Dodaj do ulubionych

Wisi na cycu

13.08.13, 16:19
Witam, pisze bo już nie wiem co robić. Otóż mój półroczny synek zasypia tylko i wyłącznie przy cycu. O ile wieczorem to nie problem bo śpimy razem, to w dzień jest to dla mnie duży kłopot bo nie mogę się ruszyć z łóżka gdy śpi. Budzi się od razu lub po góra kilku minutach o ile w ogóle uda mi się podnieść... Jestem tym zmęczona nie mówiąc już o tym że obiadu nie zrobię, nie posprzątam itd... Może macie jakieś pomysły jak mogę nauczyć synka zasypiać w dzień samemu? Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • cyranka21 Re: Wisi na cycu 13.08.13, 23:29
      a rozważałaś opcję chustowania? da się i ugotować obiad i posprzątać. Półroczne dziecko ma potrzebę przebywania przy matce w zasadzie 24 godziny na dobę, dlatego się budzi w chwilę po tym, jak go zostawiasz- dla niego to instynkt przetrwania, czuje się niczym porzucone, dlatego potrzebuje bliskości i stałego kontaktu z mamą. Polecam lekturę "W głębi kontinuum". mnie przewartościowało podejście do wychowywania dzieci, właśnie z takiego "ma zasypiać samodzielnie w swoim łóżeczku", "musi się trochę wypłakać", na podążanie za naturalnymi potrzebami małego człowieka.pozdrawiam.
      • mamajasia86 Re: Wisi na cycu 14.08.13, 08:21
        Szczerze mówiąc chusta jakoś do mnie nie przemawia, jedzie już do mnie nosidełko mam nadzieję że się sprawdzi. Zdaje sobie sprawę, że synek chce być ze mną bez przerwy i nie chcę go na siłę uczyć samodzielności, zupełnie nie to miałam na myśli prosząc o radę. Jestem zdecydowaną przeciwniczką metody "wypłakania" i tym podobnych. Problem w tym, że u nas cyc jest jedyną metodą uśpienia w dzień oraz sposobem na uspokojenie gdy zawodzi przytulanie i próba odwrócenia uwagi. Chciałabym poznać inne "triki" może u nas też się sprawdzą. Żadne drastyczne metody nic z tych rzeczy, w końcu jesteśmy na forum RB smile
      • mamajasia86 Re: Wisi na cycu 14.08.13, 08:23
        Aha... w Głębi kontinuum czeka w kolejce, narazie jestem przy lekturze Mądrych Rodziców smile Ale już nie mogę się doczekać po Twoich słowach. Pozdrawiam
        • mama.rozy Re: Wisi na cycu 14.08.13, 13:50
          jak próbujesz go odstawic to się budzi9w dzień?)
          sprobuj otoczyc do kołderką,kocykiem jak ramieniem-i delikatnie włozyc do kącika ust,jak zaśnie jedząc,mały palec.jak bedziesz wolno przesuwac,w pewnym momencie brodawka sama się wysunie i jest szansa,że dziec jeszcze troche pośpi.na moje czasem to działałowink
          • mamajasia86 Re: Wisi na cycu 14.08.13, 19:37
            Cyca sam wypuszcza ale budzi się jak nie czuje mnie obokuncertain Chyba muszę się z tym pogodzić i tyle przecież kiedyś to minie
            • cyranka21 Re: Wisi na cycu 14.08.13, 23:23
              moja mała w ciągu dnia zasypia mi na rękach jak włączę muzyke do tanczenia, wcale nie jakies kolysanki, tylko zwykle do zabawy, niby tanczymy, i po chwili juz spi, odkladam ją do łózeczka i dalej sobie spi. w na noc usypia najczesniej przy piersi, wtedy tez mi sie zdarza, ze sie budzi jak zabieram piers. daje wtedy jeszcze raz czy dwa i wkoncu zasypia mocnym snem.
              • mamajasia86 Re: Wisi na cycu 15.08.13, 17:53
                spróbuje dzięki
    • mancipi Re: Wisi na cycu 20.08.13, 21:07
      mój jak był w wieku twojego też tak miał. minęło-tzn ciągle zasypia tylko przy piersi ale teraz odłożony spokojnie śpi w łóżeczku, zaczął dać się odkładac ok 8 m-ca, wcześniej łóżeczko było tylko podstawką pod przewijak. obecnie pół nocy tam przesypia a w dzień każdą drzemkę, no chyba ze akurat zasnę przy karmieniu wink
      • mamajasia86 Re: Wisi na cycu 26.08.13, 13:33
        No to supersmile Czyli jest szansa że Mojemu też się uda pospać dłużej niż chwilę samemusmile Dzięki, podniosłaś mnie na duchu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka