Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć dziecko sikać

08.12.06, 14:57
Mój synek ma 26 miesięcy. Od pewnego czasu próbuję go przyzwyczajać do
nocnika ale idzie mi coraz gorzej. Kiedy był młodszy częściej udawało mi się
doprowadzić do załatwienia się na nocnik ale teraz najczęściej po "odśadce"
mały wstaje ubieram go i po dwóch minutach wszystko mokre. W ciągu dnia nie
zakładam mu juz pampersa (poza spacerami). Może jakieś sensowne rady co do
sposobu przekonania małego do korzystania z nocnika.
Obserwuj wątek
    • water7 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 08.12.06, 15:42
      Poczekać jest jeszcze za mały.
    • joa8 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 08.12.06, 15:49
      zabawny tytuł posta smile
      sikać to on umie, tylko nie tam, gdzie byś chciała smile

Mój syn ma prawie 24 miesiące, ale z nocnikowaniem czekam do ciepłej wiosny.
      Teraz by był ciągle mokry i przeziębiony.
      • myelegans Re: Jak nauczyć dziecko sikać 08.12.06, 21:41
        MOj w tym samym wieku. Na nocnik nawet nie da sie posadzic, nog nie zegnie. Od
        pewnego czasu juz nawet nie mowi, ze ma kupe. Ale ja sama jestem sobie winna,
        bo zrobilam wokol nocnika sprawe, a wiadomo jakie dwulatki sa w poprzek.

Nic nie poradzisz, jak nie chce, to nie zmusisz, tak jak nie zmusisz do
        jedzenia, zreszta po co?
        Poczekaj, obserwuj, jak dojrzeje, to sam rozstanie sie z pielucha, jedne dzieci
        robia to wieku 2.5 lat inne w 3.5 lat, i jedno i drugie jest norma.
        • afryka11 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 09.12.06, 21:53
          choć jeszcze poare mies. temu zmuszałam synka do używania nocnika - skutki były
          tragiczne. Zrezygnowałam. I pewnego dnia ( ok. 2 lata i 2 mies.) sunek poszedł
          do toalety z podnózkiem z ikei powiedział mama sisi tata ce ( mamo chcę sikać
          jak tata). No i sika. Po kilku dniach zrezygnowalismy z pieluch nawet na
          spacery. Tylko przez moje zmuszanie synek boi sie robić kupę. Wtedy przynosi
          pieluche swojej 11 mies. siostry i idzie do mojej sypialni zrobić kupę. MOże
          gdyby pieluch nie było w domu...Ale wążne że sika już. Trzeba poczekać. Choc
          wiem, że czasem człowiek ma dość. Czasem jeszcze sskika sie w nocy.
          • ginerwa Re: Jak nauczyć dziecko sikać 09.12.06, 22:34
            Może sikanie do ubikacji, tak jak tatuś bardziej będzie mu odpowiadało. Może
            podsunąć książeczkę np. Kamyczek na nocniczku. Myślę jednak, że po prostu
            pewnego dnia zdecyduje się sikać, tam gdzie trzeba i nie masz czym się martwić,
            że jeszcze tego nie robi.
    • magwen Re: Jak nauczyć dziecko sikać 10.12.06, 01:22
      U nas sprawdziła się nakładka na sedes. D o nocnika nie mogliśmy małej przekonać
      a jak dostała zarąbista nakładkę w małe rybki nemo to od razu jej się zachciało.
      Ale przede wszystkim jaka była z siebie dumna.....mmmmmmmm......że siusia tak
      jak wszyscy z w domu. No i tak się jej spodobało że większość czasu spędzała w
      kibelku ze swoimi rybkami.
    • anys.d Re: Jak nauczyć dziecko sikać 11.12.06, 16:31
      jestem przerazona tym co przeczytalam do tej pory. Moje dziewczyny maja 16
      mies. i juz sisi na nocnik robia(na spacer pieluch),dlaczego wszyscy piszecie
      ze trzeba jeszcze poczekac z nauka siadania na nocnik?przeciez czym wczesniej
      posadzisz tym szybciej dziecko sie nauczy.U nas nocniki stoja zawsze w pokoju i
      one same decyduja kiedy chca usiasc.szok.naprawde jestem w szoku!!!ja
      • ginerwa Re: Jak nauczyć dziecko sikać 11.12.06, 19:01
        Ja jestem w szoku, że Twoje dzieci w wieku 16 miesięcy samodzielnie sikają do nocnika. To raczej nie jest norma, a wyjątek. Gratuluję, że Ci sie to udało!!!
      • opuncjafigowa Re: Jak nauczyć dziecko sikać 11.12.06, 19:08
        Kontroli pęcherza niestety nie da się nauczyć. Wielu mamom wydaje się, że jej
        dzieci załatwiaja się do nocniczka bo one namiętnie je tego uczyły...niestety
        to nie prawda. Dziecko dojrzewa do tego w pewnym momencie i żadne nauki w tym
        temacie nic nie pomogą. A jednym lecz nie jedynym dowodem na to,(skromnym
        zresztą) jest mój Syn, który nie chciał siadać na nocnik za nic w świecie, więc
        go nie zmuszałam...nocnik długi czas leżał schowany, po czym dnia pewnego mój
        Synek ośwaidczył, ze chce siusiu...miał wtedy 19 miesięcysmile
    • mamunkaaa Re: Jak nauczyć dziecko sikać 11.12.06, 22:26
      Moja córeńkę, nauczyli w żłobku. Miała 17 miesięcy. Z tego co wiem dawali
      dzieciom nocnik paczke paluszków i jak zrobiły sisiu to je dostawały. Ale czy to
      dobry pomysł nie wiem. Moja się nauczyła. Pozdrawiam.
      • zeb1 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 11.12.06, 22:37
        Ja zaczęłam jak dzieci skończyły 2 latka. Pieluche zakładałam tylko na spanie i
        na spacer. Po domu chodziły w samych majtkach. Na początku było cięzko, bo
        sikały gdzie popadło, potem coraz lepiej ale w pewnym momencie nie widziałam
        zadnego postępu i chciałam przerwac. Na szczescie tego nie zrobiłam, równo po 3
        tygodniach zaczęły same wołac i trwa to juz 4 dzien, wiec mam nadzieje, ze tak
        juz zostanie.

Moja rada to konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja. I jeszcze jedno jak sie
        zsika w majtki to nie przebierac od razu, niech poczuje jak to jest z mokrymi
        majtkami.
        • myelegans Re: Jak nauczyć dziecko sikać 12.12.06, 00:54
          Wiesz co jakos nie wyobrazam sobie zasikanych wykladzin, foteli, kanap.
          Wierze w mojego syna, nauczyl sie calego alfabetu w wieku 18 miesiecy, to i
          nocnika sie nauczy jak czas na niego przyjdzie smile.
          Nocnikowanie to nie tylko kwestia kontroli nad zwieraczami, ale tez cala sfera
          emocjonalna.
          Te dzieci, ktore zaczely nocnikowac wczesnie, czesto w wieku buntu 2-lat nocnik
          odrzucaja.
          Nie przypuszczalam, ze ktos moze byc zaszokowany. Tu gdzie mieszkam to jest
          norma nie wyjatek, ze dzieci zaczynaja korzystac z nocnika, samodzielnie miedzy
          2.5 a 3 rokiem zycia i nikt nie robi z tego afery smile
          Wyluzujcie sie
          • zeb1 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 12.12.06, 13:21
            Ja tez sobie tego nie wyobrażam, dlatego wszystko zabezpieczyłam. Mam trojaczki
            wiec wszystko jest x 3, siuśki tez, wiec wolałam nie ryzykowac. W mieszkaniu mam
            płytki i panele, dywan zwinęłam. Na meblach nie ma ani jeden plamki. Nie
            zmuszałam, postanowiłam, ze dam im miesiąc, jesli nie bedzie choćby minimalnego
            postępu - rezygnuje. No i udało sie.
            Jeszcze jedno, w wakacje tez próbowaliśmy, ale widziałam, ze nawet nie zauważali
            ze sikają, było im to obojętne, wiec odpuściłam. Teraz było całkiem inaczej,
            wiec dlaczego miałabym tego nie wykorzystać?
            • katia_75 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 13.12.06, 22:06
              Moja córcia nauczyła sie korzystac z nocniczka kiedy miała równo 2,5 roczku i
              uważam że to jest zdrowa norma. Próbowałam wczesniej ją nauczyć i nic z tego
              nie wychodziło - po prostu nie była gotowa i żadne argumenty nie były w stanie
              jej przekonać.
              Zainwestowałam w drobne nagrody (umieszczone w specjalnym pudełeczku w
              widocznym miejscu) - polecam, bywają bardzo pomocne.
              Nie chciałam jej naciskać, po prostu czekałam i czasem pytałam czy nie
              chciałaby do nocniczka. I pewnego dnia powiedziała że tak. Nie licząc drobnych
              wpadek (nie zdążyła etc) - nie było juz problemu! Przypominałam w ciągu dnia
              kilkakrotnie, ale najczęściej wołała sama. Po paru dniach nagrody dawałam juz
              tylko za korzystanie z sedesu (ze specjalną deseczką), a nocniczek poszedł w
              odstawkę. A po tygodniu juz o nagrodach zapomniała (sporo ich jeszcze zostało).
              Jeszcze przez około miesiąc zakładalismy pull-upsy na noc, ale teraz już
              zupełnie nie są potrzebne. Pilnujemy tylko żeby zrobiła siusiu przed kąpielą
              (bo jeśli nie - to zsiusia sie do wanny wink)
              Kochane Mamy - nie naciskajcie na swoje dzieciaczki, ani nie miejcie żadnych
              kompleksów dlatego że Wasza pociecha jeszcze ma pampersa kiedy inne maluchy juz
              dawno nie - przyjdzie na to czas. Pozdrawiam!
    • kasiak292 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 21.12.06, 22:04
      Ja swojego dziecka nie zmuszałam. Drażnią mnie mamy które się zachwycają: moje
      dzecko ma pół roku i sika na nocnik!! A może jeszcze obiad robi hehe. Mój
      Maciuś nauczył się korzystać z nocniczka na miesiąc przed swoimi drugimi
      urodzinami. Po prostu zdjęłam pampersa, założyłam majteczki i basta!! Po 2
      tygodniach sikania po podłodze książę raczył co jakiś czas na moją prośbę
      usiąść na nocniczku i zrobić siusiu a po kolejnym tygodniu na spacerze z
      dziadkiem zawołał: Dziadzia sisi!!! I wysikał się po męsku pod płotem smile
      Pieluchy poszły w odstawkę. Jeszcze przez tydzień zakładałam mu na noc ale
      zauważyłam że jak czuje pampersa na tyłku to do niego sika a jak go nie ma
      wytrzymuje całą noc. Wiem że metoda jest uciążliwa ale skuteczna. należy się
      wyposażyć w dużą ilość środków do dezynfekcji smile))
    • elli3 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 27.12.06, 11:33
      Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za wszystkie posty. Widzę, że z moim dzieckiem
      jest wsystko Ok, tylko mi brakuje cierpliwiości i za szybko chcałabym efektów.
      Pozdrawiam świątecznie wszystkei mamy i wasze pociechy.
      • flipcia Re: Jak nauczyć dziecko sikać 28.12.06, 00:13
        kasiak292 napisała:

<Ja swojego dziecka nie zmuszałam. Drażnią mnie mamy które się zachwycają: moje
        dzecko ma pół roku i sika na nocnik!! A może jeszcze obiad robi hehe.

A mnie drażnią takie mamusie jak ty ! Wykluczam prawdziwość owego pół roku ,
        nie mniej jednak można śmiało stwierdzić, że skoro drażni Cię czyjaś radość to
        jesteś poprostu zazdrosna i koniec.

Mój synek ma 1,5 roku i mamy już nocnik na który siada z chęcia i nikt go do
        niczego nie zmuszał. Kiedyś przeczytałam , bądz usłyszałam , ze skuteczną
        metodą jest zabieranie dziecka ze sobą do toalety i sadzanie na nocniku.
        Dziecko przecież wszytskiego uczy się przez obserwacje. W naszym przypadku
        właśnie ta metoda zadziałała. Teraz jak idziemy do toalety to on odrazu sięga
        po nocniczek i na nim siada mówiąc siiii smile . Kilka razy nawet nocniczek
        zagrał , więc czuję , że jestem już bliżej niż dalej.
        Ważne jest równiez to, aby wyczuć moment w rozwoju dziecka kiedy jest juz
        świadome tego, że odczuwa potrzebę. Na nic sadzanie malca na nocniku kiedy on
        tak naparwdę nie potrafi kontrolować tego , ze chce siusiu i powinno to zrobić
        siedząc na nocniku.

Cieplutko pozdrawiam
    • ela225 Re: Jak nauczyć dziecko sikać 24.01.07, 22:17
      Ja swojego synka nauczylam siusiac do wiaderka od piasku,kupilam kolorowe
      wiadereczko on z moja oczywiscie pomoca trzymal wiadereczko i tak mu sie to
      siusianie spodobalo ze przestal siusiac w pieluchy pozniej sadzlam na nocniczek
      i juz nie bylo problemu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka