Dodaj do ulubionych

spanie w dzień

IP: *.* 17.08.01, 00:38
szukam rady:do jakiego wieku powinno spać w dzień dziecko?Ismenka ma dwa lata i trzy miesiące,usypianie jej w dzień zajmuje dużo czasu - kładę ją ok.13,zasypia po 14,budzi się przed 17 i...pół nocy szaleństwa!Postanowiłam jej nie kłaść w dzień,na co moi rodzice spoglądają z przerażeniem(jak na wiele innych moich poczynań),bo ona taka mała...Z drugiej strony,jak parę dni pod rząd nie śpi w dzień,to sama pada w środku dnia(mniej więcej raz na trzy dni nie wytrzymuje),potem oczywiście nocą grasuje,jak jakiś jeż...Dodam,że Gilbert zaprzestał spania w wieku podobnym i też pamiętam święte oburzenie dziadków.Jak to wygląda u Was?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: spanie w dzień IP: *.* 17.08.01, 09:41
      Patrycjo, gdzieś już był post na ten temat. Myślę, że jest to sprawa absolutnie indywidualna. Moi siostrzeńcy przestali sypiać w dzień w wieku ok. 2 lat, moja córa (2,8) śpi około dwu do dwu i pół godzin dziennie i myślę, że jest jej to potrzebne bo usypia szybko i chętnie. Wiąże się to z tym, że chodzi spać około 10.00, 11.00 w nocy. Mnie to odpowiada bo pracuję i w ten sposób jestem z Nią dłużej. Za to moi rodzice są tym zdegustowani. Jak widzisz nie ma metody na Ich (rodziców) całkowitą aprobatę. Rada jak zwykle. Rób tak jak uważasz za stosowne.
      • Gość: guest Re: spanie w dzień IP: *.* 17.08.01, 11:20
        Moi mają 2,5 i jeszcze, na moje szczęście , śpią w dzień, choć tylko godzinkę - dla mnie jest to zbawienna godzinka.Chodzą spać wieczorem ok. 21.30, wstają ok.7.30 i usypiają koło 12. Bez problemu sami idą do łóżka i tylko od czasu do czasu muszę do nich zaglądać i w ciągu 15 minut przeważnie śpią. Mam nadzieję, że jeszcze przez jakiś czas tak będzie...
    • Gość: guest Re: spanie w dzień IP: *.* 17.08.01, 11:54
      A czemu nie zostawić sprawy naturze- czyli jak nie chce spać to jej nie kłaść, a jak widać, że jest śpiąca (trze oczy, marudzi itp.) to pozwolić spać - i to wszystko. Przecież ty też nie zawsze śpisz tyle samo np.: w pochmurne i zimowe dni spi się więcej niż w długie i ciepłe dni lata-prawda?
    • Gość: guest Re: spanie w dzień IP: *.* 17.08.01, 12:16
      Ja byłam potwornym indywiduum, bo nie spałam w dzień wkrótce po roczku i dręczyłam otoczenie swą samoodnawialną energią. Moja 19 miesięczna córka jeszcze śpi w dzień, ale chyba tylko dlatego, że bardzo o to dbam i dokładam wszelkich starań, żeby jednak usnęła (nigdy sama i szybko nie usypia). Inaczej zginęłabym w bałaganie i bez edziecka, bo jak nie śpi, to chce bawić się tylko "z mamom!" Zasypia za to o 22, budzi się o 7 lub 8. Od niemowlęctwa nie spała tyle ile jej rówieśnicy, po prostu tego nie znosi. Przeszła juz kilka okresów buntu kiedy całymi dniami nie usypiała w dzień, bo "nie miała czasu".
    • Gość: guest Re: spanie w dzień IP: *.* 19.08.01, 17:37
      Witam ,sądzę że problem w tym ,że twoja mała śpi po prostu za długo .Trzy godziny w dzień to już nie drzemka,dlatego energia rozsadza ją po nocach :bounce:Moja Ada ma ponad trzy latka i śpi w dzień godzinkę :sleep:Wstaje w lepszym humorze i jest wypoczęta ,ale zgadzam się że to sprawa indywidualna ,każdy maluch jest inny.pozdrowionka ,Gosia :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka