drzewko_szczescia 20.01.05, 19:45 Ostatnio przeczytałam kilka informacji na temat tej metody i jestem pod ogromnym wrażeniem, ale chciałabym się dowiedzieć, czy np. w Warszawie są jakieś przedszkola pracujące tą metodą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona281 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 20.01.05, 20:42 To zabawa literkami i cyframi z pomocą specjlnych klocków. W ten sposób dziecko uczy się czytać już w przedszkolu. Przedszkole "Mikołajek" w Wrszawie pracuje z dziećmi tą metodą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 20.01.05, 22:00 Czy to ten Mikołajek w Ursusie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona281 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 21.01.05, 21:03 Tak, ten w Ursusie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 21.01.05, 22:07 Witam, co wiem o tej metodzie? Studiuję na IV roku pedagogiki, na zajęciach z pedagogiki przedszkolnej omawiałyśmy Glottodydaktykę, Metodę Dobrego Startu i inne. Odnosiłyśmy to także do rzeczywistości. Z rozumów z naszą wykładowczynią oraz koleżanką, której brat był w przedszkolu gdzie stosowano właśnię metodę Rocławskiego, wyszło jedno: jeżeli dziecko zacznie się uczyć czytać za pomocą tej metody, to powieno mieć ją kontynuowaną również w szkole podstawowej, a z tym niestety jest ciężko. Duża częśc dzieci uczona za pomocą glottodydaktyki, przechodząc do szkoły gdzie stosuje się tradycyjną metodę ma ogromne problemy z ortografią. Dziecko pisze tak, jak słyszy, np. "f" zamiast "w" itp. Ta metoda, patrząc z boku wydaję się być rewelacyjna, ale jak widać ma swoje minusy. Ze słyszenia wiem,że nauczyciele ze szkół podstawowych nie lubią uczyć dzieci po glottodydaktyce, gdyż praktycznie zaczynają wszystko od początku, a dziecko ma już swoją "metodę" nauki. Jeśli zamierzasz posłac potem dziecko do zwykłej podstawówki, to odradzam takie przedszkole. Musisz wiedzieć, ze w zwykłych przedszkolach nauczycielki wykorzystują każdą metodę po trochu,, więc pewne elementy i z glotto się znajdą.. Dzielę się z Tobą informacjami, jakie posiadam, a co z Tym zrobisz to oczywiście Twoja sprawa.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 21.01.05, 23:56 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Oczekiwałam właśnie spojrzenia na to z boku, bo byłam zdziwiona, że skoro to taka rewelacja, to dlaczego nie jest stosowana powszechnie. A czy mogłabyś polecić mi jakąś lekturę, może porównanie metody Rocłowskiego z tradycyjną, w czym są różnice itp? Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: do Madzialeny 25.01.05, 18:12 Tak mi teraz przyszło do głowy, że skoro teoretycznie dzieci stosując tę metodę, nauczą sie pisać i czytać już w przedszkolu, to jak mogą mieć problemy w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
lujzi Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 22.01.05, 09:29 Witam, przeznaję się że jestem trochę zdziwiona przez odpowiedzi. Myślałam, że Glottodydaktyka to są konkretne zajęcza a nie sposób pracy z dziecmi w przedszkolu. Moje córki są w zerówce i chodzą na zajęcia Glottodydaktyki raz w tygodniu. Poza tym uczą się pisać i czytać w swoich grupy razem z dziecmi które nie chodzą na te dodatkowe zajęcia. Córki uwielbiają te zajęcia, a pani wychowawczyni twierdzi, że łatwiej jest jej pracować z dziecmi które chodzą na zajęcia a tak to dla mnie jest to trudne dokładnie ocenić ile im to daje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 22.01.05, 15:43 Dlaczego nie jest stosowane powszechnie? Dlatego,że tak naprawdę nie ma jednej i najlepszej metody nauczania.Dla jednego będzie dobra taka a dla innego inna,dlatego też nauczyciele starają się wybierać najciekawsze elementy poszczególnych metod. Ponadto, żeby prowadzić zajęcia Metodą Dobrego Startu albo Rocławskiego to trzeba przejść specjalne kursy(coś w rodzaju studiów podyplomowych) a to sporo kosztuje. Tak się przyjęło w naszym kraju, ze najczęsciej stosuję się tradycyjną metodę Przyłubskich (słynna książeczka "Mam 6 lat"). Czy mogę polecić lekturę porównującą Rocławskiego z metodą tradycyjną..hmm szczerze powiem,ze nie znam.. W internecie można znaleźc informacje na temat poszczególnych metod ( Metoda Dobrago Startu -Bogdanowicz, Glottodydaktyka - Rocławskiego, Domana -nauka czytania niemalże od urodzenia) gdzie oczywiście podawane są przede wszystkim zalety a nie wady.. więc sama musisz rozstrzygnąć, co z tym fantem zrobić.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea28 Re: Glottodydaktyka??? dla przedszkolaków??? 25.01.05, 16:44 Glottodydaktyka to nauka o nauczaniu języka obcego/języków obcych, oczywiście różnych grupd wiekowych. Definicja - "Glottodydaktyka to z jednej strony praktyczne nauczanie jezyków obcych, a z drugiej nauka zajmująca się badaniem zarówno zjawiska nauczania jak i przyswajania sobie (akwizycji) języka obcego" (cyt. za: F. Grucza, Polska myśl glottodydaktyczna..., Warszawa 1979) Czyżby pod tą nazwą kryła się jeszcze metoda nauczania przedszkolaków? Jak zrozumiałam - języka ojczystego. Dziwne. Bardzo ciekawa jestem od jak dawna ten termin funkcjonuje w nauczaniu przedszkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: Glottodydaktyka??? dla przedszkolaków??? 25.01.05, 18:10 Metoda prof. Rocłowskiego to metoda nauki czytania i pisania w języku ojczystym, więc to chyba coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 25.01.05, 22:11 Glottodydaktyka to jest metoda Rocławskiego. Dzieci ogą mieć problemy,ale nie z pisaniem tylko prawidłowym pisaniem.Mam na myśli ortografię.. nie wiem dokładnie na czym to polega, ale tak mówiła dziewczyna z grupy, której brat, jak i jego większośc kolegów i koleżanek z przedskola, w SP mieli problemy. Potwierdziła to dr od pedagogiki przedszkolnej (i czegos tam jeszcze). "Nie ma takiej metody, która jest najlepsza dla wszystkich dzieci, a nawet dla jednego dziecka w różnych okresach nauki." E. Malmquist Kilka linków: www.webmaniak.friko.pl/glottodydaktyka/ www.republika.pl/przedszkolenalatawcu/102.htm przedszkole.com.pl/Nowy%20folder/Glottodydaktyka.htm a tu inne: nauka.2p.pl/czytanie/ (Doman) eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2880/ (I.Majchrzak) Odpowiedz Link Zgłoś
kamea28 Re: Glottodydaktyka 26.01.05, 00:20 Weszłam na niektóre strony o tej glottodydaktyce. Z bibliografii Rocławskiego wynika, ze metoda ta powstała w latach 90-tych. Czy tak jest w istocie? Ktoś się orientuję? Bardzo mnie to zainteresowało. Zastanawiam się także czy nauka (a glottodydaktyka nią jest) może być metodą? Odpowiedz Link Zgłoś
paidalogos_com Re: Glottodydaktyka- znacie? polecacie? 15.06.25, 17:57 Dzień dobry, kurs jest również online. Na pierwszy plan wchodzi fonetyka – jeżeli była na studiach, pomoże, ale też na początku będzie się Tobie myliło. Kurs kładzie nacisk na prawidłową wymowę! Mogę powiedzieć jedno: ta metoda działa – jest fenomenalna w nauce pisania, czytania, liczenia! Musisz dokładnie notować i rozumieć treść wykładu! Na spotkaniach w grupach pytaj o to, czego nie rozumiesz, co nie było jasne! Poznasz nową technikę kreślenia liter, metody czytania i liczenia. Pamiętaj o jednym: nie możesz iść na kurs "zielony" – musisz już wcześniej interesować się glottodydaktyką. Metoda prof. Rocławskiego daje efekty, wiem, bo stosuję ją w pracy jako neurologopeda. Odpowiedz Link Zgłoś