Dodaj do ulubionych

początki, pytanie

25.09.13, 17:42
Witam dziewczyny mam pytanie dotyczące blw , czy dziecko które słabiej przybiera jest między 3 a 10 centylem może być na blw?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: początki, pytanie 25.09.13, 18:33
      Oczywiście. Rozszerzanie diety nie ma na celu podtuczania dziecka. Nawet jak będziesz go futrować łyżką to przybieranie się nie poprawi bo przecier z marchewki nie jest tak kaloryczny jak mleko. IMO dziecko słabo przybierające powinno być głównie na mleku a inne rzeczy może sobie próbować. BLW jest tu idealne.
    • ilianna Re: początki, pytanie 27.09.13, 11:38
      1ania32 napisał(a):

> Witam dziewczyny mam pytanie dotyczące blw , czy dziecko które słabiej przybier
      > a jest między 3 a 10 centylem może być na blw?

Jeśli karmisz piersią, to spójrz na siatki centylowe WHO, może nagle pójść w górę centyli wink. I jak najbardziej takie drobne dziecko może być na blw. Moje dziecko jest tego najlepszym przykładem.
    • kluska77 Re: początki, pytanie 27.09.13, 21:22
      Kto wie czy BLW nie będzie lepsze, bo niektóre dzieci nie lubią jedzenia podawanego łyżeczką i jedzą go mniej niż takiego normalnego. Oczywiście marchewką drobnego dziecka nie utuczysz, tu prędzej próbowałabym kaszy (później, bo jak się domyślam na razie tylko pierś). Tak naprawdę to być może problem z laktacją, być może coś tam nie halo u Ciebie z hormonami, albo u dziecka z przyswajaniem Twojego pokarmu. Tym bardziej nie ma większego znaczenia, jak będziesz rozszerzać dietę, bo głównym budulcem organizmu nadal pozostaje mleko. Dodatkowe rzeczy tylko wzbogacają je o pewne mikroelementy, których mu z piersi nie dostarczysz w odpowiedniej ilości. Jak je podasz, to już zależy od Ciebie.
      • joshima Re: początki, pytanie 28.09.13, 10:10
        Proszę Cię. Nie wpędzaj dziewczyne w dodatkowe stresy sugestiami o problemach z laktacją. Siatki centylowe odzwierciedlają statystykę populacji. Ktoś musi być na 3 centylu a ktoś na 97. Ludzie nie są jednakowi, ani dorośli ani tym bardziej dzieci. Dziecko na 3 centylu nie jest ani chore ani zagłodzone. Jest po prostu drobne i mniejsze niż przeciętne dziecko w tym wieku. To nie tragedia tylko różnorodność.

Do autorki wątku. Moja starsza córka przez większość niemowlęctwa była między 10 a 3 centylem. Nic jej nie było, stosowaliśmy BLW. Potem się odstawiła. W wieku 2 lat była drobniejsza niż przeciętny jej rówieśnik. Nadal jest (4,5l) choć już nieco bliżej środka statystyki, ale to dla mnie nie jest istotne. Jest zdrowa, sprawna, nic jej nie dolega i rozwija się harmonijne. Z reszta szczupłe jest zdrowsze niż klucha upasiona kaszkami wink
        • 1ania32 Re: początki, pytanie 28.09.13, 10:37
          hejka dziewczyny bynajmniej ja się nie martwię tymi centylami jest ok , po prostu zastanawiałam się i zadałam pytanie, dzięki
          Poza tym mój pierwszy syn też drobny więc chyba to rodzinnesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka