Dodaj do ulubionych

Dziecko nie chce mówić!

IP: *.* 08.08.01, 11:13
Mam 18-miesięczną córeczkę i nie wiem co robić, bo jedyne słowa, jakich używa, to "A-ta-ta", określając tym wszystkich i wszystko. Wprawdzie wszystko rozumie (a przynajmniej mam takie wrażenie), ale czy to że nie próbuje nawet powtarzać, nie jest powodem do niepokoju?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 08.08.01, 12:43
      Ludzie, co wy z tym tematem? Dziś to już drugi taki wątek.Nie chce mówić to nie - NIC się nie dzieje. Moje ( 1,5 roku) mówi "ta-ta" i "bach". Acha i "ngengu-ngengu".A ja żadnego problemu w tym nie widzę. Nie ma potrzeby szukać dziury w całym.
      • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 09.08.01, 09:16
        Ja w piaskownicy spotykam dwulatki, które ani w ząb - mama, yyyyyyyyy,mmmmmm, itp. Co najmniej kilkoro nic nie mówi. Moje gadające wzbudza więc sensację (a nie przestrach, ze to norma). Ma czas. ebe
    • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 09.08.01, 11:22
      Mój też, tylko tata mniej lub bardziej piskliwie, co różnicuje mamę od taty, mniam, szp (na wdechu), oraz uniwersalne BE. Nie boję się o jego rozwój, bo zmora rozumie wszystko, ale nie ukrywam, że poszerzenie zasobu słów ułatwiłoby mi życie...
      • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 09.08.01, 11:47
        Wiesz, Piotr, moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju. Z tego co zaobserwowałam u znajomych dwulatków, różnica między dziećmi w kwestii mówienia jest kolosalna. Dwóch chłopców urodzonych w odstępie tygodnie - jeden w wieku 2 lat mówi pełnymi zdaniami typu: Chcę pić, albo chcę iść siusiu, albo mama daj coś tam, podczas gdy drugi mówi co najwyżej ma-ma. Cierpliwości, masz jeszcze czas. Ja się martwię, że moje dziecko w wieku 10 miesięcy nie raczkuje, ale za to wymawia swiadomie kilka słówek, wie gdzie miś ma oko itp. Są pewne normy, ale nie trzeba się ich sztywno trzymać.Pozdrowienia.
    • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 09.08.01, 22:44
      Nasza Sikora, też 18-miesięczna, również nie chce mówić. Dopiero kilka dni temu do stałego repertuaru( tata, nie, tak) dołączyła: niania i baba ("niania" mówi miękko, "baba" niskim tonem - czym nas rozśmiesza). Myślę, że nie ma się czym przejmować. Każde dziecko ma swój rytm rozwoju. Przyjrzyj się swojej córce, na pewno odkryjesz, że w innych "dziedzinach" idzie jej lepiej.Eleonora, choć nie gada, rozumie praktycznie wszystkie nasze komunikaty, zastanawia się i kombinuje.Czasem jest tak, że dziecko zafascynowane nowymi możliwościami ruchowymi, zapomina o "ćwiczeniu" języka.Obserwuj małą - odkryjesz jej umiejętności.Dorka
      • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 27.09.01, 21:27
        A moje dziecko - 17-miesięczne mówi więcej - z 10 słów by się nazbierało plus własny język (w dodatku wiemy dlaczego tak mało: poważnie chorowała przez 4 miesiące w pierwszym roku życia, na ten czas praktycznie zatrzymała si w rozwoju), i lekarz wysłał nas do logopedy, gdzie usłyszałam, że najwyższy czas na działanie. Może warto przy okazji kolejnej wizyty kontrolnej podzielić się wątpliwościami z lekarzem?
    • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 28.09.01, 15:19
      Spoko!Mój syn zaczął mówić jak miał dwa i pół roku, a teraz trajkocze, jakby mu za to płacili. A ludzie chwalą, że ma tak bogaty zasób słownictwa, i mówi wyraźnie.
      • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 01.10.01, 18:25
        Witaj Piotrze!Widziałam kilka pocieszających Cię odpowiedzi. Ja również radzę nie martw się! Ale zainteresuj się tym problemem BARDZO POWAŻNIE. Nie chce nikogo straszyć, ale mam 3,5 letniego synka, który nie mówił w wieku 18 m-cy, ani w wieku 36 m-cy. Niedawno został zdiagnozowany jako dziecko z zaburzeniami ze spektrum: autystycznych. Mnie też cały czas pocieszano, że będzie mówił. Nawet lekarz prowadząca nie widział problemu, choć zwracałam uwagę, że nie mówi i nie specjalnie potrafi i lubi bawić się z rówieśnikami. Z czasem zacząl coraz bardziej odstawać od rówieśników, a widoczne to stało się najbardziej pow 3 roku życia. Teraz czeka nas długotwała terapia i nauka mówienia. Jestem jednak bardzo optymistycznie nastawiona i wierzę, że powróci całkowicie do "naszego" świata. Dobrze więc radzę: jeżeli cokolwiek Cię niepoki, sprawdzaj pytaj diagnozuj i na pewno skontaktuj się z 2-3 psychologami, jeżeli oni potwierdzą, że wszystko jest "OK wtedy odetchniesz i poczekasz na pierwsze słówka.Ama napisała/ł:> Spoko!> Mój syn zaczął mówić jak miał dwa i pół roku, a teraz trajkocze, jakby mu za to płacili. A ludzie chwalą, że ma tak bogaty zasób słownictwa, i mówi wyraźnie.
        • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 01.10.01, 21:35
          Witam, nie wiem, czy mam sie zaczac martwic, moja Iza ma juz skonczone 3 lata i tez nie mowi, ma opanowane kilka slow + swoj wlasny jezyk, ale zaznaczam, ze jest, czy raczej moze bedzie dwujezyczna, mieszkamy we Francji, ja mowie do niej tylko po polsku tata po Francusku, mala od wrzesnia chodzi do przedszkola, bardzo chetnie i mam nadzieje, ze to bedzie dla niej jakims bodzcem w tym kierunku, uzbrajam sie w cierpliwosc, ale swoja droga tak juz bym chciala sobie z nia porozmawiac...Edyta
          • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 02.10.01, 06:03
            Niemowiacy synek mojego kuzyna takze okazal sie dzieckiem z zaburzeniami autystycznymi. I bylo identycznie, jak w przypadku synka Magdy - dlugo nikt, lacznie z lekarzami nie widzial problemu. Sebastian nie mowil nic, nie mial tez wlasnego jezyka, tylko serie dzwiekow (krzykow w roznej tonacji). Wydaje mi sie, ze jezeli dziecko posluguje sie wlasnym jezykiem i uzywa kilku slow, to nie ma powodow do niepokoju, chociaz nie jestem specjalista. A jak bylo w przypadku Twojego synka, Magdo?
            • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 02.10.01, 09:27
              Witaj Jagodo,W przypadku mojego synka było tak, że w wieku ok 2,5 roku zaczął powtarzać zasłyszane wyrazy i cieszyliśmy się , że będzie to początek rozwoju jego mowy. potem urodził się młodszy synek i wszystko się zablokowało. Teraz ma 3 lata i 8 m-cy i na szczęście zaczyna powtarzać głównie zasłyszane slogany reklam telewizyjnych, czasami nowe wyrazy (których mgł wczesniej nie słyszeć) i czasami kawałki piosenek dziecięcych (raczej zasłyszanych w telewizji - rzadziej tych, które ja mu śpiewam), ale myślę, że jest to jakiś pozytywny efekt pracy z dzieckiem, nastawienia do Niego i zrozumienia jego lęków i niepokoi. Jednak nadal często i bardzo głośno krzyczy (np na ulicy) wtedy z całej siły staram się go uspokoić i wyciszyć, upominanie nic nie da a tylko pogorszy sytuację.Zapewne Sama wiesz jak złożony jest prblem autyzmu, skoro pojawił się w Waszej rodzinie .Jeżeli masz jakieś pytania dot poradnictwa i terapii dla dzieci autystycznych to proszę napisz, podzielę się swoimi informacjami> Gdzie mieszkają Twoi Kuzynowie? Ja w Warszawie. Ciekawa jestem ile dziecko ma lat i czy chodzi do przedszkola lub innej placówki ?
          • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 02.10.01, 09:33
            witam Cię Edyto,mój mąż jest również obcokrajowce, jednak najwięcej rozmawiamy w jęz. polskim. Mój synek najchętniej z kolei oglądał kanał MTV - angielskiego.Jeżeli jednak Twoja córeczka chętnie chodzi do przedszkola i bawi się z rówieśnikami i potrafi porozumiewać się z tobą za pomocą gestów, to nie powinnaś mieć powodów do obaw. Mój synek przestał w pewnym momencie patrzeć mi w oczy i unikał kontaktu wzrokowego - to mnie najbardziej niepokoiło i okazało się, że wizyta u psychologa potwierdziła moje niepokoje. Ale na szcęście uswiadomiła mi też powagę problemu, dzięki czemu mogę pomagać synkowi tak wiele ile się da.
    • Gość: guest Re: Dziecko nie chce mówić! IP: *.* 02.10.01, 10:30
      Jesli nie zauwazasz innych niepokojacych objawow jak np niedosluch czy jakies takie zamkniecie sie w sobie to sie nie martw. Moe dziecko ma 20 m-cy i dopiero teraz zaczyna nasladowac inne dzwieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka