0golone_jajka 23.06.06, 23:37 Ma 4 latka. Co zrobić? Zakazywać czy ignorować, ewentualnie mówić, że nie wypada? Bo na obrzezanie się nie zdecyduję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacksparrow1 Re: Bawi się siusiakiem 23.06.06, 23:55 A niech sie bawi.To normalne w tym wieku.Jezeli cie to krepuje postaraj sie wyjasnic zeby tego nie robil w przedszkolu bo komus to moze przeszkadzac.Najlepiej jak sie bedzie bawic siusiakiem w kapieli - masz pewnosc ze w zakamarkach bedzie takze umyty bez niepotrzebnego odciagania napletka. Odpowiedz Link Zgłoś
water7 Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 10:38 to normalne nie zakazywać bo uszkodzisz emocjonalnie w końcu jakoś musi poznać swoje ciało Odpowiedz Link Zgłoś
onika27 Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 21:49 jasne dobrze mówic ale jak tylko cos go zainteresuje od razu raczka na siusiaku robi to zupełnie nieswiadomie niezbyt to wyglada wiec ignorować ?tlumaczenie ze nie wypada zupełnie nieskutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 22:19 Moja corka siusiaka nie ma, wiec w wieku lat 4 zaczęła sie bawić tym, co ma. Wyjasniłam, że jest taki zwyczaj, ze publicznie sie tego nie robi. Chyba poskutkowalo, bo wiecej nie odnotowalismy Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Bawi się siusiakiem 24.06.06, 23:20 synek sie bawil a teraz (prawie 5 lat) po prostu jak jest bez majteczek cieszy sie ze go ma Odpowiedz Link Zgłoś
gumitex Re: Bawi się siusiakiem 04.07.06, 23:26 Mó synek bawi się siusiakiem od 5 miesiąca życia, czyli już ze 4 lata. Intensywność zabaw czasem rosła, a czasem malała. Wszyscy lekarze mówią, że to normalne, ale babcie i ciocie (niektóre) twierdzą, że nie. Jedna z nich wysyłała mnie nawet z nim do psychologa, bo uznała, że dziecko w tym wieku jest zboczone. A mały odparzył sobie pod siusiakiem i intensywnie się drapał, bo go swędziało. Ja generalnie tłumaczyłam synkowi, że ludzie nie bawią się siusiakami przy innych osobach (co niestety nie do końca jest prawdą). Poza tym w związku z tym, że ja nie jestem dla niego "inną osobą", bo jestem mamą, to gdy bawił się siusiakiem przy mnie prosiłam, żeby dał mu trochę odpocząć. Starałam się też zajać go czym innym (zgodnie z mądrymi radami), ale on odpowiadał mi że woli się bawić siusiakiem niż układanką, bo to przyjemniejsze. I tu już nie miałam dobrej odpowiedzi. Drugi syn prawie w ogóle nie bawi się siusiakiem, co niestety w opinii cioć potwierdza teorię, że starszy nie jest w tym zakresie normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: Bawi się siusiakiem 05.07.06, 20:31 W welku okolo 4 lat normalne jest, ze dzeicko zaczyna poznawac wlasne cialo ci odczowac pewna przyjemnosc z dotykania jego roznych czesci (w tym wypadku siusiaka). Predzej czy pozniej z tego wyrosnie, a jak przyjdzie czas dojrzewania, to znowu sie zacznie, ale to tez bedzie normalne i przyjemne... Sprawdz jednak, czy synek nie ma jakichs problemow zdrowotnych np. wysypki, bo w takich sytuacjach dziecko po prostu chce sie podrapac, a nie koniecznie pobawic. Swoja droga w wieku 4 lat mozna juz probowac wyjasniac dziecku, ze ludzie sie tak kiedys umowili, ze nie bawia sie, nie dotykaja i nie drapia sie w tych miejscach i skoro jest takim duzym chlopcem, postanowilas mu powiedziec o tej umowie doroslych. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: Bawi się siusiakiem 05.07.06, 20:31 W welku okolo 4 lat normalne jest, ze dzeicko zaczyna poznawac wlasne cialo ci odczowac pewna przyjemnosc z dotykania jego roznych czesci (w tym wypadku siusiaka). Predzej czy pozniej z tego wyrosnie, a jak przyjdzie czas dojrzewania, to znowu sie zacznie, ale to tez bedzie normalne i przyjemne... Sprawdz jednak, czy synek nie ma jakichs problemow zdrowotnych np. wysypki, bo w takich sytuacjach dziecko po prostu chce sie podrapac, a nie koniecznie pobawic. Swoja droga w wieku 4 lat mozna juz probowac wyjasniac dziecku, ze ludzie sie tak kiedys umowili, ze nie bawia sie, nie dotykaja i nie drapia sie w tych miejscach i skoro jest takim duzym chlopcem, postanowilas mu powiedziec o tej umowie doroslych. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 01:14 No tak, niby normalne, ale jak mi dzis Młody wypalił, jak powiedziałam, żeby nie gmerał przy siusiaku :"Ja tylko chciałem,że by urósł", to zdębiałam. Choć to pewnie też normalne, bo w końcu to interesujące, że rośnie jak się przy nim gmera... Tyle, że do 4 lat to mu jeszcze brakuje - ma 3 i 3 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 11:44 ja tłumaczę, że siusiakiem bawić się jak najbardziej mozna, ale gdy sie jest samemu Argument nie do przebicia: czy ty widziałes żeby tatuś bawił sie siusiakiem przy ludziach??? Odpowiedz Link Zgłoś
zeb1 Re: Bawi się siusiakiem 12.07.06, 20:22 A czy to normalne, jak siusiakiem bawi sie 20-miesięczniak? Do tej pory tego nie zauwazałam, ale teraz uczy sie sikac na nocnik i biega na golaska. Jak tylko nie ma pieluchy, gniecie i ciągnie siusiaka, jak oglada bajke to samo, jak chodzi to tez z reką na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Bawi się siusiakiem 13.07.06, 15:27 Słuchajcie, Antek (25 m-cy) bawi się siusiakiem, uważam to za normalny etap w rozwoju dziecka, ale ostatnio odkrył odbyt, do którego paluszek fajnie pasuje - czy to też taki etap? I jak tu mam go uczyć nocnikowania, jak ciągle łapka wędruje do siusiaka albo do pupuy? Odpowiedz Link Zgłoś