Dodaj do ulubionych

Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić???

09.11.05, 21:22
Witam
Jestem na tym forum nowa ,i szukam porady ,pomocy jak oduczyć mojego małego
synka bicia po twarzy wszystkich domowników ,znajomych, którzy pojawiają się
w naszym domu .To "klepanie" pojawiło się całkiem nie dawno ,ok.2tyg.temu i
niestety nie pomaga przytrzymanie rączki, czy mówienie stanowczo "nie wolno".
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ?,jak skutecznie go rozwiazać?
bardzo proszę o pomoc.
mama-natana
Obserwuj wątek
    • anmala Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 09.11.05, 23:30
      Witaj, mój ma 15 m-cy i też bije, teraz trochęrzadziej. Łapie go za raczke i
      mówię nie bij, głaszcz i tą jego reką dotykam buzi i głaszczę. A jak w pore nie
      uda mi się złapać tej małej łapki to mu mówie przeproś-pogłaszc po buzi ,
      przytul i daj buziaka. Pokazuję mu jak ma to zrobić, najlepiej wychodzi mu
      przytulanie.
    • maksimum Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 10.11.05, 04:29
      ma_nat napisała:

> Witam
      > Jestem na tym forum nowa ,i szukam porady ,pomocy jak oduczyć mojego małego
      > synka bicia po twarzy wszystkich domowników ,znajomych, którzy pojawiają się
      > w naszym domu .To "klepanie" pojawiło się całkiem nie dawno ,ok.2tyg.temu i
      > niestety nie pomaga przytrzymanie rączki, czy mówienie stanowczo "nie wolno".
      > Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ?,jak skutecznie go rozwiazać?
      > bardzo proszę o pomoc.
      > mama-natana

Ja sie z tym niespotkalem,prosze wiec informuja nas o wszystkim na biezaco.
    • mama_kotula Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 10.11.05, 10:58
      Ja robiłam podobnie, tzn. przytrzymywałam łapy i mówiłam, że nie wolno bić, można pogłaskać, ale zanim dotarło do małego łebka, upłynęło ok. miesiąca.
      Teraz Młody klepie tylko siostrzyczkę, ale ona mi plany krzyżuje, bo zamiast protestować, pokłada się ze śmiechu... smile
    • s.ivona Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 10.11.05, 13:05
      moj syn ma 17m itez niestety bije innych po twarzy. robie tak jak pisaly
      dziewczyny - efekty sa mierna ale mam nadzieje ze w koncu mu przejdzie.
      • lidqa Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 10.11.05, 13:26
        moim zdaniem to nie przejdzie. Kiedy pojawil sie u mnie ten problem po prostu
        od razu sciagalam z kolan, mowilam stanowczo nie wolno i wychodzilam. POmoglo
        prawie od razu. Wszystko trzeba zrobic bardzo sprawnie i po pierwszym uderzeniu
        a nie po 3-cim. Teraz masz dlugi weekend, musisz to wprowadzic razem z mezem,
        chodzi o to zeby wszyscy tak robili a nie tylko ty. A ze z praktyki wiem ze
        ciezko to dziadkom wyjasnic, wiec najpierw sprobuj sama.

U mnie zadzialalo bardzo szybko tylko ze... Ostatnio niania nauczyla go bawic
        sie w takie ... no nianai nadyma policzki, a kuba na nie naciska i jej schodzi
        powietrze. I co? zaczelo sie od nowa, a byl spokoj ze 3 miesiace. I od wczoraj
        mam oduczanie.
        • ma_nat Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 10.11.05, 22:00
          dziękuje za wszystkie porady ,większość z nich już przetestowałam ,zastanawiam
          się nad przyczyną takiego postępowania u tak małego dziecka ,co sie mogło
          wydazyć ???, czy gdzies widzał taki czyn ???.
          Do nie dawna to był "anioł " nie dziecko ,posłuszny ,roześmiany.
          Dziwne jest to, że zaraz po tym uderzeniu przytula się i głaska rączką ,tak
          jakby chciał przeprosić ,po czym za chwilke poprawia! co to moze oznaczać?
          • beata132 Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 11.11.05, 11:33
            Wbrew pozorom dzieci 18-miesięczne dużo rozumieją. Wiedzą, że bicie jest złe.
            One nas po prostu sprawdzają. Musimy pamiętać, że to my decydujemy o tym co
            jest dobre a co złe. Mój synek także czasami uderzy kogoś z nas, ale wtedy
            natychmiast okazuję mu swoje niezadowolenie i zostawiam go samego. Zdarza się
            też, że bije siebie po twarzy, szczególnie wtedy jak czegoś nie chcę mu dać.
            Staram się ignorować te zachowania i widzę, że Szymonek powoli przestaje bić i
            nas i siebie. Konsekwencja jest kluczem do wychowania dzieci.
            Pozdrawiam
            Beata
            • jezusowa Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 12.11.05, 18:53
              Dziecko testuje układ akcja-reakcja . " Jak uderzę to mama (lub inna ofiara)
              zaczyna dużo mówić ,gestykulować , coś się dzieje i jest ciekawie"Tak mniej
              więcej rozumuje maluch. Ja po upominaniu , udawanym płaczu mówieniu "nie wolno"
              zaczełam dokładnie ignorować takie wyskoki. Córka po kilku razach
              zrozumiała ,że po uderzeniu nic się nie dzieje i nie warto dalej praktykować
              policzkowania. W trakcie ataku zainteresować malucha zabawą albo przedmiotem ,
              ominąć strofowanie za policzek.
              • ma_nat Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 17.11.05, 23:14
                o rany !
                wasze rady zadziałały ! zaczęłam odwracać uwagę , ignorować zamachy mojego
                synka na mój policzek ,i od dwóch dni nie okłada nas swoją rączką .
                Nie krzyk ,nie przemoc tylko sposobem do maluchów i zadziała, bardzo dziekuje
                za pomoc .
                Świetny pomysł z tym forum .
                Pozdrawiam.
    • 0golone_jajka ODDAĆ! 22.11.05, 00:47
      Nie wiem czy uznacie to za dobrą metodę, ale u mnie zadziałało. Mój synek też zaczął mnie bić po twarzy. Nawet całkiem mocno. Żona tłumaczyła, prosiła itd itp. Nie pomagało. No to ja przejąłem ster. Jak mnie uderzył, to mu oddałem. Oczywiście lekko, ale wystarczająco mocno by nie odebrał tego jako pieszczoty. Po trzecim razie zrozumiał (przy okazji tłumaczyłem mu że to nie jest przyjemne i że innych to też boli).
      • mama_kotula Re: ODDAĆ! 22.11.05, 01:06
        Gdzie tam zrozumiał, że boli. Zrozumiał tyle, że bić może ten, kto ma więcej siły smile, ewentualnie ten, kto jest większy.
    • matkaj Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 23.11.05, 16:56
      Mój synek ma prawie 23 m-ce i zdarza sie że uderzy kogoś, ale widzę że dla
      niego to bardziej próba do rozpoczęcia zabawy. Oczywiście od razu reaguję i
      tłumaczę że tak nie wolno, czasem zdarza się że krzyknę. Wcześniej zdarzało się
      że kopał, gryzł i bił. Starałam się nie reagować, bo wiedziałam że chce tylko
      zwrócić na siebie uwagę i pomogło. Wszystko to przeszło.
      Ostatnio byłam u swojej mamy i mój synek uderzył ja w twarz, czego ja nie
      widziałam, a ona zamiast zareagować to wybuchła z pretensją do mnie że nic nie
      zrobiłam (bo nic nie widziałam). I stwierdziła że na takie zachowanie to tylko
      lanie się należy, najlepiej pasem. Jestem z nią teraz pokłócona i nie
      rozmawiamy. Naprawde uważam że przemocą nie zdziała się nic oprócz zastraszenia.
      pozdrawiam
      • aninia1 bije po twarzy, co robić??? 24.11.05, 11:58
        U nas babcia nauczyła dziecko tej magicznej sztuczki.Uwaza to za swietną zabawe
        i wmawia mi ,że Mała,chce zeby babcia płakała!!Ręce mi opadają...Oczywiście
        córeczka bije po twarzy juz teraz nie tylko Babcię...Dla mnie to mało zabawne
        ale Babka wydaje sie zadowolonasad((
    • aluc Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 24.11.05, 12:04
      jak pojawiło się dwa tygodnie temu, to trochę za wcześnie na diagnozę, że
      przytrzymywanie rąk i mówienie NIE nie pomaga
      przyytrzymywać dalej i wyrażać sprzeciw - w końcu musi zaskoczyć
    • maksimum Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 29.11.05, 01:08
      ma_nat napisała:

> Witam
      > Jestem na tym forum nowa ,i szukam porady ,pomocy jak oduczyć mojego małego
      > synka bicia po twarzy wszystkich domowników ,znajomych, którzy pojawiają się
      > w naszym domu .To "klepanie" pojawiło się całkiem nie dawno ,ok.2tyg.temu i
      > niestety nie pomaga przytrzymanie rączki, czy mówienie stanowczo "nie wolno".
      > Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ?,jak skutecznie go rozwiazać?
      > bardzo proszę o pomoc.
      > mama-natana

To nie jest zaden problem,polskie dzieci tak maja.
    • kaylii Re: Mój 18 mc synek bije po twarzy, co robić??? 29.11.05, 16:34
      Mam ten sam problem...dziadek jak synek go uderzył to się śmiał, więc synek
      uznał to za dobrą zabawę i teraz bije wszystkich !!! Ech szkoda gadać, krzyki
      raczej nie pomogą, oddanie dziecku to też nienajlepszy pomysł, tłumaczenia też
      nie przyniosły efektu, najlepiej jest chyba odtrącić dziecko w tym momencie,
      czyli zdjąć z kolan, zignorować...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka