Dodaj do ulubionych

Glottodydaktyka- znacie? polecacie?

20.01.05, 19:45
Ostatnio przeczytałam kilka informacji na temat tej metody i jestem pod
ogromnym wrażeniem, ale chciałabym się dowiedzieć, czy np. w Warszawie są
jakieś przedszkola pracujące tą metodą?
Obserwuj wątek
    • iwona281 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 20.01.05, 20:42
      To zabawa literkami i cyframi z pomocą specjlnych klocków. W ten sposób dziecko
      uczy się czytać już w przedszkolu. Przedszkole "Mikołajek" w Wrszawie pracuje z
      dziećmi tą metodą.
      Pozdrawiam.
      • drzewko_szczescia Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 20.01.05, 22:00
        Czy to ten Mikołajek w Ursusie?
        • iwona281 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 21.01.05, 21:03
          Tak, ten w Ursusie.
    • madzialena22 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 21.01.05, 22:07
      Witam,
      co wiem o tej metodzie?
      Studiuję na IV roku pedagogiki, na zajęciach z pedagogiki przedszkolnej
      omawiałyśmy Glottodydaktykę, Metodę Dobrego Startu i inne. Odnosiłyśmy to także
      do rzeczywistości. Z rozumów z naszą wykładowczynią oraz koleżanką, której brat
      był w przedszkolu gdzie stosowano właśnię metodę Rocławskiego, wyszło jedno:
      jeżeli dziecko zacznie się uczyć czytać za pomocą tej metody, to powieno mieć
      ją kontynuowaną również w szkole podstawowej, a z tym niestety jest ciężko.
      Duża częśc dzieci uczona za pomocą glottodydaktyki, przechodząc do szkoły
      gdzie stosuje się tradycyjną metodę ma ogromne problemy z ortografią. Dziecko
      pisze tak, jak słyszy, np. "f" zamiast "w" itp. Ta metoda, patrząc z boku
      wydaję się być rewelacyjna, ale jak widać ma swoje minusy. Ze słyszenia wiem,że
      nauczyciele ze szkół podstawowych nie lubią uczyć dzieci po glottodydaktyce,
      gdyż praktycznie zaczynają wszystko od początku, a dziecko ma już
      swoją "metodę" nauki. Jeśli zamierzasz posłac potem dziecko do zwykłej
      podstawówki, to odradzam takie przedszkole. Musisz wiedzieć, ze w zwykłych
      przedszkolach nauczycielki wykorzystują każdą metodę po trochu,, więc pewne
      elementy i z glotto się znajdą..
      Dzielę się z Tobą informacjami, jakie posiadam, a co z Tym zrobisz to
      oczywiście Twoja sprawa.. pozdrawiam
      • drzewko_szczescia Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 21.01.05, 23:56
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Oczekiwałam właśnie spojrzenia na to z boku, bo
        byłam zdziwiona, że skoro to taka rewelacja, to dlaczego nie jest stosowana
        powszechnie. A czy mogłabyś polecić mi jakąś lekturę, może porównanie metody
        Rocłowskiego z tradycyjną, w czym są różnice itp?
      • drzewko_szczescia Re: do Madzialeny 25.01.05, 18:12
        Tak mi teraz przyszło do głowy, że skoro teoretycznie dzieci stosując tę
        metodę, nauczą sie pisać i czytać już w przedszkolu, to jak mogą mieć problemy
        w szkole?
    • lujzi Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 22.01.05, 09:29
      Witam, przeznaję się że jestem trochę zdziwiona przez odpowiedzi. Myślałam, że
      Glottodydaktyka to są konkretne zajęcza a nie sposób pracy z dziecmi w
      przedszkolu. Moje córki są w zerówce i chodzą na zajęcia Glottodydaktyki raz w
      tygodniu. Poza tym uczą się pisać i czytać w swoich grupy razem z dziecmi które
      nie chodzą na te dodatkowe zajęcia.
      Córki uwielbiają te zajęcia, a pani wychowawczyni twierdzi, że łatwiej jest jej
      pracować z dziecmi które chodzą na zajęcia a tak to dla mnie jest to trudne
      dokładnie ocenić ile im to daje.
      pozdrawiam
    • madzialena22 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 22.01.05, 15:43
      Dlaczego nie jest stosowane powszechnie? Dlatego,że tak naprawdę nie ma jednej
      i najlepszej metody nauczania.Dla jednego będzie dobra taka a dla innego
      inna,dlatego też nauczyciele starają się wybierać najciekawsze elementy
      poszczególnych metod. Ponadto, żeby prowadzić zajęcia Metodą Dobrego Startu
      albo Rocławskiego to trzeba przejść specjalne kursy(coś w rodzaju studiów
      podyplomowych) a to sporo kosztuje. Tak się przyjęło w naszym kraju, ze
      najczęsciej stosuję się tradycyjną metodę Przyłubskich (słynna książeczka "Mam
      6 lat").
      Czy mogę polecić lekturę porównującą Rocławskiego z metodą tradycyjną..hmm
      szczerze powiem,ze nie znam.. W internecie można znaleźc informacje na temat
      poszczególnych metod ( Metoda Dobrago Startu -Bogdanowicz, Glottodydaktyka -
      Rocławskiego, Domana -nauka czytania niemalże od urodzenia) gdzie oczywiście
      podawane są przede wszystkim zalety a nie wady.. więc sama musisz rozstrzygnąć,
      co z tym fantem zrobić..
      • kamea28 Re: Glottodydaktyka??? dla przedszkolaków??? 25.01.05, 16:44
        Glottodydaktyka to nauka o nauczaniu języka obcego/języków obcych, oczywiście
        różnych grupd wiekowych.
        Definicja - "Glottodydaktyka to z jednej strony praktyczne nauczanie jezyków
        obcych, a z drugiej nauka zajmująca się badaniem zarówno zjawiska nauczania jak
        i przyswajania sobie (akwizycji) języka obcego" (cyt. za: F. Grucza, Polska
        myśl glottodydaktyczna..., Warszawa 1979)
        Czyżby pod tą nazwą kryła się jeszcze metoda nauczania przedszkolaków? Jak
        zrozumiałam - języka ojczystego.
        Dziwne. Bardzo ciekawa jestem od jak dawna ten termin funkcjonuje w nauczaniu
        przedszkolnym.
        • drzewko_szczescia Re: Glottodydaktyka??? dla przedszkolaków??? 25.01.05, 18:10
          Metoda prof. Rocłowskiego to metoda nauki czytania i pisania w języku
          ojczystym, więc to chyba coś innego.
    • madzialena22 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 25.01.05, 22:11
      Glottodydaktyka to jest metoda Rocławskiego. Dzieci ogą mieć problemy,ale nie
      z pisaniem tylko prawidłowym pisaniem.Mam na myśli ortografię.. nie wiem
      dokładnie na czym to polega, ale tak mówiła dziewczyna z grupy, której brat,
      jak i jego większośc kolegów i koleżanek z przedskola, w SP mieli problemy.
      Potwierdziła to dr od pedagogiki przedszkolnej (i czegos tam jeszcze).

"Nie ma takiej metody, która jest najlepsza
      dla wszystkich dzieci, a nawet dla jednego
      dziecka w różnych okresach nauki."
      E. Malmquist

Kilka linków:
      www.webmaniak.friko.pl/glottodydaktyka/
      www.republika.pl/przedszkolenalatawcu/102.htm
      przedszkole.com.pl/Nowy%20folder/Glottodydaktyka.htm
      a tu inne:
      nauka.2p.pl/czytanie/ (Doman)
      eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2880/ (I.Majchrzak)
      • kamea28 Re: Glottodydaktyka 26.01.05, 00:20
        Weszłam na niektóre strony o tej glottodydaktyce. Z bibliografii Rocławskiego
        wynika, ze metoda ta powstała w latach 90-tych. Czy tak jest w istocie? Ktoś
        się orientuję? Bardzo mnie to zainteresowało.
        Zastanawiam się także czy nauka (a glottodydaktyka nią jest) może być metodą?
    • paidalogos_com Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 15.06.25, 17:57
      Dzień dobry, kurs jest również online. Na pierwszy plan wchodzi fonetyka – jeżeli była na studiach, pomoże, ale też na początku będzie się Tobie myliło. Kurs kładzie nacisk na prawidłową wymowę! Mogę powiedzieć jedno: ta metoda działa – jest fenomenalna w nauce pisania, czytania, liczenia! Musisz dokładnie notować i rozumieć treść wykładu! Na spotkaniach w grupach pytaj o to, czego nie rozumiesz, co nie było jasne! Poznasz nową technikę kreślenia liter, metody czytania i liczenia. Pamiętaj o jednym: nie możesz iść na kurs "zielony" – musisz już wcześniej interesować się glottodydaktyką. Metoda prof. Rocławskiego daje efekty, wiem, bo stosuję ją w pracy jako neurologopeda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka