lezacybyk
29.09.13, 09:46
Zaczęłam rozszerzanie diety zgodnie z BLW.
Trochę to sobie inaczej wyobrażałam dlatego się pytam. Moje dziecko generalnie wszystko pakuje do budzi i gryzie czyli zabawki, gryzaki, smoczek, moje palce i swoje palce. Wg pediatry idą wszystkie zęby na raz i to jest jego sposób na łagodzenie bólu/swędzenia, po prostu robi sobie masaż dziąseł czym popadnie. Spodziewałam się, że jak podam jedzenie to będzie też pakował do budzi i gryzł. A nie! Dałam na początek brokuł, fasolkę szparagową i cukinię w słupkach. Brokuł złapał najpierw, wpakował do budzi 2 razy, skrzywił się i więcej nie pakował. Fasolkę wpakował raz, zakrztusił się (długa była), więcej nie próbował. Cukinii nawet nie wziął do budzi, ja mu dałam żeby chociaż polizał i poczuł smak. Generalnie był mało zainteresowany, bawił się brokułem i jego łapał, zrzucał z tacki i machał nim, natomiast reszty nawet nie łapał, fasolkę złapał jak ją podniosłam i mu pokazałam, po cukinię w ogóle nie wyciągał ręki. Głównie się rozglądał, bo wcześniej mało był w kuchni, był zainteresowany fartuszkiem, próbował go jeść...
Tak ma być? Czy może powinnam wybrać coś bardziej kolorowego, może na tle białej tacki fasolka i cukinia za mało się wyróżnia? A może zaczęłam za wcześnie?
Mój synek ma 6 miesięcy i tydzień, przedmioty podnosi od dawna, siedzi stabilnie od niedawna.