Dodaj do ulubionych

kciuk czy smoczek

12.11.05, 17:20
Jestem mama 4-miesiecznego Bernarda. Moj synek zasypia z kciukiem w buzi. Jak marudzi przed zasnieciem (a wlaczy czasami bardzo mocno) to podkladam mu raczke pod usta zeby latwiej mu bylo znalezc kciuka. Nie przeszkadzalo mi to zupelnie, ale ostatnio moja mama zwrocila mi uwage ze lepiej jednak przyzwyczaic go do smoczka, bo od tego latwiej dziecko potem oduczyc. Kciuka nie obetne, a smoczek moge wyrzucic.I sama nie wiem.
Dodam ze Maly sam odrzucil smoczek kiedy probowalismy mu podawac.Karminy jest nadal piersia i nawet smoczek od butelki niechetnie przyjmuje.
Dziekuje za opinie!
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • bulkaz Re: kciuk czy smoczek 12.11.05, 18:44
      Jeśli tylko dasz radę zdecyzdowanie naucz synka ssać smoczek. Rzeczywiście
      oduczenie od kciuka może być problemem. Moje dzieci też początkowo próbowały
      ssać kciuk, syn przyzwyczaił się do smoczka, a kiedy pdrósł dość łatwo
      odzwyczaił, z córcią, która obsolutnie nie lubiła smoka do dziś /ma 4 lata/
      zdarza się, że w nocy palec ląduje w buzi.
    • vialle Re: kciuk czy smoczek 12.11.05, 19:41
      zdecydowanie smoczek - poza argumentem o odzwyczajaniu zwroc uwage, ze wiele
      dzieci ssac kciuk deformuje sobie gorna szczeke, czasami w sposob
      nieodwracalny, wypychajac do przodu jedynki i dwojki. Ze smoczkiem nie ma az
      takiego problemu.
    • marty_75 Re: kciuk czy smoczek 13.11.05, 10:32
      Cześć, uważam, że żadnego smoczka, niech lepiej ssie kciuk. Jestem zdania, że
      smoczek i butelka zaburzają naturalny odruch ssania, bo inaczej maluszek chwyta
      pierś a inaczej ssie smoczek. Jeżeli karmisz piersią to istnieje
      niebezpieczeństwo poranionych brodawek. Każde dziecko w ciągu pierwszego roku
      zaczyna wkładać kciuk do buźki.
      Pozdrawiam
    • maika7 smoczek 13.11.05, 11:43
      Syn ssał dwa paluszki i zostało mu tak do... wieku całkiem poważnego. Moja Mama
      ssała kciuk do 7-mej klasy... Córka wychowywała się ze smoczkiem - rozstała się
      z nim dość szybko i bezboleśnie. Jestem zdecydowanie za smoczkiem.

smile
      M.
      • dagmama Re: smoczek 13.11.05, 17:50
        Przepraszam, a to musi być albo smoczek albo kciuk?
        Nie znam się może, ale dziecię karmione piersią na żądanie nie powinno chyba
        mieć takiej niezaspokojonej potrzeby ssania?
        • maika7 Re: smoczek 13.11.05, 19:55
          > Nie znam się może, ale dziecię karmione piersią na żądanie nie powinno chyba
          > mieć takiej niezaspokojonej potrzeby ssania?

Ale one o tym nie wiedzą smile)) I syna i córkę karmiłam na żądanie i zarówno
          smoczek jak i palce bywały potrzebne. Chyba nie tylko o ssanie chodzi, ale o np.
          poczucie bezpieczeństwa z tym związane.

Ale oczywiście niektóre dzieci chyba nie potrzebują ani smoczka ani paluszków

smile
          M.
    • agwa1 Re: kciuk czy smoczek 16.11.05, 23:34
      Pozwól dziecku wybrać, ja nie jestem zwolennikiem smoczków ani ssania ani
      butelkowych . Moja coreczka ssała kcikuk bo tak sobie wybrała. Nie
      przeszkadzałam jej w tym pomimo różnych opini otoczenia. Teraz ma roczek i tylko
      czasem przed snem ssa ale coraz żadziej i ja jej nie odzwyczajałam. Trochę
      kiedyś czytałam na temat ssania kciuka ale nie opini innych mam ale
      specjalistów. Z tym zgryzem to przesada chyba że dziecko będzie ssało paluszek
      dłużej nią dwa latka. Większość dzieci samo rezygnuje z ssania, są onczywiście
      wyjątki i to one pokutują jako ciągle stawiane przykłady.Dziecko ssające smoczek
      też może ssać paluszka i takie przypadki też są.
      • sylwiamama2 Re: kciuk czy smoczek 17.11.05, 12:38
        No właśnie, moja córka ma już trzy latka i ciągle "do spania" albo jak jest
        zmęczona/śpiąca, ciągnie tego palucha. I kompletnie nie wiem co mam robić!
        Może ma ktoś jakiś cudowny pomysł?!
        • bakami Re: kciuk czy smoczek 17.11.05, 22:48
          Julcio-mój synek ssał palec odkąd skończył 4 mcie. Znudził mu się smoczek, który ssał przez miesią. Tak ssał przez rok i dwa miesiące co było niekorzystne nie dla jego uzębienia, ale dla samego paluszka, który ciągle "był chory". Kupiłam w aptece maść na ranę dla dzieci i poinformowałam syna, że palec jest chory i boli go jak jest w buzi -"ała paluszek". Jakież było moje zdziewienie, kiedy po jednym dniu przypominania o bolącym palcu synek przestał go ssać, a po tygodniu zapomniał, że kiedykolwiek trzymał go w ustach.Wcześniej otoczenie zawstydzało go, ale on tym bardziej wkładał palec, ale juz w towarzystwie innych paluszków.
    • magdziol6 Re: kciuk czy smoczek 26.11.05, 11:07
      lepiej dac smoczek.mama ma racje.znam przypadek u mojej kolezanki ktorej syn
      ssa kciuka i ma z tym problem.kiedy zaczal raczkowac robily mu sie plesniawki w
      buzi i przechodzily na palec.miala problem z tym zeby je zlikwidowac .musiala
      mu go zawijac.ssie go do tej pory i duze prawdopodobienstwo ze bedzie ssal go
      b.dlugo nawet jako duze dziecko ,przez sen ,nie swiadomie.od smoczka mozna
      odzwyczaic i to szybko.moja corka sama wyzucila w wieku dwoch lat za oczywiscie
      moja namowa.do smoczka dziecko sie przyzwyczaji .trzeba podawac.nauczy sie i
      przyzwyczai.
    • dziumdziarumdzia Re: kciuk czy smoczek 26.11.05, 22:59
      Proponuję dać dziecku do ręki jakąś grzechotkę, cokolwiek. Dzieci nie potrzebują
      smoczków.
    • hanula Re: kciuk czy smoczek 28.11.05, 02:31
      Jako matka dwojga dzieci ssących kciuk uważam, że dużo lepiej jest ssać smoczek.
      Ale jak ci się uda dziecko ssące kciuk namówić na ssanie smoczka, to powiedz mi,
      jak tej sztuki dokonałaś, bo ja nie mam pomysłu. Młodszemu (8 mies) próbowałam
      smoczek od pierwszych dni podawać, żeby się przyzywczaiło, ale jak tylko
      nauczyło się trafiać kciukiem do buzi, to smoczek poszedł w odstawkę. Starsze (3
      lata) ma na razie zdrowe i proste zęby, ale za to na kciuku permamentny odcisk.
      Jedno i drugie karmione piersią na żądanie, starsze potrafiło i półtorej godziny
      ssać, więc raczej nie w tym problem.
    • basia313 Re: kciuk czy smoczek 28.11.05, 11:23
      Moj brat ssal smoczek i mial potem bardzo krzywy zgryz. Dopiero potem, juz
      stale zeby wyszly prosto. Mysle, ze moze najlepiej sprobowac odwrocic uwage
      dziecka o smoczka czy palca. Jedna z moich corek uzywala smoczka przez dwa
      latka, bo chciala, ale druga nie miala potrzeby ssania niczego ano smoczka ani
      kciuka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka