Dodaj do ulubionych

Bawi się siusiakiem

23.06.06, 23:37
Ma 4 latka. Co zrobić? Zakazywać czy ignorować, ewentualnie mówić, że nie wypada? Bo na obrzezanie się nie zdecyduję smile
Obserwuj wątek
    • jacksparrow1 Re: Bawi się siusiakiem 23.06.06, 23:55
      A niech sie bawi.To normalne w tym wieku.Jezeli cie to krepuje postaraj sie
      wyjasnic zeby tego nie robil w przedszkolu bo komus to moze
      przeszkadzac.Najlepiej jak sie bedzie bawic siusiakiem w kapieli - masz pewnosc
      ze w zakamarkach bedzie takze umyty bez niepotrzebnego odciagania napletka.
    • water7 Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 10:38
      to normalne nie zakazywać bo uszkodzisz emocjonalnie w końcu jakoś musi poznać
      swoje ciało
    • onika27 Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 21:49
      jasne dobrze mówic ale jak tylko cos go zainteresuje od razu raczka na siusiaku
      robi to zupełnie nieswiadomie niezbyt to wyglada smile wiec ignorować ?tlumaczenie
      ze nie wypada zupełnie nieskutkuje
    • nangaparbat3 Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 22:19
      Moja corka siusiaka nie ma, wiec w wieku lat 4 zaczęła sie bawić tym, co ma.
      Wyjasniłam, że jest taki zwyczaj, ze publicznie sie tego nie robi. Chyba
      poskutkowalo, bo wiecej nie odnotowalismy smile
    • carmelaxxx Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 23:20
      synek sie bawil a teraz (prawie 5 lat) po prostu jak jest bez majteczek cieszy
      sie ze go ma smile
    • gumitex Re: Bawi się siusiakiem 04.07.06, 23:26
      Mó synek bawi się siusiakiem od 5 miesiąca życia, czyli już ze 4 lata.
      Intensywność zabaw czasem rosła, a czasem malała. Wszyscy lekarze mówią, że to
      normalne, ale babcie i ciocie (niektóre) twierdzą, że nie. Jedna z nich
      wysyłała mnie nawet z nim do psychologa, bo uznała, że dziecko w tym wieku jest
      zboczone. A mały odparzył sobie pod siusiakiem i intensywnie się drapał, bo go
      swędziało. Ja generalnie tłumaczyłam synkowi, że ludzie nie bawią się
      siusiakami przy innych osobach (co niestety nie do końca jest prawdą). Poza tym
      w związku z tym, że ja nie jestem dla niego "inną osobą", bo jestem mamą, to
      gdy bawił się siusiakiem przy mnie prosiłam, żeby dał mu trochę odpocząć.
      Starałam się też zajać go czym innym (zgodnie z mądrymi radami), ale on
      odpowiadał mi że woli się bawić siusiakiem niż układanką, bo to przyjemniejsze.
      I tu już nie miałam dobrej odpowiedzi. Drugi syn prawie w ogóle nie bawi się
      siusiakiem, co niestety w opinii cioć potwierdza teorię, że starszy nie jest w
      tym zakresie normalny.
      • jola.pedagogspoleczny Re: Bawi się siusiakiem 05.07.06, 20:31
        W welku okolo 4 lat normalne jest, ze dzeicko zaczyna poznawac wlasne cialo ci
        odczowac pewna przyjemnosc z dotykania jego roznych czesci (w tym wypadku
        siusiaka). Predzej czy pozniej z tego wyrosnie, a jak przyjdzie czas
        dojrzewania, to znowu sie zacznie, ale to tez bedzie normalne i przyjemne... wink
        Sprawdz jednak, czy synek nie ma jakichs problemow zdrowotnych np. wysypki, bo
        w takich sytuacjach dziecko po prostu chce sie podrapac, a nie koniecznie
        pobawic.
        Swoja droga w wieku 4 lat mozna juz probowac wyjasniac dziecku, ze ludzie sie
        tak kiedys umowili, ze nie bawia sie, nie dotykaja i nie drapia sie w tych
        miejscach i skoro jest takim duzym chlopcem, postanowilas mu powiedziec o tej
        umowie doroslych.
        Pozdrawiam!
      • jola.pedagogspoleczny Re: Bawi się siusiakiem 05.07.06, 20:31
        W welku okolo 4 lat normalne jest, ze dzeicko zaczyna poznawac wlasne cialo ci
        odczowac pewna przyjemnosc z dotykania jego roznych czesci (w tym wypadku
        siusiaka). Predzej czy pozniej z tego wyrosnie, a jak przyjdzie czas
        dojrzewania, to znowu sie zacznie, ale to tez bedzie normalne i przyjemne... wink
        Sprawdz jednak, czy synek nie ma jakichs problemow zdrowotnych np. wysypki, bo
        w takich sytuacjach dziecko po prostu chce sie podrapac, a nie koniecznie
        pobawic.
        Swoja droga w wieku 4 lat mozna juz probowac wyjasniac dziecku, ze ludzie sie
        tak kiedys umowili, ze nie bawia sie, nie dotykaja i nie drapia sie w tych
        miejscach i skoro jest takim duzym chlopcem, postanowilas mu powiedziec o tej
        umowie doroslych.
        Pozdrawiam!
        • gyokuro Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 01:14
          No tak, niby normalne, ale jak mi dzis Młody wypalił, jak powiedziałam, żeby
          nie gmerał przy siusiaku :"Ja tylko chciałem,że by urósł", to zdębiałam. Choć
          to pewnie też normalne, bo w końcu to interesujące, że rośnie jak się przy nim
          gmera... Tyle, że do 4 lat to mu jeszcze brakuje - ma 3 i 3 m-ce.
          • anatemka Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 11:44
            ja tłumaczę, że siusiakiem bawić się jak najbardziej mozna, ale gdy sie jest
            samemusmile Argument nie do przebicia: czy ty widziałes żeby tatuś bawił sie
            siusiakiem przy ludziach???
    • nangaparbat3 Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 09:12
      Rączkę obciąć.
      • zeb1 Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 20:22
        A czy to normalne, jak siusiakiem bawi sie 20-miesięczniak? Do tej pory tego nie
        zauwazałam, ale teraz uczy sie sikac na nocnik i biega na golaska. Jak tylko nie
        ma pieluchy, gniecie i ciągnie siusiaka, jak oglada bajke to samo, jak chodzi to
        tez z reką na dole.
    • aniazm Re: Bawi się siusiakiem 13.07.06, 15:27
      Słuchajcie,
      Antek (25 m-cy) bawi się siusiakiem, uważam to za normalny etap w rozwoju
      dziecka, ale ostatnio odkrył odbyt, do którego paluszek fajnie pasuje - czy to
      też taki etap? I jak tu mam go uczyć nocnikowania, jak ciągle łapka wędruje do
      siusiaka albo do pupuy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka