malikowna 24.01.06, 17:57 co zroboc jesli dziecko budzi sie w nocy co 2 godziny i placze chce pić albo na ręce, ja juz wysiadam , pracuje i ranki są ciężkie. Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.krzysia.kacperka Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 18:21 Moim skromnym zdaniem, budzenie się w nocy 8-miesięczniaka,to coś normalnego Może jest głodny? Moze za długo śpi w ciągu dnia? Może ma za duzo wrażeń i w nocy odreagowuje? Może coś go boli? Mój młodszy miał często w nocy bóle brzuszka(reakcja alergiczna). Myslę,że sama najlepiej do tego dojdziesz. pozdrawiam,Ania Odpowiedz Link Zgłoś
dr123 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 18:38 A moim skromnym zdaniem co 2 godziny to jeszcze nic. bywa ze dzieciaki budza sie w nocy co 15 min. Naprawde! Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 18:57 Zgadza się 8 miesięczniak ma prawo budzić się w nocy kilkakrotnie jakkolwiek jest to męczące dla rodziców. Dzieci w końcu z tego wyrastają, na szczęście. Ale moim skromnym zdaniem nie jest to problem wychowawczy(czyli nadający się na forum Wychowanie) M. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborgus Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 24.01.06, 19:02 poszukaj sobie przez wyszukiwarke postow na temat samodzielnego zasypiania, ksiazki Tracy Hogg, itd. poczytaj i zobacz czy to dla Ciebie. Temat jest co rusz bardzo doglebnie walkowany na forum. Ja mysle ze maly po prostu sei przyzwyczail do czestych pobudek i odwiedzin mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
skylight Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 26.01.06, 09:24 Trzeba chyba niestety zastosowac metodę nie reagowania. Dziecko wie na co stać rodziców i cieszy się, że może być ponoszone w nocy. Miałam dokładnie to samo i też musiałam rano wstac do pracy a przed praca zaworze jeszcze starsza core do przedszkola. Mała spi z nami i postanowiłam 'udawac, ze nie slysze i spie', pomagało tez upominanie ja stanowczym glosem 'Nie placz' czy 'uspokoj sie' (to pomaga tylko w nocy - mala momentalnie sie uspokaja ! W dzien natomiast zupelnie nie przynosi rezulatu !) Mozna sprobowac pozdrawiam, skylight Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1234 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 27.01.06, 16:28 nie reagowac???!!!!! to chyba nie najlepsza rada - musisz wytrzymac - wszystkie lub prawie wszystkie przez to przechodzimy lub przechodzilysmy. Moze faktycznie brzuszek, czy zabki albo potrzebuje twojej bliskosci w koncu w ciagu dnia jestes w pracy..... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 27.01.06, 19:34 Moj synek jak mial 8 miesiecy dobrowolnie zrezygnowal z nocnego karmienia przesypial od 19 do 7. Po miesiacu zaczely sie pobudki co 2 godziny w niewiadomych powodow, i trzeba bylo wstac, zeby podac smoczka, poglaskac, ja bylam w dzien nieprzytomna. Wtedy tez wzielam na niereagowanie, od tej pory przesypia 12 godzin bez pobudek, nawet jak jest chory i budzi go kaszel, potrafi sam zasnac z powrotem, bez asysty, nauczyl sie samouspokajac i wyciszac, zasypia tez sam polozony do lozeczka, po porcji calusow i przytulaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzec7 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 29.01.06, 13:13 Z mojego doświadczenia oraz z książek wiem, że dziecko w tym wieku może przesypiać noce i nie jeść w nocy. Moją córeczkę nauczyłam presypiać całe noce, gdy miała 6 miesięcy, synek gdy miał 9 m-cy(zrobiłabym to wcześniej, gdybym znała metodę). Jeżeli chcesz i jesteś gotowa nauczyć swoje dziecko spać całą noc, to zastosuj metodę opisaną w książce "Uśnij wreszcie". Jak chcesz to wkleję ci wątek, w którym opisuję jak przebiegało to u mnie. Cała nauka ttwałą dwie noce, a potem dzieci spałi i śpią nadal po 11-12 godzin bez przerwy. A ja odetchnęłam i czuję się świtnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.to Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 29.01.06, 22:19 Dizękuję za tą wypowiedz.Ja zamierzam zacząć uczyć zasypiania mojego synka w tym tygodniu,wlasnie zgodnie z ta ksiażką.Bardzo sie boję,ze nie dam rady,ale jak czytam wlasnie takie posty,jest mi lzej i myśle,ze moze ja tez dam rady....ale i tak sie boje... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 30.01.06, 14:32 Mam pytanie do Ciebie oraz do mam, których dzieci przesypiają całe noce: czy nie dajecie im w nocy pić? Czy nigdy nie dawałyście? Bo jedna sprawa to to, że dziecko może wytrzymać całą noc bez jedzenia a druga to pragnienie. Sama piję wodę kilka razy w nocy, po prostu zasycha mi w gardle i budzę sie przez to - w zimie dlatego, że suche powietrze (mimo wietrzenia i nawilżacza na kaloryferze) w lecie - szczególnie w upalne noce. No i jak pozbawić dziecko picia, kiedy mnie samej chce się pić? Ja mojego małego odzwyaczaiłam od cycusiowania w nocy, bo tez dosyć długo chciał, przestaliśmy całkiem niedawno. Ale nie wyobrażam sobie na razie, żeby nie dać mu pić, skoro mu się chce? A w książkach o zasypianiu, m.in. Uśnij wreszcie jest napisane, żeby nie spełniać dziecięcej prośby o podanie picia. Bardzo chce nauczyć mojego małego samodzielnego zasypiania i przesypiania całych nocy ale jak zrobić z tym piciem??? Dodam, że od kilku m-cy (jak wróciłam do pracy) zaczał się koszmar z zasypianiem, właściwie przed każdym uśnięciem czy wieczorem czy w dzień jest ok. godziny wiercenie się po łóżku, chodzenia, schodzenia, rzucania się etc. zanim dziecko zaśnie. A śpi z nami w łóżku (bo nie miałam niestety na tyle konsekwencji i siły aby kontynuować tzw. kontrolowane pocieszania po tym jak musiałam wstawać rano do pracy i nie było mowy o dospaniu w ciągu dnia. Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzec7 Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 29.01.06, 22:41 Wklejam Ci link do mojego postu na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=30174436&a=30174436 Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.to Re: budzenie sie w nocy u 8 msc 30.01.06, 07:46 Dzieki,poczytam, po dzisiejszej nocy jestem jeszcze nardziej pewna,ze trzeba zaryzykowac,bo inaczej bedzie wrak z mamusi. kasia Odpowiedz Link Zgłoś