Dodaj do ulubionych

szczotkowanie ząbków

IP: *.* 06.10.01, 13:30
Kochane mamy i tatusiowie.Czy wiecie kiedy powinno się wprowadzić szczoteczkę do mycia ząbków.Moja córeczka ma 17 mies. i 9 zębów.Do tej pory używałam kompresu nasączonego rumiankiem aby przemywać jej ząbki przed snem no i nie przepadała za za taką toaletą.Czy szczoteczka w tym wieku nie zrani jej dziąseł?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: szczotkowanie ząbków IP: *.* 06.10.01, 13:49
      Moja córeczka myje ząbki szczoteczką od kąd skończyła roczek. Kupiłam mięciutką, malutką szczoteczkę dla dzieci (przeznaczoną dla maluszków 2 letnich albo do 2 lat - nie pamiętam dokładnie). Szczotkujemy ząbki delikatnie i nigdy nie było żadnych problemów. Używamy też pasty do ząbków mlecznych (Blendi - Blend a Medu), oczywiście w minimalnych ilościach, raz dziennie. Jak na razie wszystko jest w porządku. Pozdrawiam anuś
    • Gość: 102 Re: szczotkowanie ząbków IP: *.* 09.10.01, 09:36
      Moja coreczka uzywa szczoteczki odkad ma okolo 4 zabkow (nie pamietam dokladnie). Sa takie malutnie, miekkie szczoteczki specjalnie dla takich maluchow. Z pewnoscia nie rania dziasel. Czasami szczotkuje zabki sama, ale wowczas to raczej zabawa. Szczegolnie uwielbiala to jak wyrzynaly jej sie inne zabki i dziasla swedzialy. Bylo to idealne narzedzie to masowania i przynosilo jej ogromna ulge. Pasta do zebow - Elmex - od pierwszego zabka. Jest lekko mietowa. Nie polecam past owocowych, bo je dzieci chetnie zjadaja. I wlasnie z tym mielismy na poczatku najwiecej problemow. Po umyciu zebow nastepowalo plukanie. Weronika nabierala do ust wody i nie umiala jej wypluc. Po prostu wypijala. Dlatego woda musi byc koniecznie przegotowana. Jesli podajesz zimafluor (sorry, ale nie pamietam jak to sie pisze) musisz tez zmodyfikowac jego ilosc. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: szczotkowanie ząbków IP: *.* 11.10.01, 14:12
      Dzień dobry Misiu,po pierwsze to "Misia" było i jest zdrobniemiem od mojego imienia - Maria. A jeśli chodzi o ząbki mojej córki (obecnie 21 miesięcy) to myjemy ząbki odkąd ma mniej więcej rok. Pasty używamy firmy BOBINI dla dzieci, owocowej, bez fluoru! pasty dla małych dzieci są bezfulorowe, nie stosuje się past z fluorem nigdy, bo małe dzieci nie umieją płukać zębów i wypluwać. Szczoteczkę kupiłam w supermarkecie przeznaczoną dla małych dzieci, jest miękka, były polskie i zagraniczne, do wyboru. Jedyny problem polega na tym, że moje dziecko wcale nie ma ochoty szczotkować zębów... nie chcę tego robić na siłę bo się zniechęci trwale, ale o żadnym entuzjaźmie nie ma mowy, raczej wręcz przeciwnie. Zresztą mój dentysta mówi,że nawet przepłukanie wodą to już coś. Tylko irytują bardzo mnie zalecenia w stylu: dziecko w tym wieku powinno szczotkować zęby dwa razy dziennie po 3 minuty. Konia z rzędem temu kto tego dokona! Pozdrawiam - Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka