Dodaj do ulubionych

Rozwój 6-latka

25.08.04, 14:01
Witam!

Mam pytanie czy znacie strony, na których będę mogła zdobyć informacje o
prawidłowym rozwoju dzieci w wieku 6 lat? Czyli co dzieci takie umieć
powinny, jak stymulować ich rozwój itp. Będę wdzięczna za
pomoc.
Pozdrawiam

Ola
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Rozwój 6-latka 25.08.04, 16:07
      Co do stron to nie wiem, a miał już bilans sześciolatka ? Jest przed zerówką ?
      Bo po zerówce powinien dostać taki opis, no i można też potem pogłębić temat z
      lekarzem co do rozwoju psycho-fizycznego a z wychowawcą zerówkowym
      intelektualnego. Aha chyba jest jeszcze jakis wykaz co dzieci muszą "umieć"
      przed pójściem do 1-szej klasy (spoko niezbyt dużo). Poszukaj na stronach
      oświatowo-edukacyjnych.

Pozdrawiam
      • oltynka1 Re: Rozwój 6-latka 25.08.04, 19:52
        Dziękuję smile, jest przed zerówką i przed bilansem. 6 lat kończy 26 września. A
        ja jestem chyba troszkę przewrażliwiona smile. Nie wiesz przypadkiem gdzie znajdę
        te mądre strony?
        Pozdrawiam

Ola
    • nelka12 Re: Rozwój 6-latka 26.08.04, 09:43
      Wejdź na stronę babyboom. Pol lewej stronie znajdziesz info dotyczące rozwoju
      dzieci w różnym wieku.
    • mmilki Re: Rozwój 6-latka 31.08.04, 05:05
      chetnie poklikam na ten temat,
      moj synek skonczyl 5-latek,
      moje gg.1501501
      pozdrawiam,milki
      • verdana Re: Rozwój 6-latka 31.08.04, 13:47
        Tylko pamietaj, ze 6-latek to nie 6-miesięczniak. O ile rozwój niemowląt
        powienien przebiegać (z odchyleniami oczywiscie) mnie-wiecej tak samo u
        wszystkich dzieci, to 6-latki mogą się już bardzo od siebie różnić i wszystkie
        są w normie. Gdyby na serio brać wszystko to, co w normach wypisano, niemal
        każde dziecko jest w czymś opóźnione. Bo jedne wiążą sznurowadła i wchodzą na
        drabinki, a inne spadają z pierwszego szczebla, a but trzeba im na rzepy
        kupować, za to pięknie rysują. Jedne czytają płynnie encyklopedię, a inne nie
        znają żadnej litery. Mozna dostać nierwicy od nadmiernej wiary w normy. Problem
        pojawia się dopiero, gdy dziecko własciwie żadnej normy nie spełnia.
        • oltynka1 Re: Rozwój 6-latka 31.08.04, 14:28
          Masz świętą rację smile). Moja Tysia kończy 6 lat 26 września. Najbardziej martwi
          mnie u niej problem (może przesadzam) z koncentracją, tzn. nie lubi za długo
          czymś się zajmować i łatwo sie zniechęca. Lubi się uczyć, ma ogromną
          wyobraźnię, uwielbia rysować itp, ale gdy nie potrafi przeczytać jakiegoś
          wyrazu (ma problem ze składaniem liter)to zaczyna się złościć. Jutro idzie do
          zerówki, ma naprawdę fajne panie, ale ja się boję sad. Chyba przesadzam.
          Pozdrawiam

Ola
          • verdana Re: Rozwój 6-latka 31.08.04, 16:18
            W wieku 6 lat to chyba zupełnie normalne - raczej dziwiłabym się, gdyby długo
            siedziała w miejscu i czytała encyklopedię ( tak czynił mój mąż i na zdrowie mu
            to nie wyszło!)
            • oltynka1 Re: Rozwój 6-latka 31.08.04, 19:14
              Dziękuję smile, myślę, że muszę wreszcie spojrzeć prawdzie w oczy smile. Jestem
              przewrażliwioną mamą, ale chyba się tak od razu nie załamię smile.
              Pozdrawiam
              Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka