Dodaj do ulubionych

JAKI PORADNIK???? POMOZCIE

25.07.05, 13:49
Kochane mamy, moj szkrab konczy wlasnie 15 miesiecy i robi sie z niego coraz
wiekszy lobuziak. Chwialmi nie wiem co robic, jak postepowac. Chcialabym kupic
jakas ksiazke zeby miec wszystkie info pod reka... ale dobra a nie jakis
chlam. mozecie mi cos polecic????
Prosze to dosc pilne a ja akurat teraz nie mam zupelnie czasu zeby przegladac
www szukajac odpowiedzi na moje problemysad Poradnik ksiazkowy bardzo by mi
sie przydal.
Licze na Wasza pomoc
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 25.07.05, 13:57
      Poradnik to moze nie jest najlepszy pomysl - bo one takie jakies oderwane od
      swiata sa smile
      Polecam raczej poczytanie roznych ksiazek (gdzies juz pisałam o "Wychowaniu bez
      porazek" i "Wychowaniu bez porazek w praktyce" Gordona; poza tym "Jak mówić,
      zeby dzieci słuchały, jak słuchać, żeby dzieci mówiły" - to tak na przyszlosc).
      • maja45 Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 25.07.05, 14:54
        Tak na przyszłość.
        Proszę stosować się do Netykiety i nie używać Capslocka.
        M.
    • nimi Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 25.07.05, 16:30
      Dziecko takie małe jak Twoje trudno nazwać łobuziakiem. Przecież
      półtoraroczniak niewiele jeszcze rozumie z zakazów itp. Trudno oczekiwać od tak
      małego dziecka, że będzie spełniało nasze oczekiwania, prośby czy tym podobne
      rzeczy.

Ale jeśli chcesz pomocy - to faktycznie "Wychowanie bez porażek" Gordona jest
      O.K. Tylk nie oczekuj od tej książki, że znajdziesz tam jakieś gotowe schematy -
      bardziej na zmianę podejścia rodzica niż wychowania dziecka ukierunkowana jest
      ta książka.

Dla rodziców dzieci troche starszych - kikulatków i wzwyż polecam "Wyzwoleni
      rodzice, wyzwolone dzieci" i "Jak mówiś żeby dzieci nas słuchały" Adele Faber
      i Elaine Mazlish - jest tam dużo praktycznych ćwiczeń, bardzo mądra książka.

A tak najbardziej polecam Ci Samsona "Książeczka dla wystraszonych rodziców" -
      może zobaczysz tam, że Twoja dzidzia zachowuje sie dokładnie tak, jak powinna w
      tym wiekusmile)

Ja uważam że do takiego małego dziecka nie potzeba specjalnych podręczników, bo
      jeśli poświęci się mu odpowiednio duzo czasu, to jest się je w stanie zrozumieć.
      Gorzej z kilkulatkiem (właśnie to przerabiam), a o nastolatkach wolę nie
      myślećsmile))

Ale każdy ma swój problem i polecam Ci jeszcze artykuły ze strony
      www.edziecko.pl, jak i wypowiedzi Eichelbergera
      • allija Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 25.07.05, 16:39
        Niedawno w TVP była cała seria programów z "zaklinaczką dzieci" w roli głównej,
        nawet dziwiłam się, że żadna mama o tym nie wspomniała. Czyżby żadna z nich nie
        zauważyła? Jeśli tak to szkoda bo były naprawde bardzo ciekawe i duzo porad
        mozna było wykorzystac dla swoich pociech.
        Niedługo będzie podobna seria o dzieciach trochę starszych, w wieku
        przdszkolnym. Myslę, że równie ciekawe i przydatne.
    • lolinka2 Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 25.07.05, 21:50
      Drugi i Trzeci Rok Życia Dziecka
      • aada100 Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 25.07.05, 22:25
        Też baaardzo polecam j.w lolinka2. Pozdr.
    • pacynka27 Re: JAKI PORADNIK???? POMOZCIE 26.07.05, 08:39
      A ja polecam Annette Kast-Zahn "Każde dziecko może nauczyć się reguł- Jak ustanowić granice i wytyczyć zasady postępowania od niemowlaka do dziecka w wieku szkolnym" Wyd. Media Rodzina, cena ok. 19 zł. Kupiłam, przeczytałam i bardzo mi pomogła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka