również kilka innych
      literek. A nauczyła sie przez zabawę ze starszą 7 letnią siostrą. One
      uwielbiaja bawić sie w szkołe. Lubia także robić dla mnie i taty laurki i tam
      zawsze piszą dla MAMY I TATY. I tym sposobem się uczy. Ma również puzzle
      alfabet, które świetnie uczą literek. Ale nic na siłe. Chce to chce, a nie to
      nie.
      pozdrawiam
    • verdana Re: 4-latek i literki 03.08.04, 14:28
      Na pewno mozna - tylko po co? W tym wieku dziecko ma mnóstwo innych rzeczy do
      poznania i do nauczenia się. Mało jest książeczek, ktore moze sobie potem samo
      poczytać - a zresztą moim zdaniem w tym wieku powinno poznawać czas, a nie
      czytać, siedząc nieruchomo. Dodam, ze jestem entuzjastka czytania, ale mój mąż
      nauczył się czytać w wieku 3 lat. To bardzo zaważyło (negatywnie) na jego
      znajomości realnego swiata i prawdziwych ludzi.
    • justyna62 Re: 4-latek i literki 03.08.04, 14:41
      Nie ja broń Boże nie twierdze że dziecko w tym wieku powinno czytać, na pewno
      nie będe zmuszać synka do tego, gdzieś po prostu usłyszałam ze dzieci w tym
      wieku już potrafią przyswajać literki i zastanawiam się czy nie kupić
      Dominikowi na urodziny właśnie jakiś klocków czy układanki z literkami, na
      takiej zasadzie że jak będzie się nimi bawił to dobrze a jak nie to się też nic
      nie stanie, ma jeszcze czas. Tylko właśnie nie wiem co jest na rynku dostępne?
      moze mi coś fajnego polecicie drogie emamy? A moze akurat mu się spodoba i
      będzie mu potem łatwiej w przedszkolu jak dzieci będa poznawały literki.

pozdrawiam
      Justyna
      • blaneczka007 Re: 4-latek i literki 04.08.04, 17:32
        jeszcze jedna sprawa, w tej chwili Dawid konczy dopiero zerówkę, ale uwielbia
        się uczyć i dobrze mu idzie, nie wiem czy to ma jakis zwiazek z wczesnym
        poznaniem literek, ale na pewno to mu nie zaszkodziło. Blanka
    • grazbed Re: 4-latek i literki 03.08.04, 15:00
      Myślę, że jeśli tylko wykazuje chęć to warto. Moja córka 3,5l zna literki
      swojego imienia OLA - umie się nawet podpisać, wie jak wyglada B,M,T,U.

Do niczego absolutnie jej nie namawiam ani nie zmuszam, sama proponuje zabawę w
      literki. Bardzo lubi przyklejać literki gumowe z magnesem do kaloryfera (mamy
      taki płaski jak tablica). Literki wiszą też na lodówce.

W grupie przedszkolnej Oli też dzieciaki chętnie bawią się w literki. Myślę, że
      4 lata to nie jest za wcześnie - jeśli tylko wykazuje zainteresowanie ale nic
      na siłę.

Pozdr
      Grażyna
    • marghe_72 Re: 4-latek i literki 03.08.04, 15:15
      Gaba (w październiku 4 lata) sama zainteresowała sie literami ładnych parę
      miesiecy temu.
      Pisac nie umie smile czytać tez niesmile ale pomalutku zaczyna rozrózniac litery, itp.
      Wszystko jest dozwolone o ile dziecko p[rzejawia ochotę na naukę. A nauka moze
      byc doskonałą zabawą.
      Nic na siłę
      m.
    • mamalgosia Re: 4-latek i literki 03.08.04, 15:18
      Mój dwuletni syn nie umie mówić, a literki niektóre zna. A E I B M W K . Jest
      mu po prostu łątwo wymówić te dźwięki,a całe wyrazy sprawiają mu kłopot
    • persymona Re: 4-latek i literki 03.08.04, 23:15
      Hej!
      Jak najbardziej powinien poznawać już literki. I nawet warto byłoby go uczyć
      czytać od razu całymi słowami, pisanymi normalnymi literami, a nie drukowanymi.
      Ja swojego synka zaczęłam uczyć tak czytać jak miał około roku. Po prostu w
      Internecie przez przypadek trafiłam na opis tzw metody Glena Domana i
      postanowiłam ją wypróbować. Teraz ma 2 i pół roku i próbuje już sam odczytać to
      co go zainteresuje np słowa z reklam w czasopismach (bo pisane są większymi
      literami)Podobno ze starszymi dziećmi też ta metoda działa. Ale im wcześniej
      się ją zacznie stosować tym lepsze i szybsze efekty przynosi. Ważne jest tylko,
      aby traktować to jak zabawę, która może przynieść efekty, ale nie musi; a nie
      ślęczenie nad książkami aż się biedne dziecko zanudzi a matka zniecierpliwi.
      • kanna Re: 4-latek i literki 22.08.04, 19:22
        Hej,
        pracuję z dziecmi zdolnymi, więc znam mnóstwo czytajacych maluchów. Jak dziecko
        chce sie nauczyć czytania, to się nauczy i nic nie poradzicie. Ważne tylko,
        żeby to ONO chciało, a nie wy. Generalnie czytac dzieci uczyc sie mają (w
        obowiazkowych teraz) zerówkach - bo dopiero wiekszość sześciolatków ma na tyle
        rozwinięte te struktury mózgu, które odpowiadaja za rozpoznawanie liter i ich
        łączenie.

Natomiast DUŻĄ krzywdą jest uczenie dzieciaczka kształtu liter pisanych - na to
        ma połowę pierwszej klasy. jak dziecko idzie do szkoły znajac litery pisane, to
        zaczyna się straszliwie nudzić, bo co ma robic na lekcjach?
        Więc zwykle przeszkadza. Traci zainteresowanie szkołą. I robi sie problem.

pozd. Ania

• judytak Re: 4-latek i literki 04.08.04, 08:20
      można, jeśli ty to lubisz, i dziecko się tym ciekawi

ale jeśli nie, też dobrze - nie ma to wpływu na "dalszy rozwój", dzieci, które
      uczą się czytać w wieku 7-6 lat, kilka miesięcy później czytaja tak samo

pozdrawiam
      Judyta
      • khamar Re: 4-latek i literki 04.08.04, 10:49
        Moj synek, teraz 3.5 roku, zna wszystkie litery, liczy i umie przeczytać
        niektóre słowa i powiem szczerze, że troche mnie to martwi, bo boję się, że
        będzie się nudził w szkole, co zniechęci go do nauki. Ale z drugiej strony nie
        mogłam przeciez ignorować jego pytań typu "jaka to litera?, "co tu jest
        napisane?", "a ile to jest", które zadawał juz jak miał dwa latka. Uwielbiam
        czytać i zawsze dużo czytałam i czytam dzieciom i chłopcy wówczas przeważnie
        siedzą obok mnie bo chcą widzieć obrazki. Widzą wówczas również literki i
        pytania o nie sa chyba naturalne. Mały ma 1.5 roku i widzę że powoli zaczyna
        sam brać książeczki i uważnie je przeglądać. Nie chcę wychować geniuszy, ale
        nie chcę również ograniczać naturalnego zainteresowania dzieci.
    • justyna62 Re: 4-latek i literki 04.08.04, 11:20
      Dziękuje za Wasze opinie, postaram się kupić synkowi na urodziny klocki z
      literkami, jak mi sie uda takowe dostać oczywiście. Dominik bardzo lubi klocki
      więc mu się na pewno spodobają, a jak przy okazji będzie pytał o literki to
      fajnie, a jak się nimi nie zainteresuje to nie będzie źle ma jeszcze kupę czasu!

pozdrawiam
      Justyna
      • hankam Re: 4-latek i literki 04.08.04, 11:42
        Byla jakies dwa miesiace temu dyskusja na ten temat, sprobuj odszukac ten watek.
        Mysle, ze dzieci moga poznawac literki (choc do umiejetnosci skladania ich i
        bieglego czytania jeszcze daleka droga), jesli same wykazuja takie
        zainteresowania. Klocki z literkami sa jak najbardziej OK, polecam tez mate z
        pianki z wyjmowanymi literkami. Dla czterolatka interesujace moze byc
        pisemko "Wesole Literki". Moje dziecko je uwielbia.
        Hanka
    • blaneczka007 Re: 4-latek i literki 04.08.04, 17:22
      Dzisiaj nikt, kto nie był tego świadkiem nie wierzy mi, że mój 2-letni synek
      znał prawie cały alfabet. Mylił M z W, i te literki których nie potrafił
      wymawiać, np. zamiast "er" mówił "ej". Nauczyłam go własciwie nie chcący.
      Kupiłam mu piankowe literki do kapieli. Bawiliśmy się w ten sposób, że
      literki "chodziły" po brzegu wanny i "wskakiwały" do wody. W tym czasie mówiłam
      np. idzioe, idzie "a", i "aaaaa" do wody wskakuje. Mały zawsze się z tego
      śmiał, prawie łez. aż któregoś dnia pokazał literkę na auto nauki jazdy i
      powiedział L. Trochę zaniedbałam ta umiejętność, ale wróciłam do niej gdy
      ukończył 4 lata. Pytałam go na ulicy jakie literki widzi np. na znakach.Przed
      pójściem do zerówki nauczył się czytac - sam. Pozdrawiam. Powodzenia. Blanka
      • szymanka Re: 4-latek i literki 05.08.04, 01:37
        Ja Ci wierzę, bo mój synek też w wieku 2 lat znał cały alfabetsmile
        Najśmieszniejsze było to, że nie mówił jeszcze, to znaczy tylko jakieś
        pojedyncze słowa typu "mama" "baba", natomiast literki wymawiał idealnie i to
        wszystkie nawet "R". A nauczył się właściwie sam. Uwielbiał rejestracje
        samochodowe i na każdy spacer ciągnął mnie na parking samochodowy i tam
        pokazywał literki na rejestracjach domagając się odczytania.

Moim zdaniem, spokojnie mozna próbować z 4-latkiem nauki czytania. Oczywiście
        nic na siłę. Jest sporo fajnych gier planszowych, pomyślanych własnie w celu
        nauki literek. Ale myslę, że powinnaś zastanowić się w co, lub czym Twój syn
        lubi bawić się i spróbować zmodyfikować zabawę w kierunku nauki.
        • woyytek Re: 4-latek i literki 08.08.04, 13:19
          Litery trzeba traktowac tak jak inne przedmioty, jest sobie
          'samochod' , 'lodowka', 'dom' jest i 'K','A' .. i tak dalej.
          Chyba przecietny maluch 2.5-3 letni powinien sie nauczyc dosyc latwo
          rozpoznawac litery. Ale latwiej poznac litery niz znajac litery
          nauczyc sie czytac.
          Moja corka nauczyla sie czytac tuz po skonczeniu 5 roku zycia.
          Nauka trwala dwa miesiace. Jak dziecko zalapie kodowanie sylab
          to jest juz mocno z gorki.
          Moj syn rozpoznaje litery od okolo 2.5 roku - ma teraz prawie cztery
          lata, za nauka czytania zabierzemy sie gdzies za rok. Potrafi wystukac
          swoje imie na klawiaturze i strasznie kulawo napisac drzaca raczka smile
          Raz nas zaskoczyl poprawnie czytajac trzyliterowe nieznane mu slowo.
    • ginny22 Re: 4-latek i literki 09.08.04, 19:01
      Dawno, dawno temu pewne dziecko niespelno czteroletnie, czyli ja, z nudów na
      wakacjach nauczylo się alfabetu, po czym zaczęlo samodzielnie czytać. I mania
      czytania zostala temu dziecku do dnia dzisiejszego, w październiku zaczyna
      drugi kierunek studiów i ogólnie nie narzeka. Tak więc - jak nabardziej polecam
      posunięcie dziecku literek.
    • amelia4 Re: 4-latek i literki 19.08.04, 23:52
      Witaj!!!!!
      Mój prawie 5 -letni syn w wieku lat 4 znał wszystkie litery,czytał co prostrze
      wyrazy ,liczył do 1000 itd. jednakże umiejętności te nabył z własnej chęci,
      poprzez zabawę międzyinnymi(puzzle z literkami, cyframi,znakami plus, minus
      etc.) i nigdy nie był przez nas do tej nauki w żaden sposób zmuszany, jedynie
      pomagaliśmy mu zdobywac nowe umiejętności podsuwając wszelkiego rodzaju pomoce
      dydaktyczne, ale wszelkie tego typu nauki były z jego, a nie naszej(mojej i
      męża) inicjatywy. Tak więc myśle że jeśli Twoje dziecko nie wykazuje inicjatywy
      w tym kierunku to nie ma to większego sensu, bo dziecko w tym wieku wcale nie
      musi jeszcze posiadac takich umiejętności, no ale jesli oczywiscie sam wykazuje
      skłoności poznawcze w tym kierunku to nie widze przeciwskazańsmile
      pozdrawiam serdecznie
      AMELIA
    • 731210k Re: 4-latek i literki 20.08.04, 09:17
      Mój synek interesował się literkami już gdy miał 2 lata.Wtedy poznał cały
      alfabet.Bo chciał.Zadawał często pytania :"co to za litera?".
      W domu mam matę z pianki z literkami,obrazkową układankę z literkami,literki z
      magnesem.Są to jego ulubione zabawki.Nauka literek to dla niego zabawa.Łatwo mu
      to przychodzi.Ma to tego predyspozycje.Teraz umie już składać literki.Jednak
      gorzej jest u niego z rysowaniem,zajęciami wymagającymi zdolności manualnych...
      Ja osobiście wolałabym żeby bardziej garnął się do nauki samodzielnego
      ubierania i innych praktycznych umiejętności bo czytać dzieci i tak uczą się
      dopiero w zerówce
      Pozdrawiam

Kasik
    • roman.gawron Re: 4-latek i literki 20.08.04, 09:58
      justyna62 napisała:

> Mam pytanko, od jakiego wieku powinno się zaznajamiać dziecko z literkami?
      > Jak uważacie? Czy dziecko 4-letnie można już poprzez zabawę uczyć literek,
      > czy to może za wcześnie jeszcze?

Znajomość liter i tak nie przełoży się automatycznie na umiejętność czytania,
      bo do tego dziecko musi nabyć umiejętności różnicowania ze słuchu _głosek_,
      zarówno w nagłosie (na początku wyrazu), w śródgłosie oraz - co najtrudniejsze -
      w wygłosie (na końcu).
      Choć oczywiście zanjomość liter nie zaszkodzi dziecku. Na pewnosmile
      • ata_x Re: 4-latek i literki 25.08.04, 12:44
        > Znajomość liter i tak nie przełoży się automatycznie na umiejętność czytania,
        > bo do tego dziecko musi nabyć umiejętności różnicowania ze słuchu _głosek_,
        > zarówno w nagłosie (na początku wyrazu), w śródgłosie oraz - co
        najtrudniejsze
        > -
        > w wygłosie (na końcu).

Zgadzam się w zupełności. Moje 4 letnie dziecko zna cały alfabet, potrafi się
        podpisać i napisać proste wyrazy, ale nie idzie to w parze z czytaniem. Właśnie
        przerabiam różnicowanie głosek ze słuchu i fakt - mały potrafi już wyróżnić w
        słyszanym wyrazie pierwszą głoskę, zaczyna wyróżniac drugą, ale ostatniej po
        prostu nie potrafi. Słyszy ale nie umie wyodrębnić. Nawet w trzyliterowym
        wyrazie jak np. Ewa. Powie, że na poczatku jest "e", drugie "w" ale trzeciej -
        ostatniej nie. Zgaduje. Wiec do nauki czytania jeszcze trochę daleko, tym
        bardziej, że o sylabach nie ma jeszcze mowy - po prostu nie łapie.

Ale też uważam, że znajomość literek mu nie szkodzi wink
    • zako1 Re: 4-latek i literki 25.08.04, 13:09
      Według mnie zależy czy dziecko przejawia chęć poznawania liter.
      Mój syn czytał w wieku 4 lat a córka będąc w pierwszej klasie miała problemy z
      czytaniem.
      Na to nie ma reguły.
      Nic na siłę. Jak dziecko chce bawić się w literki to się bawcie jak nie to
      jeszcze poczekaj.
    • silije.amj Re: specjalnie do verdany 25.08.04, 14:12
      Już nie pierwszy raz widzę na forum twoją negatywną opinię o dzieciach wcześnie
      czytających i niestety odbieram ją osobiście, gdyż zarówno ja, jak i moja córka,
      czytałyśmy biegle przed 4 urodzinami. Bardzo jestem ciekawa (i zaniepokojona),
      co konkretnie twoim zdaniem jest z nami nie tak i w jaki sposób nam to zaszkodziło.
    • kanna Re: 4-latek i literki 25.08.04, 17:35
      dziewczyny, rozpoznawac litery można nauczyć spokojnie dziecko przed 2 rokiem
      zycia! Skoro ma książeczkę w której rozpoznaje kilkanaście zwierząt, to tak
      samo może rozpoznawać litery. Tylko po co?

pozd. Ania
    • 1jagienka Re: 4-latek i literki 25.08.04, 22:38
      moj synek skonczyl w sierpniu 3 latka i zna wszystkie literki,
      jednak .przeczytac umie tylko kilka wyuczonych slowek. jest to chyba za
      wczesnie. Bartus je zna tak samo jak znaczki samochodow. ale chetnie cwiczymy
      ta jego pojetno glowke
    • bietka2 Re: 4-latek i literki 26.08.04, 19:24
      Moja 4,5 latka od prawie roku zna wszystkie literki, ale czytac dopiero sie
      stara. Z tymi literkami to u niej sie wzielo stad, ze ona uwielbia rysowac i
      pisanie traktuje troche podobnie. Teraz suza czesc slow umie napisac z glowy,
      ale wczesniej prosila o napisanie i odwzorowywala.

Aczha a u niej w przedszkolu, to przez zabawe ucza sie literek od poczatku.
      • bietka2 Re: 4-latek i literki 26.08.04, 19:30
        Ale u mnie chyba gorzej z tymi literkami, bo narobilam w krotkim tekscie kupe
        literowekwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka