Dodaj do ulubionych

budzenie sie w nocy u 8 msc

24.01.06, 17:57
co zroboc jesli dziecko budzi sie w nocy co 2 godziny i placze chce pić albo
na ręce, ja juz wysiadam , pracuje i ranki są ciężkie. Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • mama.krzysia.kacperka Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 18:21
      Moim skromnym zdaniem,
      budzenie się w nocy 8-miesięczniaka,to coś normalnegosmile
      Może jest głodny?
      Moze za długo śpi w ciągu dnia?
      Może ma za duzo wrażeń i w nocy odreagowuje?
      Może coś go boli?
      Mój młodszy miał często w nocy bóle brzuszka(reakcja alergiczna).
      Myslę,że sama najlepiej do tego dojdziesz.
      pozdrawiam,Ania
      • dr123 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 18:38
        A moim skromnym zdaniem co 2 godziny to jeszcze nic. bywa ze dzieciaki budza
        sie w nocy co 15 min. Naprawde!
        • maja45 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 18:57
          Zgadza sięsmile
          8 miesięczniak ma prawo budzić się w nocy kilkakrotnie jakkolwiek jest to
          męczące dla rodziców.
          Dzieci w końcu z tego wyrastają, na szczęście.
          Ale moim skromnym zdaniem nie jest to problem wychowawczy(czyli nadający się na
          forum Wychowanie)smile

M.
    • cyborgus Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 19:02
      poszukaj sobie przez wyszukiwarke postow na temat samodzielnego zasypiania,
      ksiazki Tracy Hogg, itd. poczytaj i zobacz czy to dla Ciebie. Temat jest co
      rusz bardzo doglebnie walkowany na forum. Ja mysle ze maly po prostu sei
      przyzwyczail do czestych pobudek i odwiedzin mamy.
      • skylight Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 26.01.06, 09:24
        Trzeba chyba niestety zastosowac metodę nie reagowania. Dziecko wie na co stać
        rodziców i cieszy się, że może być ponoszone w nocy. Miałam dokładnie to samo i
        też musiałam rano wstac do pracy a przed praca zaworze jeszcze starsza core do
        przedszkola. Mała spi z nami i postanowiłam 'udawac, ze nie slysze i spie',
        pomagało tez upominanie ja stanowczym glosem 'Nie placz' czy 'uspokoj sie' (to
        pomaga tylko w nocy - mala momentalnie sie uspokaja ! W dzien natomiast
        zupelnie nie przynosi rezulatu !) Mozna sprobowac wink
        pozdrawiam,
        skylight
        • matylda1234 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 27.01.06, 16:28
          nie reagowac???!!!!! to chyba nie najlepsza rada - musisz wytrzymac - wszystkie
          lub prawie wszystkie przez to przechodzimy lub przechodzilysmy. Moze faktycznie
          brzuszek, czy zabki albo potrzebuje twojej bliskosci w koncu w ciagu dnia
          jestes w pracy.....
          • myelegans Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 27.01.06, 19:34
            Moj synek jak mial 8 miesiecy dobrowolnie zrezygnowal z nocnego karmienia
            przesypial od 19 do 7. Po miesiacu zaczely sie pobudki co 2 godziny w
            niewiadomych powodow, i trzeba bylo wstac, zeby podac smoczka, poglaskac, ja
            bylam w dzien nieprzytomna. Wtedy tez wzielam na niereagowanie, od tej pory
            przesypia 12 godzin bez pobudek, nawet jak jest chory i budzi go kaszel,
            potrafi sam zasnac z powrotem, bez asysty, nauczyl sie samouspokajac i
            wyciszac, zasypia tez sam polozony do lozeczka, po porcji calusow i przytulaniu.
    • marzec7 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 29.01.06, 13:13
      Z mojego doświadczenia oraz z książek wiem, że dziecko w tym wieku może
      przesypiać noce i nie jeść w nocy. Moją córeczkę nauczyłam presypiać całe noce,
      gdy miała 6 miesięcy, synek gdy miał 9 m-cy(zrobiłabym to wcześniej, gdybym
      znała metodę). Jeżeli chcesz i jesteś gotowa nauczyć swoje dziecko spać całą
      noc, to zastosuj metodę opisaną w książce "Uśnij wreszcie". Jak chcesz to
      wkleję ci wątek, w którym opisuję jak przebiegało to u mnie. Cała nauka ttwałą
      dwie noce, a potem dzieci spałi i śpią nadal po 11-12 godzin bez przerwy. A ja
      odetchnęłam i czuję się świtnie.
      • kaska.to Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 29.01.06, 22:19
        Dizękuję za tą wypowiedz.Ja zamierzam zacząć uczyć zasypiania mojego synka w
        tym tygodniu,wlasnie zgodnie z ta ksiażką.Bardzo sie boję,ze nie dam rady,ale
        jak czytam wlasnie takie posty,jest mi lzej i myśle,ze moze ja tez dam
        rady....ale i tak sie boje...
        Kasia
      • stypkaa Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 30.01.06, 14:32
        Mam pytanie do Ciebie oraz do mam, których dzieci przesypiają całe noce: czy
        nie dajecie im w nocy pić? Czy nigdy nie dawałyście? Bo jedna sprawa to to, że
        dziecko może wytrzymać całą noc bez jedzenia a druga to pragnienie. Sama piję
        wodę kilka razy w nocy, po prostu zasycha mi w gardle i budzę sie przez to - w
        zimie dlatego, że suche powietrze (mimo wietrzenia i nawilżacza na kaloryferze)
        w lecie - szczególnie w upalne noce. No i jak pozbawić dziecko picia, kiedy
        mnie samej chce się pić?
        Ja mojego małego odzwyaczaiłam od cycusiowania w nocy, bo tez dosyć długo
        chciał, przestaliśmy całkiem niedawno. Ale nie wyobrażam sobie na razie, żeby
        nie dać mu pić, skoro mu się chce?
        A w książkach o zasypianiu, m.in. Uśnij wreszcie jest napisane, żeby nie
        spełniać dziecięcej prośby o podanie picia.
        Bardzo chce nauczyć mojego małego samodzielnego zasypiania i przesypiania
        całych nocy ale jak zrobić z tym piciem???
        Dodam, że od kilku m-cy (jak wróciłam do pracy) zaczał się koszmar z
        zasypianiem, właściwie przed każdym uśnięciem czy wieczorem czy w dzień jest
        ok. godziny wiercenie się po łóżku, chodzenia, schodzenia, rzucania się etc.
        zanim dziecko zaśnie. A śpi z nami w łóżku (bo nie miałam niestety na tyle
        konsekwencji i siły aby kontynuować tzw. kontrolowane pocieszania po tym jak
        musiałam wstawać rano do pracy i nie było mowy o dospaniu w ciągu dnia.
        Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam
    • marzec7 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 29.01.06, 22:41
      Wklejam Ci link do mojego postu na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=30174436&a=30174436
      • kaska.to Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 30.01.06, 07:46
        Dzieki,poczytam, po dzisiejszej nocy jestem jeszcze nardziej pewna,ze trzeba
        zaryzykowac,bo inaczej bedzie wrak z mamusi.
        kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka